Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-07@22:01:37 GMT

اثبات امامت امام جواد(ع) با استناد به آیات نبوت عیسی(ع)

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۱۷۴۰۷

اثبات امامت امام جواد(ع) با استناد به آیات نبوت عیسی(ع)

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی صادقی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در گفت‌وگو با ایکنا، با تسلیت ایام شهادت امام جواد(ع) در مورد شبهاتی که برخی در مورد سن آن امام مطرح می‌کنند، گفت: کم بودن سن دلیلی برای نفی امامت از فردی نمی‌شود؛ علما در بحث امامت امامانی مانند امام جواد و امام هادی که در سنین پائین به امامت رسیده‌اند به آیات مرتبط با حضرت عیسی(ع) در قرآن استتناد می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صادقی ادامه داد: حضرت عیسی در گهواره سخن گفتند و خداوند حکمت را به ایشان در حالی که یک کودک چند روزه بود عنایت فرمود؛ بنابراین وقتی کسی عصمت و علم دارد سن در این مسئله دخالتی نخواهد داشت. البته این موضوع بحثی کلامی است و حتی در دوره حضور ائمه(ع) پیروان ایشان گاهی در امامت ایشان در تردید قرار می‌گرفتند ولی با تحقیق و بررسی به نتیجه می‌رسیدند.

وی افزود: شیعیان عمدتاً برای اثبات امامت ائمه(ع) از طریق میزان علمشان آن‌ها را از مدعیان امامت متمایز می‌کردند و برای رد امامت مدعیان، سؤالاتی از آن‌ها می‌پرسیدند که مشخص می‌کرد آن‌ها امام نیستند. طبعاً فضای آن دوران به گونه‌ای بود که اطلاعات لازم در اختیار همه مردم نبوده، لذا خیلی از افراد به شخص امام و مقام ایشان وقوف نمی‌یافتند. مسائل سیاسی و دخالت حاکمیت‌ها هم در این امر موثر بوده است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در مورد چرایی ازدواج امام جواد با دختر مامون بیان کرد: اساساً ازدواج فامیلی و قومی و قبیله‌ای در میان اعراب رواج زیادی داشته است و چون بنی هاشم و بنی عباس از قبیله قریش بزرگترین قبیله عرب بودند ازدواج‌هایی با این عنوان رواج داشته است البته شأن ائمه فراتر از نگاه قبیلگی آنان است و در این موضوع مستثنی هستند، ولی ازدواج‌هایی میان بنی العباس و بنی هاشم وجود داشته است.

تحمیلی بودن ازدواج با ام الفضل

صادقی با بیان اینکه امام جواد(ع) برای مباحث قومی و قبیلگی با ام الفضل ازدواج نکردند و مسئله تا حدود زیادی تحمیلی بوده است، افزود: مأمون در مقایسه با دیگر خلفای عباسی عالم به حساب می‌آمده و در ظاهر احترام به اهل بیت(ع) را داشت و لذا امام را به ولایتعهدی دعوت کرد و بعد از شهادت امام، عزای عمومی اعلام و در تشییع امام هم شرکت کرد و حتی در مواردی شاید معتقد هم بوده است، بنابراین این ازدواج امر بعیدی نباید تلقی شود.

این محقق و پژوهشگر سیره و تاریخ تشیع با بیان اینکه روایت است که در مجلس مشترکی دختران مامون به عقد امام رضا و امام جواد در آمدند اظهارکرد: امام در شرائطی نسبتا اجباری تن به این ازدواج دادند و طبعاً مدتی زندگی خوبی با هم داشتند ولی تحریک او نسبت از سوی برخی از اطرافیان بخصوص عمویش سبب شد تا ام الفضل دست به این جنایت بزند و براساس گزارش‌های صحیح تاریخی، بعدا هم پشیمان شد.

اشتباهاتی که اخیرا وارد روضه‌ها شده است

صادقی ادامه داد: در روضه خوانی‌های ما عمدتاً این طور بیان می‌شود که ام الفضل بعد از اینکه امام را مسموم کرد شادمانی کرد در صورتی که این موضوع درست نیست؛ این حرفی است که در صد سال اخیر وارد روضه‌ها شده است؛ او از کردارش پشیمان شد، ولی به هرحال دست به جنایت بزرگی زده بود.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پاسخ به این سؤال که نوع مواجهه امام با غالیان چگونه بود، بیان کرد: در این دوره، امام از یکسو با واقفیه مواجه بود که به خاطر هوا و هوس و برخی از روی جهل، امامت امام رضا و امام جواد را نپذیرفتند گرچه با روشنگری‌های امام رضا(ع) این فرقه ادامه نیافت و امروز چنین فرقه‌ای سراغ نداریم. امام با غالیان هم برخورد کردند و جالب اینکه برخوردشان با آن‌ها بسیار شدید هم بوده ا،ست زیرا آن‌ها ائمه را به مقام الوهیت یا نبوت می‌رساندند و با این کار جایگاه آنان را در میان مسلمانان تخریب می‌کردند.

