Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، بنزین که روزهای پر فراز و نشیبی را از تولید و تحریم گرفته، تا واردات، عدم تامین مالی پالایشگاه‌ها، ضعف مدیریت، آلاینده بودن به خاطر تولید از پتروشیمی‌ها و ....  پشت سر گذاشته است. اکنون بعد از گذشت بیش از 100 سال از عمر صنعت نفت، با عبور از رقم تولید 115 میلیون لیتر در روز به خودکفایی رسیده و ایران به جرگه صادرکنندگان این کالای استراتژیک پیوسته است به طوری که برای اولین بار، هفته پیش 3000 تن از بورس انرژی صادر شد، محصولی که تا یک دهه قبل مجبور به واردات آن بودیم آن هم در شرایط سخت تحریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کالای استراتژیک در سال 97 با تکمیل و راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس و رسیدن به تولید 105 میلیون لیتر در روز به خودکفایی رسید و با ایجاد این جهش بزرگ پرونده واردات آن برای همیشه بسته، از خروج 5.4 میلیون ارز جلوگیری، گزینه تحریم آن از روی میز دولت‌مردان آمریکا حذف و برگ برنده‌ای شد که تحریم کنندگان را ناکام گذاشت. 

وزیر نفت در این باره گفته است: افزایش 38 میلیون لیتری تولید بنزین کشور باعث شد تا این بار، آمریکا نتواند درباره تحریم و منع ورود بنزین به ایران صحبت کند.  

علاوه بر موضوعات تولید و واردات، تولید این محصول از پتروشیمی‌ها که از جمله مباحث چالش برانگیزی بود که در دولت قبل نه تنها انتقادات فعالان زیست محیطی بلکه واکنش‌های مردمی را نیز در پی داشت، تا قبل از سال 91 خبری از بنزین یورو 4 و 5 نبود اما امروز میزان تولید بنزین با استاندارد جهانی به 76 میلیون لیتر رسیده و آلاینده بودن این فرآورده منتفی است.

به هر روی امروز تولید بنزین در کشور آرزو نیست، آلاینده نیست، نیازی به واردات آن نیست و پاشنه آشیل کشور هم نیست.

در همین ارتباط و در مقایسه تولید بنزین در دولت قبل و اکنون، سید حمید حسینی به ایلنا گفت: در آن زمان پالایشگاه‌های کشور طوری طراحی شده بوند که مازوت و سوخت مورد نیاز نیروگاه‌های برق کشور را تولید می‌کردند، بنابراین همه پالایشگاه‌های کشور کارایی کمی داشتند، 30 درصد تولید پالایشگاه‌ها فرآورده‌های سنگین بود که کمتر قابل استفاده بود و با اینکه ظرفیت یک میلیون و 800 هزار تنی برای پالایش نفت خام داشتیم میزان تولید فرآورده‌های سبک مثل گازوئیل و بنزین به ترتیب حدود 90 و 60 میلیون لیتر بود.

وی افزود: با توجه به اینکه حدود 65 میلیون لیتر بنزین نیاز داشتیم، در سال‌های پایانی دولت احمدی‌نژاد حدود 10 میلیون لیتر وارد می‌شد، این 10 میلیون لیتر برای این بود که هم کیفیت بنزین تولیدی کشور که اکتان 86 داشت، بهبود یابد و هم بتوانیم کمبود داخلی را تامین کنیم.

عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی تصریح کرد: از سال 83 به بعد برنامه‌هایی برای ساخت پالایشگاه جدید در نظر گرفته شد که با پیگیری‌ها و تغییرات مدیریتی صورت گرفته، سرانجام پالایشگاه ستاره بعد از 10 سال وارد مدار تولید شد، ضمن اینکه همزمان با نوسازی پالایشگاه‌هایی مثل اراک و آبادان، کیفیت بنزین بالا رفته و میزان تولید نیز در پالایشگاه‌های تهران، تبریز، اراک و آبادان افزایش یافت. بنابراین خوشبخانه اکنون نه تنها کشور نیاز به واردات بنزین ندارد بلکه صادرکنندگان بنزین نیز شده، ضمن اینکه کیفیت نیز به شدت افزایش یافته است.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ظرفیت تولید بنزین به 115 میلیون لیتر در روز رسیده و از گازوئیل سبقت گرفته و کشور در وضعیت پایداری به سر می‌برد.

