Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-04@23:21:46 GMT

خانه قبله عالم را به حال خود رها کردند

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۳۱۹۳۰

خانه قبله عالم را به حال خود رها کردند

به گزارش ایسنا، تصاویر منتشر شده از خانه همه چیز را می‌گویند، خانه‌ای ارزشمند با معماری و تزئینات منحصر بفرد خود که در عین ناباوری در حال ریختن‌اند و تا امروز فقط پایه‌های نگه‌دارنده چوبی و فلزی، حافظ آن‌ها بوده‌اند. نه علم و دست مرمتگرانی که می‌توانند خانه‌ را به همان سال‌های دوره‌ی فتحعلی شاه قاجار برگردانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خانه را آقا غلامعلی، از ثروتمندان و خیران مشهور کرمان در دوره‌ی فتحعلیشاه قاجار و در بافت تاریخی امروز ساخت. او را به واسطه‌ی همین خیّر بودن و این‌که نیازمندان به آن رجوع می‌کردند «آقا غلامعلی قبله‌ی عالم» می‌نامیدند، نشانه‌ی دیگر خیرخواهی او، مسجد آقا غلامعلی در کنج جنوب شرقی میدان ارگ کرمان است که کتیبه‌ی مسجد تاریخ ۱۲۲۹ قمری مصادف با اواسط سلطنت فتعلیشاه قاجار را نشان می‌دهد.

هر چند خانه را در ۲۸ فروردین ۱۳۸۰ به قدمتِ پهلوی در فهرست آثار ملی به ثبت رساندند، اما برخی از کارشناسان و حتی مالکان بنا، قدمت خانه را دست‌کم متعلق به دوره‌ی قاجار می‌دانند.

امید ابراهیمی – فعال میراث فرهنگی کرمان – درباره‌ی سیر تغییر و تحولاتی که این خانه‌ی تاریخی از زمان احداثش تا امروز گذارنده، به ایسنا می‌گوید: «پس از آقا غلامعلی، پسرش حاج اسدالله مشار التجار در این خانه ساکن شد و بخش‌هایی به بنا افزود، بعد از او نیز دامادش «آقا شیخ عباس موحدی»، از مجتهدان و وعاظ به نام کرمان، خانه را از وراث‌اش خریداری کرد و این خانه بعد از آن به «خانه‌ی موحدی» شهرت پیدا کرد، در همین دوره «آقا سید حسین خوشرو» به خانه‌ی رو به رویی خانه‌ی موحدی که هدیه‌ی یکی از متمولین زرتشتی بود، آمد و بعد از آن مراسم روضه‌خوانی مشهور خود را در آن‌جا برگزار می‌کرد.

همسایگی آقا سید حسین و آقا شیخ عباس و برگزاری مراسم مذهبی در هر دو خانه و از سوی دیگر مجاورتِ این دو بنای ارزشمند با تکیه‌ها و مساجد این محلات، محله را به مرکز فرهنگی مذهبی برای مردم کرمان تبدیل کرده بود.

در سال ۱۳۳۵ شمسی سکونت برادران موحدی تا سال‌ها بعد در این خانه ادامه داشت و حیاط دوم خانه - نوکرخانه و اصطبل- توسط پسر دوم خانواده از بنای اصلی تفکیک و خانه‌ی جدیدی در آن ساخته شد. بنای اصلی نیز محل سکونت پسر اول خانواده بود، تا پس از زلزله‌ی سال ۱۳۶۰ گلباف و آسیب‌هایی که به جبهه‌ی جنوبی بنا وارد شد، این خانه توسط خانواده‌ی موحدی فروخته شد.»

او با اشاره به این‌که بعد از فروش این بنای تاریخی، آن به مرور متروکه شد، می‌گوید: «با کمال تأسف در سال‌های پس از آن مالکان بنا با قصد تخریب و ساخت ساختمان جدید، به روش‌های مختلف آسیب‌های جدی به بنا وارد کردند.

