Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@05:24:27 GMT

آمریکا به دنبال گسترش نفوذ در جنوب آسیا و مهار چین

تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۱۳۳۲۶

آمریکا به دنبال گسترش نفوذ در جنوب آسیا و مهار چین

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، «عمران خان» نخست‌وزیر پاکستان روز یکشنبه گذشته ( ۳۰ تیرماه ) به دعوت رسمی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا راهی واشنگتن شد، بنا بر گزارش‌ها، دونالد ترامپ در دیدار با عمران خان در روز دوشنبه گذشته  (۳۱ تیرماه)، میانجی گری بین پاکستان و هند را در موضوع کشمیر پیشنهاد داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پاکستان برخلاف، هند با ورود سایر کشورها، جهت حل مساله کشمیر مخالفت نمی‌کند و تاکنون چندین بار در مجامع بین المللی مساله کشمیر را مطرح کرده و خواستار میانجی گری کشورها شده است.

بر اساس توافق شیملا که در سال ۱۹۷۲ میان هند و پاکستان امضا شده است، دهلی نو خواهان حل مساله کشمیر به صورت دوجانبه شده است و با دخالت هر کشور سوم مخالفت کرده است. دهلی نو پیش از این نیز با پیشنهادات میانجی گری آمریکا، ترکیه و سازمان ملل برای حل مساله کشمیر مخالفت کرده است.

عمران خان نیز در دیدار با ترامپ اظهار امیدواری کرد که رئیس جمهوری آمریکا بتواند گفت وگوهای دوجانبه میان هند و پاکستان را تسهیل کند.

در حال حاضر بخشی از کشمیر در خاک هند و بخشی دیگر در خاک پاکستان قرار دارد. هر دو کشور ادعای مالکیت بر تمام کشمیر را دارند و همین موضوع یکی از علل اصلی مناقشه دیرینه میان دهلی نو و اسلام آباد از زمان استقلال پاکستان از هند در سال ۱۹۴۷ میلادی تاکنون است.

پژوهشگر ایرنا در این زمینه با «نوذر شفیعی» کارشناس ارشد روابط بین الملل، استاد دانشگاه و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی به گفت و گو پرداخت.

هدف آمریکا از حل منازعه هند و پاکستان در مورد کشمیر

شفیعی کارشناس ارشد مسائل بین الملل در ابتدای این گفت و گو بیان داشت: آمریکا  براساس سیاست اعلام شده اش،  نگران تسلیحات اتمی در جنوب آسیا است و بخصوص زمانی که این تسلیحات کاربرد تاکتیکی پیدا کند یعنی اینکه کشوری  علیه کشور دیگر این تسلیحات را به کار بگیرد، این مساله  توجیه دخالت آمریکا در این موضوع را بیان می‌کند ولی واقعیت قضیه این است که رابطه امریکا در جنوب آسیا، هند محور و مبتنی بر هند است. آمریکا در جنوب آسیا دست به انتخاب زده است و هند را به عنوان محور اصلی سیاست خود برگزیده است.

وی افزود: پاکستان اهمیت قبلی خود را در سیاست خارجی آمریکا از دست داده است و اینکه آمریکا از منازعه کشمیر صحبت می‌کند دغدغه تسلیحات اتمی، و در راستای تنظیم مناسبات سیاسی خود با جنوب آسیا است. آمریکا، جنوب آسیا را یکپارچه برای خود می‌خواهد با توجه به اینکه اکنون جنوب آسیا بین چین، آمریکا و هند چند پارچه شده است.

شفیعی در ادامه گفت: مهم‌ترین توجیهی  که رابطه پاکستان و چین را قوی کرده است و به عنوان یکی از استراتژیک ترین نوع روابط در جهان تبدیل شده است، اتفاق نظر هردو کشور راجع به مساله کشمیر است. به عبارت دیگر پاکستان و چین هر دو نسبت به مساله کشمیر با هند مشکل دارند و این مهم‌ترین عامل وحدت بین پاکستان و چین شده است  و اگر آمریکایی‌ها بخواهند وحدت چین و پاکستان را به هم بزنند باید موضوعی که باعث وحدت این دوکشور شده را حل نمایند کشمیر عامل وحدت چین و پاکستان شده است اگر این مساله حل شود اختلافات بین هند و پاکستان از بین می‌رود لذا پاکستان می‌تواند به چرخه متحدین آمریکا در آسیا برگردد.

وی در ادامه افزود: رقابت آینده جهان بین چین و آمریکا می‌باشد. یکی از حوزه‌های رقابت آمریکا جنوب آسیاست و مهم‌ترین مساله امنیتی که جنوب آسیا را به قطب‌های مختلف تقسیم کرده ، مساله کشمیر است در صورت حل شدن این مساله احتمال بازگشت پاکستان به جرگه متحدین آمریکا وجود دارد بنابر این آمریکایی‌ها نسبت به چشم انداز آینده خود، و در چارچوب منافع ملی کشورشان این پیشنهاد را به پاکستان می‌دهند.