وی با بیان اینکه بیش از آنکه از ائمه روایت در لعن سران فتنه رسیده باشد در لعن غالیان است، اظهار کرد: این فرقه انحرافی معتقد بود که هر کاری می‌خواهید بکنید به پشتوانه اینکه به ائمه معتقدید، یعنی هر لاابالی‌گری با اعتقاد به ائمه جایز می‌دانستند و ضربه زیادی به شیعه وارد کردند. حتی روایاتی درباره اجازه قتل این افراد در آن زمان وجود دارد که البته نیازمند بررسی است.

روش تفسیری ائمه

صادقی در مورد روش تفسیر امام جواد(ع) هم بیان کرد: اساسا شیوه ائمه(ع) استناد دادن بسیاری از سخنانشان به قرآن کریم بوده است برخلاف آنچه که امروز ما غالبا به قرآن کم توجهی داریم و سخنانی می‌گوئیم که حتی بر خلاف قرآن است و در مجالس وعظ و مداحی هم متآسفانه رواج هم دارد. زیرا خودشان فرمودند روایات ما را به آیات قرآن عرضه و مقایسه کنید تا مخالف آن نباشد.

وی تاکید کرد: امام جواد(ع) به جود و بخشش شناخته می‌شوند البته همه ائمه این ویژگی را دارند ولی در این امام تجلی این صفت بیشتر است و ما باید به خصوص در وضع کنونی کشور الگو بگیریم.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: قرآن ایکنا قم حوزه صادقی امام جواد عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۱۷۴۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حسینی: اقدامات دولت سیزدهم تعامل با کشورهای جهان را فراهم کرده است

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، سیدمحمد حسینی در سخنرانی غیر حضوری برای ایرانیان مقیم منچستر انگلیس به مناسبت سالروز شهادت امام جعفر صادق علیه‌السلام با عرض تسلیت شهادت این امام همام، اهمیت شناخت و معرفی ائمه اطهار و آموزه‌های این بزرگواران را نه تنها برای مسلمانان و شیعیان بلکه برای همگان حائز اهمیت و تاثیرگذار دانست و گفت: در حدیثی آمده است «اگر مردم زیبایی‌های سخن ما را بشنوند از ما تبعیت می‌کنند»، چون حرف حق و سخنی که با فطرت پاک آدمی سازگاری داشته باشد مشتاقان زیادی دارد و ضرورت دارد که تبیین سیره و سلوک و معرفی ائمه با رفتار پسندیده راویان آن آمیخته شود تا لاجرم بر دل‌ها بنشیند.

معاون رئیس جمهور با اشاره به ویژگی‌های امام جعفر صادق (ع) اظهار داشت: امام صادق (ع) در مقطعی به سر می‌بردند که امکان و مجال تبیین معارف اسلام ناب وجود داشت تا هم اعتقادات، احکام و اخلاق اسلامی را بیان کنند و هم راه مبارزه با ظلم و بیداد و ستم را برای یارانشان و پیروان اهل بیت در طول تاریخ تشریح کنند.

وی با بیان اینکه امام صادق (ع) را شیخ‌الائمه نامیده‌اند، گفت: هیچ‌یک از ۱۱ امام معصوم با مرگ طبیعی از دنیا نرفتند و همه آنها از مولای متقیان تا امام حسن عسکری (ع) یکی پس از دیگری در جوانی و میانسالی شهید شدند؛ لذا امام صادق (ع) را که عمر شریفشان به ۶۵ سال رسید شیخ‌الائمه می‌نامند.

معاون رئیس جمهور گفت: امام صادق (ع) در دوره اُفول و ضعف بنی امیه و آغاز دوران بنی عباس فرصت نشر مکتب اهل بیت و تربیت ۴ هزار شاگرد را داشتند که بعضی از آنان در شمار عالمان، محدثان و مفسران بزرگ و نیز اصحاب اجماع هستند که فقاهت و وثاقت آنها مورد تأکید امامیه است.

