Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-02@14:04:46 GMT

نفس دز به شماره افتاد

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۰۱۲۱۶

نفس دز به شماره افتاد

نیاز به این موارد در شرایط زندگی امروزی شهرها که سرشار از اضطراب، ازدحام و فشار است، بیشتر احساس می‌شود. رودخانه دز یکی از شریان‌های مهم رودخانه کارون بزرگ در استان خوزستان است که علاوه بر ایفای نقش مهم در وضعیت کیفی و هیدرولیکی این سیستم، منبع تامین آب بسیاری از کارخانه‌های صنعتی و طرح‌های بزرگ کشاورزی منطقه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شهرت خاص این رودخانه به آب زلال و تمیز آن است که در گرمای سوزان دزفول جاذبه‌ای منحصر به فرد برای ایرانیان محسوب می‌شود. اما دز مانند سایر رودخانه‌های خوزستان این روزها حال خوشی ندارد. کاهش آبدهی دز بر اثر برداشت‌های روزافزون از آن از یک‌سو و تخلیه پساب‌های شهری، صنعتی و به خصوص کشاورزی در آن از سوی دیگر حیات این رودخانه را با تهدید مواجه کرده است.

آمادگی فرمانداری برای لایروبی 

در این میان فرماندار دزفول می‌گوید: اهمیت رودخانه دز به حدی است که مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست استان باید در جلسات حفاظت کیفی آن در دزفول حضور پیدا کند. اما متاسفانه، با وجود دعوت‌های مکرر، وی تاکنون در این جلسات حضور نیافته است. «محمد حیدری» در گفت‌وگو با همشهری، با تاکید بر این‌که شهرداری هم باید برای پاک‌سازی رودخانه دز اهمیت بیشتری قائل شود، می‌افزاید: نهادهای مدنی می‌توانند در زمینه حفاظت از رودخانه موثر واقع شوند. بنابراین پیشنهاد می‌شود شهرداری کیوسک‌هایی را در تفرجگاه‌های ساحلی شهر در اختیار نهادهای مدنی بگذارد تا اعضای آنها به آموزش مسائل زیست‌محیطی به شهروندان و مسافران بپردازند.

وی با بیان این‌که انباشت حجم انبوهی جلبک و زباله در اطراف رودخانه دز به‌ویژه اطراف پل شناور زیبنده این رودخانه نیست، اظهار می‌کند: محیط ‌زیست باید نظارت خود را بر کَت‌های بالادست رودخانه بیشتر کند و با صاحبان کت‌ها، حتی کت‌های دولتی که موارد زیست‌محیطی و بهداشتی را رعایت نمی‌کنند، جدی برخورد کند و تذکرات لازم را بدهد. حیدری درباره ماهیت کت‌ها توضیح می‌دهد: کت‌ها خنک‌کننده‌های دست‌ساز انسان‌های کهن هستند که به صورت حفره‌های غارمانند در دیواره رودخانه دزفول حفر شده‌اند. این کت‌ها از جاذبه‌های دیدنی دزفول در روزهای گرم سال برای فرار از گرمای طاقت‌فرسا به شمار می‌روند.

پسماندهای لرستان در دز

حیدری با تاکید بر این‌که فرهنگ پاک‌سازی، زیباسازی و حفاظت از رودخانه دز باید ابتدا از طریق ادارات به مردم آموزش داده شود، بیان می‌کند: در حوزه شهری نیز شهرداری باید با گذاشتن نیروهایی در پارک‌های ساحلی در زمینه حفاظت زیست‌محیطی از رودخانه دز بیش از پیش فعالیت کند.
وی می‌گوید: ما نیز آمادگی داریم از اعتبارات شهرستان برای خرید دستگاه‌های مخصوص و متناسب با نیاز رودخانه دز برای لایروبی آن اقدام کنیم. فرماندار دزفول ورود فاضلاب چم‌گلک و پسماندها و آلودگی‌های مناطق بالادست دز - مثل لرستان - را نیز از عوامل موثر در آلودگی این رودخانه برمی‌شمرد و ادامه می‌دهد: رودخانه دز استان لرستان و اهواز را نیز پوشش می‌دهد. بنابراین ما انتظار داریم نمایندگانی از لرستان و نیز شورای حفاظت کارون در جلسات حضور داشته باشند.

مشکلات رودخانه 

رئیس اداره حفاظت محیط ‌زیست دزفول نیز به همشهری می‌گوید: ورود فاضلاب از چند منطقه شهر یکی از چالش‌های محیط ‌زیستی این رودخانه محسوب می‌شود. «مصطفی استاد چینی‌گر» می‌افزاید: بخشی از این فاضلاب‌ها مربوط به برخی مناطق شهرستان همجوار است، بخشی نیز فاضلاب کوی زیباشهر و سرریز فاضلاب کوی حافظ و فاضلاب برخی ارگان‌های نظامی است.

