Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@00:10:34 GMT

فقط ۳ بار سی‌تی اسکن می‌تواند سرطان‌زا باشد

تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۹۸۲۸۷

فقط ۳ بار سی‌تی اسکن می‌تواند سرطان‌زا باشد

یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که حتی میزان کمی از تابش اشعه‌ها باعث افزایش تعداد سلول‌های جهش یافته و یک تغییر ژنتیکی مرتبط با سرطان می‌شود.

به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، یک پژوهش نگران کننده جدید نشان می‌دهد تنها سه بار انجام سی‌تی اسکن می‌تواند سلول‌های سرطانی را نسبت به سلول‌های معمولی در بافت سالم برتری دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانشمندان موسسه "ولکام سنگر"(Wellcome Sanger) و دانشگاه کمبریج اثرات دوز ۵۰ میلی‌گرمی تابش اشعه معادل با سه یا چهار بار انجام سی‌تی اسکن را روی مری موش‌ها بررسی کردند و دریافتند که تعداد سلول‌های دارای جهش p۵۳ را که یک تغییر ژنتیکی مرتبط با سرطان است، افزایش می‌دهد.

خوشبختانه این نتیجه یک وجه خوب هم دارد. محققان قبل از آزمایش، به موش‌ها آنتی اکسیدانِ "NAC" دادند. آنها کشف کردند که آنتی اکسیدان، سلول‌های معمولی را قادر می‌سازد که از جهش جلوگیری کنند و همچنین سلول‌های جهش یافته p۵۳ را ریشه‌کن کنند.

البته محققان بر سر کارایی این شیوه برای جلوگیری از آسیب‌های طولانی مدت قرار گرفتن در معرض اشعه‌ها بحث دارند.

دکتر "کاسومی مورای" از موسسه "ولکام سنگر" می‌گوید: دادن آنتی اکسیدان به موش‌ها قبل از قرار گرفتن در معرض اشعه با دوز کم، قدرت سلول‌های سالم را برای مبارزه با سلول‌های جهش یافته در مری و نابودی آنها افزایش می‌دهد، اما ما نمی‌دانیم که این درمان در سایر بافت‌ها چه تاثیری می‌گذارد و احتمالا به افزایش قدرت سلول‌های مستعد کمک کند.

وی افزود: آنچه ما می‌دانیم این است که فقط استفاده طولانی مدت از آنتی اکسیدان‌ها در پیشگیری از سرطان در افراد موثر نیست.

تاکنون دوزهای کمی از تابش اشعه مانند قرار گرفتن در معرض تصویربرداری پزشکی ایمن در نظر گرفته می‌شدند، اما این به این دلیل بوده است که اثرات آنها پنهان می‌مانده است. این مطالعه جدید نشان می‌دهد که حتی این میزان از تابشِ به اصطلاح ایمن نیز احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.

دکتر "دیوید فرناندز آنتوران" یکی از نویسندگان این مطالعه می‌گوید: بدن ما تمام مدت میدان نبرد مداوم بین سلول‌های عادی و جهش یافته است. ما نشان دادیم که حتی دوزهای کم تابش معادل با سه بار سی‌تی اسکن می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد. ما از یک خطر بالقوه ابتلا به سرطان پرده برداشته‌ایم.

این مطالعه، نیاز به تحقیقات بیشتر در رابطه با تعیین سطح استاندارد ایمنی اشعه‌ها را روشن کرد.

پروفسور "فیل جونز" سرپرست این مطالعه گفت: روش‌های تصویربرداری پزشکی مانند سی‌تی اسکن و اشعه ایکس، از تابش سطح کمی از اشعه بر بدن استفاده می‌کنند که ریسک پایینی دارد. میزان تابش اشعه آنها آن قدر کم است که اندازه‌گیری آن سخت است. این تحقیق به ما در درک بیشتر اثرات دوزهای کم تابش روی افراد کمک کرد و نشان داد تحقیقات بیشتر برای درک اثرات آن در افراد ضروری است.

وی افزود: این تحقیق همچنین به امکان توسعه درمان‌های جدید برای پیشگیری از سرطان کمک کرد که شامل تقویت سلول‌های سالم است، به طوری که آنها بتوانند به طور طبیعی سلول‌های مستعد سرطان را بیرون کنند و هیچ عارضه‌ای نیز برای بیمار ایجاد نکنند.

این مطالعه در مجله Cell Stem Cell منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سی تی اسکن سرطان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۹۸۲۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفته اول مه؛ از آلرژی های مزاحم تا اثرات ورزش بر سلول‌های بدن

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مجلات علمی عامه‌فهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات می‌توانند پژوهش‌ها و دستاوردهای علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات به‌سرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) به‌روزرسانی می‌شوند، جریانات و پارادایم‌های جدید علمی را در دسترس عموم قرار می‌دهند. در این سلسله گزارش‌ها، مروری بر پرونده‌های جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.

