Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت 24- آیا بریتانیا و اروپا کشتی‌های لازم برای این کار را دارند و ایا اراده سیاسی برای اعزام آن کشتی‌ها به سواحل ایران علیرغم هشدارهای شدید از سوی تهران وجود دارد؟

روزنامه "کریستین ساینس مانیتور" در گزارشی با اشاره به ضرری که بریتانیا از خروج از اتحادیه اروپا خواهد دید، می‌نویسد یک نمونه بارز آن را می‌توان در ماجرای اخیر تنش در روابط ایران و بریتانیا بر سر توقیف نفتکش‌های دو طرف دید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روزنامه می‌نویسد: "ارزش اتحاد و دوستی‌های بلندمدت چیست؟ تنش در خلیج فارس این مسئله را مطرح کرده است چرا که بریتانیا دیگر قدرت اصلی نیست و با نزدیک شدن به زمان خروج از اتحادیه اروپا این موضوع بیشتر ثابت می‌شود. برای همه، نام بوریس حانسون با برگزیت یا خروح بریتانیا از اتحادیه اروپا تعریف می‌شود. بریتانیا در حال تلاش برای ارائه تعریف تازه‌ای از جایگاه خود در جهان است. اکنون افزایش تنش میان آن کشور در رابطه با ایران در خلیج فارس چالش عمده‌ای برای بریتانیا قلمداد می‌شود. بریتانیا به تنهایی قدرت سیاسی و نظامی بزرگی نیست. به عنوان مثال، به تنهایی قادر به پشتیبانی دریایی برای حمل و نقل و تجارت نیست. بریتانیا در طول سال‌های گذشته از طریق اتحادهای بین المللی اعمال قدرت می‌کرد. این در حالی است که جانسون سه سال پیش گفته بود اگر رای به خروج از اتحادیه اروپا دهیم آن روز، زمان استقلال کشور ما (بریتانیا) خواهد بود. این بازتابی از شعاری مشابه شعار ترامپ بود: دوباره بریتانیا را بزرگ کنیم".

این روزنامه در ادامه می‌نویسد: "با این حال، بحران با ایران محدودیت قدرت بریتانیا در جهان امروز را نشان می‌دهد. بریتانیا در روزهای گذشته نشانه‌هایی از چرخش موضع اندک به سوی امریکا را نشان داد. نیروی دریایی بریتانیا یک تانکر نفتی ایرانی را در جبل الطارق توقیف کرد. بهانه برای این کار نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا از سوی تانکر و اعزام به سوی سوریه بود. با این حال، به نظر می‌رسد بریتانیا با تحریک از سوی امریکا این کار را انجام داده است. پس از آن، ایران با توقیف نفتکش‌های بریتانیایی اقدام متقابلی را انجام داد. در نتیجه، بریتاینا اکنون مجبور است تا بر نیروی نظامی امریکا و ناوهای آن کشور در خلیج فارس تکیه کند. بریتانیا هنوز هم همانند اتحادیه اروپا امیدوار است برجام را حفظ کند و از افزایش تنش با ایران خودداری ورزد. بریتانیا تاکنون نخواسته در سیاست تندروانه علیه ایران با امریکا همراه شود. با این حال، جانسون که تصمیم به برگزیت گرفته در نهایت باید میان هماهنگی با اروپایی‌ها یا تقویت روابط با امریکا یکی را انتخاب کند. این چالشی عمده برای بریتانیا خواهد بود".

نشریه "فارین پالسی" نیز در گزارشی اشاره می کند که بریتانیا در حال تلاش برای تشکیل یک ائتلاف دریایی اروپایی به منظور تضمین امنیت نفتکش‌های تجاری در تنگه هرمز و خلیج فارس در برابر ایران است.

از دید "فارین پالسی" این بخشی از سیاست بریتانیا برای عدم همراهی کامل با ترامپ همزمان با تلاش برای مقابله با ایران بوده است.

