Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-30@16:39:10 GMT

چرا آمریکا درصدد طولانی تر شدن عمر بحران سوریه است؟

تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۸۵۵۸۸

چرا آمریکا درصدد طولانی تر شدن عمر بحران سوریه است؟

آمریکا و ترکیه در حالی بر سر چگونگی ایجاد منطقه امن در شمال سوریه با هم چانه زنی می‌کنند که دولت سوریه با کمک متحدانش باز هم شکست طرح تجزیه طلبانه کُردها و جاه‌طلبی‌های آنکارا را قطعی کرده است.

به گزارش مشرق، ایجاد منطقه امن در نوار مرزی شمال سوریه، هم‌مرز با ترکیه، مهم‌ترین محور مذاکرات هفته جاری میان واشنگتن و آنکارا بوده است با این وجود واشنگتن هنوز در این خصوص اظهار نظری نکرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزارت خارجه ترکیه هم با هشدار به آمریکا درباره عدم اطاله روند پاکسازی شمال سوریه از شبه‌نظامیان کُرد، تهدید کرده است در صورت تداوم انفعال واشنگتن، آنکارا خود منطقه امنی را در شمال سوریه ایجاد می‌کند. این در حالی است که کُردهای سوریه و دولت روسیه ایجاد منطقه امن در شمال سوریه را به شدت رد می‌کنند. مسکو تنها راه حل را  تحویل مناطق شمال سوریه به دولت مرکزی دمشق می‌داند.

جیمز جفری، نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور سوریه که اخیرا به آنکارا سفر کرده بود گفته که در زمینه ایجاد منطقه امن در شمال سوریه با آنکارا توافق حاصل شده اما واشنگتن درباره نقش ترکیه در  این منطقه هنوز تصمیمی نگرفته است.

بیشتر بخوانید: ارتش سوریه به «مثلث مرگ» رسید ارتش سوریه روستای الاربعین را آزاد کرد نظر تحلیلگر ضدایرانی درباره پایان جنگ یمن

«وفیق ابراهیم»، کارشناس مسائل راهبردی لبنان در این خصوص یادداشتی را در روزنامه البناء با این عنوان که «چرا آمریکایی‌ها خواهان اطاله عمر بحران سوریه هستند؟» منتشر و تاکید کرد، هر گونه توطئه جدید آمریکا برای همکاری با آنکارا علیه سوریه محتوم به شکست است.

در این یادداشت آمده است: آمریکایی‌ها پس از یک دهه درگیری مستقیم نظامی و تروریستی برای تغییر دولت در سوریه  متوجه شدند که پروژه آنها ضربه‌ای کاری خورد که آن را فلج کرده است.

از آنجا که نقش آمریکایی‌ها در سوریه با نفوذ آنها در لبنان ، عراق ، یمن و فلسطین اشغالی مرتبط است،  آنها سعی در ایجاد ساز و کارهای جدیدی برای جلوگیری از ثبات دولت سوریه از نظر نظامی و به دنبال آن سیاسی و اقتصادی دارند. آنها می‌دانند که سوریه باثبات خیلی زود و بدون هیچ تلاش بزرگی نقش منطقه‌ای بزرگ خود را بازمی‌یابد که از همسایگانش یعنی عراق و لبنان آغاز می‌شود و یک تأثیر اضافی در حمایت از مقاومت فلسطین و بازگرداندن مناقشه با رژیم اسرائیلی به عمق کشورهای عربی خواهد داشت.

آمریکایی‌ها بخوبی می‌دانند که بازگشت سیاست سوریه به عراق در چارچوب تشکیل یک ائتلاف تا یمن و جزیره العرب ادامه پیدا می‌کند. همین مهم آمریکایی‌ها را واداشت تا همه چیزهایی را که می‌تواند مانع ثبات کشور سوریه باشد ، کشف کنند. آمریکایی‌ها با دعوت گسترده از همه نیروهایی را که معتقد به تاثیرگذاری بسیار بالای آنها بودند  شرق فرات را به عنوان منطقه‌ای برای ممانعت از دستیابی سوریه به ثبات برگزیدند تا با وقت کشی مانع از فروپاشی نقش خود در بحران‌های منطقه خاورمیانه شوند.

