Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-05-08@12:39:01 GMT

چرا عربستان نفت کش ایران را رها کرد؟

تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۸۶۵۸۳

چرا عربستان نفت کش ایران را رها کرد؟

کشتی Happiness ۱ که چندی پیش به دلیل نقص فنی در موتورخانه به بندر جده عربستان منتقل شده بود، سرانجام روز گذشته و بعد از دو ماه و ۲۰ روز، با هدایت دو یدک‌کش ایرانی راهی آبهای کشورمان شد.

به گزارش صدای ایران از ایسنا، با انجام پاره‌ای اقدامات اولیه و استقرار ثبات نسبی در وضعیت کشتی Happiness ۱ ، دو فروند یدک کش توسط شرکت ملی نفتکش ایران به بندر جده اعزام شدند تا به انتقال این کشتی به آب های کشورمان مبادرت شود و در نهایت با تلاش های صورت گرفته و رایزنی‌های سیاسی و دیپلماتیک مقامات کشور و همچنین پرداخت هزینه‌های مربوطه، سرانجام این کشتی روز گذشته (شنبه، ۲۹ تیرماه) پس از اخذ مجوز از دولت عربستان، آبهای این کشور را به مقصد ایران ترک کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در حاشیه مراسم افتتاح مرکز عملیات ایمنی اضطراری درباره کشتی ایرانی که در بندر جده عربستان توقیف بود، اظهار داشت: این کشتی روز گذشته با پیگیری‌های ویژه از طرف سازمان بنادر و دریانوردی رفع مزاحمت شد و ساعت 15:6 دقیقه روز گذشته بندر جده اجازه داد این نفتکش خارج شود.

وی اضافه کرد:‌ این نفتکش با دو یدک‌کش به سمت خلیج فارس می‌آید تا وارد آب‌های ایران شود.

وزیر راه و شهرسازی گفت:‌ما با زحمات زیادی از سوی دشمن مواجه بوده‌ایم اما شرکت‌های هواپیمایی و کشتیرانی مهارت بالایی در این حوزه‌ها دارند.

این کشتی غول پیکر ۱۰ اردیبهشت ماه سال جاری هنگامی که در دریای سرخ به سمت کانال سوئز در حرکت بود، در فاصله ۷۰ مایلی بندر جده دچار آبگرفتگی در موتورخانه شد. شرایط اضطرار کشتی باعث ‌شد تا این کشتی نفتکش بر اساس عرف و قوانین بین المللی دریایی به لنگرگاه بندر جده عربستان به عنوان نزدیکترین بندر امن منتقل شود.

در طی قریب به سه ماه گذشته، کاپیتان و سایر پرسنل این کشتی به دلیل آبگرفتگی موتورخانه و محدودیت های ایجاد شده ناشی از آن، وضعیت نامناسب آب و هوایی و همچنین بلاتکلیفی چند هفته‌ای، شرایط بسیار سختی را پشت سر گذاشتند. 

شرکت ملی نفتکش ایران ضمن ابراز خرسندی از آغاز عزیمت کشتی Happiness و ۲۶ پرسنل آن به سمت آب های کشورمان، از همکاری و پیگیری های همه نهادها و سازمان های ذیربط در طول مدت قریب به سه ماه قدردانی کرد.

گزارش ها حاکی از این است که این نفتکش نهایتا تا ۱۵ روز آینده وارد آب‌های ایران می‌شود.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: عربستان جده صدای ایران نفتکش ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۸۶۵۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان

کارشناسان مسائل اقتصادی با اشاره به اهمیت و جایگاه چابهار معتقدند که این بندر یکی از گزینه‌های خیلی خوب برای ترانزیت و مبادلات تجاری افغانستان است. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، در پی سفر هفته گذشته «نورالدین عزیزی» وزیر صنعت و تجارت حکومت طالبان به استان سیستان و بلوچستان ایران با هدف تسهیل تجارت و ترانزیت ایران و افغانستان؛ «سیدمحمد حسین کاظمی» استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی با اشاره بر اهمیت و جایگاه چابهار، این بندر را یکی از گزینه‌های خیلی خوب برای ترانزیت و مبادلات تجاری افغانستان عنوان کرد.

وی به آوا گفته است که ایران و افغانستان برای گسترش روابط اقتصادی دو طرف باید برنامه‌های شفاف و تسهیل کننده را در دستور کار داشته باشند.

این کارشناس اقتصادی مصرفی بودن اقتصاد افغانستان، نزدیکی مرزهای دو کشور همسایه و حضور حدود پنج میلیون مهاجر افغانستانی در ایران را از دلایل مهم منافع گسترش روابط میان این دو کشور عنوان کرد.

به گفته این استاد دانشگاه، استفاده از بندر چابهار، بازرگانان افغانستان را از اتکا به بنادر پاکستان که هر از چند گاهی برای آنها با مشکل مواجه می‌شود تا حدود بسیاری بی‌نیاز می‌کند و تجار‌ افغان می‌توانند محصولات خود را از طریق بندر چابهار به کشورهای هند، چین و ترکیه صادر کنند.

‌صادرات یک میلیون تن کالای معدنی از بندر چابهاربندر چابهار دروازه تجارت افغانستان با منطقه و جهانبندر چابهار؛ دروازه تجارت هند و افغانستان

وی اظهار داشت: طالبان با فراهم‌ساختن بستر امنیت می‌تواند از طریق زیرساخت‌های اقتصادی از جمله ایجاد راه‌های مواصلاتی و آگاه‌سازی سرمایه گذاران خارجی، جلب سرمایه‌گذاری کند.

کاظمی با اشاره بر این که ایران و افغانستان می‌توانند در زمینه واردات و صادرات تسهیلات گمرکی و یا کاهش تعرفه‌های گمرکی را در نظر بگیرند، افزود: جمهوری اسلامی ایران با کاهش تعرفه گمرکی برای محصولات زراعتی افغانستان می‌تواند تردد در مسیر چابهار توسط تجار افغانستان را افزایش بدهد.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • نقش توسعه مسیر ترانزیتی ریمدان در رقابت گوادر-چابهار چیست؟
  • مشعل المپیک پاریس فردا با استقبال 150 هزار نفر وارد بندر مارسی می‌شود
  • بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان
  • جاده‌ای 2600 ساله که پدر «راه‌آهن» به حساب می‌آید(+عکس)
  • رازهای آشتی ایران و عربستان به روایت الجزیره قطر
  • توقیف ۴۴ هزار تُن روغن غیرقابل مصرف‌ در بندر شهید رجایی
  • تصمیم عربستان باعث افزایش قیمت نفت شد
  • زخمی‌ شدن ۱۰ یمنی در حملات ساعات گذشته ارتش عربستان
  • زخمی‌شدن ۱۰ یمنی در حملات ساعات گذشته ارتش عربستان
  • بندر جدیدالاحداث بوموسی آخرین بندرگاه دریایی جمهوری اسلامی ایران