Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-28@19:50:37 GMT

احتمال رخداد زمین‌لرزه‌ پس از زلزله‌های بزرگ

تاریخ انتشار: ۱۷ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۳۲۵۸۰

آفتاب‌‌نیوز :

پس از رخدادهای لرزه‌ای بزرگ عده‌ای در فضای مجازی اقدام به انتشار مطالبی در خصوص پیش‌بینی زلزله‌های بزرگ‌تر در منطقه می‌دهند که به گفته محققان این حوزه در حال حاضر به دلیل عدم پوشش کامل از گسل‌های کشور امکان پیش‌بینی زلزله وجود ندارد.

دکتر مهدی زارع استاد پژوهشگاه بین المللی مهندسی زلزله و زلزله شناسی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به انتشار خبری مبنی بر رخداد زلزله بزرگتر در منطقه مسجد سلیمان استان خوزستان توضیح داد: در همه زلزله‌های بزرگتر از ۶ به بالا، کم و بیش می‌توان گفت که بین یک تا ۵ درصد احتمال وقوع زمین‌لرزه بزرگتر بر روی همان گسل و یا گسل‌های مجاور وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با تاکید بر اینکه چنین گفته‌هایی، پیش‌بینی زلزله نیست، و با طرح این سوال که افرادی که چنین پیش‌بینی‌هایی را دارند چرا همین زلزله اصلی ساعت ۱۱:۳۰ دوشنبه را نتوانستند پیش بینی کنند، ادامه داد: یکی از زمینه‌های مطالعاتی من پیش بینی زلزله است ولی زلزله امروز مسجد سلیمان استان خوزستان جز مواردی از نتایج مطالعات پیش بینی زلزله برای کوتاه و میان مدت نبوده که ما انتظار زلزله در آن داشتیم. بنابراین ما در پژوهشگاه زلزله زمان این زلزله را پیش بینی کوتاه مدت نکرده بودیم. گرچه از مطالعات قبلی دانسته شده بود که ناحیه مسجد سلیمان پهنه ای لرزه خیز است، به ویژه آنکه زلزله های ۱۸ بهمن ۱۳۵۱ با بزرگای ۵.۵ در شوشتر، ۲۴ آذر ۱۳۵۷ اندکا با بزرگای ۶.۱، و ۳مهر ۱۳۸۱ در مسجد سلیمان با بزرگای ۵.۵ در همین منطقه و به احتمال زیاد در اثر جنبایی گسل های آغاجاری،، رامهرمز و گسل پی سنگی خمیدگی جبهه کوهستان زاگرس قبلاً رخ داده است.

زارع، با بیان اینکه در برخی نواحی، روش‌های پیش‌بینی ما برای زلزله جواب داده است، یادآور شد: مطالعات ما حتماً جامع و کامل نبود چون فعلاً نمی‌توانیم پوشش کامل پایش داده ها برای برای تحلیل در کل کشور انجام دهیم، ضمن آنکه هنوز به داد های باکیفیت برخط برای کل کشور دسترسی نداریم. از سوی دیگر پیش بینی علمی زلزله موضوع مورد حمایت سازمانهای دولتی و دانشگاهی در ایران نیست؛ و اکنون کارهایی در اولویت است که بتوان از آنها به صورت پروژه ارتباط با صنعت به تامین بودجه برای دانشگاه و پژوهشگاه و کسب مزیت مالی برای خود عضو هیئت علمی پرداخت. این در حالی است که پیش بینی زلزله کاری علمی و بنیادی است و علی الاصول برای بخش‌های خصوصی جذاب نیست تا بر روی آن سرمایه گذاری کنند. اینگونه پژوهش‌ها در حال حاضر در دانشگاهها و پژوهشگاه‌های ما مهجور واقع شده و در مواردی قابل دنبال کردن هستند که بر اساس داده موجود و در دسترس بتوان بدون صرف هزینه خاصی مطالعه ای موردی را به سرانجام رساند. البته لازم به یاد آوری است که فعلاً در دنیا تضمینی وجود ندارد که حتی با دردسترس بودن بودجه های سنگین پژوهشی بتوان به پیش بینی های زمانی موفق و با درصد موفقیت بالا و برای اعلام گسترده نتایج دست زد. این کار در سطح جهانی نیز به عنوان کاری پایه و بنیادی است که فعلاً صرف سرمایه انسانی و مادی از دید پژوهشی روی آن در بسیاری از موسسات پژوهشی معتبر دنیا بدون انتظار نتیجه گیری های کوتاه مدت و قابل اعلام، انجام می شود.