حسینی خاطرنشان کرد: شاگردان امام باقر و امام صادق علیه‌السلام درس‌ها و آموزه‌های این ائمه بزرگوار را یادداشت می‌کردند که اصول ۴۰۰گانه (اصول اربعمائه) نامیده می‌شود و منبع اصلی کتب اربعه شیعه همین اصول (و رسائل) است؛ لذا امام صادق علیه‌السلام خدمت بزرگی انجام دادند چرا که برای همیشه دوستداران خود و همه بشریت را راهنمایی کردند.

وی با بیان اینکه ائمه اطهار علیهم السلام حتی در بین اهل سنت نیز جایگاه بالایی دارند، اظهار داشت: مالک بن انس یکی از ائمه مذاهب چهارگانه اهل سنت از شاگردان امام صادق (ع) بود او فقیه مردم مدینه بود و در توصیف امام صادق می‌گوید، هیچ چشمی ندید و هیچ گوشی نشنید و بر هیچ قلبی بهتر و برتر از امام جعفر صادق (ع) از جهت علم عبادت پارسایی تقوا و وارستگی خطور نکرده است و یا ابوحنیفه از ائمه مذاهب اهل سنت می‌گوید فقیه‌ترین کسی که در عمرم دیده‌ام جعفر بن محمد صادق است و اگر دو سالی که در نزد ایشان علم آموخته‌ام نبود هلاک می‌شدم. احمد بن حنبل و شافعی را نیز با واسطه می‌توان از شاگردان امام صادق علیه‌السلام دانست.

معاون پارلمانی رئیس جمهور با تاکید بر اینکه شخصیت جامع و بی‌نظیری مانند امام جعفر صادق (ع) را باید خیلی بیشتر از این به مردم جهان معرفی شود، اظهار داشت: امام صادق (ع) وقتی در بستر شهادت بودند به یکی از شاگردان خود توصیه‌ای می‌کند که می‌توان آن را عصاره تجارب ایشان دانست. امام می‌فرماید «مردم به راست و چپ منحرف شدند ولی ما و شیعیان ما به صراط مستقیم هدایت شده‌ایم».

حسینی خاطرنشان کرد: امام صادق (ع) به عبدالله بن جندب یکی از یارانشان درباره اینکه اسلام الزاماتی دارد می‌فرماید لباس اسلام شرم و حیا، زینت اسلام وقار و متانت، مروت و جوانمردی اسلام انجام عمل صالح و ستون فقرات اسلام ورع و اجتناب از گناه است و سپس می‌فرماید هر چیزی اساس و پایه‌ای دارد و اساس اسلام، محبت اهل بیت است.

وی اضافه کرد: امام صادق (ع) در جای دیگر می‌فرماید:‌ای جماعت شیعه شما منسوب به ما هستید حالا که شما را با ما می‌شناسند باید مایه اعتبار، آبرو، حیثیت و زینت ما باشید، نه اینکه مایه ننگ و بدنامی ما باشید «کونوا لنا زینا و لاتکونوا شینا».

معاون پارلمانی رئیس جمهور حضور در اجتماعات و محافل معنوی را حائز اهمیت دانست و گفت: امام صادق (ع) در این باره توصیه‌ای دارند مبنی بر اینکه همدیگر را ملاقات کنید، چون با این کار دل‌های شما زنده و شاداب می‌شود و در اجتماعات خود احادیث ما را یادآوری کنید که این کار باعث زیاد شدن محبت شما نسبت به یکدیگر می‌شود و عمل به این احادیث موجب نجات و رستگاری شما می‌شود؛ ایرانیان مقیم خارج که از وطن خود دور هستند بیش از دیگران به عمل به این توصیه امام صادق علیه السلام نیازمندند تا با حضور در محافل مذهبی و مراکز اسلامی، ضمن ملاقات و تجدید دیدار با یکدیگر، احکام و آموزه‌های دینی را یادآور شوند تا غرق در مادیگرایی و فاصله گرفتن از معنویت نشوند.

