Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@23:45:30 GMT

ترکیه زمین بازی جدید روسیه و آمریکا

تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۰۰۳۸۳

ترکیه زمین بازی جدید روسیه و آمریکا

اما استقرار سامانه اس ۴۰۰ در ترکیه ظاهراً برای آمریکایی از اهمیت بیشتری نسبت به روس ها برخودار است، زیرا آنها واکنش های تندی علیه ترک ها برای این خرید تاریخی از خود نشان دادند. در همین راستا پایگاه خبری «بلومبرگ» نوشت که اعضای دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» بر سر جزئیات بسته تحریمی با هدف «تنبیه‌کردن» ترکیه به دلیل خرید سامانه پدافند موشکی اس ۴۰۰ و بی توجهی به هشدارهای واشنگتن به اتفاق نظر رسیدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین مارک اسپر، سرپرست وزارت دفاع آمریکا نیز روز گذشته پس از دیدار با بهادر قربان‌اف، وزیر دفاع ازبکستان در پنتاگون به بررسی و ارزیابی تحویل سامانه‌های پدافند هوایی اس -۴۰۰ از روسیه به ترکیه پرداخت.

وی ضمن اشاره به این‌که این خبر را دریافت کرده است، گفت: موضع ما در قبال مسئله جنگنده‌های F-۳۵ تغییری نکرده است. عصر امروز (به وقت آمریکا) با خلوصی آکار، همتای خود گفت وگو خواهم کرد. پس از آن می‌توانم جزئیات بیشتری در اختیار شما قرار بدهم.

آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که فروش جنگنده‌های اف ۳۵ به ترکیه را در صورت اصرار آنکارا بر خرید سامانه‌های اس ۴۰۰ روسی به حالت تعلیق در خواهد آورد.

صرف نظر از تعلیق فروش جنگنده‌های اف ۳۵، موضوع تحریم‌های اقتصادی ترکیه نیز ممکن است در دستورکار تیم حاکم بر کاخ سفید قرار داشته باشد که در آن صورت به نظر می‌رسد شرایط سختی پیش روی ترکیه در این زمینه قرار خواهد داشت.

البته هرگز نباید توانمندی ترک ها برای خنثی و یا بی اثر کردن و یا حتی تغییر دادن نظر حاکمان کاخ سفید را نیز نادیده گرفت، چرا که به طور حتم مقامات ترک از هم اکنون تلاش‌های دیپلماتیک خود را برای مقابله با رفتارهای آمریکا چند برابر خواهند کرد.

اما به رغم این افت و خیزها و برنامه‌هایی که هر دو کشور ترکیه و آمریکا برای خود در نظر گرفته‌اند و باید منتظر ماند و نتایج آن را در روزهای آینده ملاحظه کرد، همچنان پرسش‌ها و ابهامات زیادی برای ارزیابی مهمترین خرید تسلیحاتی ترک ها در سال‌های اخیر وجود دارد که باید تلاش کرد که برای آنها پاسخ‌های مناسبی یافت.

نخستین پرسش این است که ترکیه چگونه و اساساً چرا با توجه به اینکه یکی از اعضای اصلی پیمان آتلانتیک شمالی موسوم به ناتو است، ترجیح داده که از سامانه‌های روسی که اتفاقاً در نقطه مقابل ناتو قرار دارد، در زرادخانه تسلیحاتی خود بهره ببرد.

همچنین چرا روس‌ها با توجه به اینکه همواره اصل پنهان کاری را در برنامه‌های تسلیحاتی خود رعایت کرده و هرگز حاضر نبودند مهمترین دستاوردهای نظامی خود را به سادگی در اختیار رقبای غربی خود که به طور عموم در ناتو جمع شده‌اند، قرار دهند، چرا این بار و به سادگی تکنولوژی اس ۴۰۰ را در اختیار یکی از متحدین غرب قرار دادند؟

آیا روسیه متوجه نیست که ممکن است فناوری اس ۴۰۰ آنها از سوی غربی‌ها مورد شناسایی قرار بگیرد؟ و یا اینکه اساساً از نظر روس‌ها فناوری بکار گرفته شده در سامانه اس ۴۰۰ که این روزها بسیار درباره آن تبلیغ نیز صورت گرفته، به نوعی سوخته و برای آنها پیش پا افتاده است که حتی اگر غربی‌ها بتوانند از طریق ترکیه به فناوری آن دست یابند، از نظر مسکو از درجه اهمیت زیادی برخورد نیست و یا اینکه روس توانسته‌اند به تکنولوژی بسیار بالاتری در این نوع تسلیحات نظامی دست یابند که فناوری اس ۴۰۰ حتی اگر به دست غرب بیافتد، زیاد مهم نخواهد بود.

