Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، بیست و یکمین قسمت از سری جدید برنامه‌های بدون توقف، 12 مردادماه از شبکه سه سیما به روی آنتن رفت، در این برنامه دکترعلی بهادری جهرمی، مدرس دانشگاه و حقوقدان در خصوص پیشینه بحث ولایت فقیه گفت: این گونه نیست که تئوری ولایت فقیه تئوری کم وزنی در فقه شیعه باشد اگر بخواهیم تاریخچه ولایت فقیه را ببینیم به همان آغاز اعلام و انتشار خبر اسلام و به دوره حضور پیامبر(ص) برمی‌گردد و از همان ابتدا تا امروز خط سیری طی شده به تناسب در خصوص شخص حاکم در جامعه اسلامی گزاره داشته و از ابتدای بعثت تا بعد از وفات پیامبر(ص) و بعد از غیبت و تقریبا در تمام سیر این خط، یک خط فکری رعایت شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی در ادامه تأکید کرد: به طور خاص از زمان شیخ مفید یعنی دوره ابتدای بعد از غیبت ایشان همین اصطلاح را استفاده کرده و به آن التزام دارند و در آثارشان آوردند، شیخ طوسی و علامه نراقی نیز همچنین تأکید کرده‌اند و کتب بسیاری هم در این زمینه داریم، حتی یک جمله معروفی صاحب جواهر دارد که می‌دانید صاحب جواهر از بزرگان چهره‌های فقهی ماست «طعم فقه را نچشیده کسی که در ولایت فقیه تردید کند» این همان شخصی است که همه منابع فقهی و روایی ما را جمع کرده است.

رئیس مرکز وکلا، کارشناس رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه در پاسخ به این سؤال که «علت مخالفت برخی از علمای حاضر و مراجع با بحث ولایت فقیه چیست» عنوان کرد: این طبیعی است چون این یک بحث تئوریک و نظری است، در هر بحث نظری ممکن است مخالفان و موافقانی وجود داشته باشد، نه تنها در فقه بلکه در تمام علوم همین طور است امکان دارد فضای غالب یک تئوری را بپذیرند یک عده هم نظرات مخالفی داشته باشند. البته این مخالفت‌ها مخالفت بنیادین با ولایت فقیه نیست، بلکه روش اثبات حدود فعالیت و شیوه اجراها متفاوت است، کلیت اندیشه فکری را همه فقهای شیعه و اهل سنت که یک کسی باید با یک سری ویژگی‌ها به عنوان حاکم انتخاب شود قبول دارند.

بهادری در پاسخ به این سؤال که «برخی عقیده دارند بحث ولایت فقیه توسط امام خمینی(ره) مطرح شده است» یادآور شد: نه این طور نیست که بگوئیم امام خمینی(ره) ابداع کرد، امام خمینی(ره) یک نوآوری در تئوری ولایت فقیه داشت، اساسا ادبیات فقهی ما مبتنی بر منابع فقهی و روایی یک موضوعی را اثبات و استدلال می‌کند که معمولا فضای عمومی معمولا خیلی به آن اشراف ندارند، چون در ادبیات تخصصی فقهی بحث می‌شود تئوری ولایت فقیه هم همین طور بود برای همین ما فکر می‌کنیم قبلا نبوده، در یک فضای کاملا تخصصی مبتنی بر آیات و روایت درباره آن بحث می‌شده.

وی ادامه داد: حضرت امام(ره) فضای بحث ولایت فقیه را از علم فقه به علم کلام منتقل می‌کنند و بعد این موضوع یک مقدار عامه‌سندتر، عقل‌پسندتر و عامه‌فهم‌تر می‌شود به این دلیل ایشان یک نوع نوآوری داشتند و مهمتر از آن این است که چون در مرحله عمل حضرت امام(ره) این تئوری را پیاده‌سازی می‌کنند به این جهت به نام ایشان شناخته می‌شود.

این استاد دانشگاه همچنین تصریح کرد: در دوره‌هایی این تئوری حاکمیت محقق شده است مثل دوره پیامبر(ص)، حضرت علی(ع) و امام حسن(ع)، حتی اهل سنت خلافت را استمرار همان شیوه حکومتی می‌دانند، تئوری ولایت فقیه خیلی فاصله با تئوری خلافت اهل سنت ندارد.  

