Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - خريداران مواد پتروشيمي از طريق سامانه بهين‌ياب به بورس معرفي مي‌شوند اما تعداد قابل توجهي از اين افراد، توليدکننده واقعي نيستند بلکه دلالاني هستند که از اختلاف قيمت بازار آزاد و بازار رسمي سود مي‌برند؛ لذا کارشناسان معتقدند براي کوتاه شدن دست دلالان از اين بازار بايد سامانه بهين‌ياب پالايش شود که به گفته رئيس سازمان بورس، با وزارت صنعت، معدن وتجارت مکاتبه شده تا اين سامانه پالايش شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش خبرگزاري آريا، مدتي است که خريداران مواد پتروشيمي از بورس کالا درخواست خود را در سامانه بهين‌ياب وزارت صمت ثبت مي‌کنند و وزارت صمت از طريق بهين ياب به بورس کالا اعلام مي‌کند که به چه کساني اجازه دارد کالا اختصاص دهد. اما به دليل ضعف‌هاي سامانه بهين ياب، اين سامانه تعداد زيادي از افرادي را به بورس معرفي مي‌کند که خود توليدکننده واقعي نيستند بلکه اين کالاها را با اين هدف خريداري مي‌کنند که در بازار آزاد به فروش برسانند و از اختلاف قيمتي سود هنگفتي را به جيب بزنند.
رانت هنگفت صنعت پتروشيمي به دليل اختلاف قيمت مواد اوليه و نرخ‌هاي موجود در بازار آزاد، ساماندهي اين بازار را با مشکلات زيادي همراه کرده است. در اين ميان افزايش دامنه تحريم‌هاي اقتصادي عليه ايران، ادامه روند خام فروشي، صادرات بي رويه، قاچاق محصولات پتروشيمي، افزايش و نوسان شديد قيمت‌ها، عدم تعادل بين عرضه و تقاضا يا به عبارتي توليد و مصرف، کمبود بسياري از محصولات به دليل احتکار باعث شده است صنايع بالادستي و پايين‌دستي پتروشيمي همواره اسير جولان واسطه‌ها باشند.
در همين راستا وزارت صنعت که ارتباط مستقيمي با توليدکنندگان در سراسر کشور دارد، مسئول شناسايي و معرفي توليدکنندگان واقعي پتروشيمي شد تا از اين پس تنها با معرفي اين وزارتخانه خريداران مواد اوليه بتوانند از بازار رسمي کالا از جمله بورس خريد کنند.
به اين ترتيب به دنبال ابلاغ مصوبه 27تيرماه سال 1388کميسيون اقتصادي دولت وقت، به منظور ايجاد وحدت رويه و هماهنگي بيشتر در عرضه و تقاضا محصولات پتروشيمي، وزارت صنعت، معدن و تجارت، بخشنامه و دستورالعمل معرفي واحدهاي توليدي به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان‌ها، شرکت بازرگاني پتروشيمي و بورس کالا جهت تأمين نياز مواد اوليه صنايع پائين‌دستي را ابلاغ کرد.
راه اندازي بخش پتروشيمي «بهين ياب» صمت از سال 90
همچنين ستاد هدفمند کردن يارانه‌هاي وزارت صمت با هدف تسهيل امور و افزايش سطح دسترسي سريع واحدهاي توليدي مصرف‌کننده محصولات پتروشيمي بخش پتروشيمي را در سايت بهين ياب راه اندازي کرد که دستورالعمل آن در ارديبهشت و تير ماه سال 1390به کليه سازمان‌هاي صنعت، معدن و تجارت استان‌ها جهت اجرا ابلاغ شد. بدين ترتيب معرفي نامه‌هاي صادر شده از طريق سايت بهين‌ياب و سامانه مديريت فرآيند از تاريخ 15آبان 1390ملاک عمل قرار گرفت.
سهميه بر اساس آمار توليد
در حالي که در سال‌هاي اخير توليدکنندگان و اتحاديه‌هاي توليدي از ورود دلالان از روزنه‌هاي بهين‌ياب گلايه دارند، دفتر آمار و فرآوري داده‌هاي وزارت صنعت، معدن و تجارت فرآيند توزيع مواد اوليه پتروشيمي را بر اساس بررسي پروانه بهره‌برداري و آمار توليد 33ماهه واحدها اعلام کرده است؛ به گونه‌اي که واحدهايي که پروانه بهره‌برداري داشته باشند، اما آمار توليد آن‌ها به تأييد نرسيده باشد، قادر به ادامه فرآيند و دريافت مواد اوليه نخواهند بود. بر اساس اعلام اين دفتر، آمار توليد واحدها در چند مرحله مورد بررسي قرار گرفته و در نهايت به تأييد نهايي خواهد رسيد و آن دسته از واحدهايي که توليدي نداشته باشند، امکان دريافت مواد اوليه را نخواهند داشت.
بهين‌ياب نياز به پالايش دارد
نگاهي به اوضاع بازار پتروشيمي نشان مي‌دهد که فعالان اين بازار به خصوص واحدهاي توليدي و اتحاديه‌هاي پايين دستي پتروشيمي به خصوص در صنعت پلاستيک و نساجي همواره خواستار پالايش اطلاعات بهين‌ياب بوده‌اند.
در اين زمينه فعالان بخش پايين دستي پتروشيمي بارها اعلام کرده‌اند که برخي توليدکنندگاني که از بهين ياب وزارت صمت سهميه خريد مواد اوليه مي‌گيرند، چند سال است که توليد ندارند و مشخص نيست اين سهميه‌اي‌ها بر چه اساسي تخصيص مي‌يابد.
به اين ترتيب در شرايطي که همه فعالان بر لزوم پالايش سامانه بهين ياب به منظور بسته شدن راه‌هاي نفوذ واسطه‌ها تاکيد دارند، اواخر خرداد ماه امسال فرشاد مقيمي معاون وزير صنعت، معدن و تجارت از برنامه ويژه اين وزارتخانه به منظور حذف تقاضاي کاذب در بازار پتروشيمي به خصوص در بازار محصولات پليمري خبر داد.
به گفته او، با تشکيل کارگروهي ويژه، 80درصد تقاضاي بازار را که در حدود 700واحد صنعتي بوده مورد هدف‌گذاري قرار گرفته‌اند که از اين طريق تقاضاي بازار نيز محدود شده است؛ با اين تفاسير به نظر مي‌رسد که وزارت صمت نيز به اهميت اصلاح سامانه بهين ياب و حذف هر گونه واسطه داراي سهميه از اين سامانه پي برده و اقداماتي در دستور کار قرار داده است.
به تازگي مديرکل تعزيرات حکومتي البرز اعلام کرده است که "متهم اصلي پرونده 680ميليارد ريالي پتروشيمي در اين استان دستگير شده است اين متهم از طريق سامانه بهين ياب وزارت صنعت و معدن و تجارت اقدام به خريد عمده مواد پتروشيمي کرده است" اما بارها کارشناسان اعلام کرده‌اند که با بگير و ببند نمي‌توان بازار را به سمت صحيح هدايت کرد در نتيجه بايد سامانه بهين ياب به صورت درست و به موقع اقدام به پايش سفارش‌هاي خريد کند تا راهي براي سو استفاده وجود نداشته باشد چرا که مبالغي که از طريق اين سامانه به دلالان اختصاص مي‌يابد کم نيست که بگوييم قابل چشم‌پوشي است.
در آخرين واکنش‌ها شاپور محمدي گفته که سازمان بورس در مورد لزوم پايش بهين‌ياب با وزارت صمت مکاتبه کرده است تا اين موضوع حل شود.
به گزارش ايسنا، به گفته وي، تلاش‌هايي از سمت وزارت صنعت در حال انجام است و بايد نيازهاي شرکت‌ها از طريق ليست بيمه، ماليات و متغيرهاي ديگر راستي آزمايي شود.
-->