این نشریه در این باره می‌نویسد: "تاکنون پیشنهاد بریتانیا با پاسخ‌های محتاطانه از سوی دیگر کشورهای اروپایی همراه بوده است. فرانسه، ایتالیا و دانمارک گفته‌اند که به طور کلی با این ایده موافق هستند در حالی که کشورهایی مانند آلمان و اسپانیا با مقام‌های بریتانیایی مذاکره کرده‌اند. "بکا واسر" تحلیلگر در موسسه رند می‌گوید: "همزمان با تلاش بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی برای ایجاد ائتلاف دریایی به منظور تضمین امنیت نفتکش‌ها و کشتی‌های تجاری دو پرسش بزرگ مطرح است: آیا بریتانیا و اروپا کشتی‌های لازم برای این کار را دارند و ایا اراده سیاسی برای اعزام آن کشتی‌ها به سواحل ایران علیرغم هشدارهای شدید از سوی تهران وجود دارد؟ کاملا مشخص نیست که چه نوع ماموریت دریایی در ذهن بریتانیایی‌ها است. با این حال، کارشناسان معتقدند که این شبیه به عملیات دریایی در جریان جنگ جهانی دوم و یا در زمان جنگ نفتکش‌ها میان ایران و عراق در دهه 80 میلادی نیست که در آن ناوهای جنگی غربی تانکرهای با پرچم خارجی را در منطقه‌ای جنگی اسکورت می‌کردند".

"فارین پالسی" در ادامه می‌نویسد: "نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا به تنهایی میزان کافی کشتی برای انجام این ماموریت ندارد و در این زمیه مشارکت و همراهی اروپایی‌ها ضروری است. مشکل اصلی بریتانیا در میزان توانایی جذب اروپایی‌ها برای در دسترس بودن اسکورت‌ها خواهد بود. تردید جدی در زمینه توان بریتانیا برای ماموریت اسکورت بلندمدت و پایدار وجود دارد".

این نشریه در ادامه می افزاید: "بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی در این‌باره توانستند امنیت دریایی را بیش از یک دهه در عملیات مختلف برای مثال، در سومالی تقویت کنند که در آن فرانسه و بریتانیا پایگاه‌های دریایی در آن ناحیه دارند. با این حال، موضوع مهم آن است که اروپایی‌ها برای شکار دزدان دریایی و خطرهای جزئی‌تر ناوهای خود را اعزام کرده بود. همه نیروهای دریایی اروپایی دارای تجربه زیادی در زمینه مقابله با تهدیدات متوسط هستند. مشکل اساسی این است که رویارویی آنان با ایران یک مشکل متوسط نیست و بسیاری از کشورها شاید مایل نباشند چنین ریسکی را بپذیرند".

این نشریه در ادامه می‌نویسد: "مشکل است بریتانیا بتواند اروپایی‌ها را با خود همراه سازد. علیرغم آن که "جرمی هانت" وزیر خارجه سابق بریتانیا گفته بود این کارزار متفاوت از کارزار فشار حداکثری امریکا است با این وجود، ممکن است ایران تفاوتی میان آن دو قائل نشود. "ملیسا دالتون" تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل معتقد است که تلاش اخیر بریتانیا همزمان با چالش خروج از اتحادیه اروپا تلاش چندین ساله اخیر بریتانیا برای بازتعریف نقش خود به عنوان معمار امنیت خلیج فارس است. او می‌گوید: "با این حال، روابط فعلی میان اروپا و بریتانیا تنش‌زا است و اشتیاق زیادی برای کمک به بریتانیا از سوی اروپایی‌ها وجود ندارد. اروپایی‌ها از خود می‌پرسند آیا واقعا خطری برای حمل و نقل بین المللی وجود دارد یا این تنها یک بازی قدرت میان ایران و بریتانیا است؟ آیا ما واقعا نیاز داریم تا از قابلیت‌های خود برای این موضوع در منطقه استفاده کنیم"؟

این نشریه در پایان می‌نویسد: "موضع مایک پمپئو" وزیر خارجه امریکا نیز مشخص بود: این مشکل بریتانیایی‌ها است. این بازتابی از شکاف موجود میان آمریکا و اروپا بود. علاوه بر ابهام در طرح بریتانیا، جزئیات طرح امریکا برای حفاظت از نفتکش‌ها نیز نامشخص است و ممکن است امریکا در این ماموریت تنها بماند. به نظر می‌رسد پمپئو باور دارد که هر کشوری باید خود مسئول کشتی‌ها و نفتکش‌هایش باشد".

آفتاب‌نیوز

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۵۰۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس

در روز‌های گذشته دوباره بحث میدان آرش داغ شد. ماجرا از این قرار بود که کویت و عربستان مناقصه توسعه این میدان را برگزار و هدف‌گذاری کرده‌اند روزانه ۸۰۰میلیون فوت مکعب گاز از این میدان برداشت و فرآورش شود.

آن‌طور که در خبرها آمده این قرارداد‌ها تحت هدایت و نظارت شرکتی مشترک به نام «الخلیج» است که عربستان و کویت تاسیس کرده‌اند تا به صورت مشترک و واحد، به برداشت از میدان گازی آرش مشغول شوند. در کنار این موضوع، کنار گذاشتن ایران نیز مطرح شد که پیگیری جام‌جم نشان می‌دهد چنین موضوعی صحت ندارد. درباره ناگفته‌های میدان گازی آرش گزارشی تهیه کرده‌ایم که مشروح آن در ادامه آمده است. 

کویت و عربستان معتقدند ایران در میدان گازی آرش سهمی ندارد و این دو کشور عربی باید نسبت به توسعه آن اقدام کنند. نکته قابل توجه اینجاست که ایران تنها کشوری است که در میدان گازی آرش چاه حفر کرده و آن‌طور که مسئولان وزارت نفت پیشتر اعلام کرده‌اند، آماده نصب دکل حفاری در این میدان گازی هستند.

ایران همچنین اعلام کرده از حق قانونی خود در این زمینه کوتاه نمی‌آید و ثبت شرکت برای برداشت از این میدان، حق خاصی را به کشور‌های دیگر نمی‌دهد. سال گذشته هم وزرای نفت دو کشور کویت و عربستان از اقدامات ایران در میدان گازی آرش اعلام نارضایتی کرده بودند. آنها همچنین گفتند آرش، یا به قول کشور‌های حاشیه خلیج فارس میدان «الدره» ثروت طبیعی عربستان و کویت است و هیچ‌کدام از طرف‌ها تا ترسیم مرز‌های دریایی حق برداشت ندارند. نکته دیگر اینجاست که عربستان و کویت در حال اغراق در میزان ذخایر میدان گازی آرش هستند تا بهره‌برداری از آن را توجیه‌پذیر‌کنند. 

آرش، کشف ایران است 

چندی پیش محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس‌جمهور درباره اختلاف ایران و کویت در میدان گازی آرش، اظهار کرد: ما همچنان مثل گذشته حرف‌مان این است که باید این موضوع را با مسالمت حل کنیم. آرش یک میدان گازی و نفتی است که بخشی از آن متعلق به ما است. ما مرز دریایی با کویت نداریم، اما آن میدان را ما کشف کرده و چندین سال پیش در آنجا چاه زده‌ایم ولی به خاطر این‌که بین ما و کویت و همسایگان چالشی ایجاد نشود، تا الان از آن استفاده نکرده‌ایم. وی با بیان این‌که معتقد به برداشت یکپارچه از میدان آرش هستیم تا برداشت صیانتی از آن صورت گیرد، تاکید کرد: تاالان کویت نظرسازنده‌ای نداشته است و با عربستان توافقی کرده‌اند، چون بخشی از این میدان در آب‌های عربستان است ودنبال برداشت مشترک هستند. ما همچنان معتقدیم میدان آرش مشترک بوده و دنبال یکپارچه‌سازی هستیم ولی اگر قرار باشد که کویت از میدان برداشت داشته باشد، ماهم برداشت خودراآغاز می‌کنیم. 