آسیب‌هایی مانند برداشتن و فروختن آجر فرش و آجرهای شرفی بام، سوراخ کردن برخی سقف‌ها، تخلیه‌ی نخاله‌ی ساختمان‌های مجاور در بنا، خارج کردن تمام درها یا پنجره‌ها از چارچوب سازه تا سرانجام در سال ۱۳۹۴ بنا توسط مالک فعلی خریداری و مرمت بنا آغاز شد.»

وی با اشاره به این‌که در زمان انجام مرمت‌ها و حفاظت از بنا، شواهدی مبنی بر قدیمی‌تر بودن بنا به دست آمده بودند، اضافه می‌کند: احتمالا آن نشانه‌ها قدمت این خانه‌ی تاریخی را حداقل تا دوره‌ی صفویه به عقب برمی‌گرداند.

ابراهیمی تاکید می‌کند:از مدتی قبل و در زمانی که این بنا در حال مرمت بود، ناگهان به حال خود رها شد و اکنون بخش‌های زیادی از این خانه‌ی ارزشمند از بین رفته‌اند!

کد خبر 450096 برچسب‌ها فرهنگ - میراث فرهنگی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: فرهنگ میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۳۱۹۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرادصحرایی: از ثمره آموزش‌وپرورش امروز کشور مقتدر است

وزیر آموزش‌ و پرورش گفت: به فضل الهی آموزش‌وپرورش ما سربلند است و از ثمره این آموزش‌وپرورش است که امروز کشور مقتدر است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از دزفول، پنج‌شنبه شب آیین نکوداشت ادیب دزفول دکتر محمدرضا سنگری با حضور جمعی از مسئولان و انبوه علاقمندان در محل حسینیه ثارالله این شهرستان برگزار شد.

وزیر آموزش‌وپرورش در این مراسم با گرامیداشت یاد شهدا، معلمان و دانش‌آموزان شهید به‌ویژه معلمان شهید مطهری، رجایی و باهنر و همچنین ابلاغ سلام مخبر معاون اول رئیس‌جمهور به حاضران و دکتر سنگری اظهار داشت: خوشحالم که در جمع مردم شریف، اصیل، مومن، انقلابی، مجاهد و مقاوم دزفول هستم.

رضامراد صحرایی با بیان اینکه معلم در فرهنگ اسلامی ما جایگاهی وزین و گران دارد؛ گفت: دلیل حضور بنده در اینجا تکریم مقام معلم است.

وی افزود: در حدیث داریم که «صلوات خدا و ملائکه و حتی مورچه‌ای که در آشیانه‌اش است برای معلمانی است که نیکی را به دیگران می‌آموزند.» این جایگاه وزین و رفیع برای کسی که نیکی‌ها را به دیگران می‌آموزد غیرقابل مقایسه با هر حرفه و پیشه و شغل دیگری است.

صحرایی با بیان اینکه چرا چنین جایگاهی برای معلم در نظر گرفته شده است؟؛ ادامه داد: دلیل آن است که معلم نور و روشنایی می‌بخشد. جهل بدترین دردِ بی‌درمان است و معلم کسی است که با جهل می‌جنگد.

وی تصریح کرد: معلمی شغل انبیاست و معلم سازنده زیرساخت سرافرازی کشور و معمار هویت و آینده کشور است. معلم گوهر وجود فرزندان این سرزمین را می‌سازد و آینده کشور در دست اوست.

صحرایی با بیان اینکه گرامیداشت مقام معلم یک وظیفه همگانی است؛ افزود: امروز برای گرامیداشت معلمی خدمت شما آمده‌ام که نسل‌هایی از این کشور مقاومت را از قلم او آموختند.

وی ادامه داد: کتاب‌های زبان و ادبیات فارسی و کتاب‌های دوره ابتدایی ما نسل‌هایی را پرورانده که مقاوم بودن، عاشق اهل بیت علیه‌السلام بودن، با شعور عشق ورزیدن را یاد گرفتند و قلم قدبلند دکتر سنگری در این کتاب‌ها نقش‌آفرینی کرده است.

مرادصحرایی اظهار کرد: به فضل الهی آموزش‌وپرورش ما سربلند است و از ثمره این آموزش‌وپرورش است که امروز کشور مقتدر است. شاید شاخه‌ای شکسته یا جدا شده و برگی پژمرده باشد، ولی درخت، تنومند و تناور و شکوهمند است و از دل این درخت و از شیره ذهن و جوشش خلاقیت معلمانی همچون استاد سنگری، کودکان این سرزمین رشد کردند و بالنده شدند.

