Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-26@07:13:07 GMT

یادداشتی بر سریال «Black Mirror»

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۱۶۹۹۳

یادداشتی بر سریال «Black Mirror»

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا: از میان سریال‌ها و مینی-سریال‌های فراوانی که هر سال در شبکه‌های مختلف پخش می‌شود، می‌خواهم درباره‌ی مجموعه‌ی Black Mirror برای شما بنویسم و تاکید دارم چون کار و زندگی همه‌ی ما خواسته یا ناخواسته با فضای مجازی گره‌خورده، لازم است این مجموعه را ببینیم. 

 سریال Black Mirror هدفی فراتر از سرگرم‌کردن بیننده دارد و آن آسیب‌شناسی دنیای پرشتاب و پر زرق و برق و هیجان‌انگیز فضای مجازی و اینترنت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سریال‌ها جنبه‌های مختلف سرگرمی، آموزشی، مستند، و تاریخ، تجربه‌ی زندگی و ... دارند و معیارهای هرکدام از ما نیز برای انتخاب آن‌ها هم متفاوت است. 

 این سریال که به فارسی «آیینه سیاه» ترجمه شده، با درهم شکستن تصویر زیبا و جذاب دنیای مجازی دست به کالبدشکافی فرهنگی و جامعه کاربران اینترنتی، این  اقیانوس مجازی، می‌زند. 

این مجموعه با هوشمندی تمام مخاطب را درگیر تاثیرات مخرب و خطرناک فن‌آوری می‌کند.

 جنون کاربران در استفاده از این آیینه‌ی سیاه را به تصویر می‌کشد و هر قسمت با شوکی عجیب، ایجاد استرس و نگرانی، ارتباط نزدیک با مخاطب که تو خودت هم میتوانی یکی از این قربانیان دنیای اینترنت باشی، ما را دعوت به تفکر میکند. 

هنر Black Mirror در این ایجاد بهت و حیرت است. بعد از دیدن هر قسمت از این مجموعه، با چنان حقایق تکان‌دهنده و ملموسی مواجه می‌شوی که فقط می‌خواهی این موبایل، لپ‌تاپ، تبلت را از خودت دور کنی، می‌ترسی مبادا موج این آسیب‌ها از دنیای سریال عبور کند و به تو برسد و تو هم آلوده‌ی این تاثیرات منفی بشوی؟

این سریال به شدت ذهنت را درگیر می‌کند تا جاییکه به فکر بیفتی روی دوربین جلوی لپ تاپت چسب بزنی، عکس‌های خصوصی‌ات را از شبکه‌های مجازی پاک کنی، هر حرفی را تایپ نکنی و برای هرکسی هر ایمیلی نفرستی، زیرا که به تو این اخطار را می‌دهد:

 در حال رصد شدن هستی. حتی در خلوت‌ترین لحظات زندگی. و این بار نه در چشم خدا، که خدا پوشاننده‌ی گناهان و بخشنده است بلکه در چشم ناظرین فضای مجازی، و آن‌ها(فضای مجازی، مخاطبین و سودجویان این دنیا) به هیچ عنوان از کوچک‌ترین خطا گذشت نمی‌کنند. 

تو درفضای مجازی با جماعتی روبه رو هستی که ذره‌ای رحم و معرفت ندارند و حاضرند نه برای پول، که گاهی فقط برای تفریح و سرگرمی زندگی انسان‌ها را نابود کنند و تو خودت بدون اینکه آن‌ها از تو خواسته باشند این امکان را به آن‌ها داده‌ای: «با پخش کردن تصاویرت در اینترنت، با شرکت کردن در انواع چالش‌های احمقانه، با وارد کردن تمامی لطلاعات شخصی از شماره پستی گرفته تا رمز کارت» 

و همین اطلاعات ریز و درشت که تو بدون فکر و لحظه‌ای تامل که چرا باید این اطلاعات را به هر وبسایت و فروشگاه اینترنتی بدهم؟چرا باید در هر وبسایت عضوب بشوم؟ به هر تبلیغی اعتماد کنم؟خودت را در معرض آسیب قرار می‌دهی. در معرض سودجویان فرصت طلبی که از اعتماد تو، ایمان چشم و گوش بسته تو به فضای مجازی سوء استفاده‌های کثیفی می‌کنند.

سریال Black Mirror معضلات و آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی استفاده از فضای مجازی را به تصویر می‌کشد و تلاش سازندگان آن‌ افزایش آگاهی، ایجاد دغدغه،پرسش، زیر سوال بردن فضای مجازی و امکانات آن و به طور کلی شک کردن به دنیای اینترنتی و تکنولوژی است.

 که به نظر می‌رسد در این زمانه بیشتر به چشم خداوندگار به آن نگاه می‌کنیم. یعنی که بی هیچ شکی، هرچه می‌گوید باور می‌کنیم(انواع رسانه‌ها چه فیلم‌ها، چه شبکه‌های خبررسانی) و یا هرچه امر می‌کند اطاعت می‌کنیم. گوییکه ما مردم، سرسپرده‌ و بنده ی این دنیای مجازی شده‌ایم. 

از ما اطلاعات شخصی بخواهد؟ بی چون و چرا در اختیارشان می‌گذاریم.

اگر موبایلمان یا اپلیکیشنی بخواهد به Gallery و Contact ما دسترسی داشته باشد، این امکان را در اختیارش می‌گذاریم.

اگر بحث افزایش لایک و کامنت باشد، به هر قیمتی زمینه را برای بدست آوردنش فراهم می‌کنیم، هرچند به قیمت بر باد دادن خصوصی‌ترین مسائل زندگی‌مان، اذیت‌کردن بچه‌هایمان با مدا کردن و جلوی دوربین بردنشان باشد یا اینکه از آن‌ها بخواهیم کارهای عجیبی بکنند، یا وقتی بچه دارد گریه می‌کند، یا ترسیده به جای در آغوش گرفتنش(که پیشتر ها این نخستین فرمانی بود که ذهن مادر و اطرافیان می‌رسید!) از او فیلم بگیریم. چون این دنیای مجازی دستوری در ذهن ما تعریف کرده‌است: «اولین اتفاق بامزه، ترسناک، شوکه‌کننده، یا شادی که برایتان پیش آمد ضبط کنید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید.» 

پرت کردن خودمان از ارتفاع، با چشم بسته راه رفتن، ترساندن دیگران در محیط‌های عمومی و اخلال در نظم عمومی، خلاصه هرچه که باشد، ما بی چون و چرا بدون زیر سوال بردن آن درخواست قبولش می‌کنیم و بازیچه و برده‌‌ی این فرمان‌ها(چالش) می‌شویم. در چالش شرکت کن لایک بگیر و پیش دوستانت فخر بفروش حتی اگر شده به قیمت جانت یا اذیت و آزار دیگران مثلا:

#BirdboxChallengs

#CheeseChallenge

#Shoeychallenge

#Catchmechallenge

#thesaltandicechallenge 

#inmybagchallenge

#openyourmoughchallenge

کافی است سری به صفحه‌ی اینستاگرام trendychallenge بزنید  یا  زchallenge را در ایسنتاگرام جست‌وجو کنید تا بهتر متوجه این مثال و پوچ و آزاردهنده و بی‌محتوا بودن اکثر این چالش‌ها بشوید که کاربران بدون ذره‌ای فکر فقط فرمانبرداری می‌کنند و به این چالش‌ها تن می‌دهند.   

*لطفا با خواندن این چالش‌ها به انجام آن‌ها ترغیب نشوید، با یک جست و جوی ساده در اینترنت می‌بینید بعضی از آن‌ها چقدر مشکلات جسمی، روانی برای شرکت‌کنندگان یا اطرافیان آن‌ها داشته است، حتی گاهی منجر به مرگ شده‌است. 

 

شاید عده‌ای بگویند چرا باید این سریال اعصاب خورد کن برا ببینیم؟ آدم خودش هزار گرفتاری دارد، چرا باید لحظاتی که قرار است به تفریح بگذرد هم اذیت بشویم؟ 

من به شما می‌گویم، اینبار فرق می‌کند، سریال Black Mirror به چشم یک «واکسن پیشگیری از بیماری» نگاه کنید، وقتی مسئله مراقبت ازسلامت روانی و جسمانی شما مطرح باشد، دیگر به تلخی و درد دارو فکر نمی‌کنید.

اگر موبایل دست می‌گیرید و کاربر صفحات اجتماعی هستید، دیگر بحثی نیست شما در معرض خطر هستید و باید واکسینه بشوید و Black Mirror یکی از انواع آن روش‌های واکسینه است.

به جای آنکه قربانی شوید، تجربه‌ی زیسته‌ی شخصیت‌های قصه را به تماشا می‌نشینید و به آگاهی می‌رسید و خودتان را در مقابل خطرات احتمالی دنیای مجازی واکسینه می‌کنید و حالا می‌توانید از امکانات مثبت و جنبه‌های مفید این صفحات اجتماعی استفاده می‌کنید. 

