Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@08:19:58 GMT

پیله‌هایی که ناجی درختان بلوط شد

تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۷۶۶۱۲

پیله‌هایی که ناجی درختان بلوط شد

بیشتر ساکنان روستاهای زاگرس‌نشین نه از باب سودجویی بلکه تنها برای امرار معاش مجبورند با قطع درختان و تبدیل کردن آن‌ها به زغال زندگی خود را بگذرانند.

جنگل‌های بلوط ثروت‌های خدادادی هستند که به بهای کیسه‌ای چند هزار تومانی ناقابل دود می‌شوند.

علی تیرگیر، معلم مدرسه روستای شاه‌حسینی در منطقه پشت‌کوه میلاس شهرستان لردگان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا – منطقه چهارمحال و بختیاری – با اشاره به اینکه بسیاری از مردم منطقه پشت‌کوه میلاس برای امرا معاش خود درختان کهنسال بلوط را قطع می‌کردند، اظهار کرد: مردم این منطقه به دلیل نداشتن شغل و سرمایه برای راه‌اندازی کسب و کار، مسیر سختی را در کوهستان طی کرده، درختان بلوط را قطع می‌کردند و با درست کردن زغال، آن را با قیمت ناچیز به فروش می‌رساندند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تیرگیر ادامه داد: زمانی که مشاهده کردم مردم منطقه علی‌رغم میل باطنی دست به چنین کاری می‌زنند و از طرفی در خانه‌هایشان نیز قالی و گلیم دست‌بافت موجود بود، به آن‌ها پیشنهاد دادم که به جای قطع درختان بلوط به سمت بافتن گلیم و قالی رفته و از این طریق درآمدزایی داشته باشند.

وی افزود: با هزینه شخصی خود و به صورت پایلوت ۵ دار قالی و گلیم‌بافی با هزینه هریک ۷۰۰ هزار تومان برای ۵ خانوار در روستای شاه‌حسینی تهیه کرده و در اختیارشان قرار دادم.

این معلم مدرسه با اشاره به اینکه این خانوارها توانستند پس از مدت حدود دو ماه گلیم‌ها را ببافند، ادامه داد: گلیم‌ها را به استان اصفهان برده و هر یک را به قیمت ۳ میلیون تومان به فروش رساندم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۷۰ خانوار با اشتغال حداقل ۱۵۰ نفر در منطقه پشت‌کوه میلاس کار قطع درختان بلوط را رها کرده و به کار گلیم‌بافی مشغول هستند، تصریح کرد: ۵۰۰ خانم مستعد منطقه نیز آمادگی بافتن گلیم و قالی را اعلام کرده و پشت نوبت برای دریافت دار گلیم و قالی هستند.

تیرگیر اشتغال‌زایی در مناطق محروم و توانمندسازی خانوارها، جلوگیری از تخریب محیط زیست، افزایش اعتماد به نفس مردم منطقه، مهاجرت معکوس و جلوگیری از شغل‌های کاذب را از اهداف خود در انجام این اقدامات برشمرد.

این کارآفرین با اشاره به اینکه علی‌رغم تلاش‌های بسیار برای اخذ تسهیلات ارزان قیمت به مناطق روستایی، نتیجه‌ای حاصل نشد، خاطرنشان کرد: با اختصاص ۲۰ میلیون تومان تسهیلات، زمینه اشتغال ۴۰ نفر در این منطقه فراهم خواهد شد.

بیت‌الله محمودی، عضو هیأت علمی دانشگاه شهرکرد نیز در خصوص اهمیت جنگل‌های زاگرس و بلوط، اظهار کرد: به طور کلی جنگل‌های واقع در رشته کوه‌های زاگرس که گونه غالب آن بلوط ایرانی است در ۱۱ استان پراکنش دارند.

وی افزود: این جنگل‌ها ۵۳ کارکرد مختلف از جنس چهار کلان خدمات تولیدی، تنظیم کنندگی، زیستگاهی و فرهنگی همچون ذخیره و تولید آب و حفاظت از خاک و کنترل فرسایش آن به ما عرضه می‌کنند که نقش این دو کارکرد در جنگل‌های چهارمحال و بختیاری به دلیل واقع شدن این استان در موقعیت بالادستی حوزه‌های بزرگ آبخیز کارون و گاوخونی بسیار حائز اهمیت است.

رئیس انجمن جنگل‌بانی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: برآوردها نشان می‌دهد در جنگل‌های تخریب شده استان در شهرستان لردگان که تراکم تاج پوشش آن‌ها کمتر از ۵ درصد است، نرخ فرسایش خاک نزدیک به ۵۰ برابر بیشتر از توده‌های جنگلی است که کمتر دچار تخریب شده‌اند.

وی تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که نرخ ذخیره و تولید آب در جنگل‌های کمتر تخریب یافته استان، ۱۸۸ برابر در بارش‌های حداکثر روزانه بیشتر از جنگل‌های تخریب شده است.

محمودی با اشاره به اینکه طبق آخرین بررسی‌های اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری

استان، وسعت مناطق جنگلی ۳۵۵ هزار هکتار و وسعت پوشش‌های جنگلی ۳۱۱ هزار هکتار است، تاکید کرد: این موضوع بدین معنی است که حداقل ۴۴ هزار هکتار از جنگل‌های استان در وضعیت بسیار تخریب یافته و با تراکم بسیار اندک درختان جنگلی قرار دارند.

بیش از ۸۰ هزار هکتار از جنگل‌های چهارمحال و بختیاری با پدیده خشکیدگی درختان بلوط مواجه شده‌اند

وی با بیان اینکه مطالعات مقدماتی بررسی وضعیت خشکیدگی جنگل‌های استان نشان می‌دهد که بیش از ۸۰ هزار هکتار از جنگل‌های استان با پدیده خشکیدگی درختان بلوط مواجه شده‌اند، تصریح کرد: فشارهای اکولوژیک و تخریب‌های مستمر در کنار تداوم خشکسالی‌ها عامل اصلی توسعه این رخداد در جنگل‌های زاگرس است.

این مدرس دانشگاه گفت: باید توجه داشت که در موضوع خشکیدگی جنگل‌ها، مسئله تنها خشک شدن درختان بلوط نیست بلکه مسئله اصلی زوال اکوسیستم جنگلی است که اجزا بسیار متنوعی از زیست گیاهان، جانوران و میکروارگانیسم‌ها را در بر می‌گیرد که این موضوع مخاطره‌ای بسیار جدی برای زیست انسانی با از بین رفتن کارکردها و خدمات چندگانه اشاره شده جنگل‌ها در پی خواهد داشت و لذا توجه به همه جوانب و اثرات خشکیدگی هم در مقام بررسی نظری و هم در مقام اقدامات عملیاتی ضروری است.

وی با بیان اینکه دیدگاه سنتی در مورد نقش و جایگاه مردم در مدیریت جنگل‌ها این بوده که باید تلاش شود از طریق دور نگه داشتن مردم و جوامع محلی از عرصه‌های جنگلی، این منابع را به شکل فیزیکی حفاظت کرد، ادامه داد: امروزه این نگاه و رویکرد حفاظتی کاملاً تغییر کرده است و به نوعی انسان خود جزئی از فرایند کلان یک اکوسیستم در نظر گرفته می‌شود که لازم است همزیستی پایداری با عناصر منابع طبیعی داشته باشد.

رئیس انجمن جنگل‌بانی چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: هر چند وابستگی‌های مختلف افراد محلی در عرصه‌های جنگلی از جمله نیازهای سوختی، زراعت زیراشکوب و چرای دام از عوامل اصلی تحلیل رفتن ساختار جنگل‌های استان است، اما اگر این تقاضاها و وابستگی‌ها متناسب با ویژگی‌ها و قابلیت‌های اکوسیستمی جنگل برنامه‌ریزی، اصلاح و ساماندهی شوند می‌توان تا حدود بسیار زیادی از روند تخریب جنگل‌ها جلوگیری کرد.

وی تصریح کرد: یکی از نیازهای اساسی جوامع جنگل‌نشین استان به خصوص در برخی از روستاهای جنگلی شهرستان لردگان نیاز به چوب سوختی برای گرم کردن آب، پخت نان، طبخ غذا، گرم کردن شیر و دوغ و استفاده در بخاری هیزمی است.

محمودی گفت: تحقیقات کارشناسان در جنگل‌های منطقه سردشت لردگان نشان می‌دهد که به طور متوسط هر خانوار جنگلی در سال ۱۸ متر مکعب چوب جنگلی برای مصارف سوختی و غیر سوختی نظیر تهیه زغال و برداشت هیزم برای فروش مصرف می‌کند.

توسعه معیشت‌های جایگزین؛ راهی برای کم کردن سرعت تخریب جنگل‌ها

این مدرس دانشگاه ادامه داد: با توجه به اینکه میزان رویش سالانه هر هکتار جنگل بلوط زاگرس به طور تقریبی ۰.۵ متر مکعب در سال است، می‌توان گفت هر خانوار جنگلی سالانه به طور متوسط ۶.۵ برابر میزان رویش سالانه عرصه مورد بهره‌برداری، برداشت چوب انجام می‌دهد و این موضوع به نوعی روند قهقرایی ساختار جنگل شناسی جنگل‌های منطقه را به خوبی نشان می‌دهد.

وی تاکید کرد: به حداقل رساندن نیازهای اولیه معیشت به عناصر چوبی و درختی در روستاهای جنگلی، توسعه معیشت‌های جایگزین، دخالت مؤثر مردم در فرایند برنامه ریزی و مدیریت جنگل، عمومی‌سازی فرهنگ حفاظت پویا از منابع جنگلی از طریق حساسیت‌زایی نسبت به کاهش کمیت و کفیت جنگل‌ها، از راهبردهای کلان کم کردن سرعت تخریب جنگل‌های استان است.

گزارش از: ساناز صیدی سامانی، خبرنگار ایسنا

منبع: ایسنا

کلیدواژه: منطقه چهارمحال و بختیاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۷۶۶۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آبشار دائمی «باران کوه»؛ طبیعتی جذاب برای تمامی فصول

ایسنا/گلستان آبشار خزه‌ای «باران کوه» یکی از تماشایی‌ترین مناظر طبیعی شهر گرگان بوده که در ارتفاعات جنگل «شصت کلا» خودنمایی می‌کند.

آبشارهای استان گلستان از نقاط قوت جذب گردشگر به‌شمار می‌آیند و هر ساله دوستداران طبیعت زیادی برای بهره‌مندی از جاذبه‌های متعدد به این استان سفر می‌کنند. از آبشارهای آن می‌توان به آبشارهای شیرآباد، لوه، کبودوال، گلستان، باران کوه و زیارت اشاره کرد.

 آبشار «باران‌کوه» از زیباترین جاذبه‌های طبیعی استان گلستان و جاهای دیدنی گرگان محسوب می‌شود که از جمله آبشارهای خزه‌ای ایران است. این آبشار در پارک جنگلی باران کوه استان گلستان واقع شده است و از آبشارهای دائمی گلستان در هر چهار فصل سال است.

در ۱۸ کیلومتری جنوب‌غربی گرگان در مسیر رودخانه شصت کلاً و پارک جنگلی باران کوه، آبشاری به همین نام قرار گرفته است. منطقه اطراف این آبشار به دلیل وجود ریزش دائمی آب و صخره‌های سبز، از مکان‌های زیبای استان گلستان به شمار می‌رود.

طبیعت بکر باران کوه 

باران کوه در میان آبشارهای گلستان، از زیباترین‌ها به شمار می‌آید که به علت مسیر طولانی پیاده‌روی و دسترسی سخت‌تر، همچنان بکر و دست نخورده باقی مانده است.

در این منطقه، صخره‌های سبز، منظره‌ای شبیه به چترهای زیبایی را بوجود آورده‌اند که از یک طرف به کوه چسبیده و از سوی دیگر معلق هستند. آبی که منشأ این همه است از دل غارها و چشمه‌ها بیرون می‌آید، غارهایی که کوچک، باریک و دراز بوده و تعداد آن‌ها نیز کم نیست و آبی که از آن‌ها روی زمین می‌ریزد تمیز و زلال است و حتی می‌تواند قابل شرب باشد.

چرا به این آبشار باران کوه می‌گویند؟

ریزش مداوم آب به صورت قطرات ریز و درشت شبیه باران از بالای صخره‌های پوشیده از خزه، همان وجه تسمیه باران کوه است.این آبشار در ارتفاعات جنگل شصت کلاً  قرار دارد که با خودرو می‌توان تا اولین رودخانه را طی کرد، هر چند جاده خاکی و ناهموار است؛ اما بهتر است این مسیر را با ماشین طی کنید، به دلیل اینکه بعد از رودخانه در حدود دو و نیم الی سه ساعت پیاده‌روی در انتظار شماست. همین پیاده‌روی طولانی و دور بودن مسیر باعث می‌شود خیلی‌ها نتوانند از این آبشار دیدن کنند.