وزیر آموزش‌وپرورش با بیان اینکه این مجلس، مجلس قدرنهادن به شان و منزلت معلم است؛ افزود: جامعه‌ای که معلمانش را گرامی می‌دارد، به اندازه گرامیداشت آن معلمان رشد می‌کند. قد هیچ جامعه‌ای بلندتر از قد معلمانش نیست. دزفول امروز در جایی ایستاده که به‌خاطر این سلسله معلمان گران‌سنگ، یکی از قدبلندترین شهرهای ایران و جهان است.

وی خاطرنشان کرد: دزفول در درون و بطن وجود خود معلمانی پرورانده که قد کل این منطقه و مملکت را برافراشته‌اند. گرامیداشت مقام معلم، گرامیداشت این سرافرازی است.

صحرایی گفت: این آیین برای گرامیداشت معلم عزیزی است که بسیاری از کودکان ما بعد از شور عاشورایی، شعور و عشق را از او آموختند. بسیاری از معلمان ما ادبیات پایداری را از دکتر سنگری آموختند و بعد آن را به دیگران آموزش دادند. این استاد عزیز و صاحب سبک، در ادبیات مقاومت و پایداری نقش تحسین‌برانگیزی در تربیت نسل‌های آینده داشته و برگزاری این آیین نکوداشت کمترین کاری است که ما درباره او می‌توانستیم انجام دهیم.

وی ادامه داد: ویژگی ممتاز دکتر سنگری این است که هم عالم و هم معلم است. چه بسا عالمانی که معلم نیستند. مقام معلم به مراتب گرانتر از مقام عالم است. عالم می‌داند و معلم کسی است که آنچه می‌داند را می‌آموزاند.

وزیر آموزش‌وپرورش با بیان اینکه ویژگی ممتاز دکتر سنگری کسب جایگاه رفیع معلمی پس از دریافت عمیق علم و عالم شدن است؛ تصریح کرد: این عالم بودن در کنار معلم بودن، او را از همه کسانی که ادبیات می‌دانند متمایز کرده است.

رضامراد صحرایی گفت: خیلی کسان هستند که ادبیات می‌دانند اما ادیب نیستند و کسانی که عالم هستند اما معلم نیستند؛ چون مقام ادیب بودن پس از ادبیات دانستن حاصل می‌شود و مقام معلم بودن نیز پس از عالم شدن بر انسان حادث می‌شود.

وی افزود: وقتی مطلع این مراسم برای ایشان برقرار است با وجود روزهای کاری سختی که داریم، احساس کردم حضور در این محفل رزقی است برای من، و باید در محفل گرامیداشت این مرد الهی حاضر شوم، چون عالم و معلم همزمان در او جمع شده است.

صحرایی در پایان گفت: وظیفه خود می‌دانم از همه کسانی که دست‌اندرکار این کار نیک بودند و این سنت حسنه را جاری کردند تشکر کنم. 

انتهای پیام/735/.

دیگر خبرها

  • دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه(ع) به دوره غیبت
  • شیخ صدوق بیش از هزار سال پرچمدار مکتب امام صادق(ع) و سایر اهل بیت(ع) بوده است
  • مکتب امام صادق(ع) مروج ارزش‌های انسانی و اسلامی است
  • مشق عشق فداکاری در مدرسه روستایی در زفره
  • ۱۶۰۰ معلم جدید در آموزش و پرورش استان بوشهر استخدام می شوند
  • جزئیات سقف ۱۸ میلیارد تومانی معافیت‌های مالیاتی برای صاحبان مشاغل
  • هویت بخشی، رسالت امروز معلمان است
  • مرادصحرایی: از ثمره آموزش‌وپرورش امروز کشور مقتدر است
  • آموزش و پرورش ما سربلند است
  • فعالیت شبانه‌روزی ۱۷۰۰ نیروی خدمات شهری برای رفع آبگرفتگی