این محقق حوزه زلزله شناسی اظهار کرد: افرادی که ادعا می‌کنند زلزله‌ای را پیش بینی می‌کنند همواره احتمالی در نتایج کارهای علمی مرتبط با کارشان وجود دارد. باید بتوانند درصد احتمال و عدم قطعیت نتایج خود را نیز بیان کنند. اگر چنین احتمال و عدم قطعیتی را نتوانند اعلام کنند، کارشان علمی نیست. البته همچنان بر اساس دانسته های زمین شناسی و سابقه لرزه خیزی امکان پیش بینی مکانی (بدون اعلام زمان خاص) وجود دارد، و این کار همان اعلام های منطقه های خطرناک از نظر خطر زلزله و لرزه خیزی، و مثلاً مناطق نزدیک گسلهای فعال و لرزه زا به عنوان ناحیه های کاندید برای رخداد زلزله بعدی است.

زارع با بیان اینکه پس‌لرزه‌های زلزله ۵.۷ مسجد سلیمان ادامه دارد، گفت: از ویژگی‌های منطقه زاگرس وجود سری نمکی "هرمز" در پی سنگ زاگرس و همچنین سازند "گچساران" مربوط به دوران سوم زمین شناسی است، که گروه های نامقاوم در پوسته زاگرس را تشیل می دهند. سازند گچساران در همین منطقه مسجدسلیمان رخنمون و بیرون زدگی سطحی دارد. این لایه های گچ و و نمکی قابلیت تغییر شکل زیاد بدون گسیختگی گسله و شکستگی دارند، و به همین دلیل در بسیاری از نواحی زاگرس شاهد آزاد شدن تدریجی استرس جمع شده به صورت یک سری از زمینلرزه های وچک تا متوسط به جای رخداد زلزله های شدید هستیم.

استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله با تاکید بر اینکه بیشترین تغییر در ایران در منطقه زاگرس است، گفت: بیش از ۹۰ درصد از تغییرات شکل پوسته در منطقه زاگرس به صورت بی لرزه رخ می‌دهد. زلزله‌هایی که در این منطقه به ثبت می‌رسد به صورت مجموعه‌ای از زمین لرزه های کوچک تا متوسط هستندکه در حال حاضر به صورت لرزه اصلی و پسلرزه های زلزله ۱۷-۴-۹۸ مسجدسلیمان است، در حال رخ دادن هستند و ما از آن با عنوان "فوج گونه" یاد می‌کنیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: زلزله زمین لرزه مسجدسلیمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۳۲۵۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالوس دوبار لرزید

در هفته گذشته چالوس استان مازندران بعد از زلزله‌ای به بزرگی ۳ در عمق ۹ کیلومتری با زمین‌لرزه دیگری به بزرگی ۳.۷ لرزید.

به گزارش ایسنا، به گفته دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله گسل اصلی مرز شمالی استان مازندران شامل گسل‌های «مازندران»، «کاسپین» و «خزر» یک گسل راندگی پنهان است که لغزش عمودی دو میلی‌متر در سال و متوسط افقی ۳ میلی‌متر در سال را نشان می‌دهد. در جنوب البرز، امتداد گسل‌های «آستانه»، «فیروزکوه»، «مشا» و «طالقان» و از شرق به غرب از میزان لغزش ۵ تا ۲ میلی‌متر در سال تخمین زده شده است.

وی خاطر نشان کرد: مهمترین گسل‌های لرزه‌زا در منطقه البرز مرکزی شامل گسل‌های زیر می‌شود:

گسل شمال البرز

گسل کاسپین (مازندران)

گسل لاریجان

گسل لار

گسل مشا

گسل کندوان

گسل بلده

در خوی استان آذربایجان غربی دو زلزله به بزرگای ۲.۷ و زلزله‌های ۲.۸، ۲.۹ و ۴.۲ به ثبت رسید و کیانشهر استان کرمان با زلزله ۳.۹ و کنگ استان هرمزگان با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۵ لرزیدند.

جزئیات زلزله‌های هفته گذشته به این شرح است:

کنگ استان هرمزگان با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۵ در عمق ۲۰ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲۷ کیلومتری کنگ، ۳۳ کیلومتری بندر لنگه و ۴۷ کیلومتر جزیره تنب بزرگ این استان بوده است.

