Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@09:45:20 GMT

بيماري زخم معده،علل و راه درمان آن

تاریخ انتشار: ۱۹ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۵۸۳۷۸

بيماري زخم معده،علل و راه درمان آن

خبرگزاري آريا -

رايج‌ترين علائم زخم معده، درد سوزشي که از جناغ سينه تا بالاي ناف مي‌تواند احساس شود
حتما تا به حال اسم زخم معده را شنيده‌ايد. اين بيماري به معني نوعي آسيب خوش‌خيم در معده است که نام ديگر آن «پپتيک اولسر» است.
در گذشته‌هاي نه‌چندان دور تصور مي‌شد شيوه زندگي مانند علاقه زياد به غذاهاي پرادويه يا شغل‌هاي استرس‌زا، ريشه زخم معده هستند اما امروزه پزشکان دريافتند که علت اصلي زخم‌ معده، استرس يا رژيم غذايي نيست بلکه آلوده شدن به باکتري خاصي به نام هليکوباکتر پيلوري علت اصلي آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اين باکتري در بزاق وجود دارد و از طريق استفاده از قاشق و چنگال فرد آلوده يا خوردن غذاي نيمه کاره ديگران منتقل مي‌شود. برخي از داروها مانند آسپيرين، ايبوپروفن، ناپروکسن، کتوپروفن و برخي داروهاي درمان‌کننده بيماري آرتريت (درد و ورم مفاصل) ازجمله اين داروهاست که مي‌توانند باعث زخم معده شوند به همين علت بايد از مصرف هرگونه دارو بدون مشورت با پزشک خودداري کنيد. مصرف سيگار و الکل هم از ديگر علل زخم معده است.
علائم زخم معده
رايج‌ترين علائم زخم معده، درد سوزشي که از جناغ سينه تا بالاي ناف مي‌تواند احساس شود. درد زخم معده به‌ علت تماس اسيد معده با منطقه آسيب، ايجاد مي‌شود. درد زخم معده از يک ساعت بعد از غذا خوردن شروع مي‌شود و تا ساعت‌ها ادامه پيدا کند همچنين شب‌ها شعله‌ور شده و مي‌تواند فرد را از خواب بيدار کند. درد زخم معده در زمان خالي بودن معده بدتر مي‌شود لذا بايد از گرسنگي اجتناب کرد. زخم معده مي‌تواند براي مدتي فروکش کند ولي بعد از چند هفته علائم زخم معده برمي‌گردد لذا حتما بايد براي درمان زخم معده به پزشک مراجعه کرد.
علائم زخم معده و نشانه هاي آن در موارد کمتر :
* بالا آوردن خون، که با رنگ قرمز يا سياه مشخص مي‌شود.
* وجود خون تيره رنگ در مدفوع يا قيري شدن مدفوع
* حالت تهوع يا استفراغ
* کاهش وزن بدون دليل
* تغيير اشتها که فرد بايد هر چه سريع‌تر به پزشک مراجعه کند. البته بايد دقت داشت که هر دردي زخم معده نيست. مهم‌ترين بيماري که علائم مشابه زخم معده دارد حمله قلبي است لذا از خود درماني جدا بپرهيزيد.