بهادری در توضیح تئوری ولایت فقیه اظهار کرد: خدا برای ما نه تنها در حوزه فردی بلکه در حوزه اجتماعی هم نقشه راه مشخص کرده و چون خیر ما را می‌خواسته سعی کرده خیر ما را در حوزه اجتماعی هم نشان دهد، این خیر ما در حوزه اجتماعی می‌شود بنیان‌ها و موازین شرعی و برای پیاده‌سازی آن باید کسی در رأس جامعه اسلامی قرار بگیرد که بیشترین اشراف ممکن را به این بنیان‌های شرعی داشته باشد و هم در عرصه کشف این تئوری‌ها و هم در عرصه پیاده‌سازی ملتزم به آنها بوده و مجتهد و عالم باشد، عالم بودن یعنی اینکه حرکت خودش را مستمرا چک کند تا بر پایه بنیان‌های شرعی باشد، مجتهد هم یعنی کسی که می‌تواند کشف کند.

این حقوقدان در ادامه تأکید کرد: برای اداره امور عمومی و اجتماعی تفاوتی نمی‌کند که معصوم نشسته باشد یا نه، البته عدم دسترسی به معصوم خسران است و نمی‌گوئیم تصمیم‌گیری ولی فقیه مثل تصمیم‌گیری معصوم است، طبیعتا معصوم خطا نمی‌کند اما ولی فقیه ممکن است خطا کند ولی می‌گوئیم ضرر اینکه ولی فقیه این حوزه اختیارات را نداشته باشد بیش از ضرر این است که آن خطای احتمالی را اجازه دهیم که داشته باشد. خلاصه تئوری ولایت فقیه این است که وقتی معصوم نداریم بگردیم شبیه‌ترین آدم به معصوم را به عنوان بهترین گزینه موجود برای تصمیم‌گیری به عنوان حاکم جامعه اسلامی پیدا کنیم اصلا هم ادعا نمی‌کنیم که ولی فقیه معصوم است.

رئیس هیئت مدیره بنیاد صیانت از حقوق شهروندی همچنین یادآور شد: اگر از من بپرسید ولی فقیه با معصوم تفاوت دارد می‌گویم بله و تفاوت هم از زمین تا آسمان است، اصلا قیاس بین ولی فقیه و معصوم قیاس نمی‌کنیم.

وی در پایان در پاسخ به این سؤال که «آیت‌الله خویی قائل به به ولایت مطلقه فقیه نبودند» گفت: ایشان درباره ولایت مطلقه و مقیده بحث می‌کنند اما اساس بحث ولایت فقیه را یقینا قبول دارند، این جمله نقل از ایشان است که آنچه مربوط به مصالح امت است مثل لزوم داشتن حکومت به صورت مطلق جزء امور حسبیه است که به فقیه واگذار شده است.

کد خبر 4684193

منبع: مهر

کلیدواژه: ولایت فقیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۴۲۴۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا می شناسیدش؟

آیت الله سید مهدی امام جمارانی، و تو چه دانی او کیست؟ 

عالمی فرهیخته و دانا 

سیدی جلیل و فروتن 

جلوه ای از خلق خوش محمدی 

با سابقه ای طولانی در خدمتگزاری برای عامه مردم 

مورد احترام همه جناح ها 

میزبان امام خمینی (ره) 

کسی که خانه شخصی خود را در جماران برای سکونت امام خمینی در اختیار قرار داد  

خانه ای که قبل از انقلاب مأمن انقلابیون بود 

و حسینیه ای را که جد او بانی اش بود محل ملاقات های عمومی امام خمینی کرد. 

با این همه سوابق نسل جدید او را نمی شناسد و حق دارد 

چون بیش از پانزده سال است در صدا و سیما نه نامی از او برده می شود و نه تصویری 

ضد انقلاب هم که از او خوشش نمی آید تا او را معرفی کند 

پس جوان بیست ساله ایرانی از کجا او را شناخته باشد؟ 

چه می گویم، اصلا در این روزگار چه نیازی به شناخت چنین افرادی هست؟ 

امثال پناهیان و صدیقی کافی هستند تا شب و روز، شام و سحر، جمعه و غیر جمعه همه شبکه های صدا و سیما دربست در اختیار آنان باشد تا هرگونه اراده می کنند راجع به پیامبر و اسلام و امام زمان سخن بگویند و دین پاک و خالص مردم را دستکاری کنند.  

