Web Analytics Made Easy - Statcounter

مسعود فرزاد کارشناس مدیریت منابع آب، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علم و فناوری ایسکانیوز، اظهار کرد: ایران کشوری کم آب و بیشتر اقلیم آن خشک بوده و نیاز است که بحث‌های مصرف، تأمین و توزیع بازنگری اساسی گردد. امروزه که پیشرفت تکنولوژی در همه عرصه‌های زندگی بشر رخنه کرده و هر روز با دستاورد جدیدی در این عرصه روبرو هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باید سطح آگاهی کشاورزان در مدیریت آب ارتقا داد
وی با بیان این‌که فناوری و تکنولوژی نوین به بخش آب و کشاورزی ورود کرده است، گفت: این تکنولوژی به نوعی به ما هشدار می‌دهد که بر اساس این آب‌وهوا چه نوع محصولی را بکاریم، بنابراین این امر مهم، خود می‌تواند بزرگ‌ترین و مهم‌ترین عامل صرفه‌جویی در مصرف آب گردد.

تکنولوژی نوین به نوعی به ما هشدار می‌دهد که بر اساس این آب‌وهوا چه نوع محصولی را بکاریم، بنابراین این امر مهم خود می‌تواند بزرگ‌ترین و مهم‌ترین عامل صرفه‌جویی در مصرف آب گردد

کارشناس مدیریت منابع آب، تصریح کرد: در استان‌هایی که به‌شدت دچار کمبود آب و یا سطح آب‌های زیرزمینی‌شان پایین رفته است. متأسفانه کشاورزان به دلیل نداشتن آگاهی مناسب اقدام به کشت محصولات آب بر زیان‌ده می‌کنند که عمدتاً قیمت این محصولات هم در زمان برداشت بسیار پایین است و هر ساله نسبت به سال‌های قبل متضررتر می‌شوند.

وی ادامه داد: در چند دهه گذشته در کشور تلاش‌های زیادی در اصلاح شیوه آبیاری سنتی (که عمدتاً به‌صورت غرقابی بود) صورت گرفت تا مزارع به شکل‌های بارانی و قطره‌ای آبیاری شوند که این کار هم در بعضی مناطق پیاده شده است. همچنین با این بحران بی‌آبی در کشور نه تنها روش سنتی بلکه کشاورزی بارانی هم به علت درصد تبخیر بالا به صلاح نیست و شیوه قطره ای هم به‌علت مرطوب بودن مداوم ریشه گیاه باعث سست شدن تضعیف گیاهان می‌گردد.

فرزاد تصریح کرد: صنعت آبیاری در کشورهای توسعه‌یافته آن‌چنان تکامل یافته و هوشمند شده است که فناوری آبیاری‌شان، نه تنها مقدار رطوبت موجود در خاک را سنجیده بلکه بر اساس نوع محصول و روش کشت دستور آبیاری را به سیستم می‌دهد. حتی زمان آبیاری را بر اساس گرمای محیط و شدت آفتاب در جهت پایین آمدن تبخیر تعیین می‌کند.

وی در پاسخی به سؤالی مبنی بر این‌که در راستای سند راهبردی توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست چه اقداماتی در این صورت گرفته است؟ گفت: در همین راستا ستاد راهبردی که به ریاست معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور و با حضور وزیر جهاد کشاورزی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر نیرو، رئیس سازمان محیط‌زیست، دبیر ستاد توسعه فناوری‌ها تشکیل شد.

فرزاد، دستیابی به فناوری‌های شناسایی منابع جدید آب غیرمتعارف، فناوری‌های مرتبط با استفاده از آب‌های شور و زه‌آب، توسعه و بومی‌سازی روش‌های نوین کاهش مصرف آب و افزایش بهره‌وری، فناوری‌های کاهش تبخیر بارش و کاهش تبخیر از سطوح آزاد آب را ازجمله اولویت‌های مهم این ستاد عنوان کرد.

وی گفت: همچنین در جهت شناسایی تأمین آب از راه‌های غیرمتعارف اقداماتی انجام پذیرفته ازجمله حفاری چاه‌های عمیق و ژرف دریکی از مناطق کشور، توجه به استحصال آب از پساب صنایع و معادن، شیرین‌سازی و نمک زدایی آب دریا، استفاده از فناوری نانو در استحصال آب، توجه به سامانه‌های هشدار سیل وامدادرسانی بازسازی پس از سیل و نیز در بحث کشاورزی توجه به صنعت شور ورزی و کشت در زمین‌های شور و نمکی و کشت دریایی تاکنون اقداماتی انجام‌شده است.

بومی‌سازی فناوری‌های نوین متناسب با اقلیم و جغرافیای ایران
کارشناس مدیریت منابع آب، در رابطه با ورود شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت آپ در این حوزه و نیز نقش دانشگاه‌ها در این زمینه اظهار کرد: حضور شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها در صنعت آب می‌تواند خرد و تدبیر را در چگونگی مصرف به این صنعت برگرداند.

حضور شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها در صنعت آب می‌تواند خرد و تدبیر را در چگونگی مصرف به این صنعت برگرداند

اساساً شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها متشکل از نخبگان علمی و دانشگاهی است که محصولاتشان تولید محتوا و دانش و فناوری و روش‌های خلاقانه بر حول محور فعالیتشان است، در این وانفسای کم‌آبی و بحران مدیریت مصرف و همچنین تأمین آب می‌تواند جامعه ایرانی را از این بلای خشکسالی و کم‌آبی آبی برهاند.

وی اضافه کرد: همانطور که مطرح شد در کشورهای توسعه‌یافته گام‌های بزرگی در جهت روش‌های نوین آبیاری برداشته‌شده است. یکی از کارهایی که این مجموعه‌ها می‌توانند؛ انجام دهندبومی‌سازی این فناوری‌ها با اقلیم و جغرافیای ایران است. مثلاً در سیستان و بلوچستان که با شدت کمبود آب مواجه است علاوه بر تأمین و استحصال آب به روش‌های نوین، نسبت به هوشمند سازی آبیاری و نیز توجه به کشت‌های گلخانه‌ای می‌تواند رهیافت ذی‌قیمتی برای آن مناطق باشد.

فرزاد تصریح کرد: ایران که دارای تنوع آب‌وهوایی و اقلیم های متفاوتی است این فرصت را به این شرکت‌ها می‌دهد که دست به ابداعاتی بزنند. به‌عنوان نمونه نیشکر در ایران فقط در استان خوزستان کاشته می‌شود این محصول در کشورهای پرآبی چون برزیل، کوبا و... کاشته می‌شود که دارای منابع بی‌پایان آبی هستند. در مزارع نیشکر معمولا ذهآب دوباره به رودخانه‌ها بازمی‌گردد که همین امر موجب آلودگی رودخانه می‌شود.

وی تصریح کرد: در کشورهای مزبور به علت آب فراوان و بارش‌های زیاد مشکلی پیش نمی‌آید؛ اما در ایران که مزارع نیشکر از دو رود دز و کارون تأمین می‌شوند؛ با توجه به اینکه این دو رود نقش اساسی در توسعه کشاورزی استان خوزستان دارد برگشت ذهآب بلای جان این استان شده است به شکلی که امکان استفاده از این آب برای شرب و صنعت از بین می‌رود.

جلوگیری از هدررفت آب با ابداعات جدید دانشگاهی و شرکت‌های دانش‌بنیان
وی ادامه داد: همچنین در بعضی مواقع آن‌چنان آلوده می‌شود که حتی برای هدایت این ذهآب به‌سوی تالاب شادگان هم تردید به وجود می‌آید. اگرشرکت‌های دانش‌بنیان و یا دانشگاه‌ها بتوانند در این مقوله دست به ابداعی بزنند از هدر رفت چندین میلیارد مترمکعب آب در سال جلوگیری به عمل می‌آید.

فرزاد خاطرنشان کرد: حضور دانشگاه‌ها در ایجاد فناوری‌ها و تکنولوژی جدید در صنعت آب نه تنها می‌تواند راهی به‌سوی برون‌رفت از مشکلات موجود بیابد بلکه در نهادینه کردن تکنولوژی‌های جدید در آحاد اجتماعی جامعه نقش اساس را ایفا کند.
انتهای پیام/

169 / 167 مدیریت منابع آب علم وفناوری دانش بنیان فناوری کم آبی تکنولوژی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: مدیریت منابع آب علم وفناوری دانش بنیان فناوری کم آبی تکنولوژی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۳۹۵۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موتور شش سیلندر بنزینی ایران‌ساخت رونمایی شد

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین رونمایی از اولین موتور شش سیلندر ایران ساخت با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس‌جمهور و در پژوهشگاه شهید رضایی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.  

روح الله دهقانی، معاون علمی، فد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، در این مراسم،  با اشاره به توانمندی دانش‌بنیان‌ها در طراحی، تولید و بهینه‌سازی قوای محرکه گفت: قوای محرکه در حجم بالا با سوخت بنزین، یکی از انواع قوای محرکه است که در بسیاری از انواع خودروها، متناسب با نیاز صنایع راهبردی کشور کاربرد دارد.

وی افزود: این یک نیاز کاملاً راهبردی است که کشور اهمیت آن را دریافته و شرکت‌های مختلف در مسیر بومی سازی و تولید آن گام برداشته‌اد.

دهقانی ادامه داد: یک شرکت دانش‌بنیان توانمند کشور، متشکل از چندین متخصص و عضو هیئت علمی برترین دانشگاه‌های ایران و سارسر جهان در مسیر بومی سازی این موتور گام برداشته و امروز به موفقیتی چشمگیر دست یافته‌اند.

وی ابراز امیدواری کرد و گفت: بالغ بر ۴۰ نفر از برجسته‌ترین دانشگاهیان مطرح در عرصه ملی و بین‌المللی، تشکیل شد و با طرح‌ریزی یک برنامه عمیق چهار ساله در مسیر اکتساب فناوری‌های یکی از شناخته‌شده‌ترین و پرکاربردترین موتور‌های شش سیلندر گام گذاشتند و به لطف خدا امروز موفق شدند که نمونه بومی‌سازی شده این موتور را با کیفیتی بالا و منطبق با روزآمدترین استانداردها، طراحی، تولید و آزمون کنند.  

دهقانی مهم‌ترین دستاورد شرکت‌های دانش‌بنیان را اثبات توانمندی کشور در توسعه فناوری ساخت انواع قوای محرکه متناسب با نیاز کشور و نیز امکان توسعه و بهینه‌سازی آن‎ها دانست و افزود: امروز توانمندی تولید موتور شش سیلندر بنزینی خورجینی با حجم ۴۰۰۰ سی‌سی که موتوری راهبردی بوده و دارای کاربری‌های متنوع صنعتی، تفریحی و نظامی است، در این مجموعه دانش‌بنیان به اثبات رسیده است. 

وی ادامه داد: امیدوارم این جریان قوی که در این شرکت و سایر شرکت‌های دانش‌بنیان به راه افتاده، با قوت ادامه پیدا کند و به زودی تولید انبوه و استفاده از این تولیدات را در کاربری‌های خاص خود نظاره‌گر باشیم.

رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به این‌که فناوری‌های موتور، جزء کلیدی‌ترین دانش فنی و تولید محصولات فناورانه حوزه حمل و نقل و به طور خاص ساخت انواع قوای محرکه، اشاره کرد و ادامه داد: معاونت علمی به عنوان پشتوانه اصلی این شرکت، سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه را بر عهده گرفته و در دیگر حمایت‌ها که از جنس دانشی است مانند دسترسی به فناوری‌های خاص دنیا، همراه این مجموعه دانش‌بنیان بوده است.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور گفت: به طور میانگین نیاز بخش دفاعی کشور به این قوای محرکه حدود  ۱۰ هزار خودرو است و با در نظر گرفتن نیاز سایر حوزه‌ها این ظرفیت به ۳۰ هزار عدد نیز می‌رسد و پژوهشگاه شهید رضایی با ورود به توسعه دانش فنی بومی قوای محرکه، مطالعه و کار بر روی خودرو‌های تاکتیکی و آفرود را آغاز کرد.

دهقانی درباره این پروژه تازه افتتاح شده، توضیح داد: در این پروژه، ضمن الگوبرداری از بیش از ۱۳۰ موتور بنزینی، دستاورد ۱۳ سازنده نامی موتور در سطح جهانی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و در نهایت موتور مبنای ۴هزار سی‌سی شش سیلندر، برای بومی سازی انتخاب و پس از یک کار تحقیقاتی و فناورانه  چهار ساله، نخستین نمونه از این موتور با رویکرد اثبات توانمندی تولید داخل طراحی و ساخته شد.

وی افزود: متخصصان در این پروژه موفق شدند به ۴۵ درصد دانش فنی بومی ساخت موتور دست پیدا کنند و ۱۰ بخش اصلی موتور با موفقیت کامل مهندسی معکوس شد.

دهقانی به اقدامات انجام‌شده توسط این تیم تحقیقاتی اشاره کرد و گفت: از اقدامات صورت گرفته توسط تیم تحقیقاتی و فناور پروژه موتور شش سیلندر بنزینی خورجینی می‌توان به طراحی و ساخت قطعات با دقت ۹ میکرون، شبیه سازی، طراحی سیستم راهگاهی و قالب‌های بلوک چدنی، طراحی ساخت محور بلوک موتور، ساخت بلوک آلومینیومی موتور خورجینی برای اولین بار در کشور از جمله این اقدامات است.

وی در همین راستا ادامه داد: ساخت میل لنگ موتور خورجینی با استحکام تسلیم ۸۰۰ مگاپاسکال، ساخت میل بادامک موتور خورجینی و ساخت شاتون موتور خورجینی با یکی از بهترین انواع مواد اولیه و مبتنی بر دانش روزآمد متالورژی نیز از جمله دیگر اقدامات این تیم است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نیاز کشور به گندم برای تولید نان ۱۲ میلیون تن است
  • خراسان رضوی می‌تواند پایلوت تولید نان کامل شود
  • رونمایی از موتور ۶ سیلندر خورجینی با کاربرد در صنعت خودروسازی
  • موتور شش سیلندر بنزینی ایران‌ساخت رونمایی شد
  • رونمایی از موتور ۶ سیلندر خورجینی با کاربرد در صنعت خودروسازی با حضور معاون علمی ریاست جمهوری
  • معرفی برگزیدگان رویداد مدیریت مصرف آب در صنعت نساجی
  • حضور پارک فناوری و نوآوری نفت در بزرگ‌ترین نمایشگاه صادراتی کشور
  • حضور پارک فناوری و نوآوی نفت در بزرگ‌ترین نمایشگاه صادراتی کشور
  • گامی نو در صنعت راهسازی/توسعه فناوری‌های قیر و آسفالت با مشارکت دانش‌بنیان‌ها
  • ۱۶ شرکت دانش بنیان کردستان در حوزه فناوری اطلاعات فعال است