Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-07@03:59:14 GMT

دارو نقل و نبــات نیست

تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۴۶۱۰۵

دارو نقل و نبــات نیست

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از جام جم،  از اینها که بگذریم، رئیس دهمین همایش داروسازی بالینی ایران، دکتر خیرا... غلامی درباره نحوه مصرف دارو در کشور، تجویز دارو و عوارض قطع مصرف آن، نکته‌هایی را بیان کرده که قابل تامل است. برای بررسی دقیق‌تر اظهارات دکتر غلامی، رئیس دهمین کنگره داروسازی بالینی کشور و استاد دانشگاه و به همه این دلایلی که در ابتدا به آن اشاره شد، با دکتر سیده مریم بهاری ساروی، داروساز، گپی زده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته دکتر خیرا... غلامی درحال حاضر شاهد تجویز 300 قلم داروی بدون نسخه هستیم. علاوه بر این‌که مردم ما بی‌پروا دارو مصرف کرده و از طرفی از مصرف دارو هراس دارند. این صحبت‌ها نشان می‌دهد هرکدام از ما به شکلی در به هم زدن تعادل دارویی کشور نقش داریم. دکتر ساروی در این‌باره می‌گوید: مصرف دارو موضوعی کاملا فنی و علمی بوده و به طور مستقیم با سلامت ما سر و کار دارد. بنابراین شروع مصرف هر دارو حتما باید به تجویز پزشک معالج بوده و حتی نباید مبتلایان به همان علائم، مصرف آن را توصیه کنند؛ چرا که بسیاری از بیماری‌ها دارای علائم مشابه هستند، اما تشخیص و درمان آنها به طور کلی با هم متفاوت است و نمی‌توان صرفا براساس تشابه علائم، درمان‌های مشابه را تجویز و توصیه کرد.

دکتر ساروی ادامه می‌دهد: تعبیه باجه داروهای بدون نسخه یا (OTC (Over the Counter در داروخانه‌ها که کم و بیش در تمامی داروخانه‌های دنیا متداول است، نباید به معنای تقاضای خارج از ضوابط و بدون مرز دارو تلقی شود؛ بلکه این اجازه صرفا برای فهرست محدودی از داروهای مسکن

و کم عارضه صادر شده است تا در موارد اضطرار و عدم دسترسی به پزشک، آن هم مشروط به مشورت با مسؤول فنی یا دکتر داروساز داروخانه، به شکل معدود و موقت در اختیار بیمار قرار گیرد.

 قطع خودسرانه، خودکشی است

به گفته دکتر غلامی، مردم با شنیدن این‌که دارویی مشکلی دارد، بلافاصله مصرف آن را به شکل خودسرانه متوقف می‌کنند؛ درحالی که این تصمیم قطعا با عوارضی همراه است.

دکتر ساروی در این‌باره می‌گوید: بسیاری از داروها برای یک دوره درمانی و با تعداد مشخص تجویز می‌شوند که حتما باید تا انتها مصرف شوند. معروف‌ترین این داروها همان آنتی‌بیوتیک‌ها هستند که معمولا 24 تا 48 ساعت بعد از شروع مصرف، علائم را تخفیف داده یا به کلی از بین می‌برند، اما این تغییر دلیل بر قطع دارو نبوده و دوره مصرف دارو حتما باید طی شود.

 خودکشی با 9 دارو

دکتر ساروی درباره مصرف خودسرانه داروها می‌گوید: 9 دارو، در فهرست پرمصرف‌ترین داروها در کشور قرار دارند، اما غافل از عارضه آنها، داروها را مصرف می‌کنیم .

وی عقیده دارد برای یک بار هم که شده، باید درباره این داروها، اثر واقعی و سوء مصرف آنها صحبت کرد که در اینجا شش مورد از آنها را بررسی می‌کنیم.

     استامینوفن کدئین، همراه همیشگی: استامینوفن کدئین، مسکنی برای  دردهای خفیف تا نسبتا شدید است. استامینوفن در کاهش درد و تب مؤثر بوده و کدئین نیز مسکنی است که برای کاهش دردهای متوسط تا شدید کاربرد دارد. به همین دلیل آن را برای درمان سردرد، دندان درد، کمردرد، آرتروز، دردهای قاعدگی، سرماخوردگی و آنفلوآنزا تجویز می‌کنند.

دکتر ساروی درباره عوارض جانبی مصرف این دارو می‌گوید: ابتلا به یبوست، سرگیجه، خواب‌آلودگی، خشکی دهان، برافروختگی، کاهش اشتها، تهوع، مشکل یا درد به هنگام ادرار و تعریق از عوارض مصرف نامناسب آن است.

 او درباره تداخل دارویی استامینوفن کدئین می‌گوید: این دارو با آرام‌بخش‌های عضلانی و داروهای ضد افسردگی تداخل داشته و مصرف طولانی‌مدت و دوزهای بالای استامینوفن می‌تواند اثرات داروهای ضدانعقاد مانند وارفارین و هپارین را افزایش دهد. ترکیب این داروها به این طریق، ممکن است منجر به خونریزی شود.

       رانیتیدین؛ پیشنهاد همگانی: به‌طور معمول این دارو برای کاهش اسید معده در درمان مشکلات گوارشی ناشی از افزایش اسید استفاده می‌شود، اما برای درمان زخم‌های فعال دوازدهه یا زخم‌های فعال و خوش‌خیم معده و بیماری ریفلاکس معده به مری و سوزش سردل هم کاربرد دارد.

دکتر ساروی درباره عوارض مصرف آن می‌گوید: مصرف این دارو می‌تواند باعث ایجاد درد قفسه سینه، تب، گلو درد، احساس کوتاه شدن تنفس، احساس ضعف غیر عادی، کند یا تند شدن سرعت ضربان قلب، مشکلات بینایی، سرخی و تاول پوستی، کاهش اشتها، زردی پوست و چشم، کاهش توانایی جنسی، خستگی، خواب آلودگی، کاهش فشار خون، بثورات پوستی، استفراغ، اسهال و کدر شدن ادرار و مدفوع شود؛ به‌ویژه اگر به شکل خودسرانه مصرف  گردد. او اضافه می‌کند: مصرف همزمان کتوکونازول، داروهای ضددیابتی خوراکی، نیفیدیپین و فنی‌توئین، وارفارین و میدازولام و رانیتیدین عوارضی را به دنبال دارد.

     امپرازول، توصیه همگانی : دکتر ساروی ادامه می‌دهد: امپرازول، ترشح اسید معده را مهار می‌کند‌. این دارو برای درمان رفلاکس معده، درمان زخم معده یا زخم اثنی‌عشر و عفونت‌های معده ناشی از وجود باکتری هلکیوباکتر پیلوری استفاده می‌شود.

وی درباره عوارض مصرف امپرازول می‌گوید: تهوع، استفراغ، بی‌اشتهایی و کاهش وزن، خشکی دهان، نارسایی کبدی، کاهش شدید منیزیم، ضربان قلب نامنظم یا بسیار تند، نارسایی قلبی، لرزش، اضطراب، احساس ضعف ماهیچه، گرفتگی دست و پا، انقباض یا دردهای ماهیچه‌ای، گرفتگی صدا و حنجره از عوارض این داروست.

  او ادامه می‌دهد: کمبود ویتامین  B12، بی‌حسی یا سوزش در دست‌ها و پاها، هماهنگی ضعیف عضلات، تغییر در قاعدگی و اسهال نیز از دیگر عارضه‌های امپرازول است. از سوی دیگر مصرف همزمان امپرازول همراه با بعضی داروها می‌تواند عوارضی به دنبال داشته باشد. برای مثال کاهش اثربخشی داروی کلوپیدوگرل و ایجاد لخته‌خون در بدن. مصرف امپرازول همراه با داروهایی مانند دیگوگسین، وارفارین، فنی‌توئین، متوتروکسات، سیتالوپرام و دیازپام نیز عوارضی را به دنبال دارد.

     آسپیرین؛ از قدیم تا به حال: این دارو که به آن به اختصار آ.اس.آ می‌گویند

مسکن، تب‌بُر، ضد التهاب و ضدپلاکت است. این دارو برای درمان دردهای

خفیف تا متوسط، تب، رماتیسم،آرتروز و تسهیل شرایط درمان بعد از سکته قلبی کاربرد  دارد.

دکتر ساروی درباره عوارض جانبی مصرف این دارو می‌گوید: مصرف آسپیرین، دارای عوارض جانبی مانند؛ تهوع، استفراغ، خونریزی و افزایش زمان خونریزی، بی‌اشتهایی، نارسایی کلیوی، هپاتیت، افزایش ضربان قلب، ادم ریوی، کاهش شنوایی، کهیر، خون‌مردگی، عوارض عصبی نظیر سرگیجه، وزوز گوش، تشنج، افسردگی، سردرد و توهم‌زایی است.

او ادامه می‌دهد: به دلیل گسترش مصرف باید به موارد منع مصرف نیز اشاره کنیم. مصرف آسپیرین در زنان در سه ماهه سوم بارداری، کودکان زیر 12 سال، خونریزی‌گوارشی، وجود یا سابقه کمبود ویتامین K، حساسیت به سایر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) ، کاهش پلاکت، پولیپ بینی و خونریزی داخل جمجمه ممنوع است.

وی درباره تداخل دارویی آسپیرین با دیگر داروها می‌گوید: مصرف همزمان آسپیرین با داروهایی مانند وارفارین، تیکلوپیدین، کلوپیدگرول و سایر داروهای ضد انعقادی، پنی‌سیلین‌ها، کورتیکواستروئیدها و  NSAIDs، الکل، فوروزماید، فنی‌توئین، والپروئیک اسید، نیتروگلیسیرین و اسپیرونولاکتون تداخل دارد.

 کلرودیازپوکساید، اعتیادآور خاموش :  یکی از داروهایی که برای بازگرداندن آرامش به روان خسته‌مان می‌خوریم، کلرودیازپوکساید است. دکتر ساروی درباره این دارو می‌گوید: این دارو، اولین دارو از خانواده معروف بنزودیازپین‌ها است که معمولا برای کنترل اختلالات اضطرابی یا برای تسکین کوتاه‌مدت علائم اضطراب و همچنین برای رفع علائم قطع مصرف الکل تجویز می‌شود. اما از عوارض آن نباید غافل شد.

او درباره عوارض مصرف این‌طور توضیح می‌دهد: خواب‌آلودگی روز بعد از مصرف، گیجی و عدم تعادل (به‌ویژه در افراد مسن)، فراموشی، وابستگی، تحرک‌پذیری غیرعادی و در برخی موارد سردرد، سرگیجه، افت فشار خون، افزایش ترشحات بزاق و درد در ناحیه شکم، بثورات جلدی، اختلال بینایی، تغییر در میل جنسی، اختلال در دفع ادرار، اختلالات خونی، یرقان، تغییرات نوار قلبی، اِدِم و افزایش ضربان قلب از عوارض مصرف به‌ویژه مصرف بی‌رویه و بدون نسخه آن است. دکتر ساروی درباره مواردی که نباید این دارو مصرف شود می‌گوید: مصرف آن در دوران بارداری، شیردهی و کودکان کمتر از شش سال، افراد مبتلا به حساسیت مفرط به بنزودیازپین‌ها و ابتلا به آب سیاه با زاویه بسته ممنوع است.

     دگزامتازون برای توان مجدد: این جمله را زیاد شنیده‌ایم «حالت بده، یه دگزا بزن، خوب می‌شی» و شاید خود ما هم از تجویزکنندگان حرفه‌ای این دارو باشیم. دکتر ساروی درباره این دارو می‌گوید: دگزامتازون از داروهای خانواده کورتیکواستروئیدها یا کورتون‌هاست که برای درمان طیف گسترده از بیماری‌ها استفاده می‌شود. اما از موارد مصرف شاخص آن می‌توان به درمان جایگزین در نارسایی غدد فوق کلیه، درمان علامتی اختلالات التهابی و حساسیتی و برای سرکوب کردن عملکرد نابه‌جای سیستم ایمنی و اِدِم مغزی اشاره کرد. اما این دارو هم عوارض خودش را دارد. ضمن این‌که برای بعضی افراد، دریافت این دارو ممنوع است.

وی درباره عوارض جانبی مصرف این دارو این‌طور توضیح می‌دهد: خونریزی دستگاه گوارش، اسهال، تهوع، عفونت‌های قارچی، آب مروارید، کاهش یا تاری دید، افزایش فشار داخل چشم، تکرر ادرار، پرنوشی، آکنه، ترمیم نامناسب زخم‌ها، افزایش فشار خون، کاهش پلاکت‌های خون، افزایش ضربان قلب، آمبولی، افسردگی، برافروختگی، تعریق، بی‌خوابی، تشنج و استئوپروز از عوارض جانبی مصرف این داروست.

این دارو با بعضی داروها تداخل دارد و دکتر ساروی درباره این مشکل می‌گوید: دریافت این دارو همزمان با داروهایی مانند ریفامپین، داروهای ضدصرع، دیگوگسین، مُدِرها، ضدبارداری‌های خوراکی و کتوکونازول تداخل داشته و نباید همزمان مصرف شوند.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: دارو مصرف دارو استامینوفن كدئین رانیتیدین امپرازول آسپیرین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۴۶۱۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش وزیر بهداشت به مسمومیت الکلی پزشکان

وزیر بهداشت در واکنش به مسمومیت الکلی جمعی از پزشکان در شیراز گفت: انتظارمان این است وقتی دانشمندان و عالمانی داریم که خودشان عوارض را می‌بینند خودشان به آن عوامل استناد کنند، به آن عمل هم کنند.

به گزارش مشرق، بهرام عین‌الهی درباره مسمومیت الکلی اخیر برای جمعی از پزشکان در شیراز گفت: در علم پزشکی مصرف ۲ دو چیز را همه عالمان پزشکی انکار می‌کنند و من هم جدا از مسائل شرعی صحبت می‌کنم. امروزه می‌گویند بسیاری از بیماری‌ها ناشی از مصرف سیگار است و می‌گویند تقریبا تمام اعضای بدن می‌تواند از مصرف سیگار دچار عارضه شود و متاسفانه می‌بینیم بعضی‌ها سیگار می‌کشند و بعضی‌ها خودشان ممکن است جزو پزشکان باشند، الکل هم همین طور است.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: الکل هم جدا از مسائل شرعی از نظر پزشکی یکی از عواملی است که بسیاری از بیماری ها را ایجاد می‌کند، به خصوص می‌تواند در کبد عوارض بسیار زیادی داشته باشد. در رشته خود ما که چشم پزشکی هستیم؛ الکل‌هایی که استاندارد نیستند و ناخالص هستند موجب کوری می‌شوند که به آن الکل متانول می‌گویند در واقع الکل چوب این کار را انجام می دهد.

وی با بیان این که ما انتظارمان این است وقتی دانشمندان و عالمانی داریم که خودشان عوارض را می‌بینند خودشان به آن عوامل استناد کنند، عنوان کرد: وقتی می‌گویند عالم بدون عمل همین است. بنابراین نه تنها در مورد جامعه پزشکی بلکه درباره مردم هم استفاده از الکل می‌تواند عوارض بسیار زیادی ایجاد کند، عمر افراد را کوتاه می‌کند و می‌تواند بیماری‌هایی را در درازمدت داشته باشد، به خصوص بیماری کبدی را می‌تواند به وجود بیاورد که آینده بدی را رقم بزند.

عین‌الهی با اشاره به این‌که وزارت بهداشت وظیفه‌اش این است که اطلاع‌رسانی کند، گفت: وزارت بهداشت می‌تواند بگوید این عوارض وجود دارد، ولی حالا اگر کسی سیگار می‌کشد ما عوارضش را می‌گوییم، انتخاب خودش است، الکل هم همین است و ما حتما می‌گوییم مردم عزیزمان استفاده نکنند برای این‌که عوارض درازمدتی دارد.

دیگر خبرها

  • تزریق این دارو فقط در بیمارستان انجام شود
  • دفاع عجیب خبرگزاری دولت از قلیان پرعارضه اکسیژن
  • چه کسانی نباید آب زرشک بخورند؟
  • وارفارین چیست و چه کاربردی دارد؟ + عوارض، استفاده در دوران بارداری و منع مصرف
  • واکنش وزیر بهداشت به مسمومیت الکلی پزشکان
  • تخلف زیر گوش وزارت بهداشت / داروخانه‌ها دیگر کاره‌ای نیستند+فیلم
  • تخلف زیر گوش وزارت بهداشت/داروخانه‌ها دیگر کاره‌ای نیستند+فیلم
  • مصرف بیش از حد ویتامین D این عوارض را دارد
  • عوارض مصرف بیش از حد ویتامین D
  • بیماری ترانه علیدوستی چیست؟ / همه چیز درباره سندرم «درِس»