زمانه عجیبی است، سید مهدی امام جمارانی که از باب « اهل البیت ادری بما فی البیت» صدها خاطره شنیدنی و آموزنده از مصاحبت با امام خمینی در سینه دارد باید سکوت کند و مردم نباید در مناسبتها و سالگردهای رحلت امام و یا پیروزی انقلاب راجع به شخصیت و دیدگاه های امام از او بشنوند. بلکه شخصیت امام خمینی را در صدا و سیما از زبان کسانی باید آموخت که در تمام عمرحتی یک جلسه با امام همصحبت نبوده اند. چرا؟ پاسخ روشن است، تا امام را آن گونه معرفی کنند که در مسیر تحقق اهداف شان مفید و کارساز باشد و برای نسلی که باید برای اهداف خاص تربیت شوند کاربرد داشته باشد. امامی خشن، گوشت تلخ، وجودش پر از خشم مقدس نسبت به ملتهای جهان حتی به مردم خودش. 

 ولی امام جمارانی که از نزدیک شاهد رفتار و سیره امام بوده روایتهایی کاملا متفاوت دارد. یک بار ایشان برای ما نقل می کرد در ملاقاتهای پاریس یک روز دختر خانمی حدود بیست ساله با روسری و لباسی که نوعا ما اینگونه افراد را بد حجاب می نامیم از میان جمع برخاست و دو سؤال و تقاضا کرد. اول اینکه مشخص فرمایید مقصودتان از حجاب چیست؟ پاسخ امام خمینی یک جمله کوتاه بود فرمود همین که شما دارید. تقاضای دوم این بود که من مایلم با شما ازدواج کنم. با این سؤال عجیب توجه حاضران به چهره امام جلب شد که به عنوان یک مرجع تقلید و رهبر یک انقلاب بزرگ چه برخوردی خواهد داشت. امام با خنده ملیحی فرمودند پس خانم چی (امام همسرشان را همیشه با کلمه«خانم» خطاب می کردند) آن دختر بیست ساله گفت من در خدمت خانم خواهم بود. امام در میان خنده حضار فرمودند نه، ولی من دعا می کنم که یک همسر خوب و مورد پسند نصیبتان شود. 

رفتار امام خمینی، بنیانگذار انقلاب اسلامی کجا و برخوردهای کسانی که امروز به نام اسلام و انقلاب و امام و شهیدان با مردم دارند کجا! 

آری بیان اینگونه وقایع از سیره امام خمینی، از نگاه فرهنگی حاکم بر جامعه امروز، بدآموزی دارد و نباید مطرح شود. 

اما چند روز پیش سعادت یار شد و به همراه دو تن از دوستان شفیق به زیارت آقای امام جمارانی نایل شدم. 

محضرش شیرین و جذاب و سخنانش مثل همیشه دلنشین و سودمند بود 

حسرت خوردم چرا باید جامعه از چنین شخصیتهایی محروم باشد 

چرا نزدیکترین یاران امام باید یا محصور، یا محبوس، یا ممنوع التصویر و یا منزوی باشند؟ 

بگذریم، اگر خداوند توفیقی را بر این قلم عنایت کند زوایای ناشناخته ای را از راز انزوای یاران نزدیک امام خواهد نوشت. والسلام

محمدعلی خسروی

دیگر خبرها

  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم ترحیم
  • برگزاری نخستین جشنواره "فیلم رضوان" نوآوری این دوره از جشنواره امام رضا (ع) است
  • آیا می شناسیدش؟
  • سپاه مقدس‌ترین نهاد و ناموس انقلاب اسلامی است
  • ترتیل صفحه 240 کلام الله مجید+ صوت
  • امام جمعه خرم آباد:فروپاشی دژ سست استعمار در منطقه
  • رسانه های انساندوست صدای رسای مظلومیت مردم فلسطین
  • آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود
  • اقامه نماز جمعه در مصلای امام خمینی شهر ایلام
  • هر میدانی که سپاه با پشتیبانی مردم به آن وارد شد منجر به پیروزی شد