نقش منطقه‌ای چین در حل بحران کشمیر

شفیعی در این مورد بیان داشت: چین برای حل مساله کشمیر در کنار پاکستان است و تمایل ندارد با حل مساله کشمیر، پاکستان به سمت محور آمریکایی چرخش پیدا کند. چینی ها با حل مساله مخالف نیستند اما با چگونگی حل مساله مخالف هستند. این کشور با هند راجع به کشمیر اختلاف دارد. در واقع در مورد کشمیر دو اختلاف وجود دارد اختلاف هند و پاکستان، چین و هند بنابراین اگر قرار باشد مساله کشمیر حل شود شاید در سیاست‌های کلی خود مایل باشند ولی اگر قرار باشد حل مساله کشمیر به زیان چین حل شود و به نفوذ آمریکا در جنوب آسیا تبدیل شود در این صورت تمایلی به حل اختلاف نشان ندهند اما اگر مساله کشمیربخواهد در چارچوب یک راه حل آسیایی حل و فصل شود که چین یکی از پایه‌های اصلی یا مدیریت کنندگان حل بحران باشد در این صورت چین نسبت به حل بحران کشمیر رضایت نشان خواهد داد.

راه حل بحران سیاسی کشمیر

این استاد دانشگاه در مورد راه حل بحران سیاسی در کشمیر اظهار داشت: بدترین نوع اختلافات در جهان اختلافات سرزمینی است بنابراین این موضوع به سادگی قابل حل نیست بخصوص اینکه مساله کشمیر به هویت ملی پاکستان و چین گره خورده است یعنی پاکستان معتقد است بدون الحاق کشمیر هویت پاکستان تکمیل نخواهد شد و هند هم معتقد است اگر کشمیر از این کشور جدا شود در حقیقت باید منتظر جدایی سایر ایالات‌ها از این کشور باشد و به نوعی شاهد فروپاشی هندوستان باشد بنابراین موضوع مهمی در روابط دو کشور محسوب می‌شود.

وی در ادامه افزود: سناریوهای که در زمینه حل بحران سیاسی کشمیر وجودارد حفظ وضع موجود است یعنی همین خط کنترل یا خط آتش بس که بین کشمیر هند و کشمیر پاکستان است این خط به عنوان خط مرزی به رسمیت شناخته شود و سناریوی دوم یک کشمیر بزرگ‌تر است یعنی کشمیر هند و پاکستان به هم ملحق شوند و یک کشمیر مستقل به عنوان یک کشور جدید را به وجود بیاورند و سومین سناریو یک کشمیر کوچک‌تر است یعنی بخشی از کشمیر پاکستان به پاکستان اختصاص پیدا کند و بخشی دیگر به هندوستان و دره کشمیر به مرکز سرینگر و مقداری از کشمیر تحت کنترل پاکستان به هم ملحق شوند و یک کشمیرمستقل کوچک‌تر را به وجود آورند.

این کارشناس اظهار داشت: راه حل دیگر حل این بحران سناریوی رودخانه چناب است این رودخانه کشمیر را از هم جدامی کند و این مرز مشترک شود و فعلاً به نظر می‌رسد هر کدام از این سناریوها چالش‌های خاص خودش را دارد و به این سادگی قابل حل نیست و می‌توان برای این بحران این را حل‌ها را ارائه داد.

مواضع جمهوری اسلامی در حل بحران کشمیر

نوذر شفیعی کارشناس ارشد بین الملل در پایان این گفت و گو در مورد مواضع ایران در مورد کشمیر اظهار داشت: تهران خواهان خویشتنداری هند و پاکستان از درگیری بر سر کشمیر است، خویشتداری دولت هند در برخورد با مردم کشمیر و دموکراسی و تعیین سرنوشت کشمیر از سوی مردم این منطقه است و اگر هم ورود پیدا کند به عنوان کشوری که مساعی جمیله به خرج می‌دهد یعنی نقش تشویق کننده برای حل اختلاف را دارد چون هندی‌ها با میانجی گری هر کشوری برای حل مناقشه کشمیر مخالف هستند در مرحله اول ایران می‌تواند نقش مساعی جمیله را در این اختلاف ایفا کند.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۱۳۳۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنعانی: اگر رشادت مستشاران سپاه نبود داعش تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ می‌کرد

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سوال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولتهای ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

به گزارش ایلنا، کنعانی افزود: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می‌کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می‌شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولتهای اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد تکرار رویکردهای غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعاهای آن‌ها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آن‌ها باید زمانی پاسخگوی این ادعاها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

دیگر خبرها

  • مخبر: ایران به دنبال روابط برد - برد با دیگر کشورها است
  • کنعانی: اگر رشادت مستشاران سپاه نبود داعش تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ می‌کرد
  • سپاه نبود داعش تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ می‌کرد
  • دانشجویان فرانسه به دنبال گسترش تظاهرات ضد صهیونیست
  • تاکید پاکستان بر توقف جنگ غزه و حل مساله فلسطین در اجلاس سازمان شانگهای
  • غرب تحمل افزایش روابط ایران با همسایگان را ندارد
  • از شگفتی سفر به پاکستان و سریلانکا استقبال گروه‌های گوناگون از رئیس‌جمهور بود
  • گسترش همکاری‌های فرهنگی با فعال شدن خانه‌های فرهنگ ایران در پاکستان
  • پیام مهم سفر رئیسی به پاکستان و سریلانکا در این مقطع | به‌دنبال گسترش روابط کشورهای همسو و مستقل است
  • ایران به‌دنبال گسترش روابط کشورهای همسو و مستقل است