خوی استان آذربایجان غربی بعد از یک زلزله ۲.۷، زمینلرزه دیگری با بزرگای ۴.۲ در عمق ۱۳ کیلومتری را تجربه کرد که رومرکز این رخداد لرزه‌ای در ۱۰ کیلومتری خوی و ۳۱ کیلومتری ایواوغلی استان آذربایجان غربی و ۳۵ کیلومتری تسوج استان آذربایجان شرقی بوده است.

در مرزن آباد استان مازندران زلزله ۲.۷ رخ داد در خوی استان آذربایجان غربی زلزله ۲.۸ به ثبت رسید

معمولان استان لرستان با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۲ در عمق ۵ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲۰ کیلومتری معمولان، ۲۲ کیلومتری ویسیان و ۲۴ کیلومتری خرم آباد این استان گزارش شد.

در اینچه برون استان گلستان زلزله ۲.۹ رخ داد

بهاباد استان یزد زمینلره‌ای به بزرگای ۳.۱ در عمق ۱۱ کیلومتری را تجربه کرد که رومرکز این رخداد لرزه‌ای در ۳۰ کیلومتری بهاباد و ۴۰ کیلومتری بافق استان یزد و ۷۴ کیلومتری کوهبنان استان کرمان بوده است.

در فین استان هرمزگان زلزله‌ای به بزرگای ۳.۷ در عمق ۱۷ کیلومتری زمین به ثبت رسید و کانون آن در ۲۷ کیلومتری فین، ۴۱ کیلومتری قلعه قاضی و ۴۴ کیلومتری بندرعباس این استان گزارش شد.

در چلگرد استان چهارمحال و بختیاری زلزله‌ای به بزرگای ۳ در عمق ۸ کیلومتری به ثبت رسید و رومرکز آن در ۳۳ کیلومتری چلگرد این استان، ۳۸ کیلومتری قلعه خواجه و ۶۵ کیلومتری لالی استان خوزستان بوده است.

در شوسف استان خراسان جنوبی زلزله ۲.۷ به ثبت رسید

چالوس استان مازندران بعد از زلزله‌ای به بزرگای ۳ در عمق ۹ کیلومتری، زمینلرزه دیگری به بزرگای ۳.۷ در عمق ۱۵ کیلومتری را تجربه کرد که کانون این رخداد‌های لرزه‌ای در ۶ کیلومتری چالوس، ۱۱ کیلومتری نوشهر و ۱۴ کیلومتری کلارآباد این استان بوده است.

در گتوند استان خوزستان زلزله ۲.۵ رخ داد

در کیانشهر استان کرمان زلزله ۳.۹ در عمق ۶ کیلومتری به ثبت رسید که رومرکز آن در ۱۸ کیلومتری کیانشهر، ۲۲ کیلومتری کوهبنان و ۳۲ کیلومتری راور این استان گزارش شد.

جم استان بوشهر با زلزله‌ای به بزرگای ۳.۸ در عمق ۲۰ کیلومتری زمین لرزید و کانون آن در ۲ کیلومتری جم، ۲۸ کیلومتری بندر کنگان و ۳۲ کیلومتری بنک این استان گزارش شد. زلزله ۲.۷ از دیگر رخداد‌های لرزه‌ای این منطقه بوده است.

در بابامنیر استان فارس زلزله ۲.۷ و در جایزان استان خوزستان زلزله ۲.۵ به ثبت رسید.

در خوی استان آذربایجان غربی دو زلزله ۲.۷ و ۲.۹ به ثبت رسید.

دیگر خبرها

  • آماده‌باش در ۱۴ استان درپی احتمال رگبار و وزش باد شدید
  • آماده‌باش امدادگران در ۱۴ استان کشور درپی احتمال رگبار و وزش باد شدید
  • (ویدئو) وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله
  • وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن | ویدئو
  • زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن را لرزاند
  • زلزله شدید ۶.۹ ریشتری این کشور را لرزاند
  • وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری در ژاپن
  • چالوس دوبار لرزید
  • ثبت ۵ زمین‌لرزه در خوی طی هفته گذشته
  • زلزله ۳.۱ ریشتری حوالی ازگله در استان کرمانشاه را لرزاند