*** 

 نیچر

ورزش چه تاثیراتی بر سلول های بدن انسان دارد؟

مریم ملی/  همه ما خیلی خوب می‌دانیم که ورزش چه نقش پر رنگی در سلامتی ما دارد اما گستره تغییرات عظیمی که ورزش کردن در سازوکار سلول‌های  بدن انسان به وجود می‌آورد، هنوز مورد مطالعه محققان است. پرونده ویژه این شماره مجله نیچر به تغییراتی که دویدن روی تردمیل بر موش‌های مورد آزمایش به وجود آورده،اختصاص یافته است. در طول هشت هفته تمرینات استقامتی موش‌ها روی تردمیل، تغییرات اپی‌ژنوم، پروتئوم، متابولوم و لیپیدوم در مجموعه وسیعی از بافت‌های بدن موش مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. محققان این پژوهش هزاران تغییر مولکولی را شناسایی کردند که نشان می‌دهد مزایای حاصل از ورزش در حوزه سیستم ایمنی و متابولیسم و کاهش استرس در بدن انسان بسیار قابل توجه بوده است. یکی از نتایج جالب این تحقیقات این است که تغییرات حاصل  از ورزش در دو جنس مرد و زن متفاوت است. به طور کلی بررسی بافت‌های بدن انسان در سطح سلولی، حاکی از این است که ورزش بر بیماری‌های مختلفی مثل کبد چرب غیر الکلی، بیماری‌های التهابی روده، سلامت قلب و عروق و بافت‌های آسیب دیده تاثیرات زیادی دارد. کاوش‌های جدید در این باره می‌تواند از جزییات تاثیر ورزش بر سلول‌های مختلف بدن انسان را روشن کند و به تبع آن راهکارهای درمانی با کمک ورزش برای بیماری‌ها معرفی شود.

نیوساینتیست

با آلرژی های‌مان چه کنیم؟

با رسیدن فصل بهار انواع آلرژی‌ها به اوج خودشان می رسند و تازه اگر شما به خوراکی هایی مثل بادام زمینی و کنجد و ... حساسیت داشته باشید که دیگر نور علی نور است چون آن وقت گستره آلرژی‌هایتان بسیار وسیع می‌شود. شما احتمالا در هر رستورانی به راحتی نمی‌توانید غذا بخورید و در سفرها نمی‌توانید غذای ملل مختلف را امتحان کنید. برای خیلی‌ها، گستره حساسیت از بادام زمینی هم فراتر می‌رود و به خوراکی‌های رایجی که همه ما در طی روز از آنها می‌خوریم می‌رسد مثلا سویا، شیر گاو، ماهی، آجیل‌ها و حتی تخم‌مرغ! بعضی‌ها هم به انواع میوه‌ها حساسیت نشان می‌دهند. در نگاه اول و برای کسانی که به آلرژي‌های مختلف مبتلا نیستند شاید کنار آمدن با این موضوع راحت و ساده باشد در حالی که واقعا این طور نیست. این که در هر مهمانی و سفر با خوراکی‌هایی مواجه باشید که فرآوری رویشان انجام شده و ترکیباتشان با طور دقیق روی بسته‌بندی‌شان قید نشده است، همیشه شما را با اضطرابی دائمی همراه می‌کند اضطرابی که باعث می‌شود از تجربه‌های جدید اجتناب کنید. با این حال چندین روش تشخیصی و درمانی برای آلرژی‌ها پیشنهاد شده است که در مقاله اصلی مجله نیوساینتیست می‌توانید آن ها را بخوانید.

ساینس

نشر اطلاعات از شبکه‌های مردمی

مردم معمولا تمایل دارند افکار احساسات و رفتارهای کسانی که از نظر اجتماعی با آنها در ارتباط هستند را کپی کنند. اینفلوئنسرها از مسیر شبکه‌های اجتماعی می‌توانند چنین تاثیراتی را بر مردم داشته باشند و به تقویت اهدافی مثل بهبود سلامت، افزایش ثروت، یادگیری و موضوعات دیگر کمک کنند. محققان به دنبال این هستند که راهی را پیدا کنند تا از این پدیده اجتماعی استفاده‌ای سودمند داشته باشند، نتایج این پژوهش‌ها به عنوان مقاله اصلی در این شماره مجله ساینس منتشر شده است. واقعیت این است که برای بهره‌برداری از سرایت اجتماعی به ابزارهایی برای شناسایی افراد موثر در شبکه‌های اجتماعی نیاز است. از طرفی برای این که چنین ابزارهایی حداکثر کارایی خود را نشان دهند باید بدون نیاز به صرف زمان و هزینه زیاد و حتی گاهی بدون استفاده از شبکه‌های اجتماعی قابل بهره‌برداری باشند، اما چطور؟ یک واقعیت ریاضی درباره ارتباطات افراد در الگوریتم روابط اجتماعی وجود دارد که می‌گوید دوستان شما، دوستان بیشتری از شما دارند این قضیه به پارادوکس دوستی معروف است. محققان با کمک این اطلاعات خانواده‌هایی را در روستایی نزدیک به هندوراس انتخاب کردند و آموزش‌هایی درباره سلامت مادر و کودک به آنها دادند و بعد مداخله‌ای را با ارتباط اجتماعی تصادفی افرادی که آن خانواده را می‌شناختند ترتیب دادند. این آزمایش کمک کرد تا آنها بتوانند نتایج پدیده سرایت اجتماعی را در یک جامعه با محدوده جمعیت روستایی بررسی کنند. این که چطور می‌توان الگوریتمی را به کار برد تا پدیده سرایت اجتماعی بتواند در مسیر آگاهی‌بخشی یا اطلاع رسانی برای موضوعات سلامت عمومی کار کند موضوع اصلی این پژوهش‌هاست.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • هفته اول مه؛ از آلرژی های مزاحم تا اثرات ورزش بر سلول‌های بدن
  • آب چاه بخوریم یا آب معدنی؟ / ضدعفونی آب لوله کشی با اشعه ماورای بنفش
  • مرگ و زندگی ما به دست میدان مغناطیسی زمین است!
  • راهی جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌های روده
  • آبروی اصفهان را برده، برخورد قضایی کنید |‌ به عنوان یک سپاهانی خود من شاکی‌ام
  • سل تراپی معجزه نمی کند/ حداقل دو سوم سرطانی ها در ایران حتماً زنده می مانند
  • چرا رژیم غذایی ناسالم باعث سرطان می‌شود؟
  • 16 اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • تولید دارویی که از دیابت جلوگیری می‌کند
  • راه های افزایش گلبول های قرمز