Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@06:02:07 GMT

ساماندهی دست‌فروشان در بازارهای شب

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۰۰۸۴۵

ساماندهی دست‌فروشان در بازارهای شب

وانت‌بارهای دوره‌گردی که در محله‌ها میوه و سبزی یا لوازم خانگی و پارچه می‌فروشند، یا بساط‌های کوچکی از خوراکی، پوشاک و وسایل تزئینی که هر روز در گوشه و کنار پارک‌ها و خیابان‌های شهر پهن می‌شوند، پدیده‌ای به نام دست‌فروشی را در اصفهان به نمایش می‌گذارند که هرچند با برخوردهای سخت‌گیرانه برای جلوگیری از سد معبر به حاشیه رفته، هیچ‌گاه حذف نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

به سختی می‌توان پدیده دست‌فروشی در کلان‌شهر اصفهان را تعریف کرد؛ دست‌فروشان گاهی چهره متکدی به خود می‌گیرند (مثل مرد جوان و بلندبالایی که با سر و شکلی ژولیده، کیسه حمام می‌فروشد) و گاهی به معضل کودکان کار گره می‌خورند (مانند پسربچه‌هایی که در پارک‌های پررفت‌وآمد شهر، لواشک و جوراب می‌فروشند). بسیاری از آن‌ها هم دلال‌هایی هستند که آهن‌آلات قراضه یا نان خشک و ضایعات جمع‌آوری می‌کنند یا اجناس قاچاق و بی‌کیفیت را به مشتریانشان تحویل می‌دهند؛ اما واقعیت انکارنشدنی این است که با وجود همه برخوردهای تلخ و تلاش‌ها برای حذف این پدیده از سیمای شهری، دست‌فروشی همچنان در بیشتر محله‌های شهر خودنمایی می‌کند.

از حفظ نظم و آرامش شهر تا واقعیت اقتصادی 

سر و کله نمکی‌ها، چاقوتیزکن‌ها و پلاسکوفروش‌ها که با وانت کوچه به کوچه، شهر را زیر پا می‌گذاشتند از دهه ۶۰ و ۷۰ در کوچه و خیابان‌های شهر پیدا شد. هنوز هم لوازم خانگی، پارچه و میوه‌فروشانی هستند که مشتریان ثابتی در محله‌ها دارند و در روزهای خاصی از هفته به هر نقطه از اصفهان سر می‌زنند. شکل دیگری از این دست‌فروشان نیز در قدیم جا و مکان مشخصی داشتند. از لبو، بلالی، باقالی و کاهوسکنجبین‌فروشان خیابان چهارباغ گرفته تا فروشندگان پر هلو و آب پر در اطراف میدان کهنه و بافت قدیمی شهر.

در آن سال‌ها، دست‌فروشی هم یک راه درآمد برای قشرهای ضعیف جامعه بود و هم بخش جذابی از ‌فرهنگ و اقتصاد شهر را به نمایش می‌گذاشت اما برخوردهای سرسختانه و سخت‌گیری‌های ماموران سد معبر و مدیرانی که دست‌فروشی را زیبنده نصف جهان نمی‌دانستند، کم‌کم این شکل از اقتصاد شهری را به حاشیه راند و در ردیف آسیب‌های اجتماعی مانند تکدی‌گری، کودکان کار و... قرار داد.

با این‌که سال‌هاست بساط دست‌فروشان به‌ویژه در اصفهان یکی از چالش‌های مدیران شهری برای حفظ نظم و زیبایی شهر است، این بخش جدایی‌ناپذیر اقتصاد شهری همچنان به حیات خود ادامه داده است و شاید مهم‌ترین وظیفه مدیران شهری تصمیم‌گیری برای چگونگی فعالیت درست آن‌ها و هدایتشان به بازارهای محلی باشد.  

بازتعریف و ساماندهی دست‌فروشی

عضو کمیسیون حمل و نقل، محیط ‌زیست و فناوری اطلاعات شورای اسلامی شهر اصفهان درباره کم‌رنگ شدن دست‌فروشی در دهه اخیر به همشهری می‌گوید: منکر این موضوع نیستیم که دست‌فروشی می‌تواند در شرایط اقتصادی کنونی، فرصتی برای رونق اقتصادی شهر باشد اما برای این کار باید نخست دست‌فروشی را بازتعریف کنیم تا مشخص شود چه فعالیت‌هایی را به عنوان دست‌فروشی می‌شناسیم.

