Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، دانشگاه علاوه بر اینکه مرجع علمی کشور محسوب می‌شود، نهادی برای تولید کنش و پرورش کنش‌گران در جنبه‌های مختلف سیاسی، علمی، فرهنگی و اجتماعی است؛ کما اینکه این نهاد نقطه عطفی برای ترغیب دانشجویان به انجام فعالیت‌ در عرصه‌های متفاوت هم به شمار می‌رود.

یکی از روش‌های انتقال اطلاعات، بیان نقطه‌نظرات و تعیین مواضع جریان دانشجویی، نشریات دانشگاهی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حال حاضر با توجه به ابعاد گسترده ارتباطات می‌توان از نشریات به عنوان رسانه‌های دانشگاهی نیز نام برد. دانشجویان در محیط علمی و میدانی دانشگاه می‌توانند از طریق تولید محتوای مکتوب در ارتقای سطح آگاهی و توانایی تحلیل دانشجویان و از سوی دیگر در گسترش سواد میان جامعه تأثیرگذار باشند.

کارکرد اساسی و راهبردی نشریات دانشگاهی علاوه بر افزایش آگاهی بین جامعه دانشگاهی، مطالبه‌گری عمومی و تخصصی در سطح گسترده‌تر با حفظ و رعایت قوانین است. همچنین نشریات دانشجویی زمینه مشارکت در مسائل روز کشور و جهان و همچنین توان تحلیل موضوعات مختلف را برای دانشجویان فراهم می‌کند.

تعارض در دستورالمعل‌های وزرات علوم برای نشریات دانشجویی

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای حفظ آزادی بیان دانشجویان، ایجاد چندصدایی در دانشگاه، حفظ استقلال فعالیت‌های دانشجویی در نشریات دانشگاهی، جلوگیری از دخالت مسئولان، سانسور نکردن مواضع دانشجویان و نقادی آنها نسبت به مسائل روز کشور و جهان، شیوه‌نامه‌ و دستورالعمل اجرایی نشریات دانشجویی را وضع و به دانشگاه‌ها ابلاغ کرده است.

«اعمال هرگونه فشار و نظارت پیش از چاپ و انتشار، کنترل یـا سانسور محتوای نشـریات قبل از توزیع، با هر عنوانی و توسط هر شـخص حقیقی یا حقوقی» بر اساس بند 2 ماده 27 دستورالعمل اجرایی ممنوع است. از آنجایی که مطابق ماده 23 دسـتورالعمل اجرایی مدیرمسـئول نشریه در قبال انتشار مطالب مندرج در نشـریه مسـئول بوده و باید پاسـخگو باشد، لذا نمی‌توان مدیر مسئول نشریه یا سایر دست‌اندرکاران نشریه را به هر عنوان یا دلیلی، مجبور به اضافه یا حذف تمام یا بخشی از یک مطلب یا تصویر و غیره کرد.

از سوی دیگر بند 6 ماده 10 در دستورالعمل تدوین شده با بند 2 ماده 27 در برخی موارد مغایرت دارد. در این بند قید شده است: «تفسیر مفاد دستورالعمل مطلقاً در اختیار شورای مرکزی ناظر است، لذا خواهشمند است از تفسیر یا تصمیم‌گیری درباره موادی که دارای ابهام است خودداری کرده و موارد مزبور به شورای مرکزی ناظر ارجاع شود. ضمناً مستنداً به ماده 48 دستورالعمل، تعیین شرایط و تصویب هر مقرره‌ای که محدودکننده یا مغایر با مفاد دستورالعمل اجرایی باشد، ممنوع است.»

این در حالی است که برخی از مسئولان دانشگاه‌ها با استفاده از اختیاراتی که شیوه‌نامه برای شورای نظارت بر نشریات دانشگاه‌ها قائل شده است، قانون عدم نظارت بر محتوای نشریات قبل از چاپ را نقض می‌کنند و تمام تلاش حود را برای نظارت حداکثری و سانسور نشریات به کار می‌بندند.

