Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-03@22:57:49 GMT

عمارتِ سوگلی‌ها، سوگلیِ عمارت‌ها+فیلم

تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۸۰۰۴۰

عمارتِ سوگلی‌ها، سوگلیِ عمارت‌ها+فیلم

«فرح‌انگیزتر از مجلل‌ترین کاخ‌های اروپایی»؛ این تعبیری است که سیاحانِ اروپا دیده، بعد از تماشای عمارت «هشت‌بهشت» به رشته تحریر کشیده‌اند. عمارتی بنیان نهاده در سال 1080 که قدما می‌گفتند نزدیک باغ بلبل و جزئی از باغ بزرگ نقش‌جهان بوده اما حالا، خودش است و خودش، میان فضای سبزی که نامش را هم از عمارت «هشت‌بهشت» وام گرفته.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
به گزارش خبرنگار ایسنا-منطقه اصفهان، گفته می‌شود که «هشت به هشت» یا «هشت در بهشت»، نشیمنِ هشت سوگلیِ سلطان سلیمان بوده؛ چهار زن، در طبقه همکف و چهار زن دیگر در طبقه اول آن سکونت داشته‌اند.
اگر چه امروز از زیورهای نفیس و گران‌بهای دوره صفویه، نرده‌های چوب زرنگار، قاب‌ها، جام‌های بلورین و وسایل شیشه‌ای رنگارنگ کاخ هشت‌بهشت چیزی باقی نمانده اما این عمارت هنوز هم باشکوه است.
شاردن در زمان شاه‌عباس دوم و شاه سلیمان، گوست در دوره فتحعلی شاه قاجار، کمپفر زمان شاه سلیمان، دیولوفوآ در دوره ناصرالدین‌شاه و آندره گدار در دوره پهلوی، «هشت‌بهشت» را ملاقات کرده و آن‌طور که به چشمشان آمده، روایتش کرده‌اند؛ این بنا را ابتدا از چشم آن‌ها و بعد از چشم دوربین ایسنا ببینید:
شاردن: این تالار را عمارت بهشت می‌نامند و بهشت، طبقه دهم آسمان را گویند؛ ازاین‌جهت می‌توان آن را تالار فردوس نامید. تمام کف‌ها از موزاییک بسیار عالی ساخته‌شده است، دیوارها و جرزها دوطبقه‌اند و دالان‌ها و غلام‌گردشی‌هایی در اطراف آن به چشم می‌خورد. در این دالان‌ها صدها مکان وجود دارد که دلکش‌ترین و فرح‌انگیزترین نقطه دنیا محسوب می‌شود. 
این روشنایی متناسب با تفریحاتی ست که این بنا ویژه آن‌ها ساخته‌شده است. هیچ‌کدام از این نقاط از نظر شکل، ساختمان، تزیینات و آرایش شبیه دیگری نیست؛ در هرجایی چیز تازه و گوناگونی می‌بینید، چنان‌که در بعضی بخاری‌های متنوع و در برخی حوض‌ها و فواره‌ها به چشم می‌خورند. فواره‌هایی که از لوله‌هایی که داخل دیوارها قرار دارند آب می‌گیرند.
این تالار عجیب (هشت‌بهشت) در حقیقت سازه‌ای لابیرنت است؛ زیرا انسان در قسمت فوقانی آن گم می‌شود و پله‌ها چنان مخفی هستند که به این آسانی نمی‌توانید آن را پیدا کنید. 