«اصغر برشان» با تأیید این موضوع که امرار معاش بخشی از قشرهای ضعیف جامعه با این پدیده گره خورده است، ادامه می‌دهد: در کنار این موضوع، فراموش نکنیم که اصفهان به عنوان یک کلان‌شهر گردشگری در دنیا شناخته می‌شود؛ در چنین شرایطی مساله دست‌فروشی از حساسیت خاصی برخوردار است.  وی حضور دست‌فروشان در مناطق پربازدید و گردشگرپذیر اصفهان را بر هم زننده منظره‌های تاریخی و طبیعی شهر می‌داند و می‌گوید: در اصفهان سابقه دست‌فروشی‌های سامان‌یافته کم نبوده است. از جمله می‌توان به جمعه‌بازار کتاب اشاره کرد که اکنون بنا به دلایلی از بین رفته یا روزبازارهایی که هنوز هم در برخی محله‌های حاشیه شهر برگزار می‌شود و جمعیت زیادی خریدار و فروشنده را یک جا جمع می‌کند.

این عضو شورای اسلامی شهر که حضور دست‌فروشان در بعضی نقاط شهر مانند مسیر پیاده‌راه چهارباغ یا باغ رضوان در روزهای آخر هفته را مشکل‌ساز می‌داند، توضیح می‌دهد: خوشبختانه در مسیر باغ رضوان از سوی سازمان ساماندهی مشاغل شهری، مکانی در اختیار میوه‌فروشان این مسیر قرار گرفت تا مزاحمت و خطرهای احتمالی‌ای که حضور آن‌ها در روزهای آخر هفته برای شهروندان ایجاد می‌کند، برطرف شود.  

دغدغه سلامت شهروندان و نظم معابر عمومی

برشان با اشاره به تجربه موفق برخی کلان‌شهرهای کشور و حتی شهرک‌های اطراف اصفهان مانند شاهین‌شهر در ایجاد بازارچه‌های محلی اغذیه‌فروشی و کافی‌شاپ می‌گوید: اگر متقاضی برای ایجاد چنین مکان‌هایی در شهر اصفهان هم وجود داشته باشد و سلامت و بهداشت مواد غذایی که قرار است در این بازارچه‌ها به مردم عرضه شود، از سوی مسئولان بهداشت مورد تایید قرار گیرد، شهرداری هیچ ممانعتی به عمل نخواهد آورد.

او که جای خالی بازار خرید و فروش لوازم خانگی دست دوم در اصفهان را محسوس می‌داند، می‌افزاید: ایجاد بازارچه‌ای برای آن‌که شهروندان بتوانند اجناس خانگی دست دوم خود را خرید و فروش کنند، مانند آنچه در جمعه‌بازار خودرو اتفاق افتاده، اگرچه ممکن است پای دلال‌ها و واسطه‌ها را نیز به میدان باز کند، یک راهکار مناسب برای صرفه‌جویی اقتصادی در شرایط کنونی است.

ابتکاری برای ساماندهی دست‌فروشان

معاون خدمات شهری شهردار اصفهان می‌گوید: راه‌اندازی بازار شب در اصفهان با هدف ساماندهی دست‌فروشان شهر و رونق کسب و کار مردم به‌ویژه برای اقشار کم‌درآمد در برنامه‌های شهرداری قرار گرفته است. «حسین امیری» راه‌اندازی بازارهای شب را از نظر مسائل حاشیه‌ای، امنیتی و اجتماعی، نیازمند همکاری و هماهنگی با دستگاه‌های دیگر می‌داند و یادآور می‌شود: برای راه‌اندازی بازارهای شب در نقاط مختلف شهر تاکنون چند نقطه پیشنهاد شده، اما در حال حاضر فقط یکی از محل‌های پیشنهادشده تأیید شده و درصدد هستیم بخشی از دست‌فروشان را به منظور جلوگیری از سد معبر، در بازارهای شب ساماندهی کنیم که تحقق این هدف نیاز به برنامه‌ریزی دقیق، مطالعه و کار عملیاتی دارد.  