از ویژگی‌های دیگر این آبشار، صخره‌های پوشیده از خزه هستند که مانند چترهای زیبایی از یک طرف به کوه چسبیده‌اند و از سوی دیگر آویزان شده‌اند و چشم‌انداز خاصی ایجاد کرده‌اند.  به‌خاطر ارتفاع زیاد این آبشار، جوشش ابرها و رنگ زیبای خورشید موقع غروب، به این مکان «چگل آتشان» می‌گویند.

در اطراف آبشار باران کوه چشمه‌ها و درختان زیبای بسیاری وجود دارد که منظره خاص و بسیار زیبایی را پیش روی چشمان گردشگران گذاشته است. 

آب و هوای باران کوه

آب و هوای آبشار باران کوه گلستان و به‌ طور کلی، مناطق اطراف آن سرد و معتدل است. برای بازدید از این جاذبه گردشگری فصل تابستان به‌دلیل سرسبزی اطراف آبشار و هوای خنک آن بهترین زمان سفر است. یکی از دلایلی که گردشگران نیمه اول سال را برای بازدید از این آبشار انتخاب می‌کنند، سرازیر شدن آب آبشار از درون غارهای طبیعی و دل کوهستان است.  در پاییز نیز با تغییر آب و هوا و رنگ برگ درختان، این جنگل شاهد ترکیب دلربایی از رنگ‌های نارنجی، سبز، زرد و قرمز در کنار هم است؛ همچنین دو ماه اول سال نیز باران زیادی در منطقه می‌بارد.  


زیبایی‌های باران کوه در چهار فصل سال

در زمستان نیز می‌توانید از این جاذبه دیدنی بازدید کنید. در این فصل به‌علت یخبندان و سرمای زیاد منطقه، آبشار باران کوه به‌طور کامل یخ می‌زند و قندیل‌های آن چشم‌اندازی رویایی برای گردشگران و بازدیدکنندگان به ارمغان می‌آورد؛ ازاین‌رو باران‌کوه را آبشاری برای تمام فصول می‌دانند و کوهنوردان و گردشگران در زمستان نیز لباس گرم بر تن می‌کنند و راهی پارک جنگلی می‌شوند تا طبیعت زمستانی منطقه و آبشار خزه‌ای را نظاره کنند.

در این منطقه هیچ‌گونه امکانات رفاهی وجود ندارد و بهتر است تجهیزات مورد نیاز خود را همراه داشته باشید؛ اما در کنار بازدید از آبشار باران کوه می‌توانید با همراه داشتن لوازم کمپ در دل جنگل باران کوه روزی به‌یادماندنی در دل طبیعت را تجربه کنید. همچنین اگر علاقه به کوهنوردی دارید، می‌توانید با به‌همراه داشتن لوازم کوهنوردی قله‌های اطراف این آبشار زیبا را فتح کنید.

دیدنی های اطراف باران کوه

پیاده‌روی از جمله دیگر تفریحات این منطقه محسوب می‌شود که علاقه‌مندان می‌توانند با همراه داشتن کفش و لباس مناسب ساعت‌ها در دل این جنگل زیبا پیاده‌روی کنند.

در نزدیکی آبشار باران کوه دیدنی‌های دیگری نیز وجود دارند که نباید آن‌ها را از دست داد. برای مثال جنگل «شصت کلا» به‌تنهایی یک جاذبه منحصربه‌فرد است که می‌توان در کنار درختان بلند و قطور آن قدم زد و به آواز پرندگان گوش سپرد. کوه‌ها و غارهای اطراف این آبشار نیز فرصت خوبی برای کوهنوردی و غارنوردی برای علاقه‌مندان فراهم کرده است. همچنین رودخانه زیبای شصت کلاً از دیگر دیدنی‌های اطراف آبشار باران کوه است که از میان انبوه درختان جنگل شصت کلاً عبور می‌کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر
  • ماجرای قطع ۴۰ اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی
  • آبشار دائمی «باران کوه»؛ طبیعتی جذاب برای تمامی فصول
  • علت قطع درختان منطقه ۷ تهران توسط مأموران شهرداری چیست؟ + ویدئو
  • آغاز مبارزه بیولوژیکی با آفت برگ خوار بلوط
  • ۹ کانون آفت جوانه‌خوار بلوط در جنگل‌های سردشت شناسایی شد
  • مشاهده ۴ رأس مرال در ارتفاعات جنگلی لنگرود + فیلم
  • خودنمایی بخشی از جنگل‌های بلوط زاگرس در روستای مله پنجاب + فیلم
  • کشف ۳ تن چوب جنگلی قاچاق در تنکابن
  • شهرهایی که درختان را اولویت قرار دادند