Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@12:14:34 GMT

ثبت جهانی جنگل ابر، باید ها و نبایدها

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۶۳۳۸۲

ثبت جهانی جنگل ابر، باید ها و نبایدها

ریشه در خاک دارد اما نامش را از آسمان به امانت گرفته است. جنگلی با درختان و پوشش گیاهی منحصر به فرد و نادر که بخشی از جنگل‌های بازمانده عصر یخبندان به شمار می‌رود. جنگل ابر که چند سالی است جای خود را نزد گردشگران و طبیعت دوستان پیدا کرده و به یکی از معروف ترین مکان‌های دیدنی کشور تبدیل شده، چند روزی است به دلیل ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی دوباره نامش بر سر زبان‌ها افتاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایران در روزهای گذشته توانست پس از سال‌ها تلاش، جنگل‌های باستانی هیرکانی را که در ۲ استان سمنان و گلستان پراکنده شده، پس از کویرلوت به عنوان دومین اثر طبیعی خود به ثبت جهانی برساند. گرچه این پیروزی افتخاری ارزشمند است اما در صورت رعایت نشدن برخی الزامات می‌تواند به همان اندازه تهدیدی باشد تا این اثر طبیعی را در معرض خطر خارج شدن از فهرست یونسکو قرار دهد.

حضور بی رویه گردشگران به اندازه‌ای بیش از آنچه ظرفیت جنگل ابر است، در سه یا چهار سال گذشته به یکی از دغدغه‌های مسئولان میراث فرهنگی و نیز کارشناسان محیط زیست و منایع طبیعی تبدیل شده است. باید به این نکته توجه کرد که این جنگل بی نظیر در زمره مناطق حفاظت شده کشور نیز به شمار می‌رود که این امر ضرورت حفظ آن را دوچندان می‌کند.

نگرانی مسؤولان

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود، روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا جنگل ابر را میراثی ارزشمند عنوان کرد و افزود: فرهنگسازی برای ایجاد تغییر در نوع نگاه تفرجی مردم نسبت به این سرمایه و موزه طبیعی بی نظیر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

حمیدرضا حسنی تصریح کرد: وقتی مکانی به عنوان یک اثر طبیعی ثبت جهانی می‌شود تکلیف بزرگی برای حفظ و معرفی آن اثر بر عهده همه است.

وی یادآور شد: تغییر نگاه مردم ایران به این مکان با ارزشمند باید آنچنان ملموس باشد که گردشگران جهانی هم متوجه اهمیت آن درنزد ما بشوند.

حسنی گفت: در مقابل این اتفاق ارزشمند مسئولیت بزرگی بر عهده همه ماست، باید با پیشگیری از کارهایی مانند روشن کردن آتش و تردد اتومبیل داخل جنگل مانع از نابودی این ثروت ملی شویم.

وی افزود: در آینده نزدیک هزاران نفر از سراسر دنیا برای دیدن از جنگل ابر برنامه ریزی می‌کنند که رونق اقتصادی و گردش مالی را در شهرستان به دنبال دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شاهرود، خاطرنشان کرد: در جنگل ابر علاوه بر مناظر طبیعی بی نظیر و گونه‌های حیات وحش یکی از زیباترین قسمتهای جنگل‌های هیرکانی نیز وجود دارد، که می‌توان در فضایی زیبا بر روی ابرها گام برداشت.

حسنی، بازدید از جنگل ابر را در روزهای معمول آخر هفته حدود ۲ هزار نفر و در تعطیلات حدود هفت هزار نفر عنوان کرد و افزود: باید در خصوص بازدید از جنگل برنامه‌ای مناسب طرح و ظرفیت ورود به این مکان مشخص شود.

وی تصریح کرد: جنگل ابر محل استراحت آخر هفته نیست، باید با افزایش دانش و آگاهی در این مورد از وجود تمام زیبایی‌های آن لذت ببریم و از قابلیت بسیار مهم صنعت پاک گردشگری استفاده شود.

لزوم فرهنگ سازی برای چگونگی استفاده از جنگل ابر

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شاهرود، در خصوص رعایت حریم جنگل خاطرنشان کرد: در ابتدا باید مردم شاهرود به عنوان میزبان حدود جنگل را رعایت کنند و برای این ثبت ارزش قائل شوند.

حسنی با اشاره به فرهنگ سازی در این حوزه گفت: جنگل ابر با سایر نقاط تفریحی شهرستان بسیار متفاوت است، اینکه افراد هر زمان که بخواهند می‌توانند بیشتر از ظرفیت موجود به جنگل وارد شوند فاجعه است.

وی افزود: باید در مورد میزان ظرفیت جنگل از طریق نصب تابلو اطلاع رسانی شود و راهنمایان تورها و مسئولان اقامت گاه‌های بوم گردی با نگاهی کارشناسانه و متفاوت اطلاع رسانی کنند.

جنگل‌های هیرکانی پس از بیابان لوت، دومین اثر بزرگ طبیعی ایران است که در فهرست جهانی قرار گرفته است.

سخنرانی سفیر ایران در یونسکو و دفاع شاعرانه او از گونه‌های جانوری و طبیعی و تصویرهایی که از جنگل هیرکانی ایران با زبان شعر ارائه شد بار دیگر نظر مساعد یونسکو و کشورهای عضو این سازمان جهانی را جلب کرد تا آنکه در نهایت رأی به جهانی شدن جنگل هیرکانی ایران صادر شد.