از سوی دیگر و بر اساس یک فرض دیگر، آیا ممکن است نوعی همکاری پنهان و نانوشته میان آمریکا و روسیه برای انتقال سامانه‌های اس ۴۰۰ به ترکیه وجود داشته باشد که علنی نشده باشد؟ اگر این فرضیه که بر اساس نظریه توطئه مطرح شده با درصد کمی هم درست باشد، در آن صورت باید پرسید، چرا باید دو کشور متخاصم در این مورد به تفاهم رسیده باشند؟ ترکیه چه ظرفیتی دارد که باید این گونه در این بازی شرکت کرده باشد؟ برای پاسخ به این فرض باید به صراحت گفت که در آن صورت دیگر مساله، مساله ترکیه نخواهد بود، بلکه به نظر می‌رسد اینجا به نوعی اروپا و مهار مجموعه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی هدف اصلی روسیه و آمریکا است و باید همچنان میان دو ابر قدرت شرق و غرب محصور بمانند! اما چگونه روس و آمریکایی‌ها می‌توانند اروپا را از طریق ترکیه و بهانه استقرار یک سامانه دفاعی بیشتر مهار کنند.

موضوع بسیار ساده است. آمریکا به خوبی می‌داند که تحویل اس ۴۰۰ ها به ترکیه به معنای حضور نظامیان و مستشاران روس در ترکیه و در نزدیکی اروپائیان خواهد بود. همچنین یانکی‌ها به ویژه پس از جنگ جهانی دوم همواره تلاش زیادی را برای مهار و کنترل کشورهای اروپایی کرده‌اند تا این دسته از کشورها نتوانند به سادگی به غرب و به خصوص شرق نفوذ کنند و به رغم تمام ارادت‌هایی که گاهی به اروپایی‌ها نشان داده و می‌دهند، اما در اصل هرگز راضی به استقلال آنها به ویژه در زمینه‌های سیاسی و نظامی نبوده‌اند و به همین علت این بار با چرخشی حساب شده پای روس‌ها را از طریق ترکیه به مرزهای اروپا باز کرده‌اند تا از این کانال همچنان سیاست مهار اتحادیه را تقویت کنند. و شاید به همین علت ریسک حضور سامانه دفاع هوایی اس ۴۰۰ در خاک ترکیه را پذیرفته‌اند و این بار نه خود ترکیه، بلکه خاک این کشور محل بازی جدید شرق و غرب خواهد بود. از سوی دیگر روس ها نیز بدشان نمی‌آید که بتوانند با استفاده از استقرار فیزیکی تسلیحات نظامی خود در خاک ترکیه ضمن آنکه حضور خود را در مرزهای اروپائیان تقویت می‌کنند، در ضمن بتوانند از این نقش جدید خود امتیازاتی هم از طرف آمریکایی و هم از شرکای اروپایی آن دریافت کنند.

بر این اساس به نظر می‌رسد سامانه اس ۴۰۰ و استقرار آن در خاک ترکیه بیش از آنکه جنبه نظامی داشته باشد، (چرا که اساساً ممکن است خاک ترکیه هرگز مورد تهدید هوایی خارجی قرار نگیرد) بیشتر جنبه سیاسی و اقتصادی داشته و ترکیه نیز به عنوان بازیگر جدید این بازی، محلی خواهد بود برای تحولات آینده که باید منتظر ماند و از نزدیک این تحولات را مشاهده کرد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ایالات متحده آمریکا ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۰۰۳۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلینکن: پیشنهادی «سخاوتمندانه» به حماس داده شده است

به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در واکنش به اعتراضات دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا علیه جنایات رژیم صهیونیستی گفت، احساسات شدیدی که با مشاهده بحران انسانی در غزه به وجود آمده را درک می‌کند، «اما نباید نقش حماس را فراموش کرد.»

او گفت: «فکر می‌کنم آنچه در آمریکا، در منطقه و در دیگر نقاط جهان شاهد هستیم، نمایانگر عواطف و احساسات عمیقی است که بسیاری از مردم نسبت به رنج (فلسطینیان) تجربه می‌کنند، مخصوصاً کودکان و زنان غزه.»

وزیر خارجه آمریکا از عدم مخالفت دانشجویان غربی با جنبش مقاومت فلسطین (حماس) ابراز نارضایتی کرد و گفت گرچه نگرانی تظاهرکنندگان برای غیرنظامیان فلسطینی در غزه را درک می‌کند، اما می‌خواهد شاهد محکومیت حماس توسط این تجمعات اعتراضی باشد.

او مدعی شد که حماس در میان غیرنظامیان مخفی می‌شود و پایان‌نیافتن جنگ غزه به این دلیل است که حماس سلاح‌های خود را کنار نگذاشته، اسرا را آزاد نکرده و خود را تسلیم نکرده است!

بلینکن همچنین مدعی شد که اجرای راهکار دو دولتی در مناقشه فلسطین و رژیم صهیونیستی و همچنین عادی‌سازی روابط میان تل‌آویو و کشورهای منطقه «بزرگ‌ترین ضربه به ایران و حماس» خواهد بود.

او همچنین با طرح این ادعا که حماس تنها مانع حصول توافق آتش‌بس در جنگ غزه است، گفت سران جنبش مقاومت فلسطین باید هرچه سریع‌تر درباره پیشنهادی که به آن‌ها شده تصمیم‌گیری کنند.

وزیر خارجه آمریکا که برای شرکت در کنفرانس مجمع جهانی اقتصاد به عربستان رفته، بحران کنونی منطقه را بزرگ‌ترین بحران غرب آسیا از ۱۹۴۸ دانست و مدعی شد: «آمریکا سعی دارد به جنگ غزه پایان بخشیده و از گسترش آن جلوگیری کند.»

این مقام آمریکایی پیشنهاد آتش‌بسی که به حماس ارائه شده را «بسیار سخاوتمندانه» توصیف کرد و مدعی شد: «آن‌ها باید هرچه سریع‌تر (درباره این پیشنهاد) تصمیم‌گیری کنند و امیدوارم که تصمیم درستی بگیرند تا تغییر محسوسی در وضعیت (منطقه) حاصل شود.»

بلینکن همچنین بار دیگر تاکید کرد تا وقتی رژیم صهیونیستی طرحی برای حفاظت از غیرنظامیان در حمله زمینی به شهر رفح ارائه نداده، ایالات متحده از حمله تمام‌عیار به این شهر جنوبی باریکه غزه حمایت نخواهد کرد.

او در این باره گفت: «ما مدت‌هاست به‌روشنی گفته‌ایم که با فقدان نقشه‌ای برای تضمین حفاظت از غیرنظامیان، نمی‌توانیم از عملیات نظامی گسترده در رفح حمایت کنیم. هنوز هم طرحی دریافت نکرده‌ایم که نشان دهد از جان غیرنظامیان در این حمله حفاظت موثری به عمل خواهد آمد.»

وزیر خارجه آمریکا مدعی شد واشنگتن و ریاض در ماه‌های گذشته تلاش‌های فراوانی در راستای عادی‌سازی روابط میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی انجام داده‌اند.

بلینکن همکاری مشترک آمریکا و عربستان در راستای عادی‌سازی با تل‌آویو را «تقریبا انجام‌شده» ارزیابی کرد و گفت: «فکر می‌کنم تلاشی که آمریکا و عربستان در کنار هم انجام داده‌اند، از منظر حصول توافق‌ها، تقریبا به اتمام رسیده است.»

وزیر خارجه آمریکا دستیابی به آتش‌بس و آزادی زندنیان را بهترین راه برای توقف جنگ غزه عنوان کرد و گفت غرب آسیا این روزها با بحران کنونی در آستانه یک جنگ همه‌جانبه قرار داشته است.

او همچنین با بیان اینکه خواست فلسطینیان برای تشکیل کشوری مستقل «کاملا مشروع» است، گفت: «بدون یک افق سیاسی برای فلسطینیان، پایان‌دادن به چرخه خشونت (در اراضی اشغالی) دشوار خواهد بود.»

بلینکن هم‌چنین با بیان اینکه آمریکا با افزایش رقابت‌های ژئوپلیتیکی در جهان چالش‌های بین‌المللی تازه‌ای را تجربه می‌کند، بر تمایل دولت آمریکا به تقویت روابط خود با متحدان و همچنین ایجاد اتحادهای جدید تاکید کرد.

در عین حال، او رابطه چین و روسیه را تهدیدی علیه امنیت اروپا دانست که «جنگ اوکراین را طولانی‌تر می‌کند.» این در حالی است که روسیه نیز حمایت‌های تسلیحاتی غرب از اوکراین را عامل طولانی‌شدن این جنگ عنوان کرده است.

وزیر خارجه آمریکا علاوه بر انتقاد از حمایت چین از روسیه، ایران و کره شمالی را به تامین موشک و پهپادهای روسیه متهم کرد و گفت: روسیه قصد داشت اوکراین را از بین ببرد، اما ما توانستیم مانع شویم.

310310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901029

دیگر خبرها

  • ترامپ برای کمک به کی‌یف شرط گذاشت
  • روسیه ۶ موشک «اتکمز» ساخت آمریکا را سرنگون کرد
  • آمریکا تحریم‌ها علیه ۱۰ بانک بزرگ روسیه را کاهش داد
  • آمریکا روادیدِ نماینده روسیه را صادر نکرد
  • بلینکن: ناتو طرحی برای حمله به روسیه ندارد
  • گفتگوی وزرای خارجه آمریکا و ترکیه درباره آتش‌بس غزه
  • بلینکن: پیشنهادی «سخاوتمندانه» به حماس داده شده است
  • درخواست آمریکا پس از کمک به اوکراین چیست؟
  • سنگ‌اندازی واشنگتن در توافق راهبردی عراق و ترکیه
  • ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد