Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-28@23:34:11 GMT

ایران در بین سه نقطه هدف ترامپ

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۱۹۲۶۱

ایران در بین سه نقطه هدف ترامپ

احمد عظیمی‌بلوریان . استاد پیشین مریلند در روزنامه شرق نوشت: رویدادهای جهانی در سده گذشته شباهت زیادی با تغییرات آب‌و‌هوایی داشته؛ هم‌اکنون که این یادداشت در دست تنظیم است، بحران‌های آب‌و‌هوایی و سیاسی پابه‌پای هم پیش می‌روند. دمای اروپای شمالی تا سیبری، قاره آمریکا و همین خاورمیانه خودمان به‌صورت وخیمی افزایش یافته و سیل، توفان و زلزله همه‌جا‌گیر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هم‌زمان درگیری‌های سیاسی نیز در جهان شدت گرفته و آن آرامشی که پس از جنگ جهانی دوم به وجود آمده بود، جای خود را به اغتشاش و دگرگونی در سراسر جهان داده است. شدت بحران در خاورمیانه به‌ویژه در ارتباط با ایران شاید قابل توجه باشد. نکته جالب در این بحران‌ها نقش قدرت‌های بزرگ جهانی به‌ویژه ایالات متحده آمریکاست که در ایجاد تنش در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ شدت یافته، اما به‌دلیل روحیه متلاطم او نقش آمریکا بیشتر حالت نمایشی به خود گرفته است.

سه نمونه بسیار بارزی که نشان‌دهنده رفتار نمایشی دونالد ترامپ در بیش از دو سالی است که از زمامداری او می‌گذرد، عبارت‌‌اند از بحران‌های ونزوئلا، کره شمالی و ایران. ونزوئلا در دو سال گذشته چنان مورد تاخت‌و‌تاز اقتصادی و سیاسی آمریکا واقع شد که اقتصاد آن به زیر صفر سقوط کرد.

سران دولت آمریکا با گزینش جانشینی برای مادورو چنان قاطعانه با تغییر رژیم آن کشور برخورد کردند که برای اذهان عمومی در پایش اوضاع جهان تردیدی وجود نداشت که او به‌زودی سقوط می‌کند. نماد این واژگونی کاهش بی‌سابقه ارزش واحد پول ونزوئلا بود.

ترامپ و پمپئو با سربلندی خود را معمار تغییر رژیم آن کشور جلوه می‌دادند. صادرات نفت ونزوئلا به صفر رسید؛ اما دخالت‌های پشت پرده قدرت‌های دیگر جهانی از جمله روسیه و چین و شاید کمک‌های ایران ناگهان به نمایش سقوط در کشور مورد اشاره پایان داد. دومین مورد و پا‌به‌پای ایران، کره شمالی بود که در معرض فشار آمریکا قرار گرفت. وضع کره‌شمالی با ونزوئلا تفاوت زیادی دارد. کره‌شمالی قدرت موشکی قابل توجه و احتمالا هسته‌ای دارد. این کشور روزی‌روزگاری در خط تهاجم و اشغال ژاپن بود؛ حالتی که کشورهای اروپای شرقی در دوران زمامداری هیتلر در آلمان به آن دچار شده بودند. آلمان و ژاپن در قوای محور هم‌پیمان بودند؛ اما به‌دلیل بمباران اتمی ژاپن توسط آمریکا و ازمیان‌رفتن قدرت تهاجمی آن، کره شمالی از خطر اشغال ژاپن نجات یافت. داستان امروز کره شمالی وارونه چیزی است که پیش از بمباران ناکازاکی و هیروشیما وجود داشت؛ امروز قدرت موشکی کره شمالی تهدیدی برای ژاپن به شمار می‌آید.

موقعیت جغرافیایی کره‌شمالی - قرارداشتن آن میان روسیه کنونی، کره‌جنوبی و چین - به‌صورتی است که آمریکا باید برای دخالت در آن کشور دو بار فکر کند. ساده‌ترین راه فرار از بروز یک بحران بسیار جدی به تحریک آمریکا در منطقه شرق آسیا همین حرکت نمایشی ترامپ در پاگذاردن به درون خاک کره شمالی و دست‌دادن و لبخندزدن با «اون»، رهبر کره شمالی بود. کشمکش پایان یافت یا پرونده آن به‌صورت موقت به بایگانی سپرده شده است. تردیدی نیست که گفت‌وگوهای پشت پرده میان آمریکا، روسیه، چین و ژاپن در آرامش کنونی مؤثر بوده است.

سومین و آخرین نمایش قدرت‌طلبی آمریکا بازی آن کشور در خلیج فارس علیه ایران و تحریک کشورهای عربی است. این بازی واکنشی به رسوخ تدریجی قدرت‌های روسیه و چین از یک سو و فروش اسلحه به کشورهای خاورمیانه از سوی دیگر است.

نمونه واکنش آمریکا به رفتارهای روسیه را هم‌اکنون می‌توان با فروش موشک‌های اس - 400 روسی به ترکیه ملاحظه کرد. ما آمار دقیق نداریم؛ اما ایالات متحده در چند سال گذشته مقادیر زیادی اسلحه و موشک به کشورهای عربی فروخته و هم‌زمان بهای فروش نفت منطقه را مدیریت کرده است تا بتواند اسخراج نفت شل در آمریکا را به‌لحاظ اقتصادی توجیه‌پذیر کند. آمریکا در یک حرکت تدریجی بسیار محترمانه از دهه ۱۳۳۰ شمسی تاکنون پای خود را در خاور‌میانه جای پای انگلیس گذارده و نقش اصلی حمایت از اسرائیل را بر عهده گرفته است. این حمایت در دوران هشت‌ساله زمامداری اوباما آن‌قدرها قوی نبود، به‌طوری‌که در یکی، دو سال پایان زمامداری او، رابطه‌اش با ناتانیاهو به حالت قهر درآمده بود.

ناتانیاهو که در سال آخر دوره اوباما به آمریکا رفت، موفق به ملاقات با او نشد و فقط توانست با کنگره آمریکا مذاکره کند. جنگ روانی شدید آمریکا علیه ایران و حضور فعال آن در منطقه خاورمیانه پس از انتخاب ترامپ به ریاست‌جمهوری و به‌دلیل رویدادهای اشاره‌شده در بالا، شباهت زیادی به برخورد آمریکا با ونزوئلا و کره شمالی دارد.

آمریکا با بزرگ‌نمایی و به‌رخ‌کشیدن پیشرفت صنایع هسته‌ای ایران و اعمال تحریم تجاری، در پی آن بود که همان بلایی را که سر ونزوئلا درآورده بود، سر ایران درآورد. هزینه آن را هم با فروش اسلحه به کشورهای عربی تأمین کرد؛ اما همسایگی روسیه و ترکیه و حضور پرقدرت چین در منطقه، موجبات عقب‌نشینی تدریجی آمریکا را در سومین بازی قدرت فراهم کرده است. ترامپ و همکاران نزدیک او خواب فاتح‌شدن را در نبرد احتمالی دیده بودند اما امروز فشار آمریکا در حال کاهش است. حتی با وجود اعمال تحریم‌های اقتصادی جدید علیه ایران، نخستین آثار پایان‌یافتن ماجرا با کاهش ارزش دلار و بازگشت تدریجی قدرت ریال نمایان شده است.

هم شخص ترامپ و هم وزیر خارجه او امروز سخنی می‌گویند که وارونه حرف‌های چند روز پیش آنهاست. تا هفته پیش مقامات مورد اشاره از تغییر رژیم در ایران سخن می‌گفتند. امروز از علاقه خود به ثبات رژیم و مذاکره سخن می‌گویند. درگیری‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی آنها نیز کم‌کم کاهش یافته است و بیشتر از روش‌های برخورد صلح‌آمیز با ایران سخن می‌گویند؛ اما اینکه آیا تغییر رفتار آمریکا با ایران ادامه می‌یابد و به سطح ونزوئلا و کره شمالی می‌رسد یا به تشدید بحران کشیده می‌شود، قابل پیش‌بینی نیست. پیش‌بینی‌کردن، شرط لازم برای تنظیم سیاست‌های بلندمدت و برنامه‌ریزی است، به‌ویژه در کشوری که برنامه‌ریزی توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی دارد. در خاورمیانه امروز به‌صورتی‌که درآمده است، آینده‌نگری به‌هیچ‌وجه میسر نیست. صاحب‌نظران سیاسی و اقتصادی غالبا در معرض چند پرسش قرار می‌گیرند که پاسخ‌دادن به آنها هم ممکن نیست. نخستین پرسش درباره وقوع جنگ است. هیچ‌کس نمی‌تواند بروز جنگ را دقیقا پیش‌بینی کند، زیرا جنگ بیشتر به‌دلیل اشتباه محاسبه و در یک جو بلاتکلیفی آغاز می‌شود. بدتر از آن پیش‌بینی‌کردن نتیجه نهایی جنگ است.

حتی هیتلر و موسولینی با همه قدرت و توانایی‌شان نتوانستند شکست خود را پیش‌بینی کنند و این یعنی طرف‌های تخاصم علیه ایران، باید متوجه وضعیت پیش‌بینی‌ناپذیر یک درگیری باشند. زمامداران شوروی هم نتوانستند سرنگونی آن قدرت شگفت‌آور را پیش‌بینی کنند. داستان شهردار سابق تهران نمونه بسیار کوچکی از ترکیبی از غفلت، عصبانیت و واکنش آنی است. یک کشور یا یک منطقه که جای خود دارد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: ترامپ پمپئو ایران تحریم های آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۱۹۲۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟

اگرچه ایالات متحده کمک‌های تازه‌ای را برای اوکراین تصویب و بریتانیا اخیرا از بزرگترین کمک نظامی‌اش به کی‌یف رونمایی کرد، اما زمان خواهد برد تا اوکراین قدرتش را به واسطه این کمک‌های جدید احیا کند و البته در عین حال کمبود نیروهای اوکراینی نقطه ضعف دیگری برای این کشور در مقابل جنگ با روسیه تلقی می‌شود.

