Web Analytics Made Easy - Statcounter

تالاب گوری بلمک با مساحت ۱۴ هکتار، هنوز یکی از بزرگ‌ترین تالاب‌های شهرستان پلدختر است، اما چندین سال است که مساحت قابل توجهی از آن توسط کشاورزان تبدیل به مزرعه شده به طوری که با زهکش کردن آب، این تالاب دیگر به صورت یک تالاب فصلی کوچک و موقتی درآمده است. تالابی که نه فقط سالانه بیش از ۱۵ گونه پرنده که برخی از آن‌ها جزو گونه‌های کمیاب هم هستند، به آن مهاجرت می‌کنند، بلکه می‌توانست منبع درآمدی برای مردم مظلوم و محروم منطقه باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



حالا قرار است سدی هم برای جلوگیری از ورود آب به تالاب احداث شود تا همین تالاب فصلی، کوچک و موقتی هم برای همیشه نابود شود و اندکی آب که سهم آن شده هم در زمین‌های متعرضان مصرف شود.

جالب آن جاست که اگرچه این تالاب بخشی از مجموعه تالاب‌های پل دختر به شمار می‌رود، اما طبق مصوبه هیئت ویزراندر تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ به طور ویژه از خود این تالاب هم به طور جداگانه یاد شده است. مصوبه‌ای که در آن بر نیاز آبی محیط زیستی، حریم تالاب و حریم بوم‌شناختی آن تأکید شده و در ماده ۵ آن تصریح شده است که هرگونه بهره‌برداری و اقدامی که به تشخیص سازمان محیط زیست منجر به تخریب غیرقابل جبران آن شود ممنوع است. در بند پ. این مصوبه خاکبرداری، خاکریزی، برداشت غیرمجاز آب یا ممانعت از ورود آب به تالاب و زهکشی از موارد منع تصریح شده است، اما تمامی این موارد در تالاب اتفاق افتاده و سازمان محیط زیست هم تا این لحظه هیچ گونه اقدام درخوری نکرده است، در حالی که در جدول مربوط به تالاب‌های موضوع این مصوبه نام تالاب گوری بلمک مستقیماً و مستقلاً قید شده است.

آب تالاب را برای کشاورزی بردند برخی مدیران منابع طبیعی و صاحب‌نفوذان منطقه‌ای در سال‌های گذشته روی این تالاب یک زهکش با هزینه بسیار زیاد احداث کرده‌اند و آن زمان بهانه هم این بوده که می‌خواهند جاده قدیم خرم آباد خوزستان را نجات دهند. با احداث این زهکش در فصل پرآب سال، به طور کامل آب از تالاب خارج می‌شود و وقتی که آب کامل تخلیه می‌شود و فصل پرآب تمام می‌شود، این تالاب به طور کامل خشک می‌شود.

در فصل کم‌آب هم برای آبیاری زمین‌های کشارزی غیرقانونی، مجوز دیگری گرفته‌اند که از رودخانه کشکان آب را پمپاژ کنند و اینجا را آبیاری کنند! دور باطلی که زیان اقتصادی آن به کشور روشن‌تر از ظهر تابستان است. فرایندی که در آن اولاً آب یک اکوسیستم را کامل خارج می‌کنند که منجر به مرگ تمام گونه‌های زیستی وابسته به تالاب و اخلال کامل در اکوسیستم می‌شود و بعد وقتی زمین‌ها را کاشتند، در فصل کم آبی دوباره از رودخانه آب را برداشت می‌کنند و به اینجا می‌آورند!

ضعف عملکرد محیط زیست در این تخلف آشکار به حدی بوده که سال گذشته همین مجموعه مدیریتی متخلف می‌خواستند این تلمبه‌خانه را احیا کنند، اما عملاً به دلیل مخالفت مجموعه‌ای مدیریتی از استانداری و مدیریت‌برنامه‌ریزی به بهانه عدم امکان تخصیص بودجه به این فعالیت اجازه ندادند، اما حالا همین مجموعه صاحب نفوذ، برای پروژه‌ای که به دلیل غیرقانونی بودن نتوانسته از استان بودجه بگیرد، از تهران یک بودجه ملی دریافت کرده تا در بالادست و در حوضه بلافصل و مستقیم خود تالاب یک سد خاکی با ۱۲ متر ارتفاع را احداث کنند تا اساساً دیگر آبی به تالاب نیاید و حتی در فصل پرآب هم تالاب پر نشود و همین آب را نگه‌دارند و در فصل کم آبی اراضی را آبیاری کنند.

