Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@11:57:11 GMT

دلایل کاهش جمعیت ببرها در جهان

تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۸۴۳۹۶

دلایل کاهش جمعیت ببرها در جهان

به گزارش ایسنا، طبق اعلام صندوق جهانی حیات وحش (WWF) در حال حاضر تنها حدود ۳۹۰۰ قلاده ببر وحشی در جهان باقی مانده و این در حالی است که حدود یک قرن پیش، بیش از ۱۰۰ هزار ببر در حیات وحش زیست داشته‌اند.

از آغاز قرن بیستم بیش از ۹۵ درصد جمعیت ببرهای جهان از بین رفته و در سراسر آسیا بحرانی بغرنج دامن‌گیر ببرهای وحشی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نمی‌توان این واقعیت را انکار کرد که ببرها، این بزرگ‌ترین گونه‌های گربه‌سان در سراسر جهان، یکی از نمادین‌ترین حیوانات کره زمین به شمار می‌روند.

۱۳ کشور مختلف یک هدف زیست محیطی بلندپروازانه را برای دو برابر کردن شمار ببرهای وحشی جهان تا سال ۲۰۲۲ میلادی تعیین کرده بودند که آن را با عنوان هدف "TX2" می‌شناسند.

روز جهانی ببر در سال ۲۰۱۰ میلادی در نشست ببر سنت پترزبورگ انتخاب شد تا به افزایش آگاهی‌ها نسبت به کاهش شمار ببرهای حیات وحش، قرار گرفتن این حیوانات در آستانه انقراض و تشویق به تلاش برای حفظ آن‌ها کمک شود. نمایندگان کشورهای حاضر در این نشست با انتشار بیانیه‌ای هدف "TX2" را تعیین و به انجام آن متعهد شدند.

سازمان‌های مختلف مربوط به حیوانات از جمله صندوق جهانی حیات وحش (WWF)، صندوق بین‌المللی رفاه حیوانات (IFAW) و موسسه "اسمیتسونین" رویدادهای مختلفی را هر ساله در این راستا برگزار می‌کنند.

در ادامه دلایل اصلی کاهش جمعیت ببرهای حیات وحش سراسر جهان به نقل از سایت "جاگرانجاش" آورده شده است:

شکار و تجارت غیرقانونی

با توجه به تقاضای بالای طب سنتی چینی برای اعضای مختلف بدن ببرها،‌ این حیوانات با مشکل شکار غیرقانونی مواجه‌اند. این حیوانات در معاملات تجاری غیر قانونی حیات وحش با قیمت‌های بسیار بالا به فروش می‌رسند.

از دست رفتن و تجزیه زیستگاه‌ها

امروزه و با افزایش جمعیت انسان‌ها، تعداد جنگل‌ها رو به کاهش است. از بین رفتن جنگل‌ها به دلایل متعدد مانند کشاورزی، صنایع و غیره حدود ۹۳ درصد از زیستگاه‌های طبیعی ببرها را از بین برده است. گربه‌سانان بزرگ برای بقا به زیستگاه‌های امن و آرام نیاز دارند اما فعالیت‌های مختلف توسعه‌ای در مناطق محافظت‌ شده به تهدیدی بزرگ برای ببرها تبدیل شده است.

تغییرات اقلیمی

با افزایش سطح دریا به دلیل تغییرات اقلیمی، "سونداربانس‌"ها که نوعی جنگل‌ حرایی و از زیستگاه‌های اصلی ببرهای سلطنتی بنگال محسوب می‌شوند در حال ناپدید شدن هستند.

بیماری

بیماری‌های متعددی نیز از عوامل اصلی انقراض ببرها هستند. ببرهای بسیاری تلف شده و دلیل مرگ آن‌ها مشخص نشده است. بیماری‌های مشخصی مانند پنلوکوپنی و سل گسترش یافته و منجر به تلف شدن این حیوانات می‌شوند.

از دست رفتن تنوع ژنتیکی

مطالعه موسسه حیات وحش هند (WII) نشان می‌دهد که یکی از دلایل کاهش جمعیت ببرها از دست دادن تنوع ژنتیکی در طول چندین سال‌ بوده است.

همچنین از دیگر عوامل بومی‌تر و موثر در کاهش جمعیت این گربه‌سانان بزرگ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- تعارض و درگیری‌های میان انسان‌ها و ببرها که بر کاهش جمعیت این گربه‌سانان بزرگ تاثیر گذاشته است.

- فقدان زیرساخت‌های محافظتی در این روند اثرگذار است.

- افزایش روز به‌ روزی گردشگری نیز یکی از عوامل کاهش جمعیت ببرها است.

-  فقدان بودجه برای حفاظت از ببرها نیز یکی از دلایل اصلی است.

کد خبر 449683 برچسب‌ها حیوانات

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: حیوانات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۸۴۳۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت

ایسنا/لرستان ورود فرزند به خانواده، گرما را وارد خانه می‌کند. با به دنیا آمدن فرزندان، امید و آرزو در والدین افزایش می‌یابد. تأثیر فرزندآوری بر خانواده این‌گونه است که خانواده‌هایی که صاحب فرزند هستند، بیش از خانواده‌های بدون فرزند از زندگی لذت می‌برند. احساس خوشبختی و امید به زندگی در خانواده‌های فرزنددار بیشتر است.

امروزه در پی فرایند شهرنشینی، توسعه‌یافتگی جوامع و گستردگی رسانه‌های جمعی و نهایتاً پدیده جهانی‌شدن در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه میزان موالید با توجه به نرخ باروری در سطح جایگزینی و حتی پایین‌تر از آن تنزل پیدا کرده است.

بروجرد نیز از جمله شهرستان‎های است که در سه دهه اخیر دچار افت شدید در نرخ باروری روند پیری جمعیت آهنگ خود را به صدا آورده است. تغییرات باروری و کاهش فرزندآوری که عنوان گذار جمعیتی برای آن لحاظ شده است در موازات صنعتی شدن، افزایش کیفیت سطح زندگی و بهبودی شرایط بهداشت و در نتیجه کاهش مرگ‌ومیر بوده و کاهش باروری تحت تأثیر این تغییرات، اندکی پس از کاهش مرگ‌ومیر رخ داده که این کاهش مربوط به تغییر در شیوه زندگی است.

 فرزندآوری پدیده مهمی در حرکات جمعیتی و محور توسعه پایدار برای کشورهایی که سطح جانشینی پایینی دارند، محسوب می‌شود. هر چند فرزندآوری و تولد ظاهراً امر ساده‌ای به نظر می‌رسد اما مسئله پیچیده‌ای است که عوامل کمی و کیفی متعددی بر آن مؤثر است.

خانواده‌های دارای فرزند بیشتر به‌عنوان الگو معرفی شوند

رضا کاوند عضو هیات علمی دانشگاه آیت‌الله‌العظمی بروجردی (ره)، در این خصوص اینکه چرا تمایل مردم به فرزندآوری کم شده است، گفت: در حال حاضر مسئله مدرن شدن جامعه ایران است، هرچقدر به سمت مدرن شدن می‌رویم ارزش دوران سنت جای خود را به ارزش مدرن می‌دهد که یکی از این ارزش‌ها فرزندآوری بوده، به‌طوری‌که در دوران سنت خانواده‌های که فرزند بیشتر داشتند دارای ارزش و اهمیت خاصی بودند.

وی خاطرنشان کرد: مدرن شدن شاخص‌های زیادی دارد که از جمله این شاخص‌ها این است که افراد به جای جمع‌گرا بودن فردگرا می‌شوند و بر اساس روابط خونی در ارتباط هستند هرچقدر فردگراتر، منفعت‎گراتر می‌شوند و فرزنددار شدن را باعث عدم آسایش، اشتغال، رفاه و ... می‌دانند.

این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه در جامعه مدرن خانواده‌ها تک‌هسته‌ای می‌شوند، افزود: در این راستا باید ارزش‌ها تغییر یابد و خانواده‌های که دارای فرزند بیشتر هستند شادابی و نشاط آن‌ها برای جامعه نشان داده و در فضای مجازی به‌عنوان الگو معرفی شوند.

کاوند ادامه داد: در حال حاضر ارزش‌ها را فضای مجازی تعریف و الگو را به جامعه معرفی می‌کند که از این فضا می‌توان برای فرزندآوری استفاده کرد و ذهنیت مردم را نسبت به فرزندآوری تغییر داد.

مادر بودن ارزشمند است

وی تصریح کرد: الگوسازی برای جامعه در این زمینه بسیار مهم است برای هر کاری ارزشها باید تغییر کند و چون مادر بودن خیلی باارزش است باید برای بانوانی که فرزند بیشتری دارند ارزش بیشتری قائل بود.

عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه مادران شاغل و غیرشاغل با اجرای کارهای فرهنگی به فرزندآوری تشویق شوند، افزود: باید ارزش‌های مردم شناسایی شوند و کارهای فرهنگی در قالب آن ارزش‌ها صورت گیرد.

علاوه بر فرهنگ‎سازی تشویق و ترغیب زوجین برای فرزندآوری یکسری حمایت‌ها نیز باید از خانواده‌ها صورت گیرد که در این راستا مسئولین اقداماتی را با عنوان طرح جوانی جمعیت انجام داده‌اند که در شهرستان بروجرد نیز این مهم صورت گرفته است.

مسلم مرادی، معاون استاندار لرستان و فرماندار بروجرد دراین‌باره، اظهار کرد: در طرح جوانی جمعیت، دولت حمایت‌های خوبی از خانواده‌های دارای سه‌قلو و سه فرزند به بالا انجام می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: در راستای اجرای طرح جوانی جمعیت در بروجرد ۱۷۳ قطعه زمین به متقاضیان واجد شرایط اهدا و یک هزار و ۱۰۰ نفر برای اهدای زمین رایگان طرح جوانی جمعیت ثبت‌نام کردند که پیگیر تحویل زمین به آنان هستیم.

فرماندار بروجرد بیان کرد: سازمان بهزیستی نیز خدمات خوبی به خانواده‌های دارای فرزند سه‌قلو ارائه می‌دهد که باید با مراجعه به اداره بهزیستی ثبت‌نام کرده و مقدمات کار را انجام بدهند.

فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت باید استمرار داشته باشد

مرادی ادامه داد: جوانی جمعیت باید در اولویت اول کاری مسئولین قرار گیرد و اداره ثبت‌احوال شهرستان خانواده‌های که دارای بیشترین فرزند هستند، شناسایی کنند تا به جامعه معرفی شوند تا به‌عنوان الگو در جامعه قرار گیرند.

وی با بیان اینکه کلیه بانک‌های شهرستان باید گزارشی از پرداخت وام‌های تکلیفی ارائه دهند، افزود: برای فرزندآوری باید کار فرهنگی صورت گیرد.

معاون استاندار لرستان تصریح کرد: در این راستا یک مرکز مشاوره در دانشگاه آیت‌الله‌العظمی بروجردی (ره) کلنگ‌زنی شده و در حال حاضر یک مرکز به‌صورت موقت در اختیار آن‌ها قرار خواهد گرفت.

مرادی بیان کرد: اگر می‌خواهیم فردا حرفی برای گفتن داشته باشیم، مهمترین موضوع در این زمینه، جوانی جمعیت است و جوان است که می‌تواند جامعه را به مقصود برساند.

وی اظهار کرد: فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت باید استمرار داشته باشد و روش‌ها و پارامترهای مختلفی برای تشویق خانواده و زوج‌های جوان به فرزندآوری وجود دارد که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، چون همه افراد جامعه در ترویج و تبیین فرهنگ فرزندآوری نقش دارند و لذا باید از همه ظرفیت‌های فرهنگی، دینی و اطلاع‌رسانی در جهت ترویج این فرهنگ استفاده کنیم.

فرماندار بروجرد با بیان اینکه ایران سومین حکومت اسلامی در طول تاریخ است، اولین حکومت را پیامبر (ص) و دومین حکومت اسلامی را حضرت علی (ع) تشکیل داد، گفت: دشمنان همه تلاش خود را برای کم کردن جمعیت شیعیان انجام داده و می‌دهند، بحث جوانی جمعیت و فرزندآوری در کشور با قوانین خوبی روبرو است.

مرادی بیان کرد: در راستای حمایت از خانواده‌های که سه فرزند یا بیشتر دارند به پدران خانواده دارای سه فرزند به بالا که بیکار هستند کار داده شده و به خانواده‌هایی که چهار فرزند زیر ۲۰ سال دارند نیز یک قطعه زمین اهدا می‌شود.

وی ادامه داد: بسته‌ حمایتی لبخند مادری ستاد اجرایی، متشکل از ۴۸ قلم مورد نیاز کودک، تأمین پوشاک به مدت شش ماه و هدایای نقدی که جمعاً به ارزش ۳۳۰ میلیون ریال است که به خانواده‌های دارای فرزندان چندقلوزایی که در سال جاری متولد شده‌اند اهدا می‌شود.

فرماندار بروجرد با بیان اینکه ۴۷۳ زوج نابارور در بروجرد شناسایی شده که تشکیل پرونده برای آن‌ها صورت گرفته تا مورد حمایت قرار گیرند، افزود: جامعه روستایی تاکنون در مباحث جوانی جمعیت مورد غفلت قرار گرفته است و دهیاران در بحث تبلیغی و فرهنگی می‌توانند نقش مؤثری در جوامع روستایی داشته باشند.

مرادی خاطرنشان کرد: دهیاران قانون جوانی جمعیت را به‌خوبی مطالعه و زوج‌های نابارور را در روستاها شناسایی و معرفی کنند تا حمایت‌های لازم از آن‌ها صورت گیرد.

مسائل و مشکلات اقتصادی اولین عامل در کاهش فرزند آوری نیست

در این خصوص فریبا ولی‌پور، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان، اظهار کرد: قانون جوانی جمعیت دارای ۷۳ ماده قانونی تهیه شده که ضمن مشخص کردن وظایف همه دستگاه‌های اجرایی تأمین‌کننده موارد حمایتی از دهک‌های پایین جامعه در راستای جوانی جمعیت است.

وی خاطرنشان کرد: شهرداری‌ها تاکنون کمترین میزان همکاری در این زمینه را داشته‌اند و براساس ماده ۳۲ قانون جوانی جمعیت شهرداری باید ۳۰ درصد فضای محیطی در اختیار خود را به مسئله تبلیغ و فرهنگ‌سازی در این خصوص اختصاص دهد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان با بیان اینکه دهیاران در روستاها همکاری کنند تا افراد به فرزندآوری تشویق شوند و موانع را در این مسیر نباید پررنگ‌تر از واقعیت نشان داد، گفت: مطالعات در شهرستان بروجرد نشان می‌دهد مسائل و مشکلات اقتصادی اولین عامل در کاهش فرزند آوری نیست بلکه یکی از مشکلات در این شهرستان اختلاف سنی بسیار زیاد بین فرزند اول و دوم خانواده است.

ولی‌پور بیان کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که در حوزه جوانی جمعیت در بروجرد باید مورد توجه قرار گیرد، فاصله زمانی بین ازدواج تا تولد اولین فرزند است که گاهی به هشت سال هم می‌رسد.

وی با اشاره به طرح جوانی جمعیت، افزود: سه‌قلوها تا پایان ۶ ماهگی از طرف ستاد اجرایی فرمان امام (ره) شیرخشک و پوشک آنان تأمین می‌شود و بهزیستی نیز دوقلوها را تا پایان ۲ سالگی مورد حمایت قرار می‌دهد و بیمه سلامت و بیمه تأمین اجتماعی مکلف هستند تا ۹۰ درصد هزینه‌های ناباروری را تأمین کنند.

70 درد جمعیت لرستان به عنوان جمعیت فعال هستند

فریبرز امیری، مدیرکل ثبت احوال لرستان در این خصوص، گفته بود: در بازه زمانی ۹۵ تا ۱۴۰۱ میزان ولادت ۳۳ درصد و ازدواج ۲۳ درصد کاهش داشته و در حال حاضر ۷۰ درصد جمعیت استان به‌عنوان جمعیت فعال بین ۱۵ تا ۶۵ سال سن دارند که نشان‌دهنده قرار گرفتن در وضعیت پنجره جمعیتی است.

وی خاطرنشان کرد: این رده سنی می‌تواند فرصتی طلایی باشد و این جمعیت هم می‌تواند خودش عاملی برای جوانی جمعیت و توسعه باشد.

مدیرکل ثبت احوال لرستان افزود: از سال ۱۳۸۵ تاکنون که جمعیت در این وضعیت قرار دارد، هنوز اقدام و برنامه خاصی اعمال نشده و تداوم این مسیر و بی‌توجهی به قانون جوانی جمعیت به پیری جمعیت خواهد رسید. لذا اگر هفت درصد جمعیت بالای ۶۵ سال باشد آن جمعیت رو به سالمندی است و در حال حاضر ما از نظر جمعیتی در این وضعیت قرار گرفته‌ایم.

امیری اضافه کرد: توجه به اجرای قانونی جوانی جمعیت همکاری و هماهنگی همه جانبه‌ای را لازم دارد تا بتوان به ساختار جمعیتی مطلوب رسید.

به گزارش ایسنا، در کنار مشکلات اقتصادی که قاطبه‌ قشر متوسط و متوسط به پایین جامعه را تحت ‌فشار مالی قرار داده، مشکلات فرهنگی و اجتماعی نیز در کاهش میزان ازدواج و حتی کاهش فرزندآوری در بین خانواده‌های ایرانی موثر است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بیش۱۸۷ هزار مادر در سال گذشته مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • لزوم فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند
  • تضمین حیات شهری با افزایش درختان
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است
  • حمایت از طرح‌های اشتغال‌زایی روستایی در همدان
  • بزرگ‌ترین شهرهای جهان ۲۰۲۴ بر اساس جمعیت و مساحت
  • خراسان جنوبی به لحاظ افزایش ولادت چهارمین استان کشور است