پرونده روی میز وزارت خارجه ایران

وزیر نفت با تاکید بر این‌که ایران درباره میدان گازی آرش تأمین حقوق و منافع خود را پیگیری می‌کند، گفت: چنانچه تمایلی به تفاهم و همکاری وجود نداشته باشد، ایران حقوق، منافع، بهره‌برداری و اکتشاف از منابع یادشده را در برنامه خود قرار می‌دهد و هیچ‌گونه تضییع حقوق خود را برنمی‌تابد. 

جواد اوجی با بیان این‌که ایران همواره از حل و فصل دوستانه مسائل مرزی و دریایی با همسایگان پشتیبانی می‌کند، افزود: میدان گازی آرش در مرز مشترک آبی ایران و کویت واقع شده و این میدان میان سه کشور ایران، کویت و عربستان مشترک است. 

ماجرا از این قرار است که مقامات این دو کشور عربی معتقدند که ایران سهمی ندارد که البته وزارت خارجه ایران نسبت به این موضوع واکنش نشان داده است. 

در همین حال سخنگوی وزارت خارجه گفت: صدور بیانیه‌های تکراری و طرح ادعای یک‌جانبه از منظر حقوقی هیچ حقی برای دولت کویت ایجاد نخواهد کرد و به مقام‌های این کشور توصیه می‌کنیم از تکرار توسل به روش‌های بی‌حاصل سیاسی و رسانه‌ای در ارتباط با موضوع حقوقی و فنی میدان مشترک آرش خودداری کنند. 

ناصر کنعانی در پاسخ به تکرار ادعای یک‌جانبه کویت درباره میدان آرش در بیانیه پایانی سفر امیر کویت به مصر، ضمن مردود دانستن این ادعا، تکرار این ادعا‌های یک‌جانبه و بی‌اساس از سوی طرف کویتی را مایه تأسف دانست. وی ضمن تأکید بر حق جمهوری اسلامی ایران در این میدان مشترک براساس حقوق تاریخی و سوابق مذاکرات فیمابین گفت: همانند قبل، از طرف کویتی برای دستیابی به توافقی پایدار که مبتنی بر همکاری‌های دوستانه و منافع مشترک باشد، دعوت می‌کنیم. کنعانی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره با اعتقاد به اصل حسن نیت، تعاملات منطقه‌ای را رصد می‌کند و از دولت‌های ثالث می‌خواهد در مسیر تحقق عینی اصل حسن نیت و ارتقای روابط و همکاری‌ها گام بردارند. 

تاریخچه حفر چاه توسط ایران

سید مهدی حسینی، معاون اسبق امور بین‌الملل وزارت نفت چندی پیش گفته بود، با توجه به مشخص نشدن خط مرزی در این منطقه و اثبات وجود مخازن هیدروکربوری در آنجا، ایران در سال ۷۸ درخواست خود برای تعیین خط مرزی را به شورای عالی خلیج فارس برد و با توجه به مصوبه این شورا، ایران توانست در سال ۷۹، روی خط مرزی فرضی، حفاری انجام دهد و ثابت کرد که این میدان مشترک است. حسینی تاکید کرد: در آن زمان با آغاز فعالیت‌های ایران و حفر چاه در آن منطقه، حساسیت در کویت ایجاد شد، اما جواب خوبی داد و کویت آماده مذاکره برای تعیین خط مرزی شد. بعد از آن وزارت نفت کویت اعلام کرد که برای تعیین خط مرزی می‌آییم و آمدند.

منبع: جام جم

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس
  • مزه دورکاری در اقتصاد آمریکا
  • استان بوشهر از مزیت‌های اقتصاد دریایی بهره‌مند می‌شود
  • ائتلاف دریایی اروپا در دریای سرخ با کمبود کشتی جنگی مواجه شده است
  • بندر شهید بهشتی ـ چابهار
  • بورل: آمریکا دیگر هژمونی ندارد؛ روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاست
  • افزایش باد همراه با غبار محلی و مواج شدن دریا در خلیج فارس، ۱۶ اردیبهشت
  • آمریکا دیگر هژمونی ندارد/ روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاست
  • بورل: آمریکا دیگر هژمونی ندارد/ روسیه تهدیدی وجودی برای اروپاست
  • حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس