Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-04@18:55:43 GMT

زمان انقلاب در دندان‌پزشکی رسیده است

تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۳۹۱۵۹

آفتاب‌‌نیوز :

نشریه پزشکی لنست،‌ در مجموعه مقالاتی درباره وضعیت بهداشت دهان و دندان در سراسر جهان، ‌می‌گوید که شیوه‌های کنونی دندان‌پزشکی "کارساز" نبوده و زمان یک تغییر اساسی و به عبارتی "انقلاب" در بهداشت سلامت دهان و دندان و روش‌های دندانپزشکی رسیده است.

مجله پزشکی "لنست" از قدیمی‌ترین و جریان‌سازترین نشریات پزشکی دنیاست که تازه‌ترین شماره خود را به سلامت بهداشت دهان و دندان اختصاص داده است و در همین خصوص هم روز گذشته (چهارشنبه ۲۴ ژوئیه/۲ مرداد) جمعی از برگزیدگان علوم سلامت دهان در مرکز لندن گردهم آمدند تا در مراسم معرفی ویژه‌نامه سلامت دهان این مجله شرکت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاید تصور شود بیماری‌های قلبی یا سرطان شایع ترین بیماری‌ها هستند، اما بیماری‌های دهان و دندان بیش از هر بیماری دیگری انسان را مبتلا می‌کند. بیشتر افراد بزرگسال حداقل یک بار دچار پوسیدگی دندان می‌شوند. حتی گفته می‌شود در کشورهای پیشرفته نیز تعداد کمی می‌توانند تمام دندان‌های خود را تا پایان عمر حفظ کنند.

نویسندگان مقالات سلامت دهان نشریه "لنست" در این نشست با اشاره به گستردگی بیماریهای دهان در سراسر دنیا، عوامل سیاسی و اجتماعی و البته شیوه‌های رایج دندان‌پزشکی را از مهمترین دلایل گسترش بیماریهای سلامت دهان دانستند.

به اعتقاد این محققان علوم سلامت، یک نمونه مهم از تاثیر تصمیم گیری‌های سیاستمداران بر سلامت دهان میزان مصرف شکر است. شکر شاید مهمترین عامل پوسیدگی دندان تلقی شود. از اینرو، شاید تا زمانی که شکر به صورت پیدا و پنهان در زنجیره غذایی وجود دارد پیشگیری از پوسیدگی دندان به طور کامل با اقدامات فردی امکان‌پذیر نباشد.

تصمیم‌گیری در مورد تولید و مصرف و یا واردات و صادرات شکر اما توسط بیماران و قربانیان بیماری‌های مرتبط با شکر انجام نمی‌شود. این تصمیمات در راهروهای قدرت توسط نمایندگان مجالس و پارلمان کشورها و همچنین توسط وزیران و سیاستمداران عالی‌رتبه اتخاذ می‌شود.

از سوی دیگر به نظر می‌رسد تولیدکنندگان محصولات حاوی شکر نه تنها ظاهرا توانسته‌اند بر سیاستهای کشورها تاثیر بگذارند بلکه آنگونه که یکی از یادداشت‌های ویژه نامه سلامت دهان این نشریه پزشکی اشاره می‌کند، این شرکت‌ها حتی تلاش دارند تا بر نشستهای دندانپزشکی نیزتاثیر بگذارند.

نویسندگان ویژه‌نامه سلامت دهان "لنست" علاوه بر انتقاد از سیاستمداران، حرفه خود را نیز مورد نقد و بررسی قرار دادند.

این پژوهشگران می‌گویند حرفه دندانپزشکی در پاسخگویی به نیازهای جامعه "شکست" خورده است. نویسندگان این یادداشت‌ها می‌گویند شکست دندانپزشکی به علت سهل‌انگاری و کم‌کاری دندانپزشکان نیست، بلکه سرانجام گریزناپذیر فلسفه و بنیان حرفه دندانپزشکی است که اینک تاریخ مصرف آن گذشته است.

