Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@15:19:38 GMT

میراث معنوی گنجی ارزشمند

تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۹۶۴۵۵

میراث معنوی گنجی ارزشمند

میراث معنوی نتیجه فرهنگ، آداب و رسوم هر ملتی است که به نوعی در هویت و دیدگاه آنها ریشه کرده است از این رو حفظ و احیا آن برای ماندگاری روح بشر از طریق ابزار انتقال به نسل آینده ضروری است.

با گسترش ارتباطات و اطلاعات نوین در دنیای امروزی، رجوع مردم به شبکه‌های مجازی ارتباطی، قشر زیادی از مردم با واژه میراث معنوی یا میراث فرهنگی ناملموس که فرهنگ و هنر هر قومی است، نا آشنا هستند و حتی در برخی از مناطق کشور این میراث‌های گران بها در حال انحطاط می‌باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهاجرت جوانان از نواحی روستایی، خاستگاه اصلی میراث‌های معنوی و نیز فقدان علاقه آنها به فراگیری این گنجینه‌ها یکی از دلایل نابودی میراث‌های فرهنگی ناملموس در کشور است.

اکنون به علت تحول در اقتصاد و فرهنگ جوامع بسیاری از مشاغل در زمینه آئین‌ها و هنرهای اجرایی از بین رفته و به واسطه این موضوع، انتقال میراث معنوی به نسل بعد دچار زوال می‌شود.

میراث معنوی با گذر زمان همچون دیگر مسائل دستخوش تغییر و پویایی است و سمبل‌های زیادی از آن در فراروی تهدید قرار می‌گیرد.

همواره توجه به دانش، مهارت و محتوای آثار بیش از اثرها اهمیت دارد تا به صورت قسمتی پویا از زندگی نسل حال برجا بماند تا این گونه به آیندگان منتقل شود.

نخستین قدم به منظور صیانت از میراث معنوی مشتمل بر شناسایی، تحقیق، نگهداری، تبلیغ و انتقال آن از طریق آموزش و همچنین احیا دوباره زوایای مختلف آن است.

رسانه‌های ارتباط جمعی نقش بسزایی در معرفی و احیای میراث معنوی با ارتقا ء آگاهی به عموم به منظور عمومیت بخشی در بین مردم دارند و نیز نحوه عملکرد آن‌ها سبب افزایش شناخت نسبت به موضوع‌های این چنینی می‌شود.

ثبت ملی میراث معنوی سبب افزایش آشنایی، ماندگاری و معرفی هرچه بهتر هویت هر منطقه می‌شود و استان سمنان نیز از این مهم بی بهره نیست، بیش از ۶۱ اثر معنوی این استان شامل مراسم معنوی، صنایع دستی و فنون سنتی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

بسیاری از میراث‌های معنوی زنده و پویا که پیوند عمیقی با فرهنگ مردم کویر دارد، نیازمند احیا و ثبت ملی هستند چه بسا برخی از آنها بر لبه پرتگاه فراموشی قرار گرفته‌اند.

مراسم گل غلتان نوزادان در دامغان، نذر سمنو پزان در سمنان، تهیه آب دعا در شاهرود، آئین‌های مرتبط با ازدواج در استان، نخل‌گردانی در مهدیشهر و شهمیرزاد از جمله مراسم‌های معنوی استان سمنان است که در فهرست ملی ثبت شده‌اند و یکی از مهم‌ترین آثار ثبتی در این زمینه زبان شیرین سمنانی است.

انتقال سینه به سینه از نسلی به نسل بعد از طریق خانواده و آموزش در نظام آموزشی مسأله‌ای است که باید مدنظر مسئولان متولی قرار گیرد.

ایجاد فضای آموزشی و در اختیار قرار دادن امکانات و بودجه کافی برای تحقق این امر به منظور از بین نرفتن میراث معنوی در جای جای این سرزمین لازم است.

برگزاری نمایشگاه‌ها و جشنواره‌ها به طوری که زمینه حضور گردشگران داخلی و خارجی در آنها فراهم شود، برای ماندگاری این میراث‌های معنوی ارزشمند در استان سمنان و سایر مناطق کشور از دیگر راهکارهای جلوگیری از خطر فراموشی آنها است.

یونسکو از سال ۲۰۰۸ شروع به ثبت و حفظ «میراث معنوی» کشورهای جهان کرد و هر سال تعداد زیادی از میراث معنوی کشورها در این سازمان بین‌المللی به ثبت می‌رسد.

تلاش در ثبت بیشتر میراث معنوی کشور در یونسکو از مهم‌ترین اقدام‌ها در راستای حفظ و احیای آنها در ایران و جلوگیری از به ثبت رساندن آنها به نام دیگر کشورها است.

سازمان‌های مردم نهاد نیز باید با فعالیت‌ها در این حوزه‌ها، نسبت به معرفی و شناسایی این دسته از آثار و مواریث ارزشمند معنوی که محصول ارزش‌گذاری و همت گذشتگان است، تلاش کنند.

خبرنگار ایرنا در سمنان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سمنان میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۹۶۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولد گوزن زرد ایرانی در خرم‌آباد/ کشت و صنعت بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش کشور

به گزارش خبرآنلاین لرستان ، علی سالاروند در این خصوص گفت: سال ١۴٠١ و ۱۴۰۲ در راستای حفظ و احیاء این گونه ارزشمند و در خطر انقراض هشت رأس گوزن زرد ایرانی از دو سایت تکثیر و پرورش دشت ناز ساری و سایر مراکز تکثیر کشور به لرستان و دامنه‌های زاگرس که زیستگاه و خاستگاه اصلی این گونه در گذشته بوده، انتقال داده شد.


وی افزود: گوزن زرد ایرانی در سایت تکثیر و پرورش فجر صفای کشت و صنعت لرستان واقع در دامنه‌های یافته‌کوه حفاظت و نگهداری می‌شوند که نخستین و بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش گوزن زرد در کشور است که با مشارکت بخش خصوصی و در راستای حفاظت مشارکتی از گونه‌های ارزشمند حیات وحش و ذخایر ژنتیکی ایجاد شده است.

سالاروند از تولد یگ راس گوساله در اردیبهشت ماه سال جاری خبر داد و گفت؛ گوساله تازه متولد شده در شرایط مناسب و پایداری می‌باشد و توسط مسئولین سایت و دامپزشک مربوطه به همراه مادر تحت مراقبت می‌باشد و شرایط زیستی و بستر مناسب برای زادآوری و رشد گوساله‌ توسط کارشناسان زحمتکش این اداره کل و مجموعه کشت و صنعت فجر صفا لرستان، فراهم شده است.

وی خاطر نشان کرد؛ در سال گذشته هم یک رأس گوزن زرد در این سایت متولد شده است که هم اکنون در سلامت کامل می‌باشد که نشان از موفقیت این سایت جدید در احیاء گونه‌های ارزشمند و در خطر انقراض حیات‌وحش دارد.

وی افزود؛ در حال حاضر گوزن زرد ایرانی در چند استان کشور نگهداری می‌شود و همچنان تلاش برای حفظ این گونه ارزشمند ادامه دارد و با سیاست‌های سازمان حفاظت محیط زیست و معرفی آن به مناطق مختلف، روند حفظ این گونه ارزشمند در سال‌های اخیر روند خوبی گرفته است و امیدها برای احیا آن در خاستگاه اصلی آن یعنی استان لرستان با موفقیت زاد و ولد طی دو سال اخیر نیز دوچندان شده است.

سالاروند موفقیت احیاء این گونه ارزشمند در استان لرستان را به همه طبیعت دوستان و علاقمندان به حیات وحش و محیط زیست تبریک گفت و از در دست بررسی بودن چند سایت خصوصی برای ایجاد مراکز نگهداری گونه‌های شاخص حیات وحش در استان لرستان خبر داد و اذعان نمود؛ استان لرستان در ایجاد مراکز حفاظت مشارکتی حیات وحش با کمک بخش خصوصی و در راستای شعار سال یعنی "جهش تولید با مشارکت مردم" در کشور پیشگام است.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903126

دیگر خبرها

  • پرسپولیس با این 4 ستاره عوض می‌شود
  • کنگره ملی طب ایرانی، فرصتی برای احیای میراث کهن و ارتقای سلامت جامعه
  • محتوای فرهنگی برای کاروان‌های حج استان سمنان تدوین شود
  • سمنان دهه کرامت میزبان خادمان رضوی با اجرای ۱۰۰ عنوان برنامه است
  • تولد گوزن زرد ایرانی در خرم‌آباد/ کشت و صنعت بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش کشور
  • تولد نخستین گوزن زرد ایرانی در این استان
  • تولد نخستین گوزن زرد ایرانی در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳
  • تولد گوساله گوزن زرد ایرانی در مرکز ‌احیاء گوزن زرد کشور در لرستان
  • امروز؛ آخرین مهلت نام نویسی برای دریافت وام‌های ضروری و ودیعه مسکن
  • رونمایی از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک سمنان