وی درباره راهکار مقابله با این معضل زیست‌محیطی اظهار می‌کند: هرچند احداث تصفیه‌خانه فاضلاب شهر دزفول یک حرکت خوب و جدی است، اما تکمیل سیستم جمع‌آوری و انتقال تمام فاضلاب به تصفیه‌خانه می‌تواند بخش زیادی از این معضل را رفع کند. استاد چینی‌گر می‌گوید: ضمن این‌که بسیاری از این فرایندها نیازمند ایجاد تاسیسات توسط ارگان‌های دیگر است که لازم است در جلسات برنامه‌ریزی بودجه‌ای این موضوع مطرح و به دنبال یک بودجه با ردیف ملی برای رفع کلی این معضل شد.

احتمال کاهش خودپالایشی رودخانه

استاد چینی‌گر بیان می‌کند: متولی آب و بستر رودخانه دز اداره امور آب، متولی حریم آن اداره منابع طبیعی و متولی کیفیت آب نیز اداره محیط ‌زیست است. وی ادامه می‌دهد: از سویی، متولی بخش داخل شهر رودخانه نیز شهرداری است. حدودی غیرمنطقی است که متولی کیفیت آب اداره محیط ‌زیست و در نگاه همه این وظیفه صرفا بر عهده این اداره باشد. رئیس اداره حفاظت محیط ‌زیست دزفول می‌گوید: وقتی فاضلاب وارد رودخانه می‌شود، اگر رودخانه دبی کافی و مناسب داشته باشد، می‌تواند خودپالایشی کند.

اما اگر دبی رودخانه توسط ارگان متولی کم شود، قطعا توان خودپالایشی را نخواهد داشت و در اینجا باید پرسید نقش اداره محیط ‌زیست کجای این ماجراست در حالی‌ که متولی بخش‌های مختلف رودخانه و امور آن دیگر ادارات هستند. این مسئول با بیان این‌که نمی‌شود مسائل مربوط به دبی، حریم، بستر و محدوده رودخانه دز بر عهده دیگر ارگان‌ها و ادارات باشد، اما کیفیت آب رودخانه را همگان صرفا از محیط ‌زیست خواستار شوند، اظهار می‌کند: هرچند این تناقض جای بحث کارشناسی دارد، اما تا حد امکان مکاتبات مختلف با آبفا، فرمانداری و ارگان‌های نظامی انجام می‌شود و موضوع ورود فاضلاب به درون رودخانه همچون گذشته در حال پیگیری است.

دز؛ شاهرگ حیاتی شمال خوزستان

رئیس اداره حفاظت محیط‌ زیست دزفول با اشاره به تاثیر ورود پساب صنعتی و زهاب کشاورزی در کیفیت آب رودخانه دز می‌گوید: با وجود این، دبی نسبتا مناسب دز باعث شده است این رودخانه از ظرفیت خودپالایشی برخوردار باشد. «مصطفی استاد چینی‌گر» در گفت‌وگو با همشهری اظهار می‌کند: بر اساس آنالیزهایی که در فصول سال در نقاط مختلف دز انجام شده، کیفیت آب این رودخانه در وضعیت نسبتا مطلوبی است. اما طبیعی است که ورود فاضلاب‌ به رودخانه باعث آلودگی آن خواهد شد و همه متولیان باید با همکاری مانع این موضوع شوند.

وی با اشاره به این‌که رودخانه دز شاهرگ حیاتی شمال خوزستان است، می‌افزاید: استفاده آب دز برای مصارف کشاورزی و شرب و تاثیر فراوان آن بر افزایش کیفیت آب رودخانه کارون به‌ویژه در فصل تابستان به دلیل کمبود دبی کارون، نقش موثر این رودخانه در جذب گردشگر، نقش دز در محیط‌زیست که در اطراف و حاشیه آن بقایای جنگل‌های نیمه‌گرمسیری کشور باعث ایجاد زیستگاهی برای گوزن زرد ایرانی و لاک‌پشت فراتی شده است، از جمله دلایل شاهرگ بودن این ظرفیت خدادادی هستند.

کد خبر 449877 برچسب‌ها استان خوزستان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان خوزستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۰۱۲۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش ۶۰ درصدی مصرف ازن با بهره‌گیری از سامانه نانو حباب در فرایند تصفیه آب

در حالی که استفاده از روش‌های ازن‌زنی برای تصفیه آب کارایی پایینی دارند و سبب هدررفت حجم عظیمی از گاز ازن می‌شوند، استفاده از سامانه‌های نانو حباب، کاهش مصرف ازن تا ۶۰ درصد و عدم نیاز به خطوط انتقال ازن را در پی دارد.

به گزارش ایسنا، پس از استفاده از فناوری نانوحباب ازن توسط یکی از شرکت‌های فناور در تصفیه‌خانه‌ آب ساوه، سوالاتی پیرامون اهمیت نانوحباب ازن در تصفیه آب مطرح شد و همچنین جایگزینی کلر با نانوحباب ازن در جامعه علمی و دانشگاهی بیشتر مورد توجه قرار گرفت. 