به اعتقاد نویسندگان این مقالات ادامه وضعیت فعلی که مبتنی بر تربیت دندانپزشکانی با مهارت‌های بشدت تخصصی و متکی به تکنولوژی‌های پیشرفته است نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای درمانی اصلی جامعه باشد. به اعتقاد آنها افزایش تعداد دندانپزشکان در کشورهای ثروتمند نیز نتوانسته است منجر به دسترسی بیشتر ساکنان مناطق محروم و دورافتاده به خدمات درمانی شود.

نویسندگان یادداشت‌های این ویژه‌نامه نه تنها خواستار تغییر سیاستهای سلامت کشورها در جهت تامین سلامت دهان شده‌اند، بلکه معتقدند باید تربیت دندانپزشکان و درمانگران بیماری‌های دهان دچار تغییرات اساسی شود.

این تغییرات باید به گونه‌ای باشد تا پاسخگوی نیازهای واقعی جامعه باشد. این کارشناسان علوم سلامت معتقدند راه درازی برای بازگرداندن سلامت دهان به جایگاه واقعی آن یعنی سلامت عمومی باقی است.

منبع: بی بی سی

منبع: آفتاب

کلیدواژه: بهداشت دهان و دندان دندان پزشکی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۳۹۱۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انسان نخستین بار کی سرما خورد؟

ایتنا - انسان خردمند (هومو ساپینس) چه زمانی در تاریخ برای اولین بار سرما خورد؟
پاسخ به این سوال دشوار است؛ تا حدی به این دلیل که از میان ویروس‌های متعددی که باعث سرماخوردگی می‌شوند، تنها تعداد کمی از آن‌ها در بقایای به‌جا مانده از انسان‌ها کشف می‌شوند چرا که ویروس سرماخوردگی اغلب در بافت‌های نرم مانند ریه وجود دارد و کم‌تر در استخوان و دندان قابل ردیابی است. با این حال این امکان وجود دارد که برخی از اولین انسان‌های خردمند دست‌کم ۳۰۰ هزار سال پیش به سرماخوردگی مبتلا شده‌ باشند. 

«سرماخوردگی معمولی» یک اصطلاح کلی برای گروهی از عفونت‌‌های تنفسی است که افراد با سیستم ایمنی سالم، به صورت خفیف به آن‌ مبتلا می‌شوند. راینوویروس‌ها، کروناویروس‌ها و ویروس سین‌سیشیال تنفسی (RSV/ ویروس پیوسته‌یاخته‌ای تنفسی) اغلب عوامل اصلی‌اند. البته این عوامل بیماری‌زا (پاتوژن‌ها) قبل از آنکه بین مردم شیوع پیدا کنند، احتمالا از سایر مهره‌داران به انسان منتقل شده‌اند.

جوئل ورتهایم، ویروس‌شناس تکاملی از دانشگاه کالیفرنیا به لایو‌ساینس گفت، باتوجه به زندگی انسان خردمند با حیوانات، قرار گرفتن بشر در معرض ویروس‌های جدید اجتناب‌ناپذیر بوده است.

معمولا زمانی که ویروس حیوانی به بدن انسان وارد می‌شود، قادر به ایجاد عفونت و آلودگی نیست، زیرا با میزبان جدید سازگار نیست، با این حال ویروس‌ها گاه برای جهش موفقیت‌آمیز و حتی انتشار بین انسان‌ها مجموعه‌ای از ژن‌های مناسب دارند؛ مانند ویروس‌هایی که در همه‌گیری کووید‌ــ۱۹ یا آنفلوانزای خوکی ظهور کردند.

البته دانشمندان درباره زمان اولین شیوع ویروس‌های سرماخوردگی نظرهای متفاوتی دارند. به عقیده برخی دانشمندان، این ویروس‌ها می‌توانند هم‌زمان با طلوع تمدن بشری یعنی پنج تا شش هزار سال قبل، از حیوانات به انسان‌ها منتقل شده‌ باشند؛ زمانی که انسان‌ها زندگی در مناطقی نزدیک به هم را آغاز کردند که عوامل بیماری‌زا به‌راحتی می‌توانستند بین آن‌ها گسترش یابند و هم‌زمان پرورش حیوانات حامل این ویروس‌ها را نیز آغاز کردند.

اما همه دانشمندان با این فرضیه موافق نیستند. فرانسوا بالوکس، زیست‌شناس دانشگاه کالج لندن، می‌گوید انسا‌ن‌های «شکارچی‌ــ‌گردآورنده» که کشاورزی نمی‌کردند یا دام پرورش نمی‌دادند هم می‌توانستند از طریق شکار در معرض این ویروس‌های حیوانی قرار بگیرند. انسان شکارچی‌ پیش از انسان خردمند وجود داشت و به نظر این زیست‌شناس، ویروس‌های سرماخوردگی مختلف در طول دوران تکامل انسان در زمان‌های مختلف پدیدار می‌شدند و از بین می‌رفتند.

او می‌گوید: «من فکر می‌کنم احتمالا یکی از رویدادهایی که به افزایش قابل‌توجه جذب عوامل بیماری‌زا در انسان منجر شد، پخش شدن آن‌ها در خارج آفریقا بود که طی آن احتمالا به ویروس‌های سرماخوردگی جدید مبتلا شدند. بقایای قدیمی‌ترین انسان‌ خردمندی که در خارج از آفریقا کشف شد، متعلق به ۲۱۰ هزار سال قبل بود.»

دانشمندان برای کشف پیدایش این ویروس سراغ حفاری‌های باستان‌شناسی رفتند. به گفته کارشناسان، ویروس‌های سرماخوردگی زیاد خوبی باقی نمی‌مانند. این ویروس‌ها به طور معمول در بافت‌های نرم مانند ریه که پس از مرگ از بین می‌روند، اثر باقی می‌گذارند و در بافت‌های مقاوم مانند استخوان و دندان یافت نمی‌شوند.

البته ژنوم‌های ویروسی در بقایای انسان‌های باستانی یافت شده‌اند اما فقط ویروس‌های مبتنی بر دی‌ان‌ای بوده‌اند نه ویروس‌های حاوی آران‌آی (RNA) اما محققان یک کروناویروس متعلق به قرن شانزدهم را در پالپ دندان یک اسکلت‌ انسان در فرانسه پیدا کردند. این آران‌ای با کروناویروس‌های شناخته‌شده امروزی متفاوت است و نشان می‌دهد که این عوامل بیماری‌زای تاریخی احتمالا یا از بین رفته‌اند یا بدون آنکه شناسایی شوند، تکامل یافته‌اند.

بالوکس می‌گوید: «احتمالا در آینده از ویروس‌هایی که کمتر از ۲۰۰ سال پیش با ما بودند، تصویر جمعی مناسب‌تری خواهیم داشت. این امر ردیابی تاریخچه ویروس‌ها در گذشته‌های دور را برای دانشمندان آسان‌تر می‌کند.»

دیگر خبرها

  • ۵ خوراکی که سلامت دندان را تهدید می‌کند
  • هوش مصنوعی در جستجوی راز آلزایمر: ارتباط بین روده و مغز!
  • تمرینات ورزشی برای مبارزه با کبد چرب
  • انسان نخستین بار کی سرما خورد؟
  • بهترین زمان برای مسواک زدن / چند بار در روز مسواک بزنیم؟
  • از استخر‌های بزاق تا وجود میلیون‌ها باکتری در دهان
  • علت اصلی سیاه شدن لثه و درمان فوری تیرگی لثه با طب سنتی
  • اجرای پویش سلامت دهان و دندان در تربت حیدریه
  • درآمد ۱۰۰۰ میلیاردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از گردشگری سلامت در ۱۴۰۲
  • خارج کردن ابزار ۱۳ سانتی دندان پزشکی از معده دختر ۲۰ ساله در ساوه