به محض اینکه نبردهای دمشق و جنوب سوریه از جولان تا مرزهای اردن و برخی مرزهای عراق اشغالی پایان یافت ، آمریکایی‌ها با استفاده از پوشش نیروهای کُرد ، مبارزه با تروریسم را در شرق فرات اختراع کردند. آنها از سعودی‌ها برای همکاری برخی عشایر عربی با نیروهای کُرد کمک گرفتند به گونه‌ای که سعودی‌ها به این عشایر عربی پول یا طلا رشوه می‌دادند.

اما این معادله هم برای آمریکایی‌ها کافی نبود آنها از نظامیانی اروپایی و استرالیایی برای پیوستن به صفوف نیروهای خود در بخش شمالی از شرق فرات کمک گرفتند.

آمریکایی‌ها به همین اندازه هم اکتفا نکردند. آنها اسرائیلی‌ها را هر ماه مامور انجام حملات هوایی و همچنین راکت پراکنی‌های مستمر کردند تا به عقیده خودشان ثبات داخلی سوریه را به هم زده و در وضعیتی آماده باش و بی ثبات قرار دهند.

اما آیا این اقدامات خصمانه آمریکا از اشغالگری  مستقیم یا تحریک کُردها و عشایر و اسرائیلی‌ها موجب رفع نگرانی آمریکا شده است؟ آمریکایی‌ها سه گام اضافی برداشتند. آنها اصرار دارند اردوگاه الرکبان و پایگاه التنف در غرب فرات برچیده نشوند. جایی که آنها نیروهای تروریستی را آموزش می‌دهند تا از آنها برای مختل کردن ارتش سوریه در جنوب این کشور استفاده کنند.

آنها همچنین مانع از گشایش سریع روابط اردن با سوریه شدند. موج  بازگشت آوارگان سوری را پایین آورده و  روند بازگشت همکاری اقتصادی میان دو کشور را از طریق مرزهای مشترک تنزل دادند. همین قضیه درباره لبنان هم اتفاق افتاد. کشوری که به مرزهایش با سوریه نیاز دارد که آن را به اردن ، عراق و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس متصل می‌کند.

به درخواست آمریکا تیم لبنانی طرفدار آمریکا و عربستان به شکل روزانه هجمه‌های سیاسی خود علیه سوریه را سازماندهی می‌کنند چیزی که منجر به کارشکنی عمدی در بازگشت عملکرد اقتصادی به مرزهای دو کشور است؛ اما سوریه در هیچ چیز به لبنان نیاز ندارد. سوریه مرزهای دریایی دارد که می‌تواند با فعال کردنش، آن را به دریچه ای رو به جهان تبدیل کرده و علاوه بر نیازهای خود نیازهای عراق و اردن را هم از آنجا تامین کند.

آمریکایی‌ها از سوی دیگر مرزهای سوریه با عراق را در چنگ خود گرفته  و مانع بازگشایی آن می‌شوند. ارتش آمریکا در برخی نقاط حیاتی مرز به صورت پایگاه‌هایی مستقر است و کُردها را هم به تسلط بر بخش‌هایی از این مرز کشانده است.

حاصل امر اینکه آمریکایی‌ها نتوانستند مرزهای سوریه را با عراق مسدود کنند، اما به بخشی از نیروهای مسلط بر آن تبدیل شدند. اردن هم نپذیرفت که به خصومت کامل قبلی خود با سوریه بازگردد. در لبنان هم احزاب داخلی متحد سوریه موثرتر عمل می‌کنند و می‌توانند سیاست همکاری‌های باز اقتصادی را اعمال کنند که به معنای احیای اقتصاد لبنان از طریق بازگشت به سیاست واردات و صادرات و گردشگری و همچنین ایفای نقش بزرگ در بازسازی سوریه است.

همین موانع موجود بر سر راه آمریکایی‌ها برای بی ثبات نگاه داشتن سوریه موجب شده که آنها به انتخاب گزینه ترکیه بازگردند و این کشور را با پیشنهادهای وسوسه انگیزتر از پیشنهادهای روسیه جذب کنند بدون اینکه ضربه‌ای به پروژه کُردهای سوریه بزنند،  زیرا آمریکایی‌ها می‌دانند که کُردها در شرق فرات از شهروندان سوریه هستند که تعلقشان به این سرزمین قانونی است در حالی که هیچ کس در جهان نمی‌تواند ترک ها را به عنوان یک نیروی قانونی در هر جای سوریه تلقی کند.