به گزارش ایسنا، به محض آنکه «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا لایحه کمک به اوکراین را امضا کرد، ارتش ایالات متحده شروع به ارسال تجهیزات مورد نیاز به خط مقدم کرد. با این حال، بعید است اوکراین بتواند پیشرفت چشمگیری را در مقابل برتری‌های روسیه کسب کند.

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی می‌نویسد: «رای مثبت کنگره جهت ارسال کمک به اوکراین موجب افزایش روحیه برای کی‌یف شده است اما کمبود نیرو دغدغه‌ای بزرگ و حیاتی برای این کشور قلمداد می‌شود. از طرفی شاید کمک‌های آمریکا انگیزه‌ای برای کشورهای اروپایی ایجاد کند تا کمک‌های خود را به اوکراین افزایش دهند؛ همانگونه که نخست‌وزیر بریتانیا در جریان سفرش به ورشو از یک بسته کمکی نظامی ۵۰۰ میلیون پوندی رونمایی کرد.»

این روزنامه انگلیسی در ادامه می‌نویسد: «اوکراین ابتدا امیدوار بود که کمک‌های واشنگتن در ابتدای سال جاری میلادی به دستش برسد اما ظاهرا انتظار می‌رود سال ۲۰۲۴ همچنان برای اوکراین به معنای حفظ خطوط باشد تا بازپس‌گیری قلمروهایش. هفته گذشته لایحه کمک‌ آمریکا به اوکراین تصویب شد و زمان خواهد برد تا اوکراین وضعیت دشوار خود را که از ماه‌های اول ۲۰۲۴ گریبان‌گیر آن شده، بهبود ببخشد. هم‌چنین یگان‌های جدید باید آموزش ببینند و زمان می‌برد تا اوکراین کاملا از کمک‌های آمریکا بهره‌مند شود.»

فایننشال تایمز با اشاره به انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده می‌نویسد: «کی‌یف شاید برای به رخ کشیدن دستاوردهای نظامی پیش از انتخابات نوامبر ایالات متحده و توجیه این کمک‌ها، تحت فشار قرار بگیرد و آمریکا (دولت جو بایدن) از او دستاوردهای نظامی بخواهد. اما اوکراین همچنان به جذب منابع نیاز دارد و در عین حال با توجه به انتخابات آتی آمریکا و حضور چهره‌ای جمهوری‌خواه نظیر دونالد ترامپ، آینده روند این کمک‌ها به اوکراین مشخص نیست.»

این روزنامه هم‌چنین تاکید می‌کند: «در حال حاضر بهترین راه اوکراین برای تداوم مبارزه با روسیه، ادامه دادن انواع حملاتی است که اخیرا در حال افزایش هستند. طی این حملات از پهپادهای دوربرد علیه پالایشگاه‌های نفت و سایر اهداف با ارزش استراتژیک در روسیه استفاده شده است اما اوکراین نمی‌تواند از موشک‌های دوربرد اتکمز یا موشک‌های کروز سایه طوفان که سوناک در ورشو این هفته وعده داد، برای حمله به اهدافی در روسیه استفاده کند.»

فایننشال تایمز در پایان با اشاره به قدرت روسیه می‌نویسد: «در حالیکه هیچ راه آسانی برای به زانو درآوردن روسیه وجود ندارد، اما شاید در این مسیر نقاط آسیب‌پذیر این کشور فاش شود. از لحاظ انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا هم حتی اگر ترامپ پیروز شود، ضمانتی برای خرسندی پوتین ارائه نمی‌دهد زیرا ترامپ احتمالا بخواهد برنامه صلح خودش را در پیش بگیرد.»

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • جلب اعتماد نیروی کار منجر به رشد بهره‌وری می‌شود
  • کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟
  • مراسم معارفه رایزن فرهنگی جدید ایران در ونزوئلا
  • کاشی، استاد دانشگاه: این تحلیل که جز خشونت راهی نمانده ایران را به کجا می برد؟ این وضعیت همه را می ترساند/ جامعه دارد خودش را به نحو تازه ای، تعریف می کند/ ما در یک نقطه آغاز قرار داریم؛ این نقطه آغاز به مراتب رادیکال تر و مهم تر از عصر مشروطه است
  • امام جمعه اردبیل: وعده صادق، قدرت ایران را قبولاند
  • درخواست بلینکن از چین در رابطه با ایران و کره شمالی
  • زندانیان ونزوئلا در تلاش برای فرار از زندان از ایستگاه پلیس سر در آوردند (فیلم)
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب از سرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • طرح مشاوران ترامپ برای مجازات کشور‌هایی که دلار را کنار می‌گذارند