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۵۵۳۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تابلوی بورس، تابلوی رکود

شاخص در روز یکشنبه با افت حدود ۵هزار واحدی به ۲میلیون و ۲۵۹هزار واحد رسید. کاهش قیمت ارز و تداوم تثبیت قیمت در بازار نیما سبب شد تا طی ۵ روز ۷۹۰میلیارد تومان پول از بازار خارج شود. امروز یک‏سال از سقوط شاخص از قله ۲میلیون و۵۰۰هزار واحدی می‏گذرد.

«دنیای‌اقتصاد» عملکرد بورس طی یک‌سال اخیر را بررسی کرده است. شاخص‌کل بورس در روز یک‌شنبه به‌عنوان اولین روز کاری هفته‌جاری با افت ۵ هزار و ۱۰۰ واحدی به ۲ میلیون و ۲۵۹ هزار واحد رسید، به‌طوری‌که بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال حدود ۳ درصد بوده است، ضمن آنکه شاخص‌کل هموزن نیز با رشد ۱۹۲ واحدی به ۷۵۱ هزار و ۳۷ واحد رسید. بازدهی این نماگر ثانویه بازار سرمایه نیز از ابتدای ۱۴۰۳، هنوز بیش از یک‌درصد است.

به‌نظر می‌رسد، رشد قیمـــــت دلار در روز‌های ابتدایی سال‌۱۴۰۳ بازار را نسبت به رشد سهام کامودیتی‌محور که از کل بازار به لحاظ بازدهی عقب‌تر بودند، امیدوارتر کرده‌بود، چراکه با وجود اختلاف بالای دلار نیما و آزاد بورس تهران، به‌طور تاریخی حدس زده می‌شد این اختلاف به حداقل ممکن برسد.