به نقل از ستاد نانو معمولا در تصفیه فاضلاب نیاز به استفاده از ترکیبات ضدعفونی‌کننده و گندزدا است و کلر یکی از رایج‌ترین مواد برای گندزایی در تاسیسات تصفیه آب و فاضلاب است. با این حال گزینه‌ دیگری یعنی ازن وجود دارد.

مطالعه‌ای در سال ۱۹۷۰ نشان داد که کلر با مواد آلی واکنش می‌دهد و محصولات جانبی ضدعفونی(DBPs) ایجاد کند که می‌توانند بر سلامت عمومی و زندگی آبزیان منطقه تأثیر منفی بگذارند. همچنین فاضلاب شهری حاوی کلر، در صورت ورود به آب‌ دریاچه‌ها و رودخانه‌ها منجر به کشتن ماهی‌ها می‌شود. از این رو آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا "ازن" را به عنوان فناوری ضد عفونی جایگزین معرفی کرد؛ چرا که معتقد است ضد عفونی آب کلید جلوگیری از گسترش بیماری در مصرف‌کنندگان و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست است.

تفاوت‌های ازن و کلر به این شرح است:

۱) ازن در تصفیه آب بیش از ۳۰۰۰ برابر سریع‌تر از کلر عمل می‌کند.

۲) بر خلاف کلر، ازن هیچ محصول جانبی مضری در آب باقی نمی‌گذارد، ازن در صورت عدم استفاده به سرعت به اکسیژن خالص تبدیل می‌شود.

۳) تصفیه آب با کلر اثرات شیمیایی طولانی مدت بر جای می‌گذارد و بر محیط زیست نیز تاثیرات منفی دارد. در حالی که در مورد اُزن اینطور نیست.

۴) ازن قوی‌ترین و سریع‌ترین، ضدعفونی‌کننده و اکسیدکننده تجاری موجود برای تصفیه آب است. کپک، و اکثر آلاینده‌های آلی و معدنی به سادگی با ازن از بین می‌روند.

۵) ازن در دوزهای مناسب می‌تواند تمام پاتوژن‌های منتقل‌شوند از طریق آب را حذف کند، در حالی که کلر نمی‌تواند چنین اثربخشی داشته باشد.

۶) ازن در محل تولید می‌شود و نیازی به ذخیره‌سازی ندارد.

۷) هیچ‌گاه شاهد غلظت بیش از حد ازن استفاده نشده در آب نیستیم، وقتی ازن بیش از دوز مورد نظر در آب وارد شود، مقدار ازن استفاده نشده از آب خارج می‌شود و دوباره به اکسیژن باز تبدیل می‌شود.

۸) ازن بدون طعم و بوی نامطبوع شیمیایی می‌تواند به طور قابل توجهی سطوح مواد شیمیایی خطرناک مانند کلر و محصولات جانبی آن را کاهش دهد.

۹) ازن حل شده در آب باعث تحریک پوست، بینی یا گوش نشده و خشکی پوست را به دنبال ندارد.

۱۰) اثربخشی ازن را می‌توان با یک ORP متر ساده اندازه‌گیری کرد.

۱۱) ازن کمتر از کلر موجود در آب خورنده است.

روش‌های مرسوم ازن‌ زنی که معمولا متکی به اجکتور و دیفیوزر هستند، کارایی پایینی دارند و سبب هدررفت حجم عظیمی از گاز ازن می‌شوند. این درحالی است که فناوری‌نانوحباب می‌تواند مانع از این هدر رفت شده و همچنین اثربخشی ازن را در تصفیه آب افزایش دهد. از مهم‌ترین مزایای استفاده از سامانه‌های نانو ازن می‌توان به کاهش مصرف ازن تا ۶۰ درصد، عدم نیاز به خطوط انتقال ازن و دیفیوزر، عدم نیاز به مخازن ازن‌زنی، عدم نیاز به تخریب‌کننده ازن و در نتیجه کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری تا ۵۰ درصد اشاره کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کاهش ۶۰ درصدی مصرف ازن با بهره‌گیری از سامانه نانو حباب در فرایند تصفیه آب
  • پاکسازی سفیدرود از ادوات صید غیرمجاز و برخورد قاطع با متخلفان آغاز شد
  • بررسی مشکلات و معضلات رودخانه کن
  • زیستگاه های مرجانی خلیج فارس در معرض خطر
  • از لزوم جدیت در تفکیک زباله، تا سهم فاضلاب خانگی در آلودگی رودخانه های رشت
  • معرفی ۶ نفر از عاملان آلودگی محیط زیست کرج به مراجع قضایی
  • انتقال آب رودخانه ماربر، تیشه‌ای بر ریشه رودخانه و سد کارون۳
  • استفاده از فاضلاب برای کشاورزی جرم است
  • رودخانه دز، پنهان زیر پوست فاضلاب‌های شهری
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد