Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ،"حوا طعمه گاندو شد" خبری تاسف برانگیز در عین حال تامل برانگیز؛ حوا رئیسی دختری ۱۰ ساله اهل روستای مولاد آباد دهستان کشاری، مرز پاکستان، از توابع شهرستان سرباز در جنوب شرق سیستان و بلوچستان جمعه بعداز ظهر به‌همراه مادر و خواهرش برای شست و شو و برداشت آب مانند همیشه به یکی‌از برکه‌های پایین دست رودخانه باهوکلات رفته بود که طعمه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای استانی که برآورده‌ها و آمار‌های وزارت نیرو، وزارت کشور و مرکز آمار ایران متفق‌القول است بی‌آب‌ترین استان ایران است و چیزی بیش‌از ۷۰۰ هزار نفر از جمعیت روستایی آن شبکه آب ندارند و با منابع آبی خدادادی و مشترک با حیوانات قضای حاجت می‌کنند، آنچه جمعه بعداز ظهر رخ داد اتفاق تازه‌ای نیست.

هرچند حوا با اقدام به موقع مادر و خواهرش از دهان گاندو بیرون کشیده شد و به بیمارستان انتقال یافت، اما به اطلاعیه بیمارستان امام علی (ع) چابهار، باتوجه به شدت جراحات احتمالا باید یکی‌از دستانش قطع شود؛ تاسفی همه‌جانبه برای زخمی که هراز چندگاهی سر باز می‌کند. زخم خشکسالی، بی‌آبی و محرومی.

بیشتر بخوانید:گاندو مظهر برکت و آبادانی در جنوب سیستان و بلوچستان

بیمارستان امام علی چابهار گفت: توجه به شدت جراحات احتمالا باید یکی‌از دستان حوا قطع شود

تمساح پوزه کوتاه تالابی یا در اصطلاح بلوچی " گاندو" به معنی " راه رونده روی شکم" تنها تمساح موجود در ایران و در خطر انقراض و بقاست؛ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) می‌گوید، تمساح پوزه کوتاه تالابی با کمتر از ۳ هزار راس در دنیا در جنوب شرق آسیا عمدتا در بلوچستان ایران و پاکستان تا هندوستان و سیلان در لیست زرد این اتحادیه (VU) طبقه‌بندی شده و در خطر انقراض است.

اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت برآورد کرده خشکسالی فراگیر بلوچستان و تصرف و تخریب زیستگاه در دیگر کشور‌های میزبان عمده‌ترین دلایل انقراض گاندوست، انقراضی که بعد از ۶۵ میلیون سال زندگی و بخشی‌از آن همزیستی با انسان‌های همسایه‌اش به گواه کارشناسان حالا گاندو را به‌خاطر خشکسالی و کم‌آبی در حالت تهاجمی فرو برده است.

تهاجم گاندو به حوا برای بقا بعد از سال‌ها همزیستی انسان و تمساح برای استفاده از منابع مشترک آب جدید نیست؛ تیرماه سه‌سال پیش دقیقا در همین روستا، کشاری، یک کودک ده‌ساله هنگامی که مانند حوا برای برداشتن آب به رودخانه رفته بود طعمه تمساح شد، اما شانس حوا را نداشت و جان خود را از دست داد.

گاندو‌ها برای بقا دفاع می‌کنند

مدیرکل حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان می‌گوید: تیرماه معمولا فصل تخم‌ریزی گاندو است و، چون این حیوانات به‌خاطر خشکسالی در خطر انقراض هستند به حالت تهاجمی در می‌آیند تا با هرچه دارند از محدوده تخم‌های خود محافظت کنند.

وحید پورمردان در گفتگو با تسنیم می‌افزاید: سیستان و بلوچستان حدود بیست سال است که درگیر یک خشکسالی همه‌جانبه و فراگیر شده و این خشکسالی در دوسه سال اخیر به اوج خود رسیده و بر زندگی گاندو و از دست رفتن سریعتر آن‌ها تاثیربه‌سزایی داشته است، هم‌اکنون براساس آخرین سرشماری‌ها ۳۴۴ تمساح در محدوده حفاظت شده گاندو در جنوب بلوچستان ایران زندگی می‌کنند.

