Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-29@22:09:09 GMT

ایران بزرگ‌ترین حامی فک‌های خزری

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۱۱۴۸۵

ایران بزرگ‌ترین حامی فک‌های خزری

توله فک‌های سفید خزری که هنوز نمی‌توانستند به‌درستی شنا کنند، در سواحل رودسر به دنیا آمده بودند؛ جایی که مانند دیگر سواحل حاشیه دریای خزر، ‌اشغال شده و برای آنها ناامن است. فک‌ها که تا پیش از این عادت داشتند توله‌هایشان را در آب‌های یخ‌زده سواحل شمالی خزر به دنیا بیاورند، این‌بار، همین چند ‌ماه پیش، از ترس شکار و به‌خاطر کوچک شدن یخ‌های بخش شمالی که تا یکی، دو ماه میزبان توله‌فک‌هاست، به ساحل ایران پناه آوردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ناامنی ساحل، توله فک‌ها را به دریا هدایت کرد و چون هنوز توانشان کم بود در تورهای ماهیگیران به دام افتاده و تلف شدند.

فک خزری یکی از ۳۵ گونه فک‌ در جهان است که تنها در دریای خزر وجود دارد. بررسی‌های سال ۲۰۰۸ نشان داد جمعیت این‌ گونه از یک‌ میلیون به ۱۰۰ هزار مورد رسیده و طی یک‌ قرن ۹۰ درصد از فک‌های خزری از بین رفته‌اند.

اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، این‌گونه را در لیست قرمز در معرض خطر انقراض قرار داد و بعد از آن اقداماتی برای حفاظت از آن به اجرا درآمد. تشکل حمایتی از فک‌ها در کشور هلند، از میان ۵ کشور حاشیه خزر یعنی ایران، روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان، کشور ایران را  به‌عنوان مرکز نجات فک خزری انتخاب کرد و سال ۲۰۱۰ مرکزی در آشوراده راه‌اندازی شد تا اقدامات حفاظتی برای نجات این‌گونه بسیار مهم را به اجرا درآورد.

شکار فک و مافیای قدرتمند روسیه

شکار مستقیم با هدف تجارت پوست و گوشت فک خزری، از دلایل جدی تهدید این‌گونه توسط کشور روسیه است. بعد از قرار دادن فک خزری در لیست گونه در معرض خطر انقراض، روسیه آن را نپذیرفت و همچنان پروانه صید فک خزری را صادر می‌کند. تنها در سال ۲۰۱۸ به همت مرکز حفاظت فک خزری ایران و جمع‌آوری امضای الکترونیکی، کمپینی برای توقف شکار فک راه‌اندازی شد و به‌مدت یک سال این‌گونه در روسیه صید نشد. اما مافیای قدرتمند تجارت پوست و گوشت فک خزری در روسیه، اجازه ادامه این روند را نداد. هرچند که در همان یک سال توقف نیز جان حدود ۶ هزار فک خزری نجات یافت. بعد از آن قزاقستان به‌عنوان مهم‌ترین کشور برای زاد و ولد فک خزری، ‌درخواست راه‌اندازی مرکزی مشابه ایران را برای حفاظت از این‌گونه داد.

امیر شیرازی، مدیر مرکز حفاظت فک خزری به همشهری می‌گوید: قرار است تا دو ماه دیگر این مرکز راه‌اندازی شده و با همکاری ایران، اقدامات مؤثر برای حفاظت از فک خزری به اجرا درآید. شیرازی می‌گوید:‌ «فک‌های خزری در آب‌های یخ‌زده قزاقستان حضور چشمگیری برای زاد و ولد دارند و فعالیت این کشور به‌عنوان مهم‌ترین کشور برای حضور فک‌های خزری، تأثیر خوبی بر حفاظت از آن خواهد داشت.» داغستان روسیه نیز که دارای حکومت خودمختار است سال گذشته نام فک خزری را در کتاب قرمز خود به‌عنوان گونه در معرض انقراض وارد کرد و شکار در داغستان نیز ممنوع شد. تغییرات اقلیمی و گرم شدن دمای کره زمین نیز این موجودات رابا تهدید روبه‌رو کرده است. فک‌ها توله‌های خود را روی بخش‌های یخ‌زده در شمال خزر به دنیا می‌آورند و بهترین مکان برای استتار توله فک‌های سفید آسیب‌پذیر همین یخ‌های سفید است که در سال‌های اخیر با گرمایش جهانی، از میزان آنها روز به‌ روز کاسته می‌شود. شکار در حاشیه خزر نیز فک‌ها را برای زادآوری به دیگر بخش‌ها همچون سواحل ایران و ترکمنستان هدایت می‌کند اما ناامنی این سواحل در ایران، ‌توله فک‌ها را تهدید می‌کند.

مرگ با چوب دستی، پایان کار فک خزری

فک‌های خزری در ایران اما با داستان دیگری مواجهند. آنها شکار نمی‌شوند بلکه وقتی خودشان ماهی‌ها را برای شکار دنبال می‌کنند، همراه با آنها در دام و تورهای صیادی گرفتار می‌شوند و این گرفتاری تا چند سال قبل به کشته شدنشان توسط صیادان ختم می‌شد. ماهیانی که فک‌های خزری از آنها تغذیه می‌کنند همان ماهیانی هستند که ماهیگیران آنها را صید می‌کنند و به همین دلیل فک‌های خزری را رقیب خود در به‌دست آوردن ماهی می‌دانستند و آنها را که در تور گرفتار می‌شدند با ضربه چوب دستی بر سرشان، می‌کشتند. از دیگر سو فک خزری به‌ دلیل حضور در میان آب‌های سرد و یخ‌زده شمال دریای خزر، چربی قابل توجهی در زیر پوستش دارد که بر اساس باورهای غلط میان بومیان، این چربی مرهمی برای دردهای مفصلی محسوب می‌شود. کنار زدن رقیب، ترس از حمله و همچنین به‌دست آوردن روغن فک، دلایلی بود که صیادان تا چند سال قبل فک‌های گرفتار در تورهایشان را آزاد نکرده و از بین می‌بردند اما با آموزش‌هایی که جامعه هدفش را بومیان و صیادان قرار داد، این روند دچار دگرگونی شد.

صیادان ایرانی، حامی فک‌های خزر

صیادان که تا پیش ازاین فک خزری را دلیل کاهش ماهی‌ها می‌دانستند، متوجه شدند که  فک‌ها نه‌تنها جمعیت ماهیان را کاهش نمی‌دهند بلکه موجب افزایش آنها هم می‌شوند. در واقع آنها مانند هر شکارچی دیگری، به‌طور طبیعی شکار ضعیف را از بین می‌برند و اجازه گسترش ژن معیوب، ‌ضعیف یا بیمار را نمی‌دهند و این تأثیر مثبتی بر جمعیت ماهی‌ها خواهد داشت. صیادان با اجرای سیاست‌های تشویقی، دیگر فک‌های گرفتار در تورها را نمی‌کشتند.

وحید خیرآبادی، رئیس اداره محیط‌زیست دریایی گلستان به همشهری می‌گوید: «قرار شد صیادان به ازای تحویل هر فک زنده ۵۰ هزار تومان مژدگانی دریافت کرده و مبلغی نیز برای تورماهیگیری‌شان که برای نجات فک، چاره‌ای جز پاره کردن آن ندارند، ‌دریافت کنند. این مبالغ هم‌ اکنون بعد از چند سال افزایش یافته و صیادان نیز به محض مشاهده فک خزری در تورهایشان آنها را تحویل می‌دهند.» اگر فک دچار آسیب‌دیدگی شده باشد نیز در مرکز حفاظت تیمار شده و سپس به دریا بازگردانده می‌شود. به گفته شیرازی، از حدود ۳ سال پیش تاکنون نه‌ تنها هیچ فک خزری در ایران تلف نشده بلکه ۹۰ فک نیز بعد از گرفتاری در تورها دوباره رهاسازی‌ شده‌اند که بخش عمده آنها توسط صیادان نجات یافته‌اند؛ «صیادانی داریم که سال‌ها قبل خودشان فک‌ها را می‌کشتند اما هم‌ اکنون به‌عنوان حامی فک خزری فعالیت می‌کنند.» او البته تأکید می‌کند که عدد ۹۰ برای گونه در معرض انقراض، عدد قابل‌ توجهی است.

تهدید فک خزری با آلودگی‌های دریای خزر

جمعیت در معرض انقراض تنها پستاندار دریای خزر، با آلودگی‌های حاکم بر این دریاچه هم تهدید می‌شود. آلودگی‌های نفتی ناشی از فعالیت‌های استخراج در کشورهای شمال دریای خزر و همچنین  فاضلاب و سموم کشاورزی ایران اکوسیستم دریای خزر را تهدید می‌کند. این آلودگی‌ها سیستم ایمنی بدن فک‌های خزری را پایین آورده و آنها را در معرض بیماری‌های مختلفی قرار می‌دهد. آنطور که مدیر مرکز حفاظت فک خزری ایران می‌گوید، این‌ گونه تا چند سال قبل در برابر آنفلوآنزای پرندگان مقاومت  داشت اما با ضعیف شدن ایمنی بدنشان در برابر این بیماری تلف شدند. شیرازی می‌گوید:‌ «وقتی فک خزری که به‌عنوان قوی‌ترین موجود در رأس هرم موجودات دریای خزر قرار داشته و نماد سلامت اکوسیستم دریاست، این‌گونه در معرض تهدید قرار بگیرد، وضعیت نگران‌کننده دیگر بخش‌های هرم کاملا مشخص است و نتایج این آسیب، اکوسیستم دریای خزر و همچنین اقتصاد و معیشت ساکنان حاشیه آن را در معرض تهدید قرار خواهد داد.»

ابلاغ برنامه عمل حفاظت از فک خزری در سال آینده

برنامه ششم توسعه، سازمان محیط‌زیست را ملزم به تدوین و ابلاغ برنامه عمل برای حفاظت از گونه‌های در معرض خطر انقراض کرده است. بر این اساس هم‌ اکنون برای حفاظت از فک خزری هم برنامه عمل در دست تدوین است. داوود میرشکار، ‌مدیرکل دفتر زیست بوم‌های دریایی سازمان محیط‌زیست به همشهری می‌گوید:‌ «تدوین این برنامه تا چند ماه آینده به اتمام می‌رسد و در سال ۹۹ برای سازمان‌های مرتبط، ابلاغ خواهد شد.» به کارگیری تجربیات موفق جهانی در حفاظت از فک، تلاش برای کاهش آلودگی‌های دریای خزر و مسئولیت‌پذیری کشورها و همچنین سازمان‌های مرتبط با موضوع برای جلوگیری از افزایش تلفات فک خزری و مناسب‌سازی‌ زیستگاه آن که همان دریای خزر است از اهدافی است که این برنامه عمل دنبال می‌کند. به‌عبارت دیگر آنگونه که امیر شیرازی، مدیر مرکز حفاظت از فک خزری ایران می‌گوید هدف نهایی و بزرگ‌تر برنامه عمل حفاظت از فک خزری، «‌نجات دریای خزر» است؛ نجات بزرگ‌ترین دریاچه دنیا از انواع آلودگی‌هایی که حیاتش را تهدید می‌کند

کد خبر 447854

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۱۱۴۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلطان آسمان ایران در خطر انقراض/ عکس

به گزارش خبرآنلاین،اگر خوش شانس باشید می‌توانید در ارتفاعات کمتر تصرف شده زاگرس و البرز عقاب طلایی را در حال پرواز ببینید. این گونه هزاران سال است که در سراسر قلمرواش در نیمکره شمالی زمین، موجودی دست‌نیافتنی، اسطوره‌ وار و باشکوه است.

همشهری در خبری نوشتکهم‌اکنون حدود ۱۲۸ گونه جانوری و مهره‌دار کشور در معرض خطر انقراض هستند که برخی وضع خوبی ندارند. در ایران در رده پرندگان، درنای سیبری، بالابان، اردک سرسفید، میش مرغ، عقاب طلایی و اردک مرمری در معرض خطر انقراض هستند. البته عقاب طلایی در مقیاس جهانی و بر اساس نظر کارشناسی IUCN در معرض خطر نیست. اما وضعیت این گونه و همه پرندگان شکاری در ایران تعریف چندانی ندارد.

عقاب طلایی در ایران:

عقاب طلایی گونه‌ای روزگرد است که در زیستگاه‌های کوهستانی ایران زندگی می‌کند و بیشتر به عنوان پرنده‌ای مهاجر شناخته می‌شود و خیلی کم به صورت بومی یا تولیدمثل کننده دیده می‌شود. این گونه شباهت زیادی به عقاب شاهی دارد و از دور وقتی در آسمان به لکه‌ای در حال پرواز می‌ماند، شبیه سارگپه هم می‌تواند باشد.

رژیم غذایی: انواع پستانداران نظیر خرگوش، سنجاب، روباه، سگ، دام سبک، موش، جرد، انواع پرندگان مانند کبک، قرقاول، غاز، حواصیلو ... و انواع خزندگان مانند لاکپشت، مار، مارمولک و...

ویژگی‌های شاخص جسمانی: طول بال آنها بین ۱۸۵ تا ۲۲۰ سانتی متر نرها و ماده‌ها از نظر ظاهری شبیه هم هستند، اما ماده ها بسیار بزرگتر از نرها هستند. وزن ماده بین ۳.۹ تا ۶.۱ کیلوگرم و وزن نر ۳ تا ۴.۴ کیلو گرم است.

مخاطرات: تقریباً تمام تهدیدات عقاب‌های طلایی به طور مستقیم یا غیرمستقیم به فعالیت‌های انسانی مربوط است. از جمله: تغییر زیستگاه، آزار و شکار جوجه‌ها، مسمومیت ناشی از مسمومیت طعمه، برخورد با هواپیما و دکل‌های برق، توسعه شهرنشینی، و جمعیت‌های انسانی، کاهش طعمه.

عقاب های جهان

۶۰ گونه عقاب در دنیا

۴۰ گونه عقاب در آفریقا

۱۱ گونه در ایران (عقاب دریایی دم سفید، عقاب دریایی پالاس، عقاب طلایی، عقاب شاهی، عقاب خادار بزرگ، عقاب خالدار کوچک، عقاب صحرایی، عقاب خاکی، عقاب پرپا، عقاب دوبرادر، عقاب مارخوار)

سرعت متوسط عقاب‌ها: ۶۵ تا ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت

۱۴ تا ۲۸ سال : متوسط عمر

آهو و کل‌وبز: بزرگترین حیواناتی که می‌تواند شکار کند

۲۰۰ هزار برابر: قدرت بینایی بعضی از عقاب‌ها نسبت به انسان (توانایی دیدن خرگوش از فاصله ۳ کیلومتری)

۹۰۰ کیلوگرم: وزن آشیانه بعضی از عقاب‌ها

۱۳ تا ۱۸ سانتی متر: طول چنگال های عقاب طلایی

۱۷۰ تا ۲۵۰ هزار : تعداد تخمینی کل عقاب‌های طلایی منفرد

۶۰ تا ۱۰۰ هزار : تخمین تخمینی جفت‌های زادآور

زیستگاهای جهانی: اوراسیا، آمریکای شمالی و شمال آفریقا

زیستگاه‌های ایرانی: مناطق کوهستانی نواحی شمال و غرب کشور

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900321

دیگر خبرها

  • مرغان آتشین مهاجر رقص کنان به تالاب بین المللی هامون بازگشتند
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • سلطان آسمان ایران در خطر انقراض/ عکس
  • «حفاظت» به بقای گونه‌ها کمک می‌کند
  • حداقل چند درصد اقتصاد جهان وابسته به ذخایر ژنتیکی است؟