Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@08:51:01 GMT

سارقان فرهنگی در کمین ذخایر غنی یزد

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۲۳۴۶۴

سارقان فرهنگی در کمین ذخایر غنی یزد

دومین «سه‌شنبه‌های فرهنگی کتابخانه و موزه وزیری یزد وابسته به آستان قدس رضوی» با رونمایی از نسخ خطی آثار شعرای یزدی بویژه شعرای آیینی در این گنجینه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، «مجید جوایان‌زاده» مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد طی سخنانی در این مراسم با اشاره به این که آثار بسیاری از شاعران و نویسندگان ایرانی در معرض دست‌برد هستند، گفت: شهر یزد به لحاظ فرهنگی، شهری سرمایه‌دار محسوب می‌شود لذا طبیعی است که سارقان فرهنگی از دیوار این سرمایه بالا روند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با تاکید بر شناسایی و حفاظت از این سرمایه‌ها، افزود: البته از طرفی نیز ضروری است که مردم داخل استان نیز مصرف‌کننده این ذخایر فرهنگی باشند.

این مسئول با بیان این که اختصاص برند «پایتخت کتاب ایران» به استان یزد وظایفی را بر دوش اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نهاده است، گفت: افتخار بزرگی است، کتاب‌هایی که در طول دهه‌ها و سده‌های گذشته نگاشته و تولید شده است را معرفی کنیم تا یزد براساس مفاهیم این کتب ارزشمند، بازسازی، بازخوانی و  بازنویسی شود.

وی با اشاره به اولویت چاپ آثار چاپ نشده در سالجاری، اظهار کرد: در همین راستا آثار مختلفی را برای چاپ طبقه‌بندی کردیم و گروه‌های مختلفی را در اولویت قرار داده‌ایم، البته کتاب‌های سفرهای شهری در این زمینه در اولویت قرار دارند.

جوادیان‌زاده انتشار بخشی از آثار بزرگان و شعرا را از اولویت‌های دیگر امسال این اداره کل خواند و گفت: بخش قابل استفاده برخی از نسخ این آثار را برای سفرهای درون شهری چاپ می‌کنیم و سعی داریم اینگونه شهر یزد را به یک کتابخانه‌ی در دسترس همگان تبدل کنیم.

«غلامرضا محمدی» عضو شواری شعر استان یزد نیز در این نشست فرهنگی با اشاره به جایگاه شعر آیینی در یزد، اظهار کرد: جریانات و اشعار و انجمن‌هایی ادبی مانند یادداشت‌نو، اقدامات قابل توجهی را در یزد تاکنون انجام داده‌اند اما لازم است که مضامین و اندیشه اشعار امروز یزد قوی‌تر شود، البته برای بهبود و تقویت وضعیت اشعار می‌توان از انس با قران و معارف نیز بهره‌مند شد.

وی با یاد کردن از شاعران بزرگ آیینی یزد، یادآور شد: شاعرانی همچون ریاضی یزدی، شرف‌الدین علی یزدی و سید جلال عضد، اشعار بسیار عالی را به عنوان وارثان کویر به جا گذاشته‌اند که البته زحمات بسیاری از آنها مانند وحشی  بافقی تاکنون مغفول مانده است.

این فعال ادبی استان، زیبایی را عنصر اصلی شعر و هنر خواند و گفت: هر چه شعر از زمان و مکان رها تر باشد، زیباتر است و زیبایی عاملی است که ادبیات فاخر ایران را در دنیا سرافراز کرده است.

وی راهیابی عنصر انقلاب در شعر را زمینه‌ساز ایجاد تحولاتی در اشعار ایرانی دانست و گفت: انقلاب به واسطه‌ی نگرش‌های روشن اسلامی و ایرانی، امیدواری و آرمانی، مردمی بودن، نگاه همزمان آفاقی و انفسی در ادبیات و پویایی و سرزندگی و همچنین کرانه ناپذیری معنایی و موضوعی،  فراگیری و تنوع واژگان و ترکیبات، اشعار ایرانی را متحول کرد.

محمدی افزود: متانت، وقار ادبی و شرم ادیبانه، کثرت شاعران، ستم‌ستیزی و عدالت‌خواهی و همچنین هماهنگی با گذشته نیز از دیگر ویژگی‌های اشعار ادبی است.

وی ادبیات را بخشی از هنر برشمرد و گفت: هنر اوج احساساتی است که برای بشر قابل انتقال است و از آنجایی که جهان یک پدیده هنری است از فطرت زیباطلب و زیبادوست انسان‌ها نشات می‌گیرد و در صورتی که این شعر با مذهب دربیامیزد، غوغا می‌کند.

«محمد الهام‌بخش» ادیب، شاعر و عضو هیات علمی دانشگاه یزد هم با اشاره به ظرفیت نسخ خطی در استفاده دانشجویان برای پایان‌نامه‌های خود، اظهار کرد: نسخ خطی باید شناسایی شوند و پس از شناسایی به عنوان مبنای امر مورد استفاده دانشجویان در پایان‌نامه‌ها قرار گیرند و اساتید راهنما نیز در این مورد برای دانشجویان وقت بگذارند و اشکالاتشان را گوشزد کنند.

وی افزود: در این زمینه باید نسخ اساس مورد استفاده قرار گیرند چرا که برخی از مصححان به اشتباه برخی از واژگان را جابجا کرده یا این که از برخی مطالب کاسته و به بخش نامربوطی اضافه می‌کنند که در تمامی حالات منجر به تغییر مضمون و ایجاد اشتباه در اشعار و مطالب می‌شود.

وی با اشاره به برخی از تصرفات مصححان در تصحیح نسخ، گفت: در گذشته برخی از تصرفات مصصحان به صورت رسم‌الخط، نشانه‌گذاری و جملات دعایی، منجر به تصرف در مطالب می‌شده است هر چند که برخی از اساتید نیز مخالف تصرف مصححان هستند ولی در حقیقت عدم تصرف یک مصحح نیز نباید منجر به آسیب به بهره‌وری خواننده و مستفد نسخ شود.

الهام‌بخش با تاکید بر این که مصحح باید ضمن امانت‌داری برای به‌روز کردن اثر تلاش کند، اظهار کرد: یک مصحح باید از حوزه‌های مختلفی مانند وزن عروضی، لغت و حتی ظرائف شعر هم آگاهی داشته باشد تا بتواند نسخ شاعران گذشته را بازنویسی کند.

وی با اشاره به لزوم شناسایی کاتبان و مصححان قدیمی یزد و معرفی و تشویق آنها به ادامه فعالیت، گفت: بهترین مصححان نسخ خطی صرفاً افرادی دانشگاهی و صاحب مدرک نبوده‌اند بلکه انسان‌هایی دلسوز بودند که باید عرصه برای چاپ آثارشان فراهم شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه در پایان با تاکید بر این که فهرست‌های نسخ خطی در برخی از کتابخانه‌ها موجود است، گفت: به دلیل اشتباهاتی که در گذشته صورت گرفته گاهاً مراجعه به نسخه اساس بویژه برای استفاده دانشجویان در پایان‌نامه‌ها ضروری است. 

گفتنی است؛ در این مراسم که با ایراد سخن «محمدرضا ملک ثابت» رییس کتابخانه وزیری نیز همراه بود، از نسخ خطی آثار برخی از شعرای یزدی رونمایی شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: نسخ خطي منطقه یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۲۳۴۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«اشعار نو از نغمه‌های کهن» شنیدنی می‌شوند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی فرهنگسرای ارسباران، کنسرت «اشعار نو از نغمه‌های کهن» در نوزدهمین شب موسیقی فرهنگسرای ارسباران در روزهای پنجشنبه و جمعه ۶ و ۷ اردیبهشت‌ ماه ساعت ۲۰:۳۰ اجرا می‌شود.

در این کنسرت که به سرپرستی محمدرضا برزین و خوانندگی صادق شیخ‌زاده اجرا می‌شود، تصنیف‌ها و قطعات پیش‌درآمد اصفهان، شاه ختایی، پنبه جاری، المنت لله، کهربا، نخجیر، ریشه در خاک، حریم یار، کردی و آفتابکاران با آهنگسازی علی اصغر بهاری، محمدرضا برزین، صادق شیخ‌زاده و قطعاتی با ملودی‌های قدیمی و محلی بر اساس اشعاری از هوشنگ ابتهاج، فریدون مشیری، فاضل نظری، علی حاتمی، حامد عسگری و اشعار محلی اجرا خواهد شد.

این اجرا توسط صادق شیخ‌زاده (آواز)، محمدرضا برزین (سرپرست و نوازنده سه‌تار)، آناهیتا نصیریان (نوازنده عود)، سها شمعدانی (نوازنده سنتور)، مسعود صادقی (نوازنده سه‌تار بم و سه‌تار ابریشم)، امیر تات (نوازنده تنبک) و پویان توکلی (نوازنده سازهای کوبه‌ای) روی صحنه می‌رود.

حضور در این برنامه برای عموم علاقه‌مندان آزاد و رایگان است و برای دریافت کارت ورودی می‌توانند نیم ساعت پیش از آغاز مراسم به واحد روابط عمومی فرهنگسرای ارسباران مراجعه کنند. فرهنگسرای ارسباران در خیابان شریعتی، بالاتر از پل سیدخندان، خیابان جلفا واقع است.

کد خبر 6086369 علیرضا سعیدی

دیگر خبرها

  • ممنوع شدن صید ماهی مرکب
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (6 اردیبهشت)
  • افزایش ذخایر آبی سدهای مازندران
  • تجلیل از پدر دو بیتی لکی لرستان
  • بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح می شود
  • افزایش میزان ذخایر سد‌های استان کرمانشاه
  • صغیر اصفهانی، شاعری که اندیشه‌ای کبیر داشت
  • مجموعه شعر طنز «دیزی در پنت هاوس» منتشر شد
  • «اشعار نو از نغمه‌های کهن» شنیدنی می‌شوند
  • بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح شد