قسمت پایین تا 10 پا از سطح زمین از سنگ یشم و نرده‌ها از چوب زرنگار و قاب‌ها و چهارچوب‌ها از نقره و جام‌ها از بلور و وسیله‌ها از شیشه‌های رنگارنگ ظریف ساخته‌شده است. اما راجع به تزیینات نمی‌توان این اندازه شکوه، عظمت، دلربایی و فریبندگی را که درهم‌آمیخته است تصور کرد.
 در همه‌جا آیینه‌های بلورین در دیوارها به‌کاررفته است، آیینه‌کاری‌های کاملی که از باشکوه‌ترین نوع خود در دنیاست. اتاق‌های کوچکی نیز در آنجاست که فقط گنجایش یک تختخواب دارد. در قسمت شرقی زمین رختخواب پرده نداشته و روی زمین پهن می‌شود. 
یک رختخواب جالب‌توجهی دیدم که فقط لحاف آن دو هزار اکو (واحد پول) می‌ارزید که برای گرمی و سبکی از پوست سمور تهیه‌شده بود. به من گفتند شاه تشک‌های بسیاری از همین جنس دارد. من یک کتاب از تزیینات و تصاویر و اشکال و مینیاتورها و ظروف و کتیبه‌های این تالار تصنیف خواهم کرد.
گوست: 
این عمارت در وسط باغ به‌اندازه دو متر از سطح زمین بلند‌تر ساخته‌شده است و ۳۰ متر طول و 35.26 متر عرض دارد. اتاق‌های آن تماماً منقش و گچ‌بری و در‌هایش خاتم‌سازی و زیباست. تاﻻر وسط گنبدى شکل است و در وسط آن حوضى هشت‌ضلعی به قطر ۳٫۳۰ متر از مرمر عالى به چشم می‌خورد. حوضی که به حوض مروارید معروف است و طورى حجاری‌شده است که وقتى آب از سوراخ‌هایش خارج می‌شود انگار دانه مروارید از آن خارج می‌شود. 
پلکان‌های این عمارت طورى بنا شده که از هر طرف به عمارت بالایی و پایینی قابل‌دسترسی باشد. عمارت غلام‌گردشی‌ها و تالارهای بسیار دارد و درختان کهن و چنارهاى مرتبى آن را احاطه کرده‌اند، قسمتى از آب جوى شاه از مقابل عمارت باﻻیی داخل این باغ می‌شود.
در و دیوار‌ها، ازاره‌‌ها، هلالی‌ها، گنبد‌ها و باﻻخره تمام این عمارت سرتاپا از طلا تزیین یافته و اشکال و تصاویر گوناگون پرندگان، گل‌ها و غیره بر زیبایی آن افزوده‌اند. قصر تابلوهای منقش و زیبایی دارد که توجه را به خود جلب می‌کند.
 کمپفر:
درباره این کاخ می‌گویم آن‌هم برای اینکه فقط به ذکر اهم مطالب درباره آن اکتفا کرده باشم که در وسط یک میدان عریض باز که با تخت سنگ‌های چهارگوش فرش شده قرار دارد. در فواصل معین یک ردیف نیمکت مرمری و همچنین یک جوی آب در دور آن تعبیه‌شده است. 
از همه اطراف حاشیه باغ پیاده‌روهایی که دور آن‌ها را نرده‌های زیبایی گذارده‌اند و در هر دو طرف آن‌ها چنار کاشته‌اند به‌طرف کاخ کشیده شده است. در داخل، سلسله خیابان‌هایی که از طرف شمال به جنوب کشیده شده است، با باغچه‌هایی دلربا قطع می‌شود، درحالی‌که ردیف‌های شرقی-غربی، آبی را که در چهارباغ در زیرزمین گرفته می‌شود به باغ هدایت می‌کند، این آب به کار پر کردن استخر می‌خورد که یازده قدم عرض دارد و از سنگ‌های چهارگوش ساخته‌شده است و مرغابی‌ها و قو‌ها بر سطح این استخر شناورند.
مادام دیولوفوآ: 
موقع رفتن از چهل‌ستون به کاخ هشت‌بهشت باید از کنار حوضی عبور کرد که در میان دو باغ واقع‌شده است. این باغ سلیقه و ذوق ایرانی را به‌خوبی نشان می‌دهد، نه به پارک‌های انگلیسی که از باغچه‌های چمنزار و تپه‌های گل و درختان نشاط‌آور آراسته‌شده شباهتی دارند و نه به باغ‌های فرانسه قرن هفدهم که کاملاً بی‌نظم و تأثرآور بودند.
این باغ‌ها دارای درختان چنار بسیار بلندی هستند که شاخه‌های آن‌ها را تا رأس تراشیده‌اند و زمین هم به‌منزله مزرعه وسیعی ست که در آن گل‌های فشرده و درهم به‌طور بی‌نظمی کاشته‌اند و ابداً نظم و ترتیب و مرغوبی جنس و رنگ در آن‌ها مراعات نشده است. اگرچه از نزدیک منظره عجیب و بدنمایی دارند ولی باید اعتراف کنم که از دور مخصوصاً در آفتاب بسیار خوش‌نما و جالب‌توجه هستند و هر گلی بیشتر از پروانه‌های قشنگ که آن را با بال‌های ظریف خود نوازش می‌دهد جلوه گری می‌کنند. 
در آن‌طرف حوض، کاخ هشت‌ضلعی هشت‌بهشت واقع‌شده که مرکب از یک سالن بزرگ مرکزی و چهار رواق و چهار دستگاه عمارت است و به‌وسیله پله‌ها و گالری‌هایی که روی رواق‌ها ساخته‌شده با هم ارتباط دارند. در روی دیواری که در نزدیکی رواق است دو تابلوی بزرگ دیده می‌شود که در یکی از آن‌ها صورت فتحعلی شاه با پسرانش ترسیم‌شده و در تابلو دیگر او را درحالی‌که مشغول شکار حیوانات وحشی ست نشان می‌دهد. شاه روی اسب خم‌شده و نیزه‌ای در دهان حیوان درنده و مهیبی فروبرده است که معلوم نیست شیر است یا پلنگ.   عمارت هشت‌بهشت هم مانند چهل‌ستون خالی از سکنه است و فرش و مبلی در آن دیده نمی‌شود. از هشت نفر حوری، یعنی زنان سوگلی فتحعلی شاه هم که سابقاً زینت‌افزای هشت‌بهشت بوده‌اند، ابداً نام و نشانی نمانده است. همین‌قدر معلوم است که هشت ملکه زیبا شصت سال قبل در این کندوی سلطنتی به سر می‌بردند.
آندره گدار:
کاخ هشت‌بهشت با تالاری که از هر سو باز است و با چهار عمارت کلاه‌فرنگی در چهارگوشه خود هنوز هم ترکیب اصلی و مختصری از لطف و ملاحت روزگاران گذشته را حفظ کرده است.


کد خبرنگار: 13038
انتهای پیام انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت دلار نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال پرندگان پوست زنان شیر انگلیسی قیمت خودرو قیمت دلار نقل و انتقالات لیگ برتر لیگ ملت های والیبال امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۸۰۰۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کهگیلویه و بویراحمد بهشت سرمایه‌گذاری در عرصه گیاهان دارویی؛ فرصتی که از دست می‌رود

کهگیلویه و بویراحمد را می‌توان بهشت گیاهان دارویی دانست، ظرفیتی که در صورت استفاده بهینه از آن به اشتغال به گِل نشسته‌ این دیار کمک بسیاری می‌کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، امروزه استفاده از گیاهان دارویی در علم پزشکی بر اساس آموزه‌های گذشته به یک باور تبدیل شده‌است و برتری درمان از طریق طب سنتی و گیاهان دارویی به دلیل استفاده کمتر مواد شیمیایی در فرآورده‌های داروی گیاهی مورد تأکید بسیاری از صاحب‌نظران علم پزشکی است.

استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن اقلیم چهارفصل و قرار گرفتن در دامنه رشته کوه‌های دنا از ظرفیت بالایی در برخورداری از گیاهان دارویی برخوردار است، ظرفیتی که در سایه توجه نکردن و کمبود زیرساخت‌ها و نبود عزم جدی از سمت مسئولان استانی به باد فراموشی سپرده شده‌است.

کهگیلویه و بویراحمد بهشت سرمایه‌گذاری در عرصه گیاهان دارویی

وجود ۲۸ درصد انواع گیاهان دارویی کشور در استان کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت مناسبی برای رونق تولید و کاهش بیکاری است، اما به‌دلیل بی‌تدبیری مسئولان و متولیان امر سهم مؤثری در اقتصاد این استان و کاهش بیکاری ندارد.

۴۴۵ گونه گیاه دارویی از مجموع دو هزار گونه در کشور ایران، معادل ۲۸ درصد در سطح ۷۲۴ هزار هکتار از مراتع کهگیلویه و بویراحمد رویش دارد و در واقع در زمینه گیاهان دارویی این استان رتبه نخست کشور را دارد، این در حالی است که این استان، در زمینه بیکاری در رتبه‌های اول قرار گرفته است.

کهگیلویه و بویراحمد دارای ۴۶ گونه گیاهی بومی و سه گیاه دارویی کمیاب دنیا شامل «باریجه»، «آنغوزه» و «گزانگبین» است که به وفور در ارتفاعات استان دیده می‌شود، علاوه بر این از «بیلهر، جاشیر خوراکی، تره کوهی، کلوس، بن سرخ، کارده، آویشن، لاله واژگون، ترنجبین، خارو، خشت، چوش، درمه، برنجاس، کاسنی و سیاه دانه» می‌توان به عنوان گیاهان دارویی و خوراکی در کهگیلویه و بویراحمد نام برد که در فصول مختلف مورد دستبرد سودجویان قرار می‌گیرد و همین امر نسل این گیاهان را در معرض نابودی قرار داده است.

سیدعلی معتمدی‌پور رئیس سازمان جهادکشاورزی کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: کمتر کسی است که نداند استان کهگیلویه و بویراحمد رویشگاه هزاران گونه گیاهی ارزشمند و صدها گونه کمیاب و ده‌ها گونه آندمیک دارویی است، اما آنچه موجب شده تا از این ظرفیت به خوبی استفاده نشود، این است که حلقه‌های این زنجیره به هم متصل نیستند و فعالیت‌هایی که در این حوزه می‌شود، کاملاً جزیره‌ای و پراکنده است.

وی معتقد است که ابتدا باید یک نقشه راه کلی ترسیم و این صنعت را ساماندهی و یکپارچه کنیم، به عبارتی تنها راه نجات این صنعت را از بن‌بست خارج کردن آن و ایجاد یک زنجیره کامل ارزش از صفر تا ۱۰۰ و اتصال آنها به همدیگر می‌داند.

نبود ارتباط تولید، صنعت و کشاورزان با یکدیگر، چالش مهم در استفاده از ظرفیت گیاهان دارویی

معتمدی‌پور با بیان اینکه یکی از خلاءهای این حوزه ارتباط نداشتن بخش تولیدی و صنعتی گیاهان دارویی با بدنه اجرایی و کشاورزان است، می‌گوید: ابتدا باید سیمای کلی گیاهان دارویی را تکمیل کنیم و بدانیم که در این صنعت، چه کارخانه‌های فرآوری با چه تولیداتی فعال است، برای تأمین مواد اولیه آنها چه گیاهانی و در چه سطحی کشت شود و از مشکلات تولیدکنندگان و واحدهای فرآوری در بازار فروش و صادرات اطلاعات کافی داشته باشیم.

وی تصریح می‌کند: برنامه ما در جهاد کشاورزی استان این است که دو سیاست کلان‌بخش کشاورزی یعنی اصلاح الگوی کشت و کشاورزی قراردادی را به صنعت گیاهان دارویی وارد کنیم و راهبرد تشکیل زنجیره ارزش غذایی را در این مورد اجرایی و نهایی کنیم‌.

