Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-08@02:29:19 GMT

حساب خالی برای واگن‌های مترو

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۶۱۴۸۶

تعطیلات فصلی پیش‌روی شورای شهر تهران که از امروز آغاز می‌شود، شهرداری را بر آن داشت تا تصویب این لایحه را با قید دو فوریت در جلسه روز گذشته دنبال کند تا از مهلت باقی‌مانده برای عملیاتی کردن و انتشار این اوراق بهره‌مند شود. بند «د» تبصره پنج قانون بودجه سال ۹۷ به شهرداری‌های کلانشهرها مجوز داده تا سقف ۵۵۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت برای طرح‌های قطار شهری، حمل و نقل شهری و رفع آلودگی هوا منتشر کنند و تضمین بازپرداخت ۵۰ درصد اصل و سود این اوراق را نیز دولت بر عهده گرفته است؛ اما شهرداری در پارسال استفاده از این امتیاز را دنبال نکرد و در نهایت با تمدید این مهلت تا پایان شهریور ماه، در هفته‌های اخیر لایحه مربوط به اخذ مجوز از شورای شهر برای استفاده از این امتیاز قانون بودجه ۹۷ را تدوین و به شورا ارائه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  در قالب این لایحه که دیروز با ۱۸ رای به تصویب رسید، شهرداری تهران باید در فرصت یک ماه و نیم باقی‌مانده نسبت به انتخاب بانک عامل و انتشار و فروش اوراق مشارکت مذکور اقدام کند. طبق متن این لایحه قرار است ۷۰۰ میلیارد تومان از این رقم به ساخت خط شش، ۸۰۰ میلیارد تومان به ساخت خط هفت و ۲۵۰ میلیارد تومان به هر یک از خطوط سه و چهار که کارهای تکمیلی همچون ساخت پایانه آنها باقی‌مانده است، اختصاص یابد. ۱۰۰۰ میلیارد تومان از این رقم نیز قرار است صرف خرید اتوبوس شود که با توجه به قیمت حدود ۲ میلیارد تومانی هر دستگاه اتوبوس گازسوز، این منابع برای خرید ۵۰۰ دستگاه کفایت می‌کند. برابر گزارشی که پیروز حناچی، شهردار تهران ارائه کرد، تکمیل خطوط شش و هفت در سال ۹۹ در صورت تزریق منابع کافی میسر خواهد بود. به گفته وی، تکمیل خط شش به ۲۴۵۰ میلیارد تومان و تکمیل خط هفت به ۱۸۴۵ میلیارد تومان منابع مالی نیاز دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد شهرداری تهران در این دوره بر این باور است که با توجه به منابع محدود مالی، تمام توان خود را صرف تکمیل خطوط در دست ساخت کند و بار مالی تزریق واگن‌های جدید به خطوط مترو را بر دوش دولت بیندازد تا از محل تکلیفی که قانون‌گذار از بابت تامین تا ۵۰ درصد هزینه‌های ساخت متروی کلانشهرها بر عهده این نهاد گذاشته، آن را تامین کند؛ به همین خاطر مقصد ۲۰۰۰ میلیارد تومان از اوراق مشارکت مذکور را که به مترو اختصاص خواهد یافت، ساخت خطوط تعیین کرده و در نتیجه رویه‌ای مشابه دوره گذشته در زمینه توسعه «بدقواره» مترو را در پیش گرفته است. این در حالی است که مبنای محاسبات شهرداری تهران برای تامین واگن، حساب خالی از اعتباری است که در سال‌های اخیر وصولی از آن محل بسیار ناچیز و نزدیک به صفر بوده است. دولت در تمام سال‌های گذشته از پرداخت این سهم به نحوی سر باز زده و اکنون هم دست روی دست گذاشتن برای تحقق اعتبارات دولتی به منظور خرید و ساخت واگن، تکیه کردن روی حسابی است که دست‌کم فعلا پوچ بوده و عزمی برای پر کردن آن حساب وجود ندارد.  برخی از کارشناسان معتقدند مدیریت شهری اهتمام کافی برای استفاده از امتیازهایی از قبیل مجوز فاینانس ۲ میلیارد دلاری که در قانون بودجه سال جاری برای قطارشهری‌ها پیش‌بینی شده یا تمدید فاینانس‌های قبلی مصوب برای خطوط مترو ندارد، در حالی که این منابع می‌تواند بخش قابل‌توجهی از نیاز فوری مترو به واگن را جبران کند.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۶۱۴۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مترو قم به ایستگاه پایانی بهره‌برداری نزدیک می‌شود

معاون برنامه‌ریزی و سرمایه انسانی شهرداری قم گفت: مرحله نخست مترو قم به مراحل پایانی رسیده و اگر واگن تأمین شود، آماده بهره‌برداری است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، مجید محمدرضا خانی گفت: در  سال 1402 پروژه‌هایی همچون ایستگاه آتش‌نشانی مادر و ساختمان جدید شورای اسلامی شهر قم به پایان رسید.

وی از آغاز مجدد پروژه مجموعه فرهنگی ورزشی امام موسی صدر که یکی دو سال مسکوت مانده بود، خبر داد و افزود: تقاطع غیرهمسطح فردوسی صدوق با مبلغ 100 میلیارد تومان آغاز شد که سال 1403 به پایان می‌رسد.

 معاون برنامه‌ریزی و سرمایه انسانی شهرداری قم با بیان اینکه ایمن‌سازی کمربندی امام علی (ع) به مراحل نهایی رسیده است، تصریح کرد: تقاطع نیک‌اندیش نیز در سال 1402 آغاز شد و در حال اجرایی شدن است.

 محمدرضاخانی با اشاره به اینکه تقاطع غیرهمسطح نماز و شهدای پرواز در سال 1402 به بهره‌برداری رسید، گفت: اجرای بخشی از پروژه مسیر دسترسی تقاطع غیرهمسطح شهدای سلامت از دیگر اتفاقات سال 1402 بود.

 وی با تأکید بر اینکه مرحله نخست مترو به مراحل پایانی رسیده و اگر واگن تأمین شود، آماده بهره‌برداری است، ادامه داد: تملک خانه تاریخی توکلی برای احداث خانه‌موزه با هدف ارتقای فرهنگ تاریخی شهر و تقویت تاریخچه هیئت‌های مذهبی در شهر قم از دیگر اتفاقات سال 1402 بود.

 معاون برنامه‌ریزی و سرمایه انسانی شهرداری قم با اشاره به پروژه پارکینگ چهل‌اختران، اذعان کرد: این طرح از اواخر سال 1401 آغاز شد، سال 1402 تملک آن به پایان رسید و عملیات عمرانی آن در روزهای ابتدایی سال جاری تمام شد.

 محمدرضاخانی با اشاره به اتمام پروژه بزرگ بلوار جعفر طیار (ع) اضافه کرد: این بلوار با 50 سال قدمت در طرح‌های توسعه شهری قم، سال 1402 به بهره‌برداری رسید که خبر خوبی برای شهروندان بود.

 وی با تأکید بر پیگیری تملک برای تعریض محور دروازه ری و بهسازی این محله بر اساس طرح تفصیلی در سال 1402 گفت: بخش مهمی از این پروژه انجام‌ شده است و سال 1403 به اتمام می‌رسد.

 معاون برنامه‌ریزی و سرمایه انسانی شهرداری قم با اشاره به پروژه ساماندهی قبرستان نو و احداث باغ مزار مشاهیر، افزود: این طرح نیز سرعت خوبی داشته است و اوایل سال جاری به اتمام می‌رسد.

 محمدرضاخانی با اشاره به وجود 1029 ردیف بودجه و 2000 پروژه در بودجه 1402 شهرداری قم افزود: این پروژه‌ها با پیشرفت فیزیکی 90 درصدی در اختیار شهروندان قرار گرفت.

به گزارش تسنیم، خط یک متروی قم به طول 14.8 کیلومتر و 14 ایستگاه عبوری در حال احداث است. مرحله نخست خط یک مترو قم در قالب 6 ایستگاه حدفاصل قلعه کامکار تا میدان مطهری قرار دارد.

همچنین خط 2 مترو نیز به طول 28 کیلومتر از اراضی 560 هکتاری طرح نهضت ملی مسکن در شهرک پردیسان آغاز شده و در محدوده میدان 72 تن و بلوار شهید خداکرم به پایان می‌رسد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ساخت پناهگاه نمادین جوانان فلسطینی با قوطی های کنسرو
  • ◄ متروی قم در پیچ ؛ واگن 6 میلیاردی به 51 میلیارد رسید!
  • این بنر عجیب از شهرداری در مترو صدای همه تهرانی‌ها را درآورد! +تصویر
  • خالی کردن حساب با سوال ۱۰۰ میلیونی!
  • خالی کردن حساب با پرسیدن فقط یک سوال
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟
  • نخستین کارخانه مشترک میان مصر و آلستوم فرانسه
  • دستگیری باند سارقان کابل های مترو!
  • مترو قم به ایستگاه پایانی بهره‌برداری نزدیک می‌شود
  • ناوگان متروی کرج به ۳۵۰ نیروی متخصص نیاز دارد