حسینی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه فرد مومن و پیرو اهل بیت نمی‌تواند نسبت به مسائل روز و آنچه در اطراف خود می‌گذرد بی‌تفاوت باشد، اظهار داشت: اینکه ائمه اطهار به شهادت رسیدند به خاطر این بود که فعالیت اجتماعی داشتند والا اگر در گوشه‌ای به نماز و عبادت فردی می‌پرداختند کسی با آنها کاری نداشت، اما چون حرف از حق، مبارزه با ظلم، دفاع از مظلوم، عدالت اجتماعی، رعایت حقوق مردم می‌زدند و ظلم نسبت به مردم را برنمی‌تابیدند یکی پس از دیگری توسط خلفای جور به شهادت رسیدند.

وی با اشاره به حوادثی که در دانشگاه‌های غرب در اعتراض به جنایات رژیم صهیونیستی و حامیانش علیه مردم مظلوم غزه آغاز شده است، گفت: امروز در دانشگاه‌های آمریکا و اروپا برای دفاع از مظلوم هنگامه‌ای برپا شده است. اینکه باید از مظلوم دفاع کرد و در مقابل ظالم، مقاومت و ایستادگی داشت از آموزه‌های ائمه اطهار است. امروز حتی کسانی که مسلمان نیستند خواهان پایان نسل کشی، کودک کشی و جنایت علیه مردم مظلوم و بی‌پناه فلسطین و غزه هستند و سکوت مدعیان حقوق بشر، حقوق زن، آزادی بیان و دموکراسی به هیچ عنوان قابل توجیه نیست.

معاون پارلمانی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: امروز این بیداری که در عالم برای دفاع از مظلوم شکل گرفته، بسیار ارزشمند است و صدور انقلاب که در اوایل پیروزی امام خمینی از آن سخن می‌گفت این بود که فرهنگ عدالت و حق خواهی و دفاع از مظلوم در بین ملت‌ها مورد توجه قرار بگیرد. امروز همه وظیفه داریم با جهاد تبیین و اطلاع‌رسانی به موقع، جنایات و اغواگری سلطه‌گران و متجاوزان را آشکار کنیم و اجازه ندهیم به اهداف شوم خود دست یابند.

اقدامات دولت سیزدهم تعامل با کشور‌های جهان را فراهم کرده است

حسینی در ادامه با بیان اینکه امروز در کشورمان با اهتمام دولت مردمی وفاق و همگرایی خوبی حاکم شده است و کشور در مسیر پیشرفت و آبادانی روز افزون قرار دارد، اظهار داشت: با اقدامات دولت مردمی، تعاملات جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی با کشور‌های جهان به ویژه کشور‌های همسایه و منطقه افزایش قابل توجهی داشته و در همین مدت عضویت در سازمان‌های منطقه‌ای و جهانی از جمله شانگهای، اتحادیه اقتصادی اورآسیا و بریکس، فرصت مناسبی برای تبادلات تجاری و سرمایه‌گذاری خارجی فراهم کرده است.

معاون رئیس جمهور اهمیت شناخت و تبیین سیره و رفتار فردی و اجتماعی ائمه اطهار از جمله امام صادق (ع) را مورد تأکید قرار داد و گفت: امروز که ظلم‌ستیزی و دفاع از مظلوم به‌عنوان یکی از آموزه‌های مکتب اهل بیت مرز‌های جغرافیایی را در نوردیده و فریاد حمایت از مردم مظلوم غزه در آسمان غرب طنین انداز شده بیش از گذشته مسئولیت داریم که گفتار و رفتار ائمه معصومین را به دنیا معرفی کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آیا بانوان می‌توانند امام جماعت شوند؟ + نظرات مراجع تقلید
  • حسینی: امروزه فریاد حمایت از غزه در غرب طنین‌انداز شده است
  • حسینی: اقدامات دولت سیزدهم تعامل با کشورهای جهان را فراهم کرده است
  • عدم تامین معیشت؛ مانع استقبال روحانیون از مسئولیت امامت جماعت
  • برای نخستین‌بار؛ انتشار دست‌نوشته‌ رهبر انقلاب در دفتر کتابخانه وزیری+عکس
  • برای نخستین‌بار؛ انتشار دست‌نوشته‌ رهبر انقلاب در دفتر کتابخانه وزیری | تصاویر
  • قدیمی ترین متن مبارزاتی امام خمینی و انتشار دست‌نوشته‌ رهبری در دفتر کتابخانه وزیری برای نخستین بار + عکس
  • روایت رهبر انقلاب از توجه امام صادق(ع) به هیئت؛ قربان آن دل!
  • چرا ابن بابویه قمى به شیخ صدوق مشهور شد؟ + فیلم
  • عشق جوانان به ائمه اطهار (ع) وصف ناپذیر است