Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اجتماعی  برنا؛ حیوانات یکی از مظاهر خلقت هستند که نقشی مهم و درخور توجه در نظام طبیعت و زندگی بشری دارند  اما همگام با تحولات همه‌ جانبه در زمینه‌ های علمی و فناوری و غیره، سوء استفاده از محیط زیست  به ویژه حیوانات سرعت چشمگیری داشته است.

در مورد رفتارهای نامتعارف، باید دقت کرد که برخی مواقع این رفتارها در مقوله رفتارهای استثنائی در یک فرهنگ یا اینکه گاهی در مقوله رفتارهای رایج و متداول آن فرهنگ قرار می گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

الگوها و هنجاری های رفتار با حیوانات در جامعه ما، عمیقا در دوره جدید دچار بحران شده و به سمت نوعی آشفتگی و رفتار پرخاشگرانه تمایل  یافته است. البته به طور کلی ما دچار ضعف های فرهنگی بسیاری در چگونگی رفتار با حیوانات هستیم.

به این ترتیب به نظر می رسد لازم است شبکه ای از آموزش ها و قانون گذاری ها در سطوح مختلف فرهنگی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی باغ وحش ها تنظیم و اعمال شود تا بتوان ریشه های این نوع خشونت را از بین برد.

در این میان  متاسفانه  باغ وحش ها نیز در ایران از کمترین امکانات استاندارد زندگی برای حیوانات برخوردارند و همین موضوع سبب شده تا حیوانات به جبر در محیط هایی با شرایط آب و هوایی نامناسب و یا فاقد رسیدگی کافی نگهداری شوند.

در این راستا با یکی از فعالان حقوق حیوانات به گفت و گو نشستیم که در ادامه می خوانید:

حال حیوانات خوب نیست

رضا حضرتی عکاس و فعال احتماعی در گفت وگو با خبرنگار برنا با اشاره به وضعیت نامناسب حیوانات در باغ وحش ها اظهار کرد: وضعیت نامناسب حیوانات را زمانی فهمیدم که برای عکاسی به باغ وحش رفته بودم و آن زمان متوجه شدم که متاسفانه حیوانات در شرایط مطلوبی قرار ندارند.

وی با بیان اینکه در بسیاری از باغ وحش های ما تخلفات فراوانی شکل می گیرد عنوان کرد: وضعیت موجود باغ وحش ها به گونه ای است که بحث های اخلاقی و انسانی رعایت نشده است و با استانداردهای جهانی فاصله بسیاری دارد.

وی ادامه داد: قفس و تغذیه نامناسب، دورگه گیری، امکان تماس فیزیکی انسان با حیوان و عدم توجه به زیستگاه و غیره تنها بخشی از آسیب هایی است که به این حیوانات در باغ وحش ها وارد می شود. 

باغ وحش هویزه غیرقانونی است

حضرتی به عنوان نمونه به نگهداری خرسی در باغ وحش هویزه اشاره کرد و گفت: این حیوان به مناطق سردسیری تعلق دارد اما در شهری با دمای بالای 56 درجه نگهداری می شود این گفته خود گواه این است که بدانیم تا چه میزان در حق این حیوانات اجحاف می شود.

وی در ادامه با بیان اینکه در حوزه حمایت از حقوق حیوانات دربند کم کاری بسیاری وجود دارد، گفت: به عنوان مثال مجموعه هویزه مجوز فعالیت نداشته و در این رابطه پس از پیگیری هایی متعدد از سازمان حفاظت از محیط زیست هویزه و شهرداری که شخصا انجام شد، پاسخ شهرداری این منطقه این بود که: «باغ وحش را برای یک ماه تعطیل کردیم و انشاالله اصلاح خواهد شد». این در حالی است که سازمان حفاظت از محیط زیست بعنوان دستگاه نظارت بر عملکرد این مجموعه‌ها این قدرت را دارد که مجموعه ای را پلمپ یا تعطیل کند و حیوانات را به سایر باغ وحش های استاندارد ارسال کند. 

وی  یادآور شد: دستورالعملی در سال 92 از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست ابلاغ شد که تنها در دو مورد از باغ وحش های کشور در حال اجرا و عملیاتی شدن است. البته باغ وحش ارم تهران در راستای استانداردسازی  و با افزایش سطح کیفی در تلاش است علاوه بر رعایت این دستورالعمل بعنوان اولین مجموعه داخل کشور به عضویت اتحادیه باغ وحش های اروپا در آید.

این فعال اجتماعی گفت: در حیطه نگهداری حیوانات دربند در باغ وحش های کشور تخلفات و ایرادات متنوعی دیده می شود به عنوان مثال، یکی از موارد که چندی پیش در مشهد به عنوان افتخار از آن یاد شد ایجاد تایگون بود که حاصل جفت گیری شیر نر با ببر ماده است؛ این درحالی است که این کار در کل دنیا ممنوع است و یا در مجموعه صفادشت با افتخار بیان می شود که جگوار خریدیم در صورتی که باغ وحش ها اجازه خرید یا فروش حیوانات را ندارند.

وی ادامه داد: بر اساس دستورالعمل ها با حیوانات وحشی نباید ارتباط فیزیکی داشت چرا که هم موجب انتقال بیماری به انسان و آسیب دوجانبه می شود. این درحالی است که در برخی از این مجموعه‌ها می بینیم که ببر یا پلنگ توسط عوامل مجموعه در آغوش گرفته شده و یا در بابلسر حتی در ازای گرفتن مبلغی اجازه گرفتن عکس با توله شیر داده می شود.

ایران، یکی از مقاصد اصلی قاچاق حیوانات

حضرتی با بیان اینکه در مورد موضوع باغ وحش ها دو موضوع مهم مدنظر است عنوان کرد: خرید و فروش حیوانات وحشی و فرهنگ سازی در نحوه تعامل با حیوانات دو عامل بسیار مهم در زمینه سلامت باغ وحش هاست که نیاز به بررسی دقیق دارد.

وی توضیح داد: تماس فیزیکی با حیوانات از این جهت غلط است که هنگامی که کودکان ما می بینند که می شود حیوانات وحشی چون ببر یا شیر  که حیوانات وحشی هستند را در آغوش گرفت به این باور می رسند که می شود این حیوانات را به عنوان حیوان خانگی در منزل نگهداری کرد؛ این اتفاق منجر شد تا ایران با حجم بالای تقاضای نگهداری از حیوانات وحشی مواجه شود و درنتیجه تبدیل به یکی از مقاصد اصلی وارادات قاچاق حیوانات وحشی شویم. 

وی ادامه داد: از سوی دیگر تماس انسان با حیوانات است. متاسفانه ما در باغ وحش ها ندانسته به کودکان می آموزیم که با حیوانات وحشی ارتباط فیزیکی بگیرند اما نمی دانیم که حتی یک نوبت تماس فیزیکی انسان با توله حیواناتی مانند آهو، مارال ،خرس و غیره موجب می شود تا حیوان بوی انسان را به خود بگیرد و مادرش او را برای همیشه ترک  کند که در این صورت نابودی توله بسیار محتمل است.

وی با اشاره به اینکه فرهنگ نادرست و حیوان آزاری دو عامل مهم در وضعیت نابسامان نگهداری حیوانات در کشور است اظهار کرد: یکی از آسیب هایی که عدم فرهنگ سازی درست به حیوانات می زند را می توانیم در نگهداری حیوانی مانند میمون بیان کنیم؛ چرا که برخی از افراد این حیوان را با عنوان خانگی انتخاب می کنند اما پس از مدتی که نگهداری حیوان به دلیل وحشی بودنش دشوار می شود، حیوان را در جنگل های شمال رها می کنند. این کار موجب می شود تا این حیوان پس از رهاسازی در حیات وحش به دلیل ذات تهاجمی و غیر بومی بودنش آسیبهای جبران ناپذیری به حیات وحش ایران بزند.

تحریم باغ وحش درست نیست

وی در مورد کمپین های حامی حقوق حیوانات گفت: کمپین ها عموما عملکرد ضعیفی دارند. حامی حقوق حیوانات نیز تمرکزشان بر حیوانات اهلی است و توجهی به موضوع نابسامان باغ وحش ها نمی کنند. فعالان محیط زیستی هم از دغدغه های مهم تری در حیاط وحش کشور صحبت می کنند و اولویت بالاتری را در نظر می گیرند. البته چندی پیش کمپین هایی با عنوان تحریم باغ وحش صورت گرفت که متاسفانه آن هم ایراداتی دارد چراکه بسیاری از حیوانات که بعضی از آن ها از بیماری رنج می برند در صورت تعطیلی باغ وحش ها دیگر توانایی بازگشت به حیات وحش را ندارند.

خبرنگار: ناهید سمیعی

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ایران باغ وحش حفاظت از محیط زیست حقوق قاچاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۶۵۷۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بدون همکاری شهروندان معضل سگ‌های ولگرد حل نمی‌شود

ایسنا/فارس شیوه‌نامه کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد توسط سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در سال ۱۳۸۷ ابلاغ و به‌روز رسانی آن در سال ۱۴۰۱ با هدف کنترل بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان از طریق شناسایی کانون تجمع سگ‌های ولگرد و کنترل جمعیت آن‌ها با انتخاب روش مناسب و ارتقای سطح آگاهی‌های عمومی درخصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با حیوانات مزاحم، انجام شد.

در اینر استا مهم‌ترین معضلات و مشکلات ناشی از افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد، علاوه بر معضلات روانی و اجتماعی، شیوع بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان، افزایش آن در جمعیت دامی و انسانی و انتقال بسیاری از بیماری‌ها از سگ به انسان است که از جمله رایج‌ترین آنها می‌توان به بیماری‌هایی نظیر هاری و کیست هیداتیک اشاره کرد.

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: شهرداری شیراز به عنوان یکی از پیشگامان این عرصه، اجرای شیوه‌نامه مذکور با هدف کنترل بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان از طریق شناسایی کانون تجمع سگ‌های ولگرد و کنترل جمعیت آن‌ها با انتخاب روش مناسب، ارتقای سطح آگاهی‌های عمومی در خصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با آن‌ها، ارتقای بهداشت عمومی و جلوگیری از انتشار آلودگی‌، جلوگیری از بد منظره‌گی و ارتقای زیبایی شهری با جمع‌آوری این سگ‌ها را در دستور کار خود قرار داد و طبق شیوه‌نامه، یک مرکز نگه‌داری موقت در همان سال نیز با تجهیزات نگه‌داری موقت احداث شد.

صمد پناهیان با بیان اینکه با توجه به گستردگی مناطق خدماتی شیراز و همچنین دسترسی به شهرهای جدید و روستاهای اقماری، نمی‌توان آمار دقیقی در خصوص سگ‌های بدون صاحب ارائه کرد، گفت: با توجه به تماس‌های مردمی و همچنین بازدیدهای میدانی، شهرداری شیراز اقدام به شناسایی و اجرای عملیات در محل‌های تجمع می‌کند اما با این وجود، با توجه به خصوصیات پیاده‌روی حیوان در جست‌وجوی آب و غذا، نمی‌توان اقامتگاه دائمی برای آنها در نظر گرفت.

وی، علت افزایش سگ‌ها علاوه برغریزه تولید مثل بالای حیوانات، وجود پناهگاه‌های غیر مجاز و تامین احساسی آب و غذا برای آنان، عدم توجه برخی شهروندان در رعایت جدول زمان‌بندی جمع‌آوری پسماند، وجود دسترسی‌های زیاد از حریم شهر و هجوم سگ‌ها به محل‌های امن‌تر ذکر کرد و گفت: مواردی که اشاره شد به‌عنوان مهم‌ترین علل ایجاد پایگاه‌های غیر مجاز و غیر رسمی در سراسر مناطق خدماتی و حاشیه‌ای به‌شمار می‌رود که می تواند باعث  افزایش لجام گسیخته این حیوانات در کوچه و خیابان شود.

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز ادامه داد: با توجه به نگهداری سگ‌های بدون صاحب در برخی از مراکز غیر مجاز، نمی‌توان از تعداد دقیق این مراکز نگه‌داری اطلاعات دقیقی به‌دست آورد، اما در شیراز از سال ۹۳ یک مرکز نگهداری موقت با امکانات لازم احداث و بهره‌برداری شده است که در حال حاضر این مرکز در حال افزایش ظرفیت است.

وی همچنین در خصوص تعداد سگ‌های ولگرد نیز گفت: با توجه به گستردگی شیراز و وجود راه‌های زیاد برای ورود سگ‌ها به شهر از طریق شهرها و روستاهای اقماری، کمربندی‌ها و از طرفی پتانسیل تولید مثل حیوان در سال، نمی‌توان تعداد دقیقی از جمعیت سگ‌ها را مشخص کرد، اما در هر صورت شهرداری شیراز با توجه به تماس‌ها و درخواست‌های مردمی، خدمات و اقدامات لازم را در این زمینه انجام می‌دهد.

پناهیان با بیان اینکه ایجاد انگیزه‌های حضور حیوانات بدون صاحب در شهر از رفتار و ایجاد شرایط توسط انسان ها اتفاق می‌افتد، افزود: معمولا وجود آب، غذا و پناهگاه شرایط زیست، تولید و تکثیر جانوارن را فراهم می‌کند و در این بین، بیشترین رقابت برای عامل غذا است.

این مسئول پسماند شهر شیراز اضافه کرد: با توجه به غریزه‌، حیوانات وقتی غذای خود را در هر مکانی به راحتی در اختیار داشته باشند، قطعا آن مکان را به عنوان پناهگاهی مطمئن برای ادامه زندگی در نظر می‌گیرند و غریزه‌های رقابت و تلاش برای تهیه غذا در حیوان کمرنگ می‌شود. بنابراین در همان مکان تولید مثل کرده و خانواده خود را گسترده‌تر می‌کند که این امر باعث تغییر اکوسیستم‌های زیستی می‌شود. با توجه به بلوغ و قدرت تولید مثل حیوان، خیلی زود محیط زیست پیرامونی ما از گروه های حیوانات پر شده و زندگی روزمره شهروندان را با مشکلات بهداشتی روبه‌رو کرده و سلامت آنان را به خطر می‌اندازد.

وی با تاکید بر اینکه این اتفاقات با دلسوزی‌های غیرآگاهانه برخی از افراد در دادن غذا به حیوانات هم اتفاق می‌افتد، گفت: یک بازاندیشی می‌تواند خیلی از مشکلات را از دوش شهروندان و مدیران شهری بر دارد. پس هر چه خدمات در این خصوص صورت بگیرد، اگر مشارکت شهروندان نباشد قطعا کم اثر بوده و موفقیتی حاصل نمی‌شود.

به اعتقاد مسئول سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز، تا زمانی‌که دلسوزی‌های غیر آگاهانه برخی از افراد در دادن غذا به سگ‌های ولگرد ادامه داشته باشد، هر اقدامی در جهت کنترل این حیوانات کم‌اثر خواهد بود.

پناهیان تصریح کرد: برای موفقیت در اجرای این طرح همه دستگاه‌های عنوان شده در شیوه‌نامه مانند نمایندگان دامپزشکی، محیط زیست، دادستانی، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، گروه‌های مردم‌نهاد و همچنین در کنار همه این موارد، مشارکت عمومی شهروندان الزامی است.

وی در پایان با اعلام اینکه در حال حاضر برای مناطق ۱۱ گانه پیمانکارانی برای مدیریت سگ‌های بدون صاحب تحت قراردادهای خدمات شهری تعیین شده است، گفت: به درخواست‌های شهروندان در این خصوص رسیدگی می‌شود و سایر مراکز تجمع شناسایی شده نیز مورد رصد و جمع آوری قرار خواهد گرفت.

به گزارش ایسنا،

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آخرین وضعیت سلامت تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • حفاظت از لاک‌پشت‌های دریایی در بوشهر/برداشت بارناکل غیرقانونی است
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله | مقاومت محیط‌ بانی در برابر اقدام غیر قانونی میراث فرهنگی | توضیحات فرمانده یگان محافت محیط زیست
  • بدون همکاری شهروندان معضل سگ‌های ولگرد حل نمی‌شود
  • معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • فصل زاد و ولد حیات وحش؛ به محیط زیست آنها نزدیک نشوید
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: تنها ۲۰ حکم قانون هوای پاک اجرا شده است