Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-04@07:51:08 GMT

فهم مسأله امروز در افق مشروطه

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۶۳۱۸۶

جهان نيوز - دکتر موسی نجفی: ما مشروطه را چه شکست بدانیم چه پیروزی، نقاط تلخ‌و‌شیرین زیادی دارد که هم نقاط شیرین و هم نقاط تلخش متعلق به ماست؛ مانند شناسنامه‌ای که نمی‌توانیم از آن فرار کنیم. اینکه دعواهای سیاسی امروزمان را به مشروطه برمی‌گردانیم، به این دلیل است که می‌خواهیم آن را در مشروطه حل کنیم. به‌نظر من، کمی به تاریخ مشروطه ظلم شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درست است که بین امروز و گذشته ارتباطی هست و هم با گذشته، امروز را و هم با امروز، گذشته را بهتر می‌فهمیم؛ اما اینکه بخواهیم تمام دعواهای سیاسی و فکری‌مان را عینا به مشروطه ببریم و بگوییم این همان است، موافق نیستیم. البته شاید خوب باشد که ما برخی از طرح موضوعات‌مان را (نه طرح دعواهای‌مان) امروز ببریم در گستره تفکر مشروطه حل کنیم. این به ما عمق می‌دهد؛ به‌ویژه موضوع آزادی را باید بررسی کنیم که یکی از بحث‌های جدی امروز ماست و در افق مشروطه درباره این موضع حرف‌های بسیاری وجود دارد. البته بازهم تذکر می‌دهم که قرار نیست دعوای امروز را در تاریخ مشروطه حل کنیم. ما می‌خواهیم با مشروطه بحث امروزمان را به‌صورت عمیق‌تر طرح کنیم.

هرچند انقلاب اسلامی با نهضت مشروطه شباهت‌های بسیاری دارد، روند مشروطه و تحولات آن و حتی نیروهای اجتماعی و سیاسی درون مشروطه با انقلاب اسلامی تفاوت‌های بسیاری دارند. البته، این تطابق‌نداشتن دلیل نمی‌شود از برخی شباهت‌ها و مشابهت‌ها، درس عبرت و تجربه کسب نکنیم. بارها تکرار کرده‌ام که تاریخ به‌لحاظ «وقایع » تکرارناپذیر است؛ ولی ازنظر «اندیشه تاریخی» فرازمانی و فرامکانی است. خود مشروطیت ریشه عمیق و مهم انقلاب اسلامی است و بسیاری از مباحث «هویتی»، ملی، تجددخواهی و اندیشه‌های اجتماعی و سیاسی و تأثیر خارجی برای سیاست آن روز نه‌تنها مهم است، بلکه نشناختن آن‌ها برای امروز ما به منزله نشناختن امور اولیه سیاسی و فکری است. شایان ذکر است در طول این ۱۱۰ سال مسائل و عوامل جدیدی در تاریخ ایران رخ نموده است؛ ولی خود این بستر جدید هم بدون زمینه‌های مشترک مشروطه نمی‌توانسته درست ردیابی شوند. برای مثال، مسأله کشف حجاب در دوران رضاخانی هرچند حدود سه دهه بعد از مشروطه مطرح شد، نقاط مشترک و ریشه‌های فراوانی در مشروطه و نوگرایی افراطی عصر مشروطه داشته است. مسأله نگاه به غرب، استعمار، علم غربی، تجدد و سنت و نوگرایی، دخالت خارجی و بسیاری مسائل دیگر هم به این منوال است. 
درباره خاص پرسش شما این مطلب علاوه‌بر شرایط گفته‌شده، به‌نظر می‌رسد دو جریان سیاسی فعلی که البته حدود و ثغور و مبانی اندیشه سیاسی هریک جای حرف و حدیث بسیار دارد، بیشتر با شرایط خاص انقلاب اسلامی تطبیق دارند تا با ریشه‌هایی در مشروطیت. البته جریان اصول‌گرا فقط در جریان مشروعه‌خواه مشروطه دیده نمی‌شود؛ بلکه طیف وسیعی از مشروطه‌خواهان نیز نه‌تنها متشرع بودند؛ بلکه از افراط و غرب‌زدگی برخی مشروطه‌خواهان نیز خود را مبرا می‌دانستند. درهرحال، دو جریان دموکرات‌ها و اعتدالیون در مشروطه درظاهر با برخی دیدگاه‌های اولیه جریانات سیاسی امروز شبیه می‌آیند؛ ولی درنهایت موارد اختلاف و تمایز بیشتر است. البته، ازنظر نویسنده ناچیز این سطور نوعی شبیه‌سازی و شاید ارتباط آن‌هم خیلی کلی و دوراندیشانه‌تر برای ریشه‌یابی وجود دارد که فراتر از اشخاص و احزاب و جریانات اجتماعی و سیاسی است و آن نگاه به «غرب» و نسبت بین ما و غرب است. از این منظر، نه دو طیف، بلکه نواری رنگی از طیف‌ها از مشروطه به‌بعد وجود دارند که هریک به «نسبت‌سنجی» بین ما و غرب نشسته‌اند. اینکه جریانات و اشخاص چه میزان با حقیقت غرب آشنا باشند یا استعمار در نظر آنان چه جایگاهی داشته و دارد یا تجدد غربی را چگونه تفسیر کنیم یا اینکه هر‌یک از این‌ها چگونه بر هویت ملی تأثیر می‌گذارد، ازجمله مسائل مهم‌تری است که امروز را به دیروز و فردا متصل کرده و ریشه‌یابی و جریان‌شناسی ما را عمیق‌تر می‌کند.
جواب و پژوهش در کشف این نسبت (ما و غرب) می‌تواند تصویر روشن‌تری از جریان‌شناسی دهه‌های اخیر ایران به ما بدهد؛ تصویری که در قاب خود امروز و دیروز را باهم به ما نشان می‌دهد. کپی متن خبر مرجع : خبرگزاری فارس

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۶۳۱۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استفاده محققان از باد به عنوان ابزاری برای جابجایی اشیا

آفتاب‌‌نیوز :

این رویکرد جدید کار دست‌ورزی اشیا در فاصله دور را امکان پذیر می‌کند و می‌تواند با ربات‌ها ادغام شود تا به این ماشین‌ها انگشتان فرازمینی (ethereal) بدهد.

به گزارش تارنمای «تک‌اکسپلور»، دکتر «کوان ژو» از دانشگاه «آلتو» (Aalto) در کشور فنلاند که سرپرستی این تحقیق را برعهده داشت، در این مورد توضیح داد: جریان هوا یا باد همه جا در محیط زندگی ما وجود دارد و اشیایی مانند گرده گیاهان، پاتوژن‌ها، قطرات، بذر و برگ را جابجا می‌کند. باد همچنین در صنایع و در زندگی روزمره ما نیز استفاده شده است مثلا دستگاه‌ها بادی جارو کننده برگ با استفاده از باد برگ‌ها را جارو می‌کنند، اما تاکنون نتوانسته ایم جهت حرکت برگ‌ها را کنترل کنیم فقط می‌توانم برگ‌ها را با نیروی باد در یک جهت جمع کنیم.

اولین گام در دست‌ورزی اشیا با باد شناخت این مساله است که اشیا چگونه در جریان باد حرکت می‌کنند. برای این منظور، یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه آلتو هزاران نمونه از حرکت‌های اشیا در یک جریان هوای تولید شده را ثبت کرد و از این‌ها برای ساخت الگو‌هایی (templates) در مورد چگونگی حرکت اشیا روی سطح در یک جریان هوا استفاده کرد.

تحلیل‌های این محققان نشان داد که هر چند جریان هوا عموما بدون نظم است، اما با این حال به اندازه کافی منظم است که بتواند اشیا را به شکل کنترل شده در مسیر‌های مختلف حرکت بدهد حتی به سمت عقب و در جهت سر لوله‌ای (نازل) که باد از آن خارج می‌شود.

ژو در این خصوص توضیح داد: ما الگوریتمی طراحی کردیم که با دو موتور جهت جریان باد را کنترل می‌کند و جریان هوای تولید شده اشیا را در مسیر دلخواه حرکت می‌دهد. این الگوریتم کنترلی بطور مکرر جهت را تنظیم می‌کند تا از این طریق جریان هوا اشیا را در مسیر مورد نظر حرکت بدهد.

وی افزود: مشاهدات به ما اجازه داد تا از جریان هوا برای جابجا کردن اشیا در طول مسیر‌های متفاوت مانند مسیر دایره‌ای شکل یا حتی مسیر‌های به شکل حروف الفبا استفاده کنیم. این روش از لحاظ شکل و جنس اشیا بسیار تطبیق‌پذیر است و ما می‌توانیم جابجایی اشیاء تقریبا به هر شکلی که باشند را کنترل کنیم.

این فناوری هنوز نیازمند اصلاح و بهبود است، اما محققان نسبت به ظرفیت این رویکرد الهام گرفته از طبیعت خوشبین هستند. این روش می‌تواند برای جمع‌آوری نخاله و پسماند و همچنین در کار‌های پردازشی پیچیده در جایی که تماس فیزیکی ناممکن است مانند کار با مدار‌های برقی مفید و قابل استفاده باشد.

نتایج این تحقیقات در نشریه «سامانه‌های هوشمند پیشرفته» منتشر شده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • محمد مهاجری: آقای نصیری! انتقادهایتان روی چشم؛ اما شاهزاده شویی چرا؟
  • فلسطین به مسأله اول جهان تبدیل شده است
  • استفاده محققان از باد به عنوان ابزاری برای جابجایی اشیا
  • چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟
  • چرا کشوری مثل مصر سریال "حشاشین" را ساخت؟
  • (تصویر) حلقه‌های المپیک در آتش سوختند
  • چرا کشوری مثل مصر سریال حشاشین را ساخت؟
  • اخبار سیاسی ۱۲ اردیبهشت؛دیدار معلمان با رهبر انقلاب/افزایش ۳۵درصدی حقوق حداقل‌بگیران بازنشستگان
  • دیدار تیم والیبال دانش‌آموزی با رهبر انقلاب
  • نقش ۴۵ نماینده باقیمانده بر عملکرد مجلس