معتمدی‌پور ادامه می‌دهد: در حال حاضر به دلیل برقرار نشدن ارتباط و اتصال بین حلقه‌های زنجیره گیاهان دارویی، حتی مواد اولیه چند کارخانه بزرگ این حوزه از سایر استان‌ها تأمین می‌شود که برنامه ما این است که با اصلاح الگوی کشت، بخشی از مزارع خود را به تأمین مواد اولیه مورد نیاز این کارخانه‌ها از جمله سینره، زربند، آسه و سایر واحدهای تولیدی اختصاص دهیم.

وی می‌افزاید: در گام دوم نیز سیاست راهگشای کشت قراردادی را در این حوزه نیز عملیاتی می‌کنیم و با همکاری بخش خصوصی فعال با کشاورزانی که مایل به کشت گیاه دارویی باشند، از سوی کارخانه‌ها قرارداد بسته می‌شود تا در یک زنجیره مطمئن هم مواد اولیه مطمئن داشته باشیم، هم کشاورز ما نگران فروش محصولاتش نباشد.

ضرورت معرفی ظرفیت‌های گیاهان دارویی کهگیلویه و بویراحمد به دنیا

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد یکی دیگر از حلقه‌های زنجیره گیاهان دارویی را صادرات می‌داند و می‌گوید: نمایشگاه بزرگی که در اردیبهشت در تهران برگزار می‌شود، می‌تواند سکوی پرتاب این صنعت به سوی توسعه و بالندگی باشد، چرا که تجار و بازرگانان بسیاری از کشورها در این نمایشگاه حضور پیدا می‌کنند و علاوه بر بازاریابی برای تولیدات خود می‌توانیم سرمایه‌گذار نیز جذب کنیم.

وی تصریح می‌کند: اگر می‌خواهیم گیاهان دارویی به یک ظرفیت واقعی و عملی در سفره مردم تبدیل شود، ابتدا باید فعالیت‌های همه نهادهای مرتبط با اشتغال‌زایی همانند کمیته امداد، بنیاد علوی، ستاد اجرایی، جهاد کشاورزی و از طرفی گمرک، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و همه و همه باید تحت یک فرماندهی و برای یک هدف مشترک انجام شود و زنجیره ارزش این صنعت ارزشمند کامل شود.

لزوم اتصال زنجیره گیاهان دارویی به سایر زنجیره‌ها

معتمدی‌پور با بیان اینکه راهی نداریم جز اینکه حلقه‌های مواد اولیه، فرآوری، تجاری‌سازی، بازاریابی، اشتغال، صادرات، فرهنگ‌سازی، آموزش و تحقیقات و همه بازیگران این صنعت به ویژه کشاورزان دارویی کار، منابع طبیعی و مرتع‌کاران و همه و همه را به هم متصل و مرتبط کنیم، می‌گوید: جهاد کشاورزی گام‌های مؤثری در این زمینه برداشته است اما خروجی نهایی و مطلوب این کار نیازمند مشارکت و همکاری بسیاری از نهادهای بیرونی و بخش خصوصی است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد، گام بعدی در تشکیل زنجیره گیاهان دارویی را برقراری ارتباط میان این زنجیره با دیگر زنجیره‌ها از جمله در شیلات می‌داند و می‌افزاید: ما به کمک زنجیره گیاهان دارویی می‌توانیم داروهای دامپزشکی برای صنعت ماهی استان تولید کنیم یا آفت‌کش‌ها در بخش زراعت، بنابراین ابتدا باید حلقه‌های زنجیره ارزش در هر بخش را کامل کنیم و بعد برای برقراری ارتباط هدفمند میان زنجیره‌های ارزش محصولات مختلف اقدام کنیم.

