Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-01@00:19:51 GMT

سمندریان؛ استاد بی‌مانند تئاتر

تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۷۸۳۱۷

سمندریان؛ استاد بی‌مانند تئاتر

حمید سمندریان (۹ اردیبهشت ۱۳۱۰ تهران –۲۲ تیر ۱۳۹۱) کارگردان و استاد ایرانی تئاتر و بازیگری را باید از سرآمدان نسلی از کارگردانان نامدار تئاتر چون علی نصیریان، بهرام بیضایی، آربی آوانسیان به‌شمار آورد؛ نسلی که تئاتر را در ایران دهه ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ به پایگاه جدی‌تری رساند. اردشیرصالح‌پور کارگردان و مدرس تئاتر

کارگردانی تنها یک فن یا تکنیک نیست، نبوغ است، قدرت خارق‌العاده‌ای می‌خواهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جمیع هنرهای دیگر را به یاری می‌طلبد و سواد و دانش بسیار می‌خواهد. افزون بر آگاهی و تسلط بر عناصر تئاتر و هنرهای نمایشی معلومات دیگری را هم می‌طلبد که در حوزه‌های علوم انسانی پایه و مایه‌اند؛ چرا که تئاتر در این نقطه به مرز مشترکی میان ادبیات، علوم اجتماعی و هنر می‌رسد. این‌ها جزو ضروریات تئاترند. هنری انسانی و مادر که به شکل مرکب سایر هنرها را نیز در برمی‌گیرد. از هنرهای پلاستیک، تجسمی، موسیقی، تصویر، طراحی، معماری، شعر، گفت‌وگو و ادبیات گرفته، تا آنچه به زیبایی بر صحنه نمایش اتفاق می‌افتد. در یک کلام کارگردانی به قول حافظ «آنی» می‌خواهد که در وجود استاد بی‌بدیل تئاتر ایران «حمید سمندریان» سرشار بود.
او کارگردانی را در هامبورگ آلمان آموخته بود و با اساتید این رشته در «شاو اشپیل هاوس» و آثار معجزه‌گران تئاتر بویژه برتولت برشت، ماکس فریش و فردریش دورنمات آشنا بود و بخوبی عمق تئاتر را از کار عملی آنان فراگرفته بود. به «درام» به عنوان مقوله‌ای جدی هم‌پا با ادبیات و جامعه‌شناسی نگاه می‌کرد و «رمان» را به‌عنوان پشتوانه‌ای برای تقویت بنیه دراماتیک می‌نگریست و نخستین پرسش او از دانشجویان در کلاس درس آن بود که «رمان تازه چه خوانده‌اید؟». او رمان را جامع‌ترین ژانر ادبی می‌دانست و درام را «زندگی بر صحنه» تلقی می‌کرد. و به‌راستی در آثار او زندگی موج می‌زد و تئاتر سمندریان هم تئاتری جدی، محکم و اندیشمند بود؛ تئاتری که به نقد اجتماعی، فلسفه و جامعه‌شناسی پهلو می‌زد و خلاقیت او فرصت و مجالی را برای تردید آدمی باقی نمی‌گذاشت. در کلاس‌های درس آثار دانشجویان را به چالش می‌کشید و همیشه می‌گفت: من از آسمان هم که شده برای کارتان ایراد می‌آورم تا شما را نسبت به هر آنچه بر صحنه می‌برید آگاه‌تر کنم.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۷۸۳۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اضافه‌شدن ۶ نمایش به جشنواره تئاتر رضوی برای اجرا در دهه کرامت

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط‌عمومی هفدهمین جشنواره تئاتر رضوی، به مناسبت بزرگداشت دهه کرامت، شش نمایش دیگر با مضامین فرهنگ رضوی و با هماهنگی دبیرخانه هفدهمین جشنواره تئاتر رضوی، در شهر محل تولیدشان، این رویداد را همراهی می‌کنند.

شش نمایش که همزمان با هفدهمین جشنواره ملی تئاتر رضوی اجرا خواهند شد به این شرح معرفی شدند:

۱. نمایش«سنجاب» نوشته لیلا روغنگیر قزوینی و کارگردانی مهدی روز بهانی از ۱۳ تا ۳۰ اردیبهشت‌ در تماشاخانه مهر حوزه هنری به صحنه می‌رود.

۲. نمایش«الو سلام» نوشته مهرداد رایانی‌مخصوص و کارگردانی قباد دارابی در روزهای ۲۵ و ۳۰ اردیبهشت‌ در پلاتوی الغدیر شهر اسلام‌آباد غرب به صحنه می‌رود.

۳. نمایش«پانما» نوشته مجید کاظم‌زاده مژدهی و کارگردانی لیلا مهدی آبادی از۲۰ تا ۲۵ اردیبهشت‌ در تئاترشهرِ شهر کرمانشاه به صحنه می‌رود.

۴. نمایش«پیچ کمر» نوشته و به کارگردانی سید محید میر حسینی از ۲۷ تا ۳۱ اردیبهشت‌ در آمفی تئاتر پروفسور حسابی شهر تفرش به صحنه می‌رود.

۵. نمایش«دست‌های سرخ» نوشته سیدحسین فدایی‌حسین و کارگردانی سیدرضا رفیعی از ۲۴ تا ۳۱ اردیبهشت‌ در پلاتو حسین پناهی شهر یاسوج به صحنه می‌رود.

۶. نمایش«سفر سوزن‌بان» نوشته مهدی صالحیار و به کارگردانی علی مجیدپور، همزمان با دهه کرامت در تئاتر شهر شهر تبریز به صحنه می‌رود.

هفدهمین جشنواره ملی تئاتر رضوی به دبیری اتابک نادری، بخشی از بیست و یکمین جشنواره فرهنگی هنری امام رضا(ع) به ریاست فرهاد قائمیان است که با محوریت اجرای عمومی آثار در شهرهای محل تولید، از اواخر فروردین تا ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار می‌شود.

کد خبر 6093053 فریبرز دارایی

دیگر خبرها

  • اضافه‌شدن ۶ نمایش به جشنواره تئاتر رضوی برای اجرا در دهه کرامت
  • شش نمایش همراه جشنواره تئاتر رضوی شدند
  • «حذف و اضافه» رمانی درباره همه آنچه در دانشگاه‌ها می‌گذرد
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • مروری بر آثار ایرانی در بینال ونیز/ آنجا که نگاه پایان می‌گیرد
  • حسام منظور به سراغ دراکولای برام استوکر می‌رود
  • لیلا بلوکات با «خارشتر» به صحنه تئاتر می‌آید
  • ماجرای داغ حمایت هنرمندانه از غزه در ونیز/غرفه ایران رسما فعال شد
  • تونس حوزه هنری را نماینده تئاتر ایران می‌داند/مفاهیم مشترک تئاتری