شهر به دست‌فروش هم نیاز دارد

«حمیدرضا شش‫جوانی»، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه هنر اصفهان، دست‌فروشی در جامعه ما را شکلی از مبارزه تهیدستان برای ادامه بقا می‌داند و می‌گوید: آن‌ها اضطرار دارند، شغلی ندارند، مکانیسم تظلم‫خواهی برایشان وجود ندارد، نمی‌توانند در تولید دخالت کنند و نماینده‫ واقعی در حزب‌های سیاسی و قدرت ندارند که منافع آن‌ها را دنبال کند، تمام این شرایط موجب می‌شود تهیدستان مجبور به اقدام‌های فردی مثل دست‌فروشی شوند تا در فرایند توزیع دوباره، امکاناتی را که از آن‌ها سلب شده، بگیرند.

این جامعه‌شناس با اشاره به این‌که دست‌فروش‌ها از خیابان به‌عنوان عرصه عمومی استفاده می‌کنند، می‌افزاید: این استفاده، با نظم مد نظر شهرداری و دولت در تضاد است؛ به همین دلیل شهرداری‌ها معمولاً فضاهای جداگانه‌ای مثل پارکینگ برای فعالیت به دست‌فروش‌ها می‌دهند و به این شیوه، فعالیتشان را محدود می‌کنند اما فراموش نکنیم حذف دست‌فروش‌ها از شهر و محدود کردن آن‌ها، نشاط را از فضای شهری می‌گیرد؛ چراکه شهر به دست‌فروش هم نیاز دارد و حضور آن‌ها بخشی از هویت شهر است.

ساماندهی در بازارچه‌های قدیمی به جای حذف

مدیر کل پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان درباره سیاست‌های شهرداری در برخورد با پدیده دست‌فروشی می‌گوید: سیاست شهرداری اصفهان حذف دست‌فروشان نیست، بلکه ساماندهی آن‌ها در بازارچه‌های قدیمی همچون شنبه‌بازار، یک‌شنبه‌بازار و جمعه‌بازار است تا دیگر در معابر شهر چهره نازیبایی از فعالیت آن‌ها دیده نشود.

«حسن محمدحسینی» با اشاره به بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها، جلوگیری از مشاغل مزاحم را یکی از وظایف شهرداری‌ها می‌داند و می‌افزاید: برابر تبصره یک بند ۲ ماده ۵۵ و تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداری‌ها، استفاده از معابر عمومی برای کسب ممنوع است و بر همین اساس، فعالیت وانت‌بارهای دوره‌گرد در محله‌ها مصداق بارز سد معبر به شمار می‌آید؛ همچنین در بند ۲۰ ماده ۵۵ اصلاحی قانون شهرداری‌ها آمده است سد معابر عمومی‌ و اشغال پیاده‌روها و استفاده غیرمجاز از آن‌ها، میدان‌ها، پارک‌ها و باغ‌های عمومی ‌برای کسب و سکونت ممنوع است.

او برخورد قانونی با وانت‌های دوره‌گرد و ساماندهی آن‌ها را در دستور کار مدیریت پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان اعلام می‌کند و می‌گوید: بیشتر وانت‌بارها و دست‌فروشان در ۳۴ بازارچه قدیمی محله‌های مختلف شهر ساماندهی شده‌اند و اگر وضعیت موجود اصفهان را با دیگر کلان‌شهرها مقایسه کنیم، پی می‌بریم اصفهان نسبت به سایر کلان‌شهرها در جمع‌آوری دست‌فروشان و متکدیان بسیار خوب عمل کرده است.

او بر این باور است که چون دست‌فروشان هزینه‌های مربوط به اجاره ملک، عوارض و مالیات را نمی‌پردازند، کالاهای خود را با قیمتی پایین‌تر عرضه می‌کنند و این امر سبب استقبال شهروندان از آنان می‌شود. اما در این بین شهروندان باید توجه داشته باشند از نظر کیفیت اجناس نمی‌توان به دست‌فروشان اعتماد کرد.  مدیر کل پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان از استقرار نیروهای آموزش‌دیده در مراکز شهر برای برخورد قانونی با دست‌فروشان خبر می‌دهد و می‌گوید: متأسفانه ضعف مهم در این زمینه مربوط به همراهی مردم است و شهروندان باید همکاری‌های خود را افزایش دهند.

کد خبر 449906 برچسب‌ها استان اصفهان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: اصفهان کلان شهر اصفهان خیابان چهارباغ حمل و نقل محیط زیست دانشگاه هنر اصفهان استان اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۰۰۸۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصفهان موفق‌ترین استان در اجرای مأموریت ساماندهی اتباع خارجی است

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان گفت: در دولت سیزدهم به طور قاطع از سال گذشته اتباع غیرمجاز طرد شدند و استان اصفهان در اجرای این مأموریت موفق‌ترین استان در کل کشور است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدرضا جان‌نثاری ظهر امروز _پنجشنبه ششم اردیبهشت_ در نشست مشترک شورای اداری شهرستان و استان اصفهان با اشاره به جلسات مردمی استاندار اصفهان با مردم شرق شهرستان اصفهان، اظهار کرد: بخشی از نیازمندی‌های حوزه‌های عمرانی و زیرساخت‌های فرهنگی مردم این منطقه در جلسه امروز مورد بحث قرار گرفت که این نیازمندی‌ها هم از لحاظ اقتصادی و هم فرهنگی اجتماعی باید مورد توجه قرار بگیرد.

وی افزود: نکات خاص مربوط به منطقه باید در جلسه شورای تأمین مورد بحث قرار گیرد و تصمیماتی در حوزه مسائل اجتماعی و گاهی امنیتی در خصوص این نکات گرفته شود.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان با اشاره به مسئله حضور اتباع خارجی در منطقه شرق اصفهان تصریح کرد: رسیدگی به حوزه اتباع خواست ملی است و مربوط به شهر و منطقه خاصی نمی‌شود و البته نمی‌توان همه موضوعات مرتبط با آنها را حل کرد.

وی تشریح کرد: نباید در نگاه به اتباع خارجی با محوریت افغانستانی‌ها افراط و تفریط شود چون این افراد هم فرصت‌های خوبی برای ما به وجود می‌آوردند و هم حضور آنها ممکن است آسیب‌هایی داشته باشد.

جان‌نثاری افزود: اتباع خارجی دو دسته هستند که دسته اول آنها مورد شناسایی واقع شده‌اند و از وضعیت آنها آگاه هستیم اما دسته دوم آنها غیرقانونی هستند و در هیچ‌یک از طرح‌های شناسایی اتباع خارجی هم حضور پیدا نکرده‌اند.

وی اظهار کرد: در دولت‌های قبل رسیدگی به موضوع حضور اتباع خارجی مورد بی توجهی قرار گرفت اما در این دولت به طور قاطع از سال گذشته اتباع غیرمجاز طرد شدند و استان اصفهان در اجرای این مأموریت موفق‌ترین استان در کل کشور است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان با بیان اینکه در بخش مرکزی منطقه شرق شهرستان اصفهان نیز اتباع خارجی در برخی نقاط ممنوع الحضور هستند، تاکید کرد: نکته بعد ساماندهی اتباع قانونی است که تا چه حد و نصابی می‌توانند در شهرهای کشور حضور داشته باشند و موجب تغییر ترکیب جمعیتی ما شوند که متأسفانه در برخی مناطق این اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: بنا داریم این ترکیب جمعیتی را در طرح دو ساله اصلاح کنیم به عنوان نمونه در این طرح قرار است محدودیت‌هایی برای ثبت نام دانش آموزان اتباع خارجی قرار دهیم و یا در صدور مجوز کسب و کار آنها اقداماتی انجام شود که این تعدیل ترکیب جمعیتی در حال انجام است.

جان‌نثاری یادآور شد: نکته دیگری که شوراهای اسلامی روستاها و همه معتمدین مناطق می‌توانند به آن ورود کنند این است که به دولت برای ساماندهی اتباع خارجی کمک کنند تا شاهد جهش بیشتری در این ساماندهی باشیم تا جایی که تبعه غیرقانونی نتواند اصلاً حضور داشته باشد.

کد خبر 747988

دیگر خبرها

  • قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • اطفاء حریق مغازه شیرینی فروشي در قزوین
  • آتش سوزی مغازه شیرینی فروشی در قزوین
  • اصفهان موفق‌ترین استان در اجرای مأموریت ساماندهی اتباع خارجی است
  • پیگیری ویژه جهت تصویب نخستین طرح هادی شهری پیربازار
  • دستور دادستان فردیس به شهرداری برای ساماندهی «پارک تندرستی»
  • قیمت‌ میوه و تره‌ بار امروز ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳+ جدول
  • بساط دستفروشی از تئاتر شهر جمع می‌شود/ دستفروشان برای دریافت مجوز ثبت‌نام کنند
  • گلایه اهالی بازارهای سیار از افزایش اجاره‌ها
  • توزیع رایگان کیسه‌های پارچه‌ای در بازارهای کوثر ویژه هفته نکوداشت اصفهان