کمک به ایجاد واحدهای فرآوری گیاهان دارویی، برنامه دولت سیزدهم در کهگیلویه و بویراحمد

سیدعلی احمدزاده استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم در این ارتباط می‌گوید: به منظور ترویج و استفاده از گیاهان دارویی استان چندین برنامه در دستور کار مجموعه اجرایی دولت در استان قرار گرفته است.

وی این استان چهار فصل را ظرفیت بسیار مناسبی برای تولید و اشتغال می‌داند و می‌افزاید: برنامه‌ریزی جهادی در راستای توسعه کشت گیاهان دارویی به بهبود کسب و کار و توسعه استان کمک زیادی می‌کند.

احمدزاده با بیان اینکه کمبود زیرساخت‌ها در استان، یکی از مشکلات است، ادامه می‌دهد: ایجاد کارخانه‌های فرآوری گیاهان دارویی نظیر کارخانه فرآوری گیاهان دارویی گچساران نقش مهمی در تشویق بهره‌برداران و جذب سرمایه‌گذاران در زمینه گیاهان دارویی خواهد داشت.

به گزارش ایمنا، گیاهان دارویی با خواص بی‌شمار صنعتی و خوراکی در ارتفاعات مناطق روستایی استان وجود دارد که با برنامه‌ریزی اصولی و علمی مسئولان می‌تواند تجارت پرسودی هم در زمینه جذب گردشگری روستایی برای مردم استان رقم بزند.

از آنجا که توسعه گردشگری در یک منطقه همواره متأثر از توان‌ها و قابلیت‌های محلی است بنابراین وجود گیاهان دارویی در مناطق روستایی این دیار می‌تواند یکی از راه‌های توسعه صنعت گردشگری همراه با ایجاد درآمدزایی برای مردم کهگیلویه و بویراحمد باشد.

برنامه‌ریزی برای بهره‌برداری مناسب و علمی از گیاهان دارویی مانند آویشن، بومادران، پونه، موسیر کوهی و لاله‌های واژگون یکی از دیگر از قابلیت‌های گردشگری درشهرستان‌های استان است.

بنابراین با توجه اینکه گردشگری یکی از صنایعی است که به سرعت در حال رشد است با رشد و رونق گردشگری نیازها و تقاضاهای جدید پیش می‌آید و میزان تقاضا نسبت به کالاها، خدمات و امکانات موجود افزایش پیدا می‌کند.

گیاهان دارویی در مناطق روستایی کهگیلویه و بویراحمد می‌تواند محیطی برای ایجاد کسب‌وکارهای جدید را فراهم کند و موجب افزایش روحیه کارآفرینی در بین روستاییان شود و رونق گردشگری، محیط روستا را از نظر اقتصادی، به محیطی پویا تبدیل می‌کند و در واقع، محیط روستا به محیطی انگیزشی و محرک برای کارآفرینی تبدیل می‌شود.

کد خبر 745796

دیگر خبرها

  • قطعه ای از بهشت در زمین + فیلم
  • آقای احمد خاتمی، چه کسی گفته شما بهشتی هستید؟
  • ساماندهی کودکان گل‌فروش در مسیر بهشت‌زهرا
  • ساماندهی کودکان گل‌فروش از بزرگراه شهید هاشمی و بهشت‌زهرا
  • رونمایی از ماکت عمارت تاریخی پست گیلان در شهرداری رشت
  • اجرای طرح ساماندهی کودکان گل فروش حاشیه بزرگراه شهید هاشمی و بهشت زهرا (س)
  • ساماندهی کودکان گل فروش در حاشیه بهشت زهرا (س)
  • کهگیلویه و بویراحمد بهشت سرمایه‌گذاری در عرصه گیاهان دارویی؛ فرصتی که از دست می‌رود
  • کهگیلویه و بویراحمد، بهشت گیاهان داروئی؛ فرصتی که از دست می‌رود
  • آسفالت معابر آرامستان بهشت رحمت شهرکرد