و نهایتا اینکه مجموعه‌ی Black Mirror از مسئله‌ی اصلی که تکنولوژی و امکانات پر زرق و برق آن است عبور می‌کند و با زبان سینما لایه‌ی عمیق‌تر و مهم‌تر آن که تاثیر این امکانات بر انسان، فرهنگ و اجتماع است را به نمایش می‌گذارد.

مرضیه زمانی فروشانی

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: تلویزیون زیبایی گریه لپ تاپ موبایل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۱۶۹۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دوره توانمندسازی کنشگران فضای مجازی در قزوین برگزار شد 

ایسنا/قزوین دوره ضمن خدمت طرح «شهیده طاهره هاشمی»، توانمندسازی کنشگران در سواد رسانه و فضای مجازی با هدف توانمندسازی کنشگران سواد رسانه و فضای مجازی در قزوین برگزار شد.

روزانه مطالب بسیار زیادی انتشار می‌یابد که برخی از آن‌ها شایعات هستند و واقعیت ندارند و در سال‌های اخیر به وفور شاهد این موضوع بوده‌ایم که بسیاری از صحبت‌های افراد در شبکه‌های رسانه‌ای دچار تحریف می‌شوند و با کم و زیاد کردن و منقطع کردن این سخنان مفهوم کلی مطلب و خبر عوض می‌شود و مخاطب باید آنقدر توانمند باشد که بتواند واقعیت را از شایعه تشخیص دهد.

سواد رسانه نوعی تکنیک عملی و مهارت ویژه است که در عصر حاضر یکی از مهمترین آموزش‌ها در جهان تلقی می‌شود. سواد رسانه‌ای به فرد این توانایی را می‌دهد که تحلیل مناسبی از مطالب منتشر شده در انواع شبکه‌های رسانه‌ای را داشته باشد.

دوره ضمن خدمت طرح «شهیده طاهره هاشمی»، توانمندسازی کنشگران در سواد رسانه و فضای مجازی با هدف توانمندسازی کنشگران سواد رسانه و فضای مجازی در قزوین برگزار شد.

حامد کبودوند، مسئول سازمان فضای مجازی سراج مرکز قزوین، در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص برگزاری دوره ضمن خدمت طرح «شهیده طاهره هاشمی»، توانمندسازی کنشگران در سواد رسانه و فضای مجازی، اظهار کرد: دوره یک روزه ضمن خدمت طرح «شهیده طاهره هاشمی»، با هدف توانمندسازی کنشگران سواد رسانه و فضای مجازی روز گذشته پنجم اردیبهشت ماه با همکاری سازمان فضای مجازی سراج مرکز قزوین و مرکز امور بانوان اداره آموزش و پرورش استان قزوین برگزار شد. 

وی بیان کرد: عناوین مختلفی مانند اخبار جعلی در عصر پساحقیقت، مدیریت رسانه در خانواده، نوجوان دیجیتال، سواد روایت و تربیت در عصر پساحقیقت در این دوره تدریس شد. 

مسئول سازمان فضای مجازی سراج مرکز قزوین خاطرنشان کرد: این رویداد مختص مربیان آموزش خانواده و معلمان سواد رسانه است و با توجه به میزان اهمیت موضوع این دوره، در نظر داریم تا توجه خود را در استمرار برگزاری این دوره‌ها به کار گرفته و در تلاشیم تا طرح امتداد این رویداد را به صورت غیرحضوری در شبکه‌های مجازی ادامه دهیم تا محتوای آموزشی به‌روز در اختیار مخاطبین دوره قرار بگیرد. 

تلاش برای اجرای پویش مواجهه با خبر جعلی

در ادامه صالح اصغری، رئیس مرکز سواد سازمان فضای مجازی سراج در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: این دوره یک روزه برای معلمین کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای و از طرفی دیگر برای افرادی که دغدغه مسئله فرهنگی و تربیتی دارند برگزار شد تا آموزش و آگاهی رقم بخورد. 

وی افزود: سرفصل‌های این دوره شامل موضوعاتی چون خبر جعلی است زیرا شرایط کشور به گونه‌ای است که از منظر میزان کاربر شبکه‌های اجتماعی و میزان آزادی عملی که در این شبکه‌ها وجود دارد اطلاعات موجود در این بسترها اطلاعات معتبری نیست فلذا نیاز است که در این باره آموزش‌های لازم صورت گیرد.

رئیس مرکز سواد سازمان فضای مجازی سراج تصریح کرد: مدیریت رسانه در خانواده، تغییرات هویتی نوجوان متأثر از فضای مجازی و پرداختن به کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای به مثابه یکی از عناصر ساختار نظام آموزشی کشور ما است چراکه هر چقدر بتوانیم کتاب درسی را تقویت کنیم از ساختار آموزش و پرورش و ساختارهای فرهنگی کشور حمایت کرده‌ایم. 

اصغری گفت: یکی از اهداف مهم امسال ما برگزاری پویش ملی مواجهه با خبر جعلی است، سال گذشته ما یک رویداد ملی را طراحی کردیم و تولید محتوا و گفتمان‌سازی اتفاق افتاد، یکی از موضوعات مغفول که کمتر به آن پرداخته شده بحث اطلاعات نادرست و خبر جعلی در شبکه‌های اجتماعی است و این موضوع یکی از ارکان فعالیت‌های ترویجی ما است. 

وی گفت: برای اینکه بتوانیم گفتمان و پویش مواجهه با خبر جعلی در کشور ایجاد کنیم رهبران افکار عمومی لازم داریم، افرادی لازم است که حلقه‌های میانی هستند و می‌توانند با مردم ارتباط برقرار کنند که یکی از این اقشار خبرنگاران، معلمان، روحانیون و نخبگان هستند. 

رئیس مرکز سواد سازمان فضای مجازی سراج اظهار کرد: برای برگزاری این دوره آموزش و پروش همکاری کرده است و امیدوارم که برای برگزاری چنین دوره‌هایی سایر سازمان‌ها، ارگان‌ها و اداره کل‌ها به این کمپین بپیوندند و مخاطبین خود را در حوزه توانمندسازی تفکر نقاد بهره‌مند کنند. 

معلمان عاملی مؤثر در تحول در تربیت نسل جدید 

حسین حق‌پناه، عضو شورای تألیف کتاب درسی سواد رسانه‌ای و معلم و پژوهشگر و از اساتید دوره در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: از جهات مختلف که به وضعیت تعلیم و تربیت در کشور نگاه می‌کنیم یکی از مهمترین نقاط اثرگذار در تعلیم و تربیت معلمان هستند.

حق‌پناه بیان کرد: معلمان عاملی مؤثر در تغییر و تحول در تربیت نسل جدید هستند از این جهت این دوره طراحی ارزشمندی است چراکه نقطه اثر آن مستقیم بر توانمندی معلمان است و این طرح یک میان‌بر سریع برای اثرگذاری است.

عضو شورای تألیف کتاب درسی سواد رسانه‌ای در پایان تصریح کرد: باتوجه به اینکه این دوره‌ها کوتاه مدت هستند ما بیشتر از اینکه در افزایش دانش مخاطب تمرکز کنیم در تغییر نگرش و بینش فرد در مسئله تمرکز می‌کنیم چراکه نباید در کارگاه بحث یک طرفه باشد و انبوهی از حفظیات ارائه شود بلکه باید فضا گفت‌وگو محور باشد و به سمت مشارکت مخاطب پیش برود و سرنخ‌هایی به مخاطب داده می‌شود و حالا که افراد حاضر در کارگاه دغدغه‌مند شده‌اند به دنبال کتاب‌ها، منابع و مستندها خواهند رفت. 

به گزارش ایسنا، دوره توانمندسازی کنشگران در سواد رسانه و فضای مجازی روز گذشته پنجم اردیبهشت در دبیرستان شاهد نرگس شهر قزوین برگزار شد.

انتهایی پیام

دیگر خبرها

  • شباهت جالب نوه گوگوش به ترلان پروانه همه را شوکه کرد + عکس
  • معرفی متخلفان فضای مجازی در قم به مراجع قضایی
  • دوره توانمندسازی کنشگران فضای مجازی در قزوین برگزار شد 
  • برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ
  • چرا رهبری درباره گشت ارشاد و طرح نور تذکر داده بودند؟
  • چرا نباید نگران نسل Z بود؟
  • اجرای هوشمندانه طرح نور در فضای مجازی
  • پلیس اصفهان خبر داد: اجرای هوشمندانه طرح نور در فضای مجازی
  • دینِ انسانیت در حال فراگیر شدن است
  • 10 سریال گانگستری تماشایی که بر اساس داستان واقعی ساخته شدند(+عکس)