سوء‌استفاده مسئولان دانشگاه‌های کوچک از آگاه نبودن دانشجویان بر قوانین

میلاد مفاخری عضو کمیته ناظر بر نشریات وزرات علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌و‌گو با ایسکانیوز تأکید کرد طبق شیوه‌نامه مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هیچ فرد یا شورایی حق بررسی و نظارت را قبل از چاپ بر نشریات دانشجویی ندارد.

طبق آماری که مفاخری ارائه داده در بیش از 90 درصد از دانشگاه‌های کشور، قبل از چاپ نظارتی اعمال نمی‌شود؛ اما در برخی از شهرستان‌ها‌ به دلیل نا‌آگاهی دانشجویان به قوانین وزارت علوم و کوچک بودن دانشگاه‌ها، نظارت برنشریات دانشگاهی قبل از چاپ اعمال شده و اصرار بر حذف مطالب انتقادی توسط مسئولان دانشگاه و نشر مطالب سفارشی بیشتر صورت می‌گیرد.

به گفته وی نباید هیچ فیلتری قبل از چاپ نشریات وجود داشته باشد، چون مسئولان نظارت حداقلی را به نظارت حداکثری تبدیل می‌کنند.

عضو کمیته ناظر بر نشریات عنوان کرد که شاید در شکل و حروفچینی لازم باشد نشریات قبل از چاپ ارزیابی شوند؛ اما از لحاظ محتوا این ارزیابی به هیچ عنوان قابل قبول نیست.

نظارت بر محتوای نشریات دانشجویی خلاف قانون است

به گفته محمد زادمهر مدیر مسئول نشریه سراسری «هم‌شاگردی» اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی هر دانشگاه مسئول اجرایی شدن شیوه‌نامه وزارت علوم بوده و همچنین مرجع رسیدگی به شکایات مدیر مسئولان نشریات دانشجویی از مسئولان و معاونت فرهنگی است.

وی معتقد است نظارت قبل از چاپ نباید انجام شود؛ اما بیشتر دانشگاه‌های سراسری یا مراکز دانشگاه فرهنگیان به شیوه‌های متفاوت تخلف می‌کنند. به عنوان مثال فایل نشریه را برای چاپ می‌گیرند؛ اما در آن اعمال نظر انجام ‌می‌دهد.

مسئول روابط عمومی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان اظهار کرد که نظارت و فیلتر قبل از چاپ، آزادی بیان دانشجویان را محدود می‌کند. همچنین اگر مشکلات صنفی یا نقدی به مسئولان دانشگاه در نشریه آورده‌ شود، مسئولان دانشگاهی با چاپ آن مخالفت می‌کنند.

شورای نظارت بر نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مرجع رسیدگی به شکایات

محمد رجبی مدیر مسئول نشریه دانشجویی «نون و قلم» دانشگاه شهید بهشتی هم اعتقاد داشت جنس کار در نشریات دانشجویی با روزنامه‌های سراسری تفاوت دارد و مسئولان نباید با نظارت قبل از چاپ، مانع انتشار نظرات و مواضع دانشجویان شوند.

وی تصریح کرد: شورای نظارت بر نشریات دانشجویی دانشگاه‌ها از سه دانشجو که یکی عضو علی‌البدل است، معاون فرهنگی دانشگاه، نماینده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، عضو هیئت علمی و حقوقدان تشکیل شده و مسئول رسیدگی به کل شکایات، صدور مجوز، تنبیه و تشویق است.

رجبی در گفت‌و‌گو با ایسکانیوز خاطرنشان کرد: اگر بین مدیر مسئولان نشریات دانشگاهی و معاونان فرهنگی دانشگاه‌ها اختلاف نظر پیش بیاید و مسئولان دانشگاه بر حذف یا تغییر مطلبی تأکید داشته باشند، شورای ناظر بر نشریات دانشجویی وزرات علوم به عنوان مرجع رسیدگی به شکایات ورود می‌کند.

نشریات دانشجویی تریبون بیان و انتقال عصاره و چکیده نظرات و مواضع دانشجویان نسبت به مسائل مختلف است. تشکل‌های دانشجویی و جامعه دانشگاهی در صورت حل مشکلات، ایجاد هماهنگی بین وزارت علوم و مدیرمسئولان نشریات دانشجویی و فراهم شدن زیرساخت‌های لازم می‌توانند بهترین و بیشترین استفاده را از ظرفیت‌های نشریات هم‌راستا با رسالت جریان دانشجویی ببرند؛ رسالتی که روشنگری، آرمان‌خواهی و جهت‌دهی صحیح به افکار عمومی است.

همچنین برای انعکاس صحیح محتوای نشریات دانشجویی باید تعامل سازنده بین صاحب‌امتیازان نشریات، معاونان فرهنگی و مسئولان وزارت علوم برقرار و خلأهای قانونی، نکات مبهم و متضاد شیوه‌نامه و دستورالعمل برطرف شود.

انتهای پیام/

300 / 320 نشریات دانشجویی کارکرد نشریات دانشجویی آزادی بیان تضاد قانونی وزارت علوم در نشریات

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: نشریات دانشجویی آزادی بیان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۱۹۶۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیزش دانشجویی در آمریکا و درگیری پلیس با دانشجویان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، تحصن و تظاهرات دانشجویان در دانشگاه‌های آمریکا در اعتراض به استمرار حمله رژیم اسرائیل به باریکه غزه و کشتار گسترده غیرنظامیان، زنان و کودکان فلسطینی آغاز شده است.

بنابر این گزارش، اعتراضات به دانشگاه‌های هاروارد، تگزاس، براون و کالیفرنیای جنوبی گسترش یافته در این بین دیروز (چهارشنبه به وقت محلی) دانشگاه‌های تگزاس و کالیفرنیا صحنه درگیری پلیس با دانشجویان بوده است.

بازداشت حدود ۱۰۰ دانشجوی دانشگاه کالیفرنیا

حساب ایکس اداره پلیس لس آنجلس به نقل از کلی مونیز سخنگوی این اداره نوشت که در جریان اعتراض‌های دانشجویی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی ۹۳ نفر دستگیر شدند.

سخنگوی پلیس لس آنجلس خاطرنشان کرد، در جریان یورش پلیس برای دستگیری دانشجویان هیچکس زخمی نشده و گشت زنی پلیس تا صبح پنجشنبه به وقت محلی ادامه خواهد داشت.

دانشجویان دانشگاه براون در رود آیلند و دانشگاه کالیفرنیای جنوبی (USC) به سایر دانشگاه‌ها از جمله کلمبیا پیوستند تا خواستار آتش‌بس در غزه شوند.

در دانشگاه تگزاس در آستین، ده‌ها پلیس محلی و نیرو‌های ایالتی برای جلوگیری از راهپیمایی دانشجویان در محوطه دانشگاه به صف شدند و در نهایت با معترضان درگیر شدند و چندین نفر را بازداشت کردند. هنوز آمار رسمی از میزان بازداشت‌ها منتشر نشده است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

شبکه‌ای بی سی اعلام کرد که نیرو‌های امنیتی دست کم ۱۰ نفر از دانشجویان این دانشگاه را بازداشت کردند.

تصاویری دیگر از سرکوب تجمع دانشجویان دانشگاه تگزاس برای همبستگی با مردم غزه

پلیس ایالت تگزاس تظاهرات همبستگی با غزه و فلسطین را در محوطه دانشگاه تگزاس متفرق کرد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دانشگاه هاروارد در ماساچوست نیز دسترسی به حیاط این دانشگاه را محدود کرد و برپایی چادر را منوط به کسب مجوز اعلام کرد، اما معترضان روز چهارشنبه ۱۴ چادر برپا کردند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

