Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، در «میز علم» برنامه‌ی یکشنبه 13 مرداد، حسین فروتن به‌عنوان مجری-کارشناس «چرخ»، میزبان دکتر حسین استکی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.

استکی این گفت‌وگو را با توضیحاتی درباره‌ی اتفاقات پیرامون مغز در طول حیات آغاز کرد؛ «از سیزده‌ونیم میلیارد سال پیش در پی حادثه‌ای کهکشان‌ها و ستاره‌ها، از دوازده‌ونیم میلیارد سال قبل کهکشان راه شیری، از چهارونیم میلیارد سال پیش کره‌ی زمین، از سه‌ونیم میلیارد قبل حیات در زمین و اولین مغز حدود 520 میلیون سال پیش به وجود آمده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عمر انسان‌های اولیه به حدود دوونیم میلیون سال و انسان مدرن به حدود 300 هزار سال می‌رسد.» 

او در ادامه‌ی صحبت‌هایش درباره‌ی تعداد سلول‌های قشر مغز در طی تکامل گفت: «هر چقدر موجودات پیشرفته‌تر شده‌اند، تعداد سلول‌های مغز یا همان نورون‌ها بیشتر شده‌اند. یک پشه حدود 250 هزار نورون، قورباغه 16 میلیون، کلاغ دو میلیارد نورون و کل مغز انسان حدود 86 میلیارد نورون دارد. اما مساله‌ی تعیین‌کننده تعداد کل نورون‌های مغز نیست. باید ببینیم قشر خاکستری که رویه‌ی مغز را گرفته، چه تعداد نورون دارد. به‌طور مثال مغز فیل 250 میلیارد نورون دارد اما بخش خاکستری مغز آن فقط 5.5 میلیارد نورون دارد. در حالی که انسان در بخش خاکستری مغزش حدود 16 میلیارد نورون دارد. بالاترین نورون در قشر عصبی در مغز انسان است. شواهد زیادی داریم که نشان می‌دهد پیچیدگی مغز و تعداد سلول‌های قشر خاکستری با ظرفیت شناختی آن موجود زنده ارتباط مستقیم دارد. در مغز انسان علاوه بر اینکه تعداد نورون بیشتری وجود دارد، فشردگی‌اش هم به مراتب از بقیه‌ی موجودات زنده بیشتر و متفاوت‌تر است. در پرندگان، فشردگی نورون‌ها در کلاغ و طوطی‌ها خیلی بیشتر است و موجودات باهوش‌تری هستند.» 

دکتر در ادامه به مقایسه‌ی مغز انسان مدرن با گونه‌های اولیه‌ی انسان پرداخت: «حجم مغز انسان مدرن سه برابر بیشتر از گونه‌های اولیه‌ی انسان است. تغییرات اقلیمی زمینه‌ساز افزایش اندازه‌ی مغز در یک میلیون سال اخیر شده است. این یک رابطه‌ی ثابت شده است که وقتی شرایط زندگی پیچیده و مشکل است، نیاز به مغز بیشتر می‌شود و در نتیجه موجودات هوشمندتری برای زندگی نیاز است.»

 بخش بعدی صحبت‌های استکی به تغییرات مغز انسان در طول تاریخ حیاتش اختصاص داشت: «ساخت و استفاده از ابزار توسط گونه‌های اولیه‌ی انسان منجر به تطور شبکه‌های عصبی جدیدی شد. تطور زبان در انسان با استفاده از زیرساخت‌های عصبی مربوط به کنترل دست محقق شده است. بزرگتر شدن و پیچیده شدن جوامع عامل اصلی تغییرات عملکرد مغز انسان مدرن است. به دلیل بزرگ و پیچیده شدن جوامع پس از انقلاب کشاورزی در 11 هزار سال قبل و برای حفظ قوام و همبستگی در این جوامع، قابلیت های شناختی-عاطفی جدیدی بروز نمودند. تفاوت اصلی مغز انسان مدرن با گونه‌های اولیه‌ی انسان در پیچیدگی قشر فرونتال (تحلیل و شناخت) و سیستم لیمبیک (اخلاق و عواطف) است. گستره و عمق آگاهی به تعداد سلول‌های قشر مغز و پیچیدگی شبکه‌های عصبی بستگی دارد.» 

دکتر استکی در بخش پایانی صحبت‌هایش در «چرخ» گفت: «به طور طبیعی هر روز 25 گونه موجود در زمین از بین می‌رود و 25 گونه به وجود می‌آید اما الان فعالیت‌های مخرب بشر باعث شده هر روز گونه‌های بیشتری از بین بروند. حیات در کره‌ی زمین سه بار از بین رفته و دوباره برگشته. امیدوارم حتی اگر ما این گونه‌ها را از بین می‌بریم، دوباره زمین خودش را احیا کند! پژوهش‌ها نشان می‌دهد مغز انسان تا دو برابر ظرفیت فعلی گنجایش نورون دارد. این مساله به شرایط اقلیمی، تنوع ژنتیکی و میزان زاد و ولد بستگی دارد. در 100 سال اخیر هر 10 سال میزان آی‌کیو یک درجه بالا رفته اما در 10 اخیر، این میزان یک درجه پایین آمده. سن فراموشی از 65 سال به 55 رسیده چون در طول زندگی‌مان به دلیل استفاده از فناوری‌ها کار کمتری از مغزمان می‌کشیم.»

«چرخ» به تهیه کنندگی الهه بهبودی روزهای یکشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه، از ساعت 19 به‌صورت زنده از شبکه‌ی چهار پخش می‌شود.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: پرندگان علوم پزشکی شهید بهشتی فناوری مغز مغز انسان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۵۹۲۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سریال حشاشین در تلویزیون‌های اینترنتی ایران ممنوع شد؟

سریال حشاشین با روایت تاریخی درباره حیات و حوادث مرتبط با حسن صباح، بنیان‌گذار دولت اسماعیلیه است.

 مدیرکل نظارت و تطبیق ساترا گفت: سریال «حشاشین» محصول کشور مصر است و روایت آن از تاریخ اسلام متضمن تحریف‌های فراوانی است که به‌نظر می‌رسد با رویکرد سیاسی مغرضانه تولید شده است. 

بر همین اساس طبق نظر شورای صدور مجوز ساترا انتشار سریال«حشاشین» در رسانه های صوت و تصویر فراگیر ایران مورد تایید نمی‌باشد.

برهمین اساس، سریال «حشاشین» از سامانه‌های اینترنتی فیلیمو، گپ‌فیلم و فیلم‌نت حذف شد.

منبع: تجارت نیوز

tags # شبکه نمایش خانگی سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! اتفاق عجیب که همزمان با انقراض دایناسورها در زمین رخ داد! (تصاویر) کشف پرنده‌ عجیبی که سمت راست بدنش نر است و سمت چپش ماده!

دیگر خبرها

  • تعداد زنان کارگر به روایت وزیر کار
  • چرا چپ دست یا راست دست به دنیا می‌آییم؟
  • ۳ نمایشنامه جدید در نمایشگاه کتاب
  • سریال حشاشین در تلویزیون‌های اینترنتی ایران ممنوع شد؟
  • (ویدئو) روایت جالب فریدون زندی از مشکل داشتن علی پروین با او
  • انتشار ۳ نمایشنامه
  • عرضه سه نمایشنامه جدید سوره مهر در نمایشگاه کتاب
  • سه نمایشنامه جدید سوره مهر در نمایشگاه کتاب تهران عرضه می‌شود
  • آمادگی هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی
  • سند تحول آموزش و پرورش به طور کامل اجرا شود