در روش آندوسکوپي، پزشک توسط لوله باريکي که از دهان وارد معده شما مي‌کند و داخل معده را مي بيند
پزشک براي تشخيص زخم معده از آندوسکوپي استفاده مي‌کند. در روش آندوسکوپي، پزشک توسط لوله باريکي که از دهان وارد معده شما مي‌کند و سر آن نور است، داخل معده را مي‌بيند و ممکن است از لايه داخلي معده، نمونه‌برداري کند (يعني تکه‌اي بردارد) تا وجود هليکوباکترپيلوري را بررسي کند. آزمايش خون و آزمايش تنفس نيز براي تشخيص هليکوباکترپيلوري به‌کار مي‌روند.
معمولا در افراد جوان‌ اگر علامت‌هايي مانند کاهش وزن، کم‌خوني، استفراغ و احساس‌ گير کردن غذا وجود نداشته باشد و فقط درد معده داشته باشند، بايد از آنها آزمايش خون و تست تنفسي براي ميکروب هليکوباکتر گرفته شود و درصورت اثبات آن، درمان شوند. ولي در افرادي که بالاي 40سال دارند يا دچار کم‌ خوني، تهوع و استفراغ هستند يا احساس گير کردن غذا دارند حتماً بايد آندوسکوپي انجام شود چون سرطان معده در کشور ما شايع است.
درمان زخم معده
اگر مبتلا به باکتري هليکوباکتر‌پيلوري باشيد حتما بايد درمان آنتي‌بيوتيکي چند دارويي براي مدت دو‌ماه استفاده کنيد. همچنين داروهاي کاهش‌دهنده اسيد معده مانند رانيتيدين، فاموتيدين، امپرازول و... به کاهش درد معده کمک مي‌کند. اگر زخم معده خونريزي شديد داشته باشد، ممکن است آندوسکوپي براي سوزاندن زخم و کاهش خونريزي لازم باشد. اگر خونريزي با آندوسکوپي کنترل نشود يا سوراخ‌شدگي زخم رخ دهد، آنگاه جراحي مورد نياز خواهد بود.
زمان مراجعه به پزشک
زخم پپتيک، زخمي نيست که شما بتوانيد به تنهايي و بدون مراجعه به پزشک آن را درمان کنيد. اگرچه داروهاي بلوکه‌کننده اسيد و آنتي‌اسيدها، درد را تسکين مي‌دهند اما اين بهبودي، کوتاه‌مدت است. چنانچه علائم يا نشانه‌هايي از زخم معده مشاهده کرديد، براي درمان زخم معده حتما به پزشک مراجعه کنيد. و از طرف ديگر درد معده شما ممکن است نشانه بيماري خطرناک ديگري مثل حمله قلبي باشد، پس اگر با درد معده به پزشک مراجعه کرديد و او برايتان نوار قلب درخواست کرد تعجب نکنيد.
خطر زخم معده
بيشتر کساني که زخم معده دارند، فقط درد معده دارند. برخي افراد هم هيچ نوع علامتي ندارند. زخم‌ها باعث ايجاد ساير مشکلات جسمي هم مي‌شوند؛ گاهي اوقات خونريزي مي‌کنند. اگر زخم‌ها خيلي عميق شوند، مي‌توانند ديواره معده را سوراخ کنند. همچنين زخم‌ها مي‌توانند باعث انسداد معده شوند يعني از عبور غذا در معده جلوگيري کنند که در اين حالت، تهوع، استفراغ و کاهش وزن ديده مي‌شود.
درصورت مشاهده علائم هشداردهنده زير، فوراً به پزشک مراجعه کنيد.
1- استفراغ خوني
2- بالا آوردن غذايي که چند ساعت يا چند روز قبل خورده شده است.
3- احساس سرما يا مرطوب بودن پوست
4- احساس ضعف يا سرگيجه غيرعادي
5- مدفوع خوني (خون ممکن است مدفوع شما را سياه رنگ يا قيري‌شکل کند)
6- احساس تهوع مداوم يا استفراغ کردن مکرر
7- احساس درد شديد و ناگهاني
8- کاهش وزن پايدار
9- با مصرف دارو، دردتان کم نشود.
10- درد به قسمت پشت بدن کشيده شود.