روشن است که با احداث این سد اساساً دیگر تالابی وجود نخواهد داشت، چرا که از یک طرف زهکش‌ها آب را از تالاب خارج می‌کنند و از طرف دیگر بند احداث شده ورودی آب را به تالاب می‌بندد.

تلخ‌تر اینکه در سکوت و انفعال محیط زیست، پروژه به طور کامل کلید خورده و با تجهیز بسیار وسیع کارگاه فقط طی یک روز ۳۰ هزار متر مکعب خاکریزی انجام شده است.

  تالاب‌های پل دختر مشکل چندانی ندارند

  تصاویر تالاب در فصل پرآبی نشان می‌دهد که اگر این تالاب احیا شود، منبع درآمد مردم محروم و مظلوم منطقه می‌تواند باشد که از طریق آبزی‌پروری و حتی گردشگری معیشت خود را به راحتی تأمین کنند، اما برخی مدیران با مقاصد سیاسی و انتخاباتی و مقاصد اقتصادی فردی نمی‌گذارند چنین طرح‌هایی انجام شود و وقتی هم که جلوی اعتبارات استانی برای بند خاکی گرفته شده و رفته‌اند اعتبارات ملی گرفته‌اند.

حمیدرضا کاظمی نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس درباره این تالاب گفت: تالاب‌ها سرمایه ملی کشور هستند و نباید به صورت شخصی به آن‌ها نگاه کرد و همه دستگاه‌ها باید به این مهم توجه داشته باشند.

وی تاکید کرد: با تعامل مردم، حفاظت محیط زیست و شیلات استان ضمن احیای تالاب گوری بلمک، منطقه‌ای با کارکرد‌های زیست محیطی، جاذبه گردشگری و پرورش ماهی ایجاد شود.

کاظمی گفت: دستگاه‌های اجرایی در تصمیماتی که در خصوص احیاء تالاب می‌گیرند منافع جوامع محلی و ذینفعان را مد نظر داشته باشند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان نیز با اشاره به کارکرد و اهمیت تالاب‌ها گفت: اهمیت اکوسیستمی یک هکتار تالاب ۱۰ برابر اکوسیستم جنگلی است.

فتحی بیرانوند تاکید کرد: تالاب‌های پلدختر استعداد تبدیل به اثر طبیعی ملی را دارند و امید است که با تسهیل شرایط مورد نیاز در کنوانسیون رامسر ثبت شوند.

وی یادآور شد: تالاب‌های پلدختر مشکلات چندانی ندارند، ولی برای برخی که با منافع مردم به دلیل بهره برداری‌های نادرست تضاد ایجاد شده است، تلاش می‌شود با تعامل سایر دستگاه‌های مربوطه در جهت احیای مجدد آن‌ها اقدام شود.

اگر با این تخلف آشکار با قید فوریت برخورد نشود، شاید فرصت حفظ تالاب برای همیشه از دست برود و کسانی که با بهره‌گیری از جایگاه مدیریتی خود، سوء‌استفاده کرده‌اند، برای زمین‌هایشان سند گرفته‌اند و تالاب را خشک کرده‌اند، حالا دیگر آن را نابود می‌کنند.

به این ترتیب، مدیرانی که قاعدتاً باید حافظ محیط زیست و منابع طبیعی باشند، در اراضی متعلق به تالاب پل‌دحتر، مستقیماً به اسم خودشان یا نزدیکانشان، زمین دارند و اگرچه محیط زیست قبلاً نامه‌هایی در این باره زده تا بگوید وظیفه قانونی‌اش را انجام داده، اما این نامه‌ها صرفاً در سطح توصیه بوده است و به نظر می‌رسد مطابق روال معمول در دوره مدیریتی عیسی کلانتری، محیط زیست تلاش کرده در این موضوع تنش بین دستگاهی در استان ایجاد نکند، اما آنچه روشن است نباید حق عامه، و حق مردم بر محیط زیست، قربانی ملاحظات مدیریتی و منافع افراد خاص بشود. منبع: مهر خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 حفظ محیط زیست تخریب محیط زیست خشک شدن تالاب ها زهکشی تالاب ها تالاب پلدختر سازمان حفاظت از محیط زیست عیسی کلانتری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۶۳۳۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روستایی که سهم لک‌لک‌ها شد