وی تصریح می‌کند: محدوده حفاظت شده گاندو به وسعت ۴۵۶ هزار هکتار شامل رودخانه باهوکلات (همان جایی که دختر بچه طعمه شد) رودخانه‌های سرباز، کاجو و برکه‌های پیرسهراب، آزادی، کلانی، درگس، گزمنزل، هوت کت و سد پیشین از سال ۱۳۴۹ در لیست مناطق حفاظت شده ایران رفته که با خشکسالی‌ها و کم شدن تعداد گاندو در حال بازنگری آن هستیم. هم‌اکنون عمده تمرکز گاندو‌ها سد پیشین و بند انحرافی شیرگواز پایین دستش است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان خاطرنشان می‌کند: سال‌ها گاندو‌ها و محلی‌ها مسالمت‌آمیز در کنار هم زندگی کردند، ولی به‌خاطر خشکسالی‌ها که اوج آن دو سه سال اخیر است، گاندو برای بقا می‌جنگند.

 

۶۱ درصد مساحت استان، خشکسال شدید

مرکز ملی مدیریت بحران و خشکسالی سازمان هواشناسی برآورده کرده سیستان و بلوچستان در صدر خشک‌ترین استان ایران است و هم‌اکنون همه مساحت این استان درگیر خشکسالی و ۶۱ درصد آن هم درگیر خشکسالی بسیار شدید است.

خشکسالی برای استانی که برآورد‌ها می‌گوید عمده مردمانش شبکه آب ندارند و با برکه‌ها، رودخانه‌ها و منابع آب خدادادی نیاز آبیشان را برطرف می‌کنند معضلی جدی‌ست؛ یک کارشناس محیط زیست می‌گوید: منابع آبی که روستاییان سیستان و بلوچستان برای رفع نیاز آبی و شست و شو استفاده می‌کنند به‌خاطر خشکسالی‌ها خیلی محدود شده است؛ در سال‌های نچندان دور هرچند منابع آبی که انسان و جانوران منطقه نظیر گاندو استفاده می‌کردند مشترک بود، اما به‌خاطر وسیع بودن و پرآب بودن آن هردو می‌توانستند بدون تجاوز به حریم دیگری نیازشان را بر طرف کنند.

محسن نگهداری در گفتگو با تسنیم می‌افزاید: حالا به‌خاطر خشکسالی گاندو‌ها متمرکز شدند و از یک منبع آب استفاده می‌کنند، مردم محلی هم همین طور، مثلا در همین دهستان کشاری درحال حاضر منابع آب کوچکی هستند که گاندو‌ها به‌خاطر بقا در آن‌ها با تراکم زیادی زندگی می‌کنند و محلی‌ها هم باید برای رفع نیاز‌های آبیشان از همان‌ها استفاده کنند.

 

درحال حاضر به خاطر خشکسالی منابع آب محدود و کوچکی هستند که گاندو‌ها به‌خاطر بقا در آن‌ها با تراکم زیادی زندگی می‌کنند

وی تصریح می‌کند: عمده روستا‌های بلوچستان شبکه آب ندارند، هرچند بعضی از آن‌ها آبرسانی سقایی می‌شوند، اما چون سهمیه آبرسانی سقایی برای هر نفر تنها ۱۵ لیتر است بنابراین باید برای دیگر نیاز‌های زندگی به همان منابع آب مشترک متوسل شوند.

این کارشناس محیط زیست خاطرنشان می‌کند: منابع آبی مشترک علاوه بر آنکه محدود است حریم‌ها را می‌شکند و امکان حمله گاندو باتوجه به تهاجمی شدن این موجود به‌خاطر خشکسالی‌ها را دارد به‌خاطر استفاده مشترک، یک کانون بیماری عفونی هم محسوب می‌شود و بیم آن می‌رود با شایع شدن یک بیماری و انتقال انسان به حیوان یا حیوان به انسان هم یک اپیدمی میان محلی‌ها شایع شود و هم گاندو‌های در خطر انقراض تهدید شوند.

منبع تسنیم

انتهای پیام/پ

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محیط زیست حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۹۱۵۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایان تصویربرداری فیلم «ویلای موروثی»/ روایتی از زندگی یک باغبان

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی فیلم، همزمان با پایان تصویربرداری فیلم «ویلای موروثی» به کارگردانی نیما هاشمی و تهیه‌کنندگی مشترک نیما هاشمی و سهراب هدایتی، این فیلم روی میز تدوین رفت.

نیما هاشمی پیش از این نیز کارگردانی فیلم «زیر سیگاری» و نمایش‌هایی چون «تولد جهنمی»، «میان پرده»، «باغ آلبالو»، «مرگ»، «پزشک نازنین» را برعهده داشته است.

«ویلای موروثی» ماجرای خانواده باغبانی به نام اردشیرخان دوگوشمال را به تصویر می‌کشد که در پی اتفاقاتی، ویلایی به عنوان ارثیه به او می‌رسد.

در خلاصه داستان این اثر که فیلمنامه آن توسط افشین عطری نوشته شده، آمده است: اردشیرخان دوگوشمال در پی اتفاقات تلخ و شیرین که سرنوشت خانواده‌اش را تحت شعاع قرار داده، باید برای ویلای موروثی تصمیماتی اساسی بگیرد.

خشایار راد، مریم امیرجلالی، سیروس همتی، آتش تقی‌پور، فرحناز منافی ظاهر، نیما هاشمی، یلدا علوی، هستی ساعی مقدم، علیرضا نجفی، پویا جعفری از جمله بازیگرانی هستند که در این اثر به ایفای نقش پرداختند.

رها هاشمی، داوود معصومی، یحیی ناصری زاده، فرشته بابایی، نسا یادگاری، فاطمه مراقی، ساناز لطفی، الهام کنشلو، زهرا کریمی، محبوبه محمد زاده، الهام محمدی، لیلا گروسی، وحید حسنی، محمد کمالی، طاها شجاع، عرشیا نیک روش، نگار آذرمی، حنانه کرمی، آرتین عباس زاده، کوثر شکری، طاهره تاج‌بخشیان، سارینا خیمه کبود، محمدرضا نظری، محمد رضا معین زاده، حدیث تلخابی، مرضیه اسماعیلی، مرجان خسروی، مبینا شجاعی، زهرا احمدوند، حمید رجبی، حمیدرضا فرخ، محمد طاها مددی دیگر بازیگران فیلم «ویلای موروثی» را تشکیل می‌دهند.

از دیگر عوامل این فیلم می‌توان به مجری طرح: سهراب هدایتی، مشاور کارگردان: کریم رجبی، مدیر فیلمبرداری: حمید شکوهی، طراح صحنه و لباس: فرشاد خدایی، تدوین و اصلاح رنگ‌و نور: فرشاد خدایی، مدیرتولید: بهزاد هاشمی، مدیر برنامه‌ریزی و سرپرست گروه کارگردانی: پوریا میرزایی، مدیرصدابرداری: داود قلی‌پور، بازیگردان: افشین عطری، طراح گریم: مهرنوش صحابی، دستیار اول کارگردان: افشین عطری، دستیاردوم کارگردان: رضا مرادی، دستیار سوم کارگردان: پویا جعفری، دستیار اول فیلمبردار: افشین خسرو آبادی، دستیاران صحنه و لباس: الهه نادری، علی نجفی، ریحانه مصطفی‌نژاد، یلدا علوی، مدیر تدارکات: جلال شعبانی نادر، عکاس: امیرعلی سید جلالی، مائده مُقِیسه، روابط عمومی: الهام محمدی و مشاور رسانه: حامد قریب اشاره کرد.

کد خبر 6097154 عطیه موذن

دیگر خبرها

  • فیلمبرداری «دست خدا» آغاز شد/ روایتی سینمایی از تصمیم زن عروسک‌فروش
  • لزوم ورود حوزه علمیه به عرصه درختکاری و حفظ منابع طبیعی
  • مردمی‌سازی منابع طبیعی با توجه به طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی
  • روایتی متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره ننه سرما + فیلم
  • قاچاق سوخت تهدید جدی برای شیوع مالاریا در شرق کشور
  • حرکت جالب گاو‌ها هنگام بارش باران در روستای توآباد + فیلم
  • پایان تصویربرداری فیلم «ویلای موروثی»/ روایتی از زندگی یک باغبان
  • رفع تصرف ۴۶۰۰ هکتار از اراضی ملی سیستان و بلوچستان
  • روایتی از سرگذشت عماد مغنیه + فیلم
  • با همه بارش‌ها، ۲۲ استان هنوز دچار خشکسالی است