ظاهرا دولت سیزدهم دلار نیما را خط قرمز خود می‌داند و رشد آن را با سرعت بسیار محدودی دنبال می‌کند. اکنون بورس دچار سردرگمی شده‌است. عملکرد خوب کلیت بازار در گزارش‌های فروردین و از سوی دیگر کارنامه سبز برخی از صنایع در صورت‌های مالی سالانه برخی از شرکت‌ها که اخیرا منتشر شده، سبب شده‌است تا شاخص هموزن افت بیشتری را تجربه نکند، چراکه از اول سال نیز از شاخص‌کل عقب‌تر بوده‌است. به‌نظر می‌رسد شاخص هموزن جای زیادی برای افت بیشتر ندارد، چراکه به‌طور تاریخی باید این نماگر فرعی بازار از نماگر اصلی جلوتر بیفتد.

به‌نظر می‌رسد با توجه به احتمال نوسان اندک، اما مثبت دلار آزاد، جو بازار سرمایه در این هفته متعادل‌تر شود، اما در نهایت اگر مقاومت بانک‌مرکزی برای رشد دلار نیما ادامه‌یابد، بازار چاره‌ای ندارد جز آنکه در محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار واحد پناه گیرد.

تابلوی بورس، تابلوی رکود

همچنان ارزش معاملات در بورس تهران اعداد بسیار پایینی به‌ثبت می‌رسد، به‌طوری‌که با وجود ۸ روز معاملاتی نسبتا پررونق در دو هفته گذشته، دوباره ارزش معاملات به زیر ۳ هزار میلیارد‌تومان رسید. همچنین میانگین ارزش متحرک ارزش معاملات خرد نیز حکایت از آن دارد که ارزش معاملات کوتاه‌مدت بازار پایین‌تر از بلندمدت است. کاهش دوباره میانگین ارزش معاملات متحرک ۵‌روزه به زیر ۲۰‌روزه حکایت از تداوم رکود در بازار سهام دارد، ضمن آنکه میانگین‌های متحرک بلندمدت ارزش معاملات به‌هم نزدیک شده‌اند، از این‌رو به‌طور تاریخی در صورتی‌که محرک‌ها بازار را هدایت کنند، عبور میانگین متحرک ۵‌روزه از سایر میانگین‌ها می‌تواند بازار را به سمت ارزش معاملات ۲۰ هزار‌میلیاردی هدایت کند.

این درحالی است که ارزش معاملات دلاری نیز در سطوح پایینی قرار دارد و تا زمانی‌که چند روز متوالی بالای ۱۰۰ میلیون دلار تثبیت نشود، نمی‌توان از بازار انتظار رونق داشت. این شاخص، اکنون در محدوده ۳۰ میلیون دلار قرار دارد. علاوه‌بر این، در اولین روز معاملاتی هفته نزدیک به ۸۰ میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج‌شده و این درحالی است که از ابتدای سال حدود ۴ هزار و ۳۰۰ میلیاد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج شده‌است.

با بورس چه می‌توان کرد؟

بورس تهران، درگیر چند متغیرسیاسی و اقتصادی است و نمی‌داند به کدام‌سو برود. از سویی با نوسان‌ها نرخ ارز به‌طور موقتی خوشبین و بدبین می‌شود. از سویی دیگر به امید رشد دلار نیما رونق می‌گیرد و دوباره با رکود همراه می‌شود. از طرف دیگر بازار ترجیح می‌دهد با وجود تعدیل P/E بازار سرمایه با انتشار برخی از گزارش‌ها همچنین با P/E زیر میانگین تاریخی خود معامله شود، چراکه هنوز سایه نرخ بهره ۳۰ درصدی سنگینی می‌کند.

همچنین بورس، با درگیری‌های منطقه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند و هر لحظه امکان دارد که دشمن‌های منطقه‌ای دوباره تنش‌ها را افزایش دهند، لذا بازار دچار بی تصمیمی شده‌است. هرچند ممکن است در هفته پیش‌رو با نوسان اندک و مثبت دلار فضا متعادل‌تر شده و شاخص‌کل نیز استراحت کند، اما در صورتی‌که رویکرد ارزش دولت تغییری نکند، بازار سهام به روند نزولی ادامه خواهد داد و در آغوش محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار‌واحدی پناه خواهد گرفت.

دیگر خبرها

  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • رشد۵برابری معاملات بورس انرژی در اجرای طرح اصلاح نقدینگی صنعت برق
  • طی یک سال؛ صادرات ۹۰ درصدی محصولات خام پتروشیمی ایران به چین
  • صادرات ۹۰ درصدی محصولات خام پتروشیمی ایران به چین
  • وزارت ورزش همچنان مالک استقلال و پرسپولیس!
  • مهدوی: نامه تشکل ها به رهبری موضوع جدیدی نیست
  • افزایش تولید گاز / خوراک پتروشیمی ها تامین شد؟
  • حضور قدرتمند شرکت پتروشیمی مارون در نمایشگاه تخصصی ۲۰۲۴ CHINAPLAS
  • مهدوی: به ما دروغ گفتند و علیه بانک مرکزی امضا گرفتند
  • سکوی توسعه‌ نوآوری و فناوری صنعت پتروشیمی کشور رونمایی می‌شود