این همان چیزی است که باعث شده آمریکایی‌ها به ترک‌ها پیشنهاد ایجاد منطقه‌ای امن را ارائه دهند ، اما در عمق و عملکرد این منطقه  با آنها اختلاف نظر دارند. آمریکایی‌ها ایجاد منطقه امن را طرحی برای طولانی شدن عمر بحران سوریه و در عین حال محافظ کشور کوچک کُردی عشایری در شرق فرات و شمال آن می‌دانند؛ اما برای ترکیه منطقه امن به معنای نفوذ در سوریه و مشارکت در هر راه حل سیاسی برای بحران آن شمرده می‌شود کما اینکه ایجاد منطقه امن را برای از بین بردن پروژه کردی در آنجا ضروری می‌داند.

آیا آمریکایی‌ها در ازای همکاری ترکیه با آنها  برای طولانی‌تر شدن عمر بحران سوریه از پروژه کُردی صرف نظر می‌کنند؟ در اینجا کشمکش میان آمریکا و ترکیه نهفته است؟ .چه کسی تسلیم دیگری می‌شود آمریکایی‌ها یا ترک‌ها؟ به نظر می‌رسد که ترک‌ها بازی استفاده از مناقشه ایالات متحده و روسیه را دوست دارند زیرا از آن برای تقویت نقش خود در سوریه  سود می‌برند؛ اما نمی‌دانند که همین وقت کشی آمریکا موجب شده که روسیه و سوریه بر سر این موضوع به تفاهم برسند که میان روابط ترکیه و روسیه در سطح گاز و روابط اقتصادی فیمابین با اشغالگری ترکیه در بخشی از خاک سوریه تفاوت قائل شوند و این چیزی است که اخیرا  روسیه به ترکیه ابلاغ کرده است.

اما جاه طلبی‌های عثمانی اردوغان، رئیس جمهور ترکیه ، اردوغان ، منطق نمی‌شناسد او در انتظار نشسته تا ایالات متحده به ترکیه ماموریت منطقه امن را بدهد.

یک اصل ثابت در این معادله وجود دارد اینکه دولت سوریه مالک زمین، حاکمیت و قدرت تصمیم‌گیری برای اعلام جنگ یا برقراری صلح است و دو طرف هستند که باخت بزرگی را پیش رو دارند، یکی کُردها در طرح تجزیه‌طلبانه شان و دیگری ترکیه در طرح عثمانی. در پس آنها هم زیان بزرگ در انتظار نقشه آمریکاست که هنوز در رویای یکجانبه گرایی است که دیگر جایی جز در صفحات تاریخ ندارد. تاریخی که آماده است تا ثبت کند که سوریه در مقابله با بزرگ ترین قدرت استعمار جهانی شریک بوده است.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: دادگاه نجفی بازار سکه و ارز اخبار خودرو نفتکش انگلیسی آمریکا سوریه ترکیه منطقه امن عربستان ارتش سوریه فلسطین دمشق خاورمیانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۸۵۵۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گفت‌وگوی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه با «خاجی»

به گزارش خبرگزاری مهر، «گیر پدرسون» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه امروز سه شنبه (۱۱ اردیبهشت ۱۴٠۳) با علی اصغر خاجی، مشاور ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی گفتگو کرد.

طرفین در این دیدار در رابطه با آخرین تحولات سوریه از جمله لزوم اتخاذ رهیافت های جدید جهت کمک به بهبود وضعیت انسانی، مبارزه با تروریسم و همچنین استمرار فرآیند سیاسی سوریه گفتگو و تبادل نظر کردند.

خاجی در ادامه این گفتگوها، با ابراز نگرانی از بحران انسانی سوریه اظهار داشت، جنایات رژیم صهیونیستی در قبال مردم مظلوم فلسطین و همچنین تجاوزات مستمر این رژیم به سوریه و لبنان تمامی معادلات منطقه را در بحران فرو برده است و روند پیشرفت تحولات سوریه را دچار خدشه کرده است.

کد خبر 6093197 نفیسه عبدالهی

دیگر خبرها

  • جنایات رژیم اسرائیل تحولات سوریه را دچار خدشه کرده است
  • گفت‌وگوی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه با «خاجی»
  • مخالفان سوریه: موضع ترکیه در قبال ما ثابت است
  •  آماده‌ شدن آمریکا برای حمله گسترده به یمن/ حمله یمن به ۲ ناوشکن آمریکایی و ۲ کشتی اسرائیلی/ برگزاری رزمایش دریایی 9 روزه ارتش چین/  اعلام نقض حقوق بشر توسط پنج واحد ارتش اسرائیل از سوی آمریکا
  • ناتوانی