جنگل‌های هیرکانی بازمانده دوران سوم زمین‌شناسی و عصر یخبندان و غنی از نظر گونه‌های بومی و باستانی، پوشش گیاهی و تنوع زیستی با نادرترین گونه‌های جنگلی است.

این جنگل‌ها با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان، در گستره‌ای به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد.

در زمان حاضر جنگل‌های هیرکانی، زیست بوم ۲۹۶ گونه پرنده و ۹۸ گونه پستاندار است. همچنین ۱۵۰ گیاه بومی درختی و بوته‌ای مانند شمشاد و انجیلی نیز در آن یافت می‌شود.

منطقه ابر در ۴۰ کیلومتری شمال شرقی شهرستان شاهرود قرار دارد، این منطقه که به نام جنگل‌های ابر معروف است در ارتفاعات آن عمدتاً به صورت چمنزار و یا مراتع مشجر و در پایین دست آن جنگل با گونه‌های متنوع دیده می‌شود.

۷۳۵۹/‏۶۱۶۷

منبع: ایرنا

کلیدواژه: جنگل های هیرکانی جنگل ابر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۶۳۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد

همشهری آنلاین – مجیدجباری: در حالی که وسعت و تعداد آتش سوزی عرصه های جنگلی و مرتعی کشور در سال ۱۴۰۱ به نسبت سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ کاهش چشمگیری را تجربه کرد و به نسبت، سال آرام طبیعت ایران نام گرفت، اما سال ۱۴۰۲ آتش سوزی طبیعت ایران هم به لحاظ تعداد و هم از نظر وسعت با افزایش چشمگیری مواجه شد. این درحالی است که براساس آخرین داده‌های آماری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به صورت میانگین سالانه بیش از ۲۱هزار هکتار جنگل‌ و مرتع ایران در آتش می‌سوزد.

حالا علی ملکی آهنگران، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور از وقوع هزار و ۷۰۴ فقره آتش سوزی به مساحت ۱۲ هزار و ۴۳۰ هکتار در عرصه‌های منابع طبیعی طی سال گذشته خبر داد و گفت:« بررسی این آمار در مقایسه با سال قبل از آن افزایش ۸۲ درصدی تعداد آتش سوزی ها و ۳۲۳درصدی مساحت آتش سوزی‌ها را نشان می دهد. آتشی که به گفته عباسعلی نوبخت، ‌رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور عامل ۹۵درصد آن عامل انسانی دارد.

سیدناصرالدین عمادی،مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اما درگفت‌وگو با همشهری آنلاین درباره آتش سوزی مراتع و جنگل‌های کشور بیان کرد: «حریق در عرصه‌های منابع طبیعی را می‌توان به شکل‌های سطحی، تنه‌ای، تاجی و زیرزمینی مشاهده کرد که در کشور ما اکثر آتش‌سوزی‌ها در عرصه‌های طبیعی به شکل سطحی اتفاق می‌افتد.»

قلب سبز ایران، هیزم آتش کباب و قلیان | ۸.۵ میلیون مترمکعب جنگل در سال ذغال می‌شود | روزانه ۵۰۰ هکتار از جنگل‌های کشور ازبین می‌رود + اینفوگرافیک

او افزود: «عوامل مختلفی در بروز و توسعه حریق در منابع طبیعی وجود دارد. حضور دامداران، جنگل‌نشینان و روستاهای داخل جنگل، بی‌احتیاطی رهگذران، شکارچیان و چوپانان، افزایش جمعیت گردشگران طبیعت و حوادث ناشی از آن و همچنین افراد سودجو و فرصت‌طلب که عرصه‌های طبیعی را به‌خاطر افزایش اراضی زراعی خود به آتش می‌کشند، ازجمله مهم‌ترین عوامل آتش‌سوزی در طبیعت کشور به‌حساب می‌آید.»

او تصریح کرد: «گسترش اراضی احیاشده با گونه‌های سوزنی‌برگ و وجود درختان پوسیده، شکسته و افتاده در جنگل که احتمال وقوع حریق را افزایش می‌دهد، ضعف در اجرای موارد فنی نظیر عملیات بهداشتی و پرورشی توسط بخش‌های مربوطه و مجریان طرح‌ها به‌ویژه در سطح جنگل‌کاری‌ها، بروز پدیده خشکسالی‌های پی در پی طی سالیان اخیر و کمبود نیرو و امکانات و غیره... از دیگر عوامل آتش سوزی در طبیعت و عرصه‌های منابع طبیعی کشور است.»

مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به ساعات آتش سوزی در طبیعت ایران اشاره کرد و گفت: «با بررسی آمارهای موجود، بیشترین ساعات حریق در شبانه‌روز بین ساعت ۱۲ظهر تا ۱۸ است. ضمن اینکه در عرصه های شمالی کشور ماه‌های آذر، دی و بهمن و در عرصه های خارج از شمال، خرداد، تیر و مرداد، حادترین ماه‌های حریق هستند و روزهای تعطیل و آخر هفته نیز بحرانی‌ترین روزهای وقوع حریق در هفته به حساب می آیند.»

کد خبر 847542 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها منابع طبیعی آتش‌ سوزی گیاهان و درختان محیط زیست جنگل حریق محیط زیست ایران محیط زیست سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور

دیگر خبرها

  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار
  • طرح جنگل‌داری چندمنظوره با رویکرد حفاظتی و توسعه توریسم بررسی شد
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • (ویدئو) غذا خوردن یک شوکا در دل جنگل‌های هیرکانی
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد