Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایلنا، بهنام قنبری (سرپرست پروژه تعیین عرصه و حریم تپه خالصه شهرستان خرم دره استان زنجان) گفت: بر اساس فعالیت‌های باستان شناختی در استان زنجان تا به حال به غیر از تپه خالصه محوطه‌ای دیگری که شواهد زندگی بشر در دوران نوسنگی را در بر داشته باشد یافت نشده است.

او افزود: در استان زنجان و منطقه ابهر- خرم دره و به طور کلی حوضه آبریز ابهررود تا بحال تپه خالصه به عنوان تنها محوطه نوسنگی استان زنجان در بررسی‌ها معرفی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  این باستان شناس، با بیان اینکه در سال ۱۳۸۸ طی یک فصل ۴ ماهه، حمیدرضا ولی پور به کاوش در تپه خالصه پرداخت و اطلاعات ارزشمندی در رابطه با جوامع نوسنگی این منطقه، به باستان شناسی ایران اضافه کرد، اظهار داشت: تپه خالصه، محوطه‌ای کوچک با وسعتی کمتر از نیم هکتار است که ارتفاع آن از سطح زمین‌های اطراف حدود ۲ متر و ابعاد شمال به جنوب و شرق به غرب آن هر کدام ۴۶ متر و مساحت آن ۲۱۱۶ متر مربع است.

وی تصریح کرد: ابعاد امروزی تپه، به سبب عوامل فرسایشی طبیعی و انسانی مانند شرایط جوی، کشاورزی، خاکبرداری و ... تغییر کرده و این موضوع باعث شده تا محوطه شکل اولیه خود را از دست دهد.

او با بیان اینکه بلندترین قسمت تپه، در قسمت مرکزی آن قرار دارد و شیب آن نسبت به زمین‌های اطراف ملایم است خاطرنشان کرد: آسیب‌های فراوان و جبران ناپذیری بر تپه وارد شده است.

سرپرست هیأت باستان شناسی افزود: این آسیب‌ها که بر اثر کاوش‌های غیر مجاز و برداشت خاک آن برای مصارف کشاورزی و عملیات ساختمان سازی صورت گرفته موجب تخریب بخش اعظمی از محوطه شده است.

وی در ادامه تصریح کرد: این وضعیت پس از کاوش ولی پور (باستان شناس ) در محوطه، با سرعت کمتری نسبت به قبل همچنان ادامه دارد.

قنبری افزود: قرار گیری تپه خالصه در میان باغ‌های منطقه و دخل و تصرف کشاورزان محلی باعث شده هر ساله از محدوده تپه به عنوان محلی برای فعالیت‌های باغ داری و تجمیع محصولات استفاده شود که کشاورزان برای انجام این امور هر ساله اقدام به تسطیح بخش‌هایی از این محوطه می‌کنند.

این باستان شناس با اشاره به این نکته که اگر این روند متوقف نشود تا چند سال آینده هیچ اثری از این محوطه ارزشمند باقی نخواهد ماند افزود: در نتیجه با توجه به شرایط نامساعد حفاظتی این تپه ارزشمند، پروژه تعیین عرصه و حریم آن انجام شد تا در نتیجه ارائه ضوابط حفاظتی عرصه و حریم، روند تخریب تپه متوقف شود.

وی با بیان اینکه این پروژه با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شده است گفت: در همین راستا تعداد ۱۰ گمانه آزمایشی عمیق در اطراف تپه ایجاد و کاوش شدند که بر اساس اطلاعات به دست آمده از آنها مشخص شد ابعاد تپه بسیار بزرگ تر از بخش باقی مانده امروز بوده است.

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۵۷۱۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند

 ویدیویی از تابوت‌های باستانی در محوطه ایلامی جوبجی رامهرمز که کاربران شبکه‌های اجتماعی می‌گویند «برای انتقال آنها اقدامی نشده است» در فضای مجازی دست به دست می‌شود.

 کارگری در این ویدیو خطاب به مقامات محلی می‌گوید که «۱۲ ماه اینجا هستیم. جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما به دلیل شرایط بد نگهداری و مراقبت جسدهای باستانی نابود شدند.»

به گزارش ایسنا، این در حالی است معاون میراث‌ فرهنگی خوزستان در این باره گفت: این تابوت‌ها مربوط به مراحل کاوش‌های فصل پنجم در سال ۱۳۹۸ است.

سیدمحسن حسینی اظهار کرد: با صدور مجوز فصل پنجم کاوش از سوی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی کشور، هیأت باستان‌شناسی به منظور کاوش علمی و نجات‌بخشی در محل محوطه تاریخی جوبجی حضور یافت که به دنبال آن، کاوش کاملاً علمی باحضور کارشناسان متخصص باستان‌شناس و مرمت‌گر انجام شد که حاصل این کاوش‌ها کشف تعدادی تابوت بود که در بعضی از آن‌ها بقایای اسکلت انسانی وجود داشت.

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان ادامه داد: از همین‌رو، باحضور کارشناس مرمت‌گر در هیأت، اقدامات علمی و مرمتی اولیه روی تابوت‌ها و اسکلت‌ها انجام شد و سپس با ساماندهی اصولی، همه تابوت‌ها به منظور اقدامات بعدی از جمله مستندنگاری و مرمت، به کارگاه و آزمایشگاه پایگاه میراث‌جهانی منتقل شدند که در محیط آزمایشگاهی و کاملاً علمی مطالعات و اقدامات حفاظتی انجام شد و در حال حاضر  نیز این تابوت‌ها در انبار قرار دارند و به محض راه‌اندازی موزه باستان‌شناسی رامهرمز، همه اشیاء و تابوت‌ها به موزه رامهرمز انتقال خواهند یافت.

ایسنای خوزستان همان سال گزارشی با نام «ماجرای تابوت‌های جوبجی چیست؟» از کشف این تابوت‌ها تهیه و منتشر کرد.

او افزود: از آغاز کار دولت مردمی حفظ و حراست از اموال و اشیای ملی در اولویت کار میراث‌فرهنگی قرار گرفته و در سال جدید هم به منظور ساماندهی این تابوت‌ها و نیز اشیا و اموال فرهنگی پنج شهرستان دیگر، تامین اعتبار انجام داده‌ایم.

حسینی با اشاره به ویدیوی منتشر شده، گفت: بعد از گذشت پنج سال دوباره یک خبر که در زمان خود پاسخ داده شده بود را بازپخش کرده‌اند.

در هر هیات کاوش باستان‌شناسی حداقل یک نفر مرمت‌گر و یک نفر استخوان‌شناس وجود دارد که اقدامات و موارد حفاظتی اولیه را روی اشیای مکشوف انجام می‌دهند.

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان خاطرنشان کرد: اشیا و اموال حاصل از کاوش‌های جوبجی در محل استاندار و مخزن امن قرار دارند، بخش از کشفیات هم در مجهزترین آزمایشگاه‌های میراث‌فرهنگی کشور توسط کارشناسان مرتبط و مجرب در دست بررسی هستند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • اجازه حاشیه‌سازی در حریم شورا و شهرداری را نمی‌دهیم
  • تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • می گوید: جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما...+ عکس | ماجرای ویدئوی جنجالی تابوت‌های باستانی خوزستان چیست؟
  • ماجرای ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی چیست؟
  • ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی مربوط به سال ۱۳۹۸است
  • پیش بینی ۴۹۱ شعبه ثابت و سیار در ۲ حوزه انتخابیه استان زنجان
  • رفع تصرف ۲۰۰۰ متر از رودخانه‌های استان یزد
  • اراضی محوطه ربع رشیدی بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی است
  • کشف «گذرگاه مردگان»
  • کشف نقوش صخره‌ای جدید در ورزقان