Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ دانشمندان بر این باورند که انسان‌ها تا 3 سالگی تمام درس‌های زندگی را از محیط پیرامون‌شان می‌آموزند. این درس‌ها غالبا از طریق آموزش و به صورت ناخودآگاه در روان کودک شکل می گیرد و آینده رفتاری او را می سازد.

کودکان در هنگام بازی شادی، شجاعت، قهرمانی، پیشرفت، اعتماد به نفس، نوع دوستی، زشتی، زیبایی و تمام صفات مثبت و منفی را به خوبی می گیرند و در وجودشان نهادینه می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از طرفی بازی، کودکان را از انزوا خارج کرده و سبب اجتماعی شدن او می‌شود و موثرترین نقش را در بهداشت روانی کودک ایفا می‌کند. اما نباید فراموش کرد که این نیازِ کودکان هم مانند هر فرآیند انسانی دیگری نیازمند آموزش درست و اصولی است به ویژه اگر تاثیر آن مستقیما بر روح و روان فرد و وابسته به آینده او باشد.

این نکته را فراموش نکنیم که منظور ما از بازی، آن فرآیندی است که کودک بتواند با کمک گرفتن از قوای جسمی، هوش و زکاوت خود راه دست‌یابی به آرامش سالم روانی را پیدا کند، نه آن دسته از بازی‌ها که به صورت رایانه ای منجر به محدود شدن قوای جسمی کودک شده و به پرخاشگری او می انجامد.

با این وجود به نظر می رسد در این راه نقش والدین و سپس معلمان در همراهی و آموزش درست به کودکان بیش از هرچیز مورد توجه قرار می گیرد چراکه کودکان آینه ی تمام نمای والدین و افرادی هستندکه با آن ها معاشرت می کنند.

در واقع بازی ها آن قدر قوی و الهام بخشند که کودک گاهی دنیای خیالی اش را در حقیقتِ زندگی اش راه می دهد، این خیال جعلی که گاهی دربردارنده آموزشی مثبت، منفی و یا تلفیقی از هر دو آن هاست تا بزرگ سالی، او را رها نکرده و رفتار فردی و اجتماعی او را تحت تاثیر خود قرار می دهد .

در این راستا سعی کرده ایم تا تاثیرات بازی را بر روح و روان کودکان مورد مطالعه قرار داده و به این منظور با دو کارشناس روانشناسی کودک به گفت و گو نشستیم که در ادامه می خوانید:

بازی نبود مهارت نداشتیم

دکتر قربان علی‌نژاد، متخصص روانشناسی کودک، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری برنا با اشاره به اینکه بازی بیشترین نقش را در رشد و تکامل کودک دارد، گفت: انسان از سنین کودکی هنگامی که تلاش فردی را در خود پرورش داد توانست با افرادی که به شکل کلی یک هدف مشترک را دنبال می کنند تشکیل گروه دهد. در این راستا بازی مهمترین عاملی بود که بیشترین نقش را در این روند ایفا کرد.

او ادامه داد: در واقع فقط بازی می تواند قبل از رسیدن کودک به رشد شناختی با بهره گیری از ترفندهای رفتار درمانی،آموزش های بزرگسالی را در او نهادینه کند. واقعیت این است که هرگونه  آموزشی در سنین کودکی از قبیل غذا خوردن، راه رفتن و حتی رفتار اجتماعی تنها و تنها از روش بازی کردن به او مهیا می شود این درحالی است که اگر روش دیگری را به کار گیریم نه تنها کودک نمی آموزد بلکه در ناخودآگاه او تا زمان بزرگسالی نوعی ترس و آشفتگی ایجاد می شود.

قربان علی‌نژاد یادآور شد: بازی هایی که در گذشته وجود داشت نوعی مهارت آموزی حرفه‌ای بدون آگاهی از پیش آموخته شده بود که البته بیانگر فرهنگ غنی پیشینیان‌مان است. به عنوان مثال بازی لی لی که امروزه از آن به عنوان راهی برای تقویت مهارت دو نیم کره مغز و تکامل آن به کار گرفته می‌شود در گذشته جزو بازی‌های متداول کودکان بود.

او با بیان اینکه بازی های گذشته دایره مشارکت فرزندانمان را در جمع های گروهی تقویت می کرد ادامه داد: تنها چند نمونه انگشت شمار از بین بازی ها بودند که به شکل انفرادی اجرا می شدند که نقاط قوت خاص مربوط به خود را داشتند به عنوان نمونه بازی قایم باشک که به شکل انفرادی برای یک کودک تاثیر گذار بود و هوش حسی کودک را تقویت می کرد.

این روانشناس کودک عنوان کرد: بازی های کودکی هم گرایی را در ذهن فرزندانمان رشد می داد در حالی که امروزه بازی های ما تنها با تخریب سیستم مغزی کودک او را دعوت به افسردگی، خشنونت و گوشه نشینی می کند.

علی‌نژاد راه حل مفید برای کودکان امروز را جدایی خانواده ها از تک فرزندی دانست و گفت: درحالی تک فرزندی در جامعه رو به افزایش است که کودکان ما نیازمند یک هم بازی هستند تا بتوانند به بالاترین رشد فکری و روحی خود برسند.

ورود به دنیای آدم بزرگ ها

نسرین امیری، روانشناس کودک، در گفت و گو با خبرنگار برنا با اشاره به اینکه هر بازی بخشی از مهارت ما را پرورش می دهد اظهار کرد: بازی انواع مختلفی دارد که هرکدام موجب تقویت مهارت های ما از سنین کودکی می شوند. اگر به شکل خاص بازی های رقابتی را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم تمام بازی ها علاوه بر تاثیرات مثبت یک سری تاثیرات منفی را در زندگی کودکان می گذارند. در واقع یک بازی که حاصل آن موفقیت است می تواند با حذف کردن سایرین همراه باشد.

او ادامه داد: لازمه دنیای واقعی ما جدال بر سر موفقیت است. به تازگی دانشگاه هاروارد در نتایجی منتشر کرد که ارتباط موثر،یکی از علت های نشاط فردی است. اگر بر همین موضوع استناد کنیم ایجاد رقابت بر سر موفقیت قابل توجیه خواهد بود.

امیری عنوان کرد: اگر یک بازی ارتباط موثری را برقرار می کند اما نقاط ضعف هایی دارد، باید به کودک بیاموزیم که نفس بازی مهم است و تشویقشان کنیم به ارائه یک بازی با کیفیت. بنابراین یک اصل همواره در بازی ها رعایت می شود و آن هم حفظ چارچوب بازی در دایره خودش است.

این روانشناس کودک حسادت و رقابت را نماد دنیای صنعتی و اقتصادی امروز دانست و گفت:  رویاست که حسادت و رقابت از بین افراد حتی کودکان حذف شود چراکه این یک حقیقت است که ماجملات زیبا به کار می بریم برای مفاهیمی که در اصل فاقد زیبایی هستند مانند واژه موفقیت.

او در پایان خاطرنشان کرد: در اصل خوشحالی بشر به ارتباط‌شان با یکدیگر وابسته است و این روشی است که باید در بازی های ما نمود پیدا کند. در واقع باید سعی شود تا در لحظات بازی، کودکان ارتباط موثری را در مواجه با یکدیگر ایجاد کنند .

خبرنگار: ناهید سمیعی

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: اعتماد به نفس بازی رشد شادی کودکان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۳۹۶۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور شناسایی شدند

محمد توحیدی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با بیان این که شناسایی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم و ارجاع به مرکز توانبخشی و درمانی در ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۲ نسبت به۶ ماهه نخست آن رشد چهار برابری داشته است گفت: در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، ۲۰ کودک مبتلا به اوتیسم و در نیمه دوم سال گذشته ۸۰ کودک مبتلا به اوتیسم شناسایی شدند.

او افزود: در راستای اجرای دستورالعمل وزارتی و شیوه‌‎نامه پذیرش و ارائه خدمت به بیماران مبتلا به اختلال اوتیسم و همچنین اهمیت شناسایی به هنگام کودکان دارای طیف اوتیسم، فرایند شناسایی و غربالگری این بیماران طی جلسات متعددی با معاونت بهداشت، بهزیستی، آموزش و پرورش و مرکز توانبخشی و درمانی در سال گذشته بازبینی شد و آموزش پزشکان، بهورزان و مراقبان پایگاه‌های سلامت و مربیان مدارس سطح شهر به عنوان بخش مهمی از فرآیند شناسایی به طور ویژه در دستور کار قرار گرفت.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: با آموزش و حساس‌سازی افراد دخیل در شناسایی و غربالگری که با همکاری گروه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس و گروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت انجام شد، شناسایی کودکان مبتلا به اوتیسم انجام و مبتلایان به مرکز توانبخشی و درمانی ارجاع شدند.

توحیدی بیان کرد: در مرکز توانبخشی پس از انجام تست‌های تشخیصی و محرز شدن اختلال طیف اوتیسم توسط متخصص روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی، اقدامات آموزشی و درمانی موردنیاز برای کودک آغاز می‌شود.

او تصریح کرد: هزینه مداخلات درمانی برای کودکان مبتلا به اوتسیم بسیار زیاد است به گونه‌ای که در ماه بین ۷۰ تا ۸۰ میلیون ریال برای هر کودک هزینه باید انجام شود، اما خوشبختانه بخش قابل توجهی از هزینه‌های درمان این کودکان تا ۱۴ سالگی، در قالب بسته حمایتی بیماران خاص و صعب العلاج از سوی سازمان‌های بیمه‌گر و اداره بهزیستی به مرکز توانبخشی پرداخت و والدین هیچ گونه هزینه‌ای برای درمان فرزند خود برعهده ندارند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با بیان این که تشخیص ابتلا به اوتیسم در کودکان پسر حدود چهار برابر کودکان دختر است تاکید کرد: تشخیص ابتلای به اوتیسم غالبا بعد از ۲ سالگی دقیق‌تر است ولی به دلیل مراجعات دیرهنگام والدین با توجه به عدم پذیرش آنان، متاسفانه تشخیص‌ها بعد از زمان طلایی مداخله یعنی بعد از سن پنج سالگی صورت می‌گیرد.

توحیدی با تأکید بر این که هر چه کودک مبتلا به اختلال اوتیسم در سنین پایین‌تر و تا کمتر از سه سالگی شناسایی شود اقدامات درمانی برای او مؤثرتر خواهد بود اظهار کرد: علاوه بر پزشکان، مراقبان سلامت و مربیان مدارس و والدین نیز در صورت مشاهده رفتار‌های غیرمعمول کودک خود نظیر رفتار‌های کلیشه‌ای و تکراری، عدم ارتباط چشمی مناسب، عدم واکنش به صدا زدن نام و انجام بازی‌های تکراری و متعاقب آن مراجعه زودهنگام به پایگاه‌های بهداشتی، نقش مهمی در شناسایی و شروع روند درمانی کودک مبتلا به اختلال اوتیسم دارند.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • همایش روز جهانی اتیسم در رشت
  • محیط شهری باید برای کودکان شور و نشاط داشته باشد
  • ۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور شناسایی شدند
  • پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد
  • تست شخصیت با کلید؛ انتخاب کلید دلخواه از شخصیت پنهان شما می گوید!
  • سینمای سیار کودک و کارگاه آموزش رایانه در خاش افتتاح شد
  • موزه‌ای که به یک فقر تربیتی پاسخ گفت/ اسباب‌بازی، دروازه شور خلاقانه
  • نخستین دور گفتگوهای روسیه و اوکراین با میانجیگری قطر انجام شد
  • آزادی فردی و اجتماعی باید مطابق شریعت باشد
  • ایجاد نشاط اجتماعی در جوامع محلی با برگزاری مسابقات ورزشی