Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-27@07:29:40 GMT

مهندسی ژنتیک محصولات کشاورزی برای جذب آهن بیشتر

تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۴۳۷۰۲

مهندسی ژنتیک محصولات کشاورزی برای جذب آهن بیشتر

پژوهشگران "دانشگاه استنفورد"، روش جدیدی برای مهندسی ژنتیک ابداع کرده‌اند که می‌تواند به گیاهان در جذب آهن کمک کند.

به گزارش ایسنا و به نقل از وب سایت رسمی دانشگاه استنفورد، کشف یک شکل سازگار با محیط زیست از مهندسی ژنتیک گیاهان، می‌تواند زمین بیشتری را برای تولید مواد غذایی فراهم کند.

تخمین زده می‌شود که جمعیت جهان در سال ۲۰۵۰ به ۹.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۷ میلیارد نفر برسد؛ در نتیجه یافتن راهی برای تولید مواد غذایی لازم، موضوع مهمی به شمار می‌رود. تقریباً یک سوم زمین‌های کشاورزی جهان، به کمبود آهن دچار هستند؛ به همین دلیل برای به دست آوردن محصولات مهمی مانند ذرت و سویا مناسب نیستند.

پژوهشگران "دانشگاه استنفورد" (Stanford University) در بررسی‌های خود، یک سازگاری ژنتیکی را کشف کردند که می‌تواند امکان رشد گیاهان بادوام را در این گونه زمین‌ها فراهم کند. آنها توانستند مکانیسم‌های ژنتیکی مؤثر در بقای گیاهان را در این پژوهش نشان دهند.

"الیزابت ستلی" (Elizabeth Sattely)، استادیار مهندسی شیمی دانشگاه استنفورد و سرپرست این پروژه باور دارد که این پژوهش می‌تواند در آینده، دانشمندان را در اتصال این مکانیسم به ژنوم محصولات یاری دهد و زمین‌های بیشتری را برای تولید مواد غذایی فراهم کند تا مهندسی ژنتیک گیاهان به شکل سازگار با طبیعت صورت گیرد.

وی در این باره گفت: شاید بتوانیم از این ویژگی‌های بقا استفاده کنیم و آنها را به جایی که مد نظر ماست، انتقال دهیم.

ستلی و گروهش، میکروبیوم‌های خاک را مورد بررسی قرار دادند. این میکروبیوم‌ها، جامعه‌ای از میکروب‌ها هستند که در اطراف ریشه گیاهان ساکن هستند و به آنها در پردازش مواد مغذی کمک می‌کنند. این کار میکروبیوم‌ها، با همان روشی صورت می‌گیرد که باکتری روده به هضم غذای انسان کمک می‌کند.

دانشمندان تاکنون، اطلاعات بسیاری در مورد کمبود آهن جمع‌آوری کرده‌اند. بسیاری از زمین‌های کشاورزی در سرتاسر جهان از جمله آمریکا، خاک قلیایی دارند که عملکرد آن مانند یک ساعت شیمیایی است و آهن را در زمین محبوس می‌کند. پژوهشگران پس از بررسی این مشکل، دریافتند که چگونه گیاهی مانند "رشادی گوش‌موشی" (Arabidopsis thaliana) می‌تواند به خاطر تعامل با خاک قلیایی، بر کمبود آهن غلبه کند. پژوهشگران در این پروژه نشان دادند که ریشه‌های رشادی گوش‌موشی می‌توانند مولکولی از خانواده "کومارین" (coumarin) را تولید کنند که در جذب آهن مؤثر است.

ستلی و همکارانش در آزمایش‌های اخیر خود، روش دیگری را ارائه دادند تا کومارین بتواند به وسیله آن، به رشادی گوش‌موشی در مأنوس شدن با شرایط خاک قلیایی کمک کند.