اگر زخم معده داريد سيگار نکشيد و الکل مصرف نکنيد
اگر زخم معده داريد حتما موارد زير را رعايت کنيد:
1- تعداد وعده‌هاي غذايي خود را افزايش و حجم هر وعده را کاهش دهيد تا معده شما خالي نماند.
2- آهسته غذا بخوريد و آن را کامل بجويد.
3- از مصرف گوشت و ماهي دودي و نمک سود شده همچنين انواع شور و آجيل‌هاي پر نمک بپرهيزيد.
4- مصرف چاي و قهوه و نوشيدني‌هاي گازدار را کاهش دهيد.
5- سيگار نکشيد و الکل مصرف نکنيد.
6- با آرامش غذا بخوريد و از استرس پرهيز کنيد.
7- افسردگي، ناراحتي و استرس را از خود دور کنيد و فقط بخنديد. پس برويد به سوي خنده درماني!
8- هيچ‌گاه سرخود از آسپيرين يا مسکن‌هاي مانند بروفن استفاده نکنيد. در دردهاي معمولي مي‌توانيد استامينوفن مصرف کنيد.
9- توصيه شده است که مبتلايان به اين بيماري از مصرف وعده غذايي حجيم قبل از خواب اجتناب کنند.
10- در گذشته شير غذاي مهمي ‌در درمان زخم معده محسوب مي‌شد، علت مصرف آن اين بوده است که تصور مي‌شد شير باعث خنثي‌سازي محتويات معده مي‌شود اما ثابت شده به‌علت اينکه محتوي کلسيم و پروتئين شير بالاست، يک تحريک‌کننده قوي ترشح اسيد معده است. به همين دليل مصرف متناوب و مکرر شير براي درمان زخم‌ معده توصيه نمي‌شود.
11- از قاشق و چنگال ديگران استفاده نکنيد، از ليوان ديگران آب نخوريد.
12- مواد غذايي مفيد براي زخم معده شامل:
عسل، بادام، موز، شيرين بيان، نعناع، بابونه
13- مواد غذايي غيرمجاز در زخم معده شامل:
شير، خامه، شير کاکائو، قهوه، چايي، انواع نوشابه‌ها، الکل، غذاهاي ادويه‌دار خصوصا فلفل، غذاهاي پرچرب مثل آبگوشت، سبزيجات نفاخ مانند کلم، ترب، تربچه، خيار، شلغم، پياز و پيازچه، ميوه‌هاي نفاخ مانند هندوانه، گيلاس، گوجه سبز، هلو، چغاله بادام و زيتون ميوه‌هاي ترش مانند پرتقال و نارنگي.
منبع: hamshahrionline.ir


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۵۸۳۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازار مکاره سلامت در شبکه‌های اجتماعی/ عدم بازدارندگی قوانین

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، زمانی که بازار پیامک بازی بین مردم داغ بود، افراد پیامک‌هایی در رابطه با سرطان یا یک بیماری را به نقل از پروفسور سمیعی یا دکتر فلانی رئیس بیمارستان و  ... برای دوستان و آشنایان ارسال می‌کردند، گاهی هم هشداری با چاشنی ترس از مرگ دسته‎جمعی در پی مصرف یک دارو از سوی برخی افراد ساخته شده و بلافاصله دست به دست می‌شد کسی هم نمی‌پرسید سرطان چه ارتباطی با دکتر سمیعی دارد و اعلام مرگ دسته جمعی و آنی افراد چگونه در صلاحیت رئیس یک بیمارستان است در حالیکه اگر چنین چیزی واقعیت داشته باشد معمولا باید از سوی پلیس یا مقامات وزارت بهداشت اعلام شود.

این موضوعات و پیامک‌ها تنها در سطح شایعه باقی مانده و تنها موجب هراس بخشی از مخاطبان که عموما افراد ساده لوحی بودند قرار می‌گرفت.

پس از سال‌ها که دیگر «پیامک بازی» از تب و تاب افتاد و شبکه‌های اجتماعی آمد این پیام‌ها و سازندگان آنها خود را به‌روز کرده و این نوع محتواها را در قالب‌های دیگری و با اهدافی سودجویانه و بر بسترهای مختلفی ارائه کردند. بسیاری غوره نشده خود را مویز کردند و در قالب کارشناس‌های همه‌چیز دان تولید محتوا را در این فضاهای نوظهور در دست گرفتند.

پزشک‌نما و بلاگر

«صفرا دارید؟ بلغم دارید؟ کبد چرب دارید؟ دیگر این داروها را نخورید اول ما را دنبال کنید تا به شما بگویم با ساخت این ترکیب جادویی از شر کبد چرب خلاص شوید» گفته‌هایی از این دست در قالب ویدیوهای جذاب، موشن گرافی و... که به صورت حرفه‌ای ساخته شده‌اند  این روزها در شبکه‌های اجتماعی فراوان است. یکی ترکیبی برای افزایش قد ارائه می‌دهد آن یکی درمان‌گر اعتیاد شده است. یکی خود را روانشناس معرفی می‌کند و به زعم خود گفته‌هایش جادو می‌کنند. یکی دیگر ردای متخصص تغذیه بر تن کرده و آن یکی کباده اورولوژی می‌کشد و سوداگری می‌کند نه پاسخی به کسی می‌دهند و نه مسئولیتی را برای نسخه‌های خود قبول می‌کنند اینها را پزشک نما، پزشکان اینستاگرامی یا پزشک بلاگرها نام نهاده‌اند.

این گونه از بلاگرها اگرچه به صورت قارچ‌گونه‌ای رشد کرده‌اند اما به صورت رسمی آماری از آنها وجود ندارد، آذرماه سال گذشته سرهنگ گودرزی رئیس پلیس فتا پایتخت نسبت به فعالیت این افراد هشدار داد و گفته بود که قالب کسانی که در این حوزه وارد شده‌اند کسانی هستند که در زمینه جراحی‌های زیبایی، پیکرتراشی و فیزیوتراپی این کار را انجام می‌دهند و در حالی که ماساژور هستند خودشان را پزشک معرفی می‌کنند. این مقام انتظامی همچنین خبر از پرونده‌ای داده که در آن افرادی غیر پزشک خود را پزشکان حاذق معرفی کرده و برای خود نیز تبلیغات راه‌انداخته بودند. وی در این رابطه گفت: پرونده‌ای تحت عنوان استفاده افراد سودجو از ظرفیت‌های شبکه‌های اجتماعی برای تبلیغات دروغین افرادی که پزشک نیستند داشتیم که خودشان نظرسنجی‌های ساختگی را در فضای مجازی قرار می‌دادند و آن‌ها را پزشک معتمد معرفی می‌کردند که بسیاری از مردم را فریب داده بودند.

بلاگر پزشکان یا آنچه که به آنها گفته می‌شود پزشک نماها نیازی به دانشگاه رفتن و قسم بقراط ندارد، فقط ساخت یک حساب کاربری و کمی اعتماد به نفس را چاشنی کار کردن کفایت می‌کند تا یک فرد مکتب ندیده خود را طبیبی حاذق جلوه دهد و برای همگان یک نسخه واحد بنویسد.

نسخه واحد تجویز کردن بعدی از قصه است و بعد دیگر ترغیب دیگران برای توقف درمان علمی که پزشک بر اساس تشخیص بیماری از طریق شرح حال، علائم بالینی، آزمایش، سونوگرافی و ... بر اساس علم و تجربه‌ای که سال‌ها در کلاس‌های درس و بیمارستان‌ها کسب کرده، ارائه داده است. هرگونه توقف درمان یعنی اجازه دادن به بیماری برای پیشرفت و نفوذ بیشتر در بدن افراد، خطر جانی و مرگ، بنابراین هرگونه تشویق برای توقف درمان را می‌توان به نوعی سوق دادن افراد به مرگ تلقی کرد.

محمد رضا خردمند معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی در گفت‌وگو با آنا در رابطه با حضور افراد غیر متخصص در فضای مجازی و دخالت آنان در امر درمان گفت: هرگونه دخالت غیر پزشک در امر درمان ممنوع بوده و جرم تلقی می‌شود که وظیفه رسیدگی به آن در صلاحیت مراجع قضایی است.

عدم بازدارندگی قوانین

خردمند در حالی رسیدگی و برخورد با این افراد را در صلاحیت مراجع قضایی دانست که نظر می‌رسد قوانین یا مجازات بازدارنده‌ای برای این افراد وجود نداشته باشد. رئیس پلیس فتا تهران گفته بود در حوزه سلامت دیجیتال نیازمند قانون گذاری هستیم.

محمد رئیس زاده رئیس سازمان نظام پزشکی نیز با اشاره به مداخلات افراد غیر پزشک به یکی از رسانه‌ها گفت:قانون در حوزه مداخلات غیرمجاز به مراتب از حوزه پزشکی ضعیف‌تر است. اگر در قوانین ضعف‌هایی وجود دارد باید اصلاح شود زیرا در زمینه مداخلات غیرمجاز قانون محکمی وجود ندارد. وی همچنین در رابطه با دلیل رشد بیمارگونه مداخله‌گران پزشکی در فضای مجازی به ویژه در حوزه زیبایی نیز گفت: زمانی که برای یک امری تقاضای بیش از اندازه وجود دارد و تقاضا بیمارگونه است، پاسخ به آن هم بیمارگونه می‌شود. مردم نه تنها نباید به تبلیغات فضای مجازی اعتماد کنند، بلکه باید به مراکز دارای مجوز و افراد دارای صلاحیت مراجعه کنند. مردم قبل از مراجعه باید تخصص و کدنظام پزشکی پزشک را بررسی کنند. در حال حاضر بسیار بیشتر از آنکه جامعه پزشکی به مردم آسیب بزند، مداخلات غیرمجاز به مردم آسیب می‌رساند. این مداخلات قابل احساس، برخورد، کشف و شناسایی نیست.

پزشکان مبلغ 

در فضای مجازی تنها بلاگرها نیستند که ردای پزشکی بر تن کرده‌اند و برای مردم نسخه‌های عجیب و غریب می‌پیچند گاهی خود پزشکان نیز حاضر بوده و توصیه‌هایی خارج از تخصص خود ارائه می‌دهند.این موضوع به ویژه در حوزه سلامت روان نمود بیشتری دارد. در دوارن کرونا هم گاه پزشکانی که تخصصان آنها هیچگونه ارتباطی با کرونا و بیماری‌های عفونی نداشت اظهار نظرهای عجیبی را مطرح و توصیه‌هایی غیر علمی و بر اساس برداشت خود به مردم می‌کردند این در حالی است که به پزشکان تنها باید در حیطه تخصصی خود اقدام به ارائه توصیه کنند.

وی در این رابطه به آنا گفت: تمام افرادی که وارد کار طبابت می‌شوند، باید دانش‌آموخته پزشکی و یکی از رشته‌های تخصصی باشند، هر پزشکی تنها مجاز است در چارچوب رشته تخصصی خود فعالیت و اظهار نظر کند.

معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی در رابطه با نحوه فعالیت پزشکان در شبکه‌های اجتماعی نیز گفت: انتشار هر مطلب پزشکی در فضای مجازی و یا هر رسانه دیگری باید با احاطه کامل بر آن موضوع پزشکی بوده و تنها به قصد انتشار مطالب علمی باشد.

خردمند تأکید کرد: اگر پزشکی بخواهند از طریق فضای مجازی به تبلیغات بپردازد باید از سوی سازمان نظام پزشکی یا سایر مراجع ذی‌صلاح مجوزهای لازم را اخذ کند.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دم گیلاس ؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • دلیل مهم دل درد صبحگاهی و درد معده بعد بیدار شدن
  • بازار مکاره سلامت در شبکه‌های اجتماعی/ عدم بازدارندگی قوانین
  • بیش از ۳۵۰ میلیون نفر از علایم تنفسی آسم رنج می‌برند/ هزینه ۳۰ میلیون تومانی درمان هر بیمار در سال
  • «آموزش، کنترل آسم را بهبود می‌دهد»؛ شعار راهبردی روز جهانی آسم در سال ۲۰۲۴
  • رفلاکس معده؛ نشانه‌ها، علل و راه‌های درمان آن
  • وارفارین چیست و چه کاربردی دارد؟ + عوارض، استفاده در دوران بارداری و منع مصرف
  • پرِگابالین چیست و چرا می‌تواند خطرناک باشد؟
  • درمان جدید بیماری آلزایمر
  • هشدار! این دارو معتادتان می‌کند