حسینی با اشاره به تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی در دولت نهم و دهم گفت: وقتی تحریم شدیم و امکان واردات بنزین وجود نداشت به طرف تولید بنزین از پتروشیمی‌ها رفتند و با ترکیب ریفرمیت، متانول، بنزن و برخی فرآورده‌های پتروشیمی شروع به تولید روزانه 20 میلیون لیتر بنزین کردند، سپس مشخص شد استفاده از بنزن بیش از یک حدی به شدت آلوده کننده، خطرناک و غیراستاندارد است بنابراین مجبور شدند تجدید نظر کنند و یا حداقل آن نوع از بنزین را در شهرهای بزرگ تولید نکنند.

وی ادامه داد: در دولت یازدهم تولید بنزین از پتروشیمی‌ها متوقف شد و پتروشیمی‌های نوری و برزویه با توجه به بهبود در تولید محصولات توانستند میزان بنزن را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. اکنون با ترکیب نفتای تولیدی در پالایشگاه‌ها و ریفرمیت پتروشیمی‌ها به تولید بنزین کشور کمک می‌کنند و جنبه‌های زیست محیطی و استاندارد نیز به شدت کنترل می‌شود.

این عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی یادآور شد: در حال حاضر در زمینه تولید گازوئیل وضعیت خوبی داریم اگرچه کیفیت به شدت مسئله‌دار بوده و سولفور به شدت بالاست. تنها پالایشگاهی که می‌تواند گازوئیل با استاندارد نزدیک به استاندارد جهانی تولید کند پالایشگاه لاوان و ستاره است و تولید بقیه پالایشگاه‌ها مثل اصفهان، اراک و آبادان سولفور بالایی دارند و مطابق پیمان کیوتو از  2020 هم در صادرات نفت کوره که 3.5 درصد مازوت دارد و هم گازوئیل که اکنون سهم خوبی در صادرات فراورده‌های نفتی دارند، به مشکل بر می‌خوریم، بنابراین حتما نیاز به بازنگری و به‌سازی در این دو محصول داریم.

وی همچنین گفت: اکنون در زمینه صادرات محصولاتی مثل روغن و قیر نیز اوضاع خوب است و جا برای افزایش ظرفیت تولید و صادرات داریم، در بازار کشورهای همسایه نیز برای صادرات بنزین حضور داریم و از پالایشگاه‌های، اراک و تبریز در حال صادرات فرآورده‌های نفتی و بنزین هستیم.

حسینی ادامه داد: پتروشیمی‌هایی مثل اصفهان، بوعلی و نوری ریفرمیتی تولید می‌کنند که محصولی شبیه بنزین است و اقلیم کردستان و عراق نیز آن را خریداری، با نفتا ترکیب می‌کنند و به عنوان بنزین می‌فروشند.

وی با اشاره به واردات 70 تا 75 هزار تن گازوئیل و 30 تا 40 هزار تن بنزین از سوی عراق تاکید کرد: فعلا در مورد صادارت فرآورده‌ها حساسیتی به لحاظ تحریم وجود ندارد و قابل تشخیص نیست که بتوانند ثابت کنند محصول متعلق به ایران است و برای کشورهای همسایه نیز مقرون به صرفه است که از ایران واردات داشته باشند، ضمن اینکه در عراق کسی گوشش بدهکار تحریم نیست.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: احمدی نژاد برق بنزین پتروشیمی خلیج فارس دولت نفت واردات صادرات تحریم پالایشگاه ستاره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۵۲۸۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت ۶۵درصدی طرح بنزین‌سازی پتروپالایش تهران

مدیرعامل پتروپالایشگاه تهران از سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد یورویی این مجتمع پتروپالایشی برای اجرای طرح ارتقای کیفی محصولات، همچنین پیشرفت ۶۵درصدی طرح بنزین‌سازی خبر داد و گفت: عملیات اجرایی طرح ارتقای کیفی نفت‌ کوره پتروپالایشگاه تهران طی دو ماه آینده آغاز و نخستین واحد طرح بنزین‌سازی نیز تا پایان سال ۱۴۰۳ عملیاتی می‌شود.

محسن ایران‌زاد در گفت‌وگو با خبرنگار شانا بیان کرد: هیئت‌مدیره پالایشگاه نفت تهران در هفت ماه گذشته با ورود به پروژه‌های پالایشگاه تهران، مصوبات لازم را برای تسریع در روند اجرایی این پروژه‌ها به تصویب رساند.

وی با اشاره به پیشرفت ۶۵درصدی طرح بنزین‌سازی (CCR) این مجتمع پتروپالایشی تأکید کرد: امیدواریم تا پایان سال ۱۴۰۳، عملیات پیش‌راه‌اندازی بعضی واحدهای جانبی این طرح ازجمله کولینگ، برق و... آغاز شود و ۴ تا ۶ ماه پس از آن کل پروژه به بهره‌برداری برسد.

مدیرعامل پتروپالایشگاه تهران مهم‌ترین چالش بر سر راه این پروژه را تغییرات قیمت ارز اعلام کرد و گفت: در ابتدای آغازبه‌کار این پروژه، نرخ ارز ۲۷ هزار تومان بود و امروز بیش از ۶۵ هزار تومان است، که این تغییر قیمت دائمی، پیمانکاران را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، اما با مدیریت و ارائه تعدیلات قانونی به شرکت‌ها و تأمین‌کنندگان،‌ چالش‌ها را پشت‌سر گذاشتیم.

ایران‌زاد افزود: یکی از مهم‌ترین چالش‌ها، کاتالیست این پروژه بود که با بدقولی سازنده خارجی، با سازندگان ایرانی وارد مذاکره شدیم و ساخت آن با تکیه بر دانش فنی بومی آغاز شده است.

وی با اشاره به پیشرفت مناسب تأمین تجهیزات این طرح تأکید کرد: بیشتر تجهیزات در حال ساخت است و تا شهریور سال آینده، بیش از ۸۰درصد تجهیزات اصلی که شماره دارند، وارد شرکت خواهند شد.

مدیرعامل پالایشگاه نفت تهران از اجرایی‌شدن الزام قانونی بند «ر» قانون بودجه سال ۱۴۰۲ مبنی بر اختصاص ۴۰درصد سود پالایشی به طرح‌های بهینه‌سازی در این مجتمع پالایشی خبر داد و گفت: در جلسات مختلفی که با نخبگان پالایش برگزار شد، مسیر تکنولوژی برای اجرای طرح ارتقای کیفی نفت‌کوره را تعریف کردیم که مشابه پالایش نفت اصفهان است.

آغاز عملیات اجرایی طرح ارتقای کیفی نفت‌ کوره تا ۲ ماه آینده

ایران‌زاد با قدردانی از مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان افزود: شرکت پالایش نفت اصفهان تمامی مدارک فنی موردنیاز برای اجرای طرح ارتقای کیفی نفت‌ کوره را در اختیار ما قرار دادند و همین موضوع باعث شد بتوانیم حتی زودتر از اصفهان، مجوز زیست‌محیطی اجرای این پروژه را دریافت کنیم. اسناد مناقصه آماده و مصوبات آن نیز در کمیسیون معاملات ارائه شده و در حال بررسی فنی از سوی شرکت‌های پیمانکاری است که طی دو ماه آینده، برنده این مناقصه انتخاب و عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.

۲ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری در طرح‌های ارتقای کیفی پتروپالایشگاه تهران

وی همچنین از سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد یورویی در طرح‌های بهینه‌سازی این مجتمع پتروپالایشی خبر داد و گفت: نزدیک به ۷۰۰ میلیون دلار در پروژه RHU (واحد تصفیه ته‌مانده سنگین برج‌های تقطیر) سرمایه‌گذاری خواهد شد و این پروژه ظرف سه سال به بهره‌برداری خواهد رسید. همچنین پروژه‌های جانبی دیگری نیز در کنار این واحد اجرایی خواهد شد که میزان سرمایه‌گذاری را درمجموع به ۲ میلیارد یورو افزایش خواهد داد.

مدیرعامل پتروپالایش تهران افزود: واحد RFCC این پروژه نیز طی یک دوره چهارساله به بهره‌برداری خواهد رسید و تولید نفت کوره خود را به استاندارد می‌رسانیم.

ایران‌زاد بیان کرد: با انجام پروژه بهینه‌سازی پالایشگاه تهران، ضریب پیچیدگی پالایش نفت تهران که در زمان تأسیس ۵.۷ بوده، به عدد ۱۲.۶ ارتقا خواهد یافت، این در حالی است که ضریب پیچیدگی پالایشگاه‌های مدرن دنیا حدود ۱۴ بوده که دورنمای ترسیم‌شده برای پتروپالایش نفت تهران نیز دستیابی به ضریب پیچیدگی ۱۴ تا سال ۱۴۱۰ است.

وی تأکید کرد: با خرید سهام پتروشیمی شازند، به یک پتروپالایش تبدیل شدیم که این پتروشیمی در زنجیره تولید ما قرار خواهد گرفت. پتروشیمی اراک در سواحل جنوبی کشور در حال تأسیس زنجیره پایین‌دست است که با تأمین خوراک، تأمین مالی و افتتاح پروژه‌های RHU و RFCC محصولاتی تازه تولید خواهیم کرد که در تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام‌فروشی مؤثر خواهد بود.

مدیرعامل پتروپالایش تهران تصریح کرد: درخواست تشکیل مجمع دادیم و در عمل نمایندگانمان را در پتروشیمی اراک مستقر خواهیم کرد و مدیریت پتروشیمی اراک را به‌دست خواهیم گرفت و انشاءالله زنجیره تولید را به سرانجام خواهیم رساند. از فروردین‌ با تشکیل کارگروه‌های تأمین خوراک و تبادل با پتروشیمی اراک، مقدمات فراهم شده و به‌زودی این موارد عملیاتی خواهد شد.

بهبود و به‌روزرسانی چارت سازمانی پالایشگاه تهران و تبدیل آن به مجتمع پتروپالایشی

ایران‌زاد گفت: با پتروپالایشی‌شدن، باید ساختار مدیریت شرکت را از یک شرکت پالایشی به یک شرکت پتروپالایشی تغییر دهیم. به‌روزرسانی ساختار حاکمیت شرکتی نیز در سال‌های گذشته انجام نشده است که امیدواریم با موافقت سهام‌دار عمده، به‌روزرسانی، بهبود چارت سازمانی و توجه ویژه به سرمایه‌های انسانی را در دستور کار قرار دهیم.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی هیئت‌مدیره این شرکت برای توسعه خدمات رفاهی به کارکنان بیان کرد: پتروشیمی اراک تأسیسات رفاهی مناسبی دارد که نقش مهمی در بهبود شرایط رفاهی سرمایه انسانی پالایشگاه خواهد داشت. همچنین در بحث مسکن چند بسته خدماتی ازجمله اعطای‌ وام‌ قرض‌الحسنه و خرید مسکن در هیئت‌مدیره تعریف و عملیاتی شده است.

پالایشگاه تهران برای کارکنان مسکن می‌سازد

مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران تأکید کرد: سه پروژه مسکن در نزدیکی پالایشگاه اجرایی خواهد شد تا بتوانیم مسکن کارکنان را تأمین کنیم و افزون بر آن مسافت روزانه تردد کارکنان را کاهش دهیم. در این زمینه با سازندگان معتبر همکاری و از کارکنان نیز برای خرید زمین حمایت خواهیم کرد.

ایران‌زاد بیان کرد: پالایش نفت تهران در یک دوره گذار و پوست‌اندازی سرمایه‌های مادی و انسانی قرار گرفته‌ است که تلاش خواهیم کرد هر دو سرمایه را با تکنولوژی و بهبود فضای شغلی بهبود ببخشیم.

بازنگری ساختار سازمانی

وی با اشاره به فریزشدن چارت سازمانی پالایشگاه تهران از دهه ۹۰ تصریح کرد: با تعریف طرح‌های نو و بازنشسته‌شدن تعداد زیادی از کارکنان، به تزریق نیروی انسانی نیاز خواهیم داشت که تلاش می‌کنیم با دریافت مجوز از سهام‌دار عمده و با رعایت الزامات قانون تجارت، بهبود فضای معیشت و افزایش سرمایه انسانی را در دستور کار قرار دهیم.

مدیرعامل پتروپالایش تهران همچنین از تشکیل کارگروه فرهنگی خبر داد و گفت: هدف از تشکیل این کارگروه توجه به فرهنگ منطقه و آشنایی جامعه پیرامونی با فرهنگ صنعت نفت است.

دیگر خبرها

  • معمای بنزین در ایران
  • واحد تولید آمونیاک سبز در بندرعباس احداث می‌شود
  • دفاع هوایی پاشنه آشیل اتحادیه اروپا
  • گشتی در اقتصاد ایران | بازگشت ایران و امارات به میز همکاری‌های اقتصادی
  • گام بلند پتروشیمی پردیس در تامین امنیت غذایی جهان و حفظ محیط زیست
  • از افزایش تراز آب دریاچه ارومیه تا آغاز تولید بنزین از متانول
  • اقتصاد پاشنه آشیل کشور است
  • پازوکی :تولیدکنندگان خواستار افزایش قیمت لوازم خانگی هستند/ واردات لوازم خانگی همچنان ممنوع است
  • پیشرفت ۶۵درصدی طرح بنزین‌سازی پتروپالایش تهران
  • سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد یورویی در طرح‌های ارتقای کیفی پتروپالایشگاه تهران