مولکول‌های کومارین که توسط این گیاه به خاک راه پیدا می‌کنند، باکتری خاصی را حذف می‌کند. از آنجا که این باکتری نیز برای رشد، به آهن نیاز دارد، حدس پژوهشگران این است که گیاه سعی دارد تا دستیابی خود را به مواد معدنی مهم حفظ کند. "ماتیاس ووگس" (Mathias Voges)، از پژوهشگران این پروژه گفت: رشادی گوش‌موشی، مسیر متابولیک خاصی دارد که هنگام محدود بودن ذخیره آهن، خاک اطراف و میکروبیوم ریشه خود را از نظر شیمیایی تغییر می‌دهد.

پژوهشگران برای بررسی این تعامل‌های شیمیایی که ور از چشم انسان رخ می‌دهند، فرآیندی بر اساس روش "آب‌کشت" یا "کشت هیدروپونیک" (Hydroponics) ابداع کردند. آنها رشادی گوش‌موشی را در آبی که حاوی ذخایر شیمیایی و مواد معدنی خاک‌های قلیایی بود، پرورش دادند.

هدف پژوهشگران این است تا پلتفرم کشت هیدروپونیک را برای ایجاد محیط‌های متفاوت به کار ببرند و نحوه واکنش گیاهان به شرایط دیگر را مورد بررسی قرار دهند. آنها تلاش می‌کنند تا نحوه سازگاری دوپامین را بهتر درک کنند تا بهتر بتوانند از عهده مهندسی ژنتیکی محصولاتی مانند ذرت و پرورش آنها در خاک قلیایی برآیند. ستلی باور دارد که با استفاده از نتایج این پژوهش می‌توان به نسل دوم مهندسی ژنتیک گیاهان رسید.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مهندسی ژنتیک کشاورزی آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۴۳۷۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشت قراردادی مهم‌ترین ابزار برای اجرای الگوی کشت

توسعه کشت قراردادی در بخش کشاورزی به عنوان یکی از طرح‌های مهم در دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت که براین اساس مطابق توافق بین خریدار و کشاورز و تعیین شرایط تولید و بازاریابی محصول کشت قراردادی مبتنی بر تولید انجام می‌شود.

بنابر اعلام وزارت جهاد در سال زراعی ۱۴۰۳_۱۴۰۲ در سطح ۳ میلیون و ۲۵۰ هزارهکتار کشت قراردادی محصولاتی نظیری همچون گندم، برنج، جو و دانه های روغنی صورت گرفته که ۲ میلیون هکتار آن مربوط به گندم و مابقی دیگر محصولات است.

کشت قراردادی مهمترین ابزار برای اجرایی کردن الگوی کشت است که امیدواریم اعتبارات و زیرساخت های لازم فراهم شود تا خودکفایی محصولات اساسی تحقق یابد.

بنابر آمار سالانه ۱۴ تا ۱۶ میلیارد دلار به واردات کالاهای اساسی اختصاص می یابد که براین اساس ۲۰ درصد ارز به واردات محصولات اساسی اختصاص می یابد که با توسعه کشت قراردادی و تخصیص ۵۰ درصد این میزان اعتبار، خودکفایی ۵ محصول اساسی تحقق می یابد.

خودکفایی محصولات اساسی با کشت قراردادی تحقق می یابد

قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: در سطح ملی معاون اول رئیس جمهور و در سطح استان، استانداران به عنوان مدیران اصلی الگوی کشت و کشت قراردادی هستند.

به گفته او، وزارت جهاد اعلام کرد که اجرای مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی فراقوه ای است به طوریکه تمامی نهاده ها باید پای کار بیایند و زیرساخت های لازم را برای اجرای کشت قراردادی فراهم کنند.

پیشه ور لازمه تحقق کشت قراردادی را پرداخت مابه التفاوت کشت محصولات استراتژیک‌ با آب بر اعلام کرد و افزود: کشاورزان در کشت محصولات منافع خود را در نظر می گیرند، لذا برای تحقق خودکفایی محصولات استراتژیک باید مابه التفاوت پرداخت شود.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی ادامه داد: در اجرای کشت قراردادی، نهاده های مورد نیاز کشاورزان از جمله سم، کود، بذر و سایر نهاده های مورد نیاز کشاورزان باید تامین شود و در مقابل کشاورزان پس از برداشت، محصول خود را تحویل دولت یا بنگاه های اقتصادی دهند که متاسفانه محقق نشد.

به گفته او، با توجه به فراهم نبودن زیرساخت های لازم پیش بینی می شود که همانند سنوات قبل الگوی کشت یا کشت قراردادی اجرا نشود تا تولید دچار آسیب نشود.

پیشه ور با بیان اینکه سالانه ارز قابل توجهی به واردات اختصاص می یابد، گفت: اگر ۵۰ درصد رقم واردات به زیرساخت های مکانیزاسیون، نهاده های کشاورزی و خرید توافقی تخصیص یابد، طی یک برنامه ۵ ساله خودکفایی محقق می شود.

 ضرورت کشت قراردادی قبل از آغاز سال زراعی 

عطااللّه هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: بنابر برنامه ۳ تا ۴ سال اخیر باید کل کشت گندم بصورت قراردادی اجرا می شد که متاسفانه این امر محقق نشد.

به گفته او، برای اجرای کشت قراردادی از ۴ تا ۵ ماه قبل از آغاز سال زراعی باید با کشاورزان قرارداد منعقد شود تا کشاورزان نسبت به تامین نهاده و خرید محصول در زمان برداشت اطمینان خاطر داشته باشند.

هاشمی با بیان اینکه تعهدات کشت قراردادی برعهده دولت است، افزود: طی سال های اخیر کشت قراردادی در زمانیکه یک سوم یا یک چهارم کشت انجام شده، تحقق می یابد.

عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی ادامه داد: اگر برنامه ریزی و تعهدات دولت و سازمان و برنامه و بودجه به موقع عملیاتی شود، اجرای کشت قراردادی موفق خواهد بود.

او از افزایش کشت قراردادی محصولات استراتژیک نسبت به سنوات گذشته خبر داد و گفت: برای اجرای کشت قراردادی، حداقل یک ماه قبل از آغاز فصل کشت دولت باید تکلیف خود را بدانند و قرارداد در دستشان باشد.

هاشمی با بیان اینکه اجرای مصوبه الگوی کشت سالانه حداقل ۴۰ تا ۵۰ همت اعتبار نیاز دارد، گفت: مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی سند ملی و راهبردی برای رسیدن به خودکفایی محصولات اساسی و افزایش راندمان تولید است، اما تا زمانیکه برنامه بلندمدت نداشته باشیم، به جایی نمی رسیم.

بنابر سیاست وزارت جهاد و تاکید برنامه هفتم بر خودکفایی ۱۰۰ درصدی ۵ محصول اساسی و خوداتکایی دیگر محصولات، مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی باید اجرا شود تا خروج ارز از کشور کاهش یابد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • فارس رتبه اول کشور در کشت گیاهان دارویی
  • عملکرد فرمانداران و روسای اداره های جهاد کشاورزی فارس
  • شیوه صحیح استفاده از محصولات مراقبت پوستی برای تاثیرگذاری بیشتر
  • تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان
  • کشت قراردادی مهم‌ترین ابزار برای اجرای الگوی کشت
  • رونمایی از محصولات دانش بنیان کشاورزی در مشهد
  • استفاده از هوش مصنوعی در برنامه‌ریزی‌های بخش کشاورزی
  • سطح کشت فراسرزمینی به ۴۰۰ هزار هکتار می رسد
  • مشاوره ژنتیکی بن‌بستی برای بیماری‌های ژنتیکی
  • صادرات محصولات کشاورزی مراغه به ۲۰ کشور جهان