Web Analytics Made Easy - Statcounter

عفیفی پور از آمادگي صد درصدي اين اداره كل براي فعال سازي يك بندر صادراتي جديد در منطقه گوگسر جاسك واقع در قلب سواحل مكران خبر داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از جاسک، « اله مراد عفيفي پور » در جريان بازدید میدانی از بندر گوگسر واقع در فاصله 140 کیلومتری شرق شهر جاسك، خاطرنشان کرد: با توجه به اينكه در كارگروه ويژه مرز استان، اين بندر به عنوان يك منطقه داراي ظرفيت اقتصادي براي تعاملات تجاري با كشورهاي همسايه درياي عمان و خليج فارس مشخص شده، راه اندازي يك بندر صادراتي جديد با رعايت الزامات ديگر دستگاه هاي محلي و استاني در دستور كار سازمان بنادر و دريانوردي قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وي افزود: این بندر علیرغم آنكه تاکنون کاربری شیلاتی داشته، اما به لحاظ بازرگانی دارای ظرفیت های مناسبی در بحث تجارت دریایی و جذب محموله های صادراتی شهرستان های همجوار از جمله نیکشهر و زرآباد سیستان و بلوچستان است.

 

عفیفی پور تصریح کرد: آمادگی صد درصدي از سوی اداره کل بنادر و دریانوردی وجود دارد تا بدون هیچ گونه معطلی، اقدامات مربوط به راه اندازي خط جديد دریایی با رويكرد صادرات غير نفتي در شهرستان جاسک را جلوتر از ساير دستگاه ها آغاز کنيم.

 

مدير كل بنادر و دريانوردي هرمزگان اضافه كرد: برای تحقق این مهم، تعامل دستگاه های همکار با اداره بندر در زمینه ایجاد بسترهای توسعه تجارت دریایی، ضروری است.

 

گفتني است، گوگسر با برخورداري از 15 كيلومتر ساحل بكر، در امتداد كرانه دريايي بندر جاسك به سمت روستاي ساحلي ونك (در مرز دو استان هرمزگان و سيستان و بلوچستان) واقع شده است.

 

شايان ذكر است، عمده اشتغال جمعيت 1200 نفره مجموع ساحل نشينان اين منطقه در بخش هاي صيادي و تجارت دريايي است.  گوگسر 140 كيلومتر از شهر جاسك فاصله دارد و 60 فروند شناور سنتي لنج باري و صيادي متعلق به بوميان اين منطقه است.

 

 

 

پایان پیام/88

منبع: شبستان

کلیدواژه: روزنامه ها روزنامه اوقات فراغت مجلس خراسان جنوبي کانون های مساجد کانون های فرهنگی هنری مساجد میراث فرهنگی مسجد رئیس ستاد اجرایی فرمان امام ره بازدید میدانی شهرستان جاسک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۰۲۸۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران

تین نیوز

شماری از آگاهان امور اقتصادی افغانستان می گویند که این کشور می تواند خط آهن قزاقستان را که از طریق این کشور به جنوب آسیا وصل می شود، از طریق اسلام قلعه به خط آهن ایران وصل کند.

به گزارش تین نیوز به نقل از بازار، ملا عبدالغنی برادر معاون اقتصادی دولت سرپرست افغانستان به تازگی با سریک ژومانگارین معاون نخست وزیر قزاقستان درمورد احداث شبکه راه آهن از قزاقستان به پاکستان از طریق ترکمنستان و افغانستان گفتگو کرد.

اکنون این موضوع مطرح است که ایجاد این شبکه خط آهن چه اهمیتی برای افغانستان و کشورهای منطقه دارد؟ و افغانستان چه سودی از آن می برد؟

شبیر بشیری آگاه امور اقتصادی در این ارتباط، گفت: افغانستان بدنبال گسترش تجارت دوجانبه با کشورهای همسایه و منطقه و همچنین گسترش شبکه حمل و نقل و ترانزیت افغانستان به عنوان یک کشور محصور در خشکی با کشورهای همسایه و منطقه است.

بشیری با بیان اینکه حکومت سرپرست افغانستان و بخش خصوصی افغانستان از ایجاد این شبکه راه آهن استقبال می کنند، اظهار داشت: با تطبیق این شبکه خط آهن، افغانستان بر اساس موقعیت ژئوپلیتیک که در منطقه دارد می تواند نقش استراتژیک را بازی کند و آسیایی مرکزی را به آسیایی جنوبی وصل کند.

این آگاه امور اقتصادی گفت: با ایجاد این خط آهن، ترانزیت و حمل و نقل تجارتی ایجاد می شود و افغانستان نقش پل ارتباطی میان آسیای مرکزی و آسیایی جنوبی را به خوبی ایفا می کند.

بشیری خاطرنشان کرد: در صورت محقق شدن این ایده تجارتی و حمل و نقلی، منافع اقتصادی زیادی عاید افغانستان و کشورهای منطقه خواهد شد.

در همین حال، آذرخش حافظی آگاه امور اقتصادی گفت: افغانستان به عنوان یک کشور محصور در خشکی به انواع مختلف حمل و نقل زمینی نیاز دارد و ایجاد خط آهن قزاقستان از طریق افغانستان به جنوب آسیا نقش ترانزیتی افغانستان را ارتقا بخشیده و حمل و نقل را تسهیل می کند.

حافظی افزود: ایجاد این شبکه برای رونق اقتصادی و ارایه بهتر خدمات، بالا رفتن نقش ترانزیت افغانستان اثر مثبت دارد و درعین حال و برای همگرایی منطقه ای مفید می باشد.

این آگاه امور اقتصادی افزود: ایجاد خط آهن قزاقستان از طریق افغانستان به جنوب آسیا، سبب گسترش مناسبات تجارتی، صنعتی و خدماتی میان آسیایی مرکزی و آسیایی جنوبی و سایر کشورهای منطقه می شود.

وی تصریح کرد: ما با جمهوری اسلامی ایران خط آهن از طریق اسلام قلعه را داریم و می توانیم خط آهن قزاقستان را که خاک افغانستان را به جنوب آسیایی وصل می کند، به جمهوری اسلامی ایران هم وصل کرده و این پروژه بزرگ اقتصادی را محقق کنیم.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • برگزاری رژه اقتدار دریایی در آبراه راهبردی خورموسی
  • خط مسافری دریایی خرمشهر - بصره به زودی راه‌اندازی می‌شود
  • شمارش معکوس راه اندازی خط مسافربری دریایی خرمشهر به بصره
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • تصاویر| خلیج گرگان؛ گلستان
  • تقاضای بررسی لایحه توسعه سواحل مکران اعلام وصول شد
  • مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران
  • استقرار شناور یدک‌کش بُرنا در حوضچه بندر جاسک
  • ناحیه صنعتی ‌در «جویم» فارس احداث می‌شود
  • احیای منطقه اقتصادی جهان‌آباد بعد از ۱۴ سال/ بندر خشک در جهان‌آباد راه‌اندازی می‌شود