صد‌ها نفر از دانشجویان دانشگاه هاروارد وارد محوطه اصلی دانشگاه شده و چادر‌هایی را برای تحصن در این محوطه برای همبستگی با مردم غزه همسو با دیگر دانشگاه‌های آمریکا نصب کردند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

تصاویری از تظاهرات ضداسرائیلی در دانشگاه‌های آمریکا و درخواست توقف جنگ و قطع روابط آکادمیک با رژیم صهیونیستی

در همین حال حامیان همبستگی با غزه در براون از دانشگاه خواسته اند که ارتباط خود را با همه شرکت‌هایی که نسل‌کشی در غزه و اشغال گسترده‌تر اسرائیل در سرزمین فلسطین را ممکن می‌سازد و از آن سود می‌برد، قطع کند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دانشجویان دانشگاه براون در آمریکا با پیوستن به جمع معترضان علیه رژیم صهیونیستی با سردادن شعار‌هایی در محوطه دانشگاه، تاکید کردند که پشت غزه را خالی نخواهند کرد.

بنابر این گزارش، حدود ۱۰۰ دانشجوی طرفدار فلسطین در دانشگاه تگزاس نیز در دالاس در امتداد راهروی که به دفتر رئیس مدرسه منتهی می‌شود، تحصن کرده اند.

دانشجویان تحصن کننده حامی فلسطین در دانشگاه کلمبیا در ایالت نیویورک نیز با نیرو‌های پلیس درگیر شدند. در پی بروز درگیری، مدیریت دانشگاه کلمبیا در‌های ورودی را بسته و دانشگاه را تعطیل اعلام کرد.

فرماندار پنسیلوانیا به شبکه سی ان ان آمریکا گفت: آنچه در برخی از دانشگاه‌ها از جمله دانشگاه کلمبیا می‌بینیم، وضعیتی است که کاملاً خارج از کنترل است.

او در عین حال گفت که دانشجویان حق دارند طبق سیاست دانشگاه و قوانین شهر و ایالت به صورت مسالمت آمیز اعتراض کنند.

گفته می‌شود که مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان، برای دیدار با دانشجویان یهودی و محکوم کردن اعتراضات، از کلمبیا بازدید خواهد کرد.

جانسون در حساب کاربری خود در ایکس نوشت: «آنچه ما در دانشگاه‌های سراسر کشور می‌بینیم منزجر کننده و غیرقابل قبول است. من معتقدم که همه رهبران در آمریکا باید این خشونت را محکوم کند. این چیزی نیست که ما در آمریکا از آن حمایت می‌کنیم. مسئولان دانشگاه باید اوضاع را تحت کنترل داشته باشند.»

واکنش تند نتانیاهو به اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در آمریکا

به دنبال افزایش اعتراضات دانشجویی در آمریکا علیه جنایات رژیم صهیونیستی در باریکه غزه، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم طرفداران فلسطینی در دانشگاه‌های آمریکا را «یهودستیز» دانست و با «وحشتناک» خواندن این اعتراضات گفت که تظاهرات «باید متوقف شود.»

دیگر خبرها

  • جنبش دانشجویی ضدصهیونیستی به فرانسه رسید
  • گسترش اعتراضات دانشجویی در پایتخت آمریکا
  • برگزاری جشنواره تیتر دانشجویی کشور در مشهد
  • خیزش دانشجویی در آمریکا و درگیری پلیس با دانشجویان
  • جزئیاتی از پرداخت وام‌های دانشجویان علوم پزشکی / برگزاری ۷ طرح ملی دانشجویی
  • آغاز به‌کار جشنواره تیتر دانشجویی کشور در مشهد
  • جنبش دانشجویی ۷ اکتبر
  • برگزاری اردوگاه حمایت از غزه در دانشگاه سیدنی استرالیا + تصاویر
  • وعده مسئولان صندوق رفاه دانشجویی با بودجه ۱۴۰۳ محقق می‌شود؟
  • وعده مسئولان صندوق رفاه دانشجویی با بودجه ۱۴۰۳محقق می‌شود؟