به گزارش خبرآنلاین ،رئیس شورای روستا در اینستاگرامش قصه لک‌لک جدید را منتشر می‌کند و از سراسر ایران، دوستداران محیط‌زیست چند نفری هزینه ساخت خانه جدید را برعهده می‌گیرند و برایش به اندازه نیاز خرید مواداولیه پول می‌ریزند. چند روز بعد آهنگر روستا که برادر رئیس شورای روستاست، سفارش جدید را تحویل می‌دهد. او نیز فقط پول آهن آشیانه لک‌لک را می‌گیرد و دستمزدش حال خوب لک‌لک‌هاست. از میان روستاهای اطراف تالاب، لک‌لک‌ها در ‌ روستای کپرجودکی لانه می‌سازند؛ چرا که این سهم از زمین‌های تالابی با اراده اهالی همین روستا تالابی مانده است. جعفر کرمی‌پور، رئیس شورای روستای کپرجودکی در گفت‌وگو با همشهری از ترجیح عمده جوانان روستا می‌گوید ‌که « می‌خواهیم ‌تالاب را برای لک‌لک‌ها حفظ کنیم.»

چه شد که به فکر ساختن لانه برای لک‌لک‌ها افتادید؟

به گزارش همشهری، سیل سال۱۳۹۸ برای روستای ما برکت آورد. تالاب پرآب شد و ۲سال بعد از آن هم به لطف خدا، بارندگی خوب بود. از آن سال زادآوری لک‌لک‌ها خیلی خوب شد. هرکدام ۳تا جوجه را بزرگ کردند. لک‌لک‌ها تمام سال اینجا ماندند و فقط بچه‌هایشان لانه را ترک کردند. سال بعد لک‌لک‌های بالغ به روستا برگشتند.

عید۱۴۰۱ ‌ناگهان، تمام تیرهای برق پر از لک‌لک شد. نمی‌دانستیم چطور به لک لک‌ها کمک کنیم. از دوستان محیط‌زیستی پرسیدیم آنها گفتند برخی لاستیک کهنه به سر تیر می‌اندازند. آنها ده‌ها بار چوب سرلاستیک‌ها آوردند و باد زد و لانه را خراب کرد. یکی از فعالان محیط‌زیست اراک پیشنهاد داد که برایشان سبد آهنی بسازیم ولی برای این کار اداره برق باید همکاری کند و سیم‌های برق را از بالای دکل، کمی پایین‌تر بیاورد.

عید۱۴۰۱ نخستین آشیانه‌های آهنی را نصب کردیم. یک روز صبح دیدم که در تمام لانه‌ها لک لک نشسته است. اما خشکسالی همان سال باعث شد لک‌لک‌ها جوجه‌هایشان را از لانه بیرون بیندازند. بحمدالله در سال۱۴۰۲ لک‌لک‌ها ۲۳لانه درست کردند و همه جوجه‌هایشان را نگه داشتند. هیچ تلفاتی هم نداشتیم چون تالاب خشک نبود. از ابتدای امسال تا الان با کمک خیرین و دوستداران محیط‌زیست ۶لانه ساخته ایم.
مردم چطور کمک می‌کنند؟
وقتی در پیج اینستاگرام اعلام می‌کنم که می‌خواهیم برای لک‌لکی آشیانه بسازیم، مردم به‌صورت مشارکتی هزینه ساخت لانه را پرداخت می‌کنند. افراد با نیت خیرات برای اموات پول ساخت را به دهیاری روستا می‌دهند.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901044

دیگر خبرها

  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • سلاجقه: تاکنون ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • سلاجقه: حدود ۶۰میلیون مترمکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟
  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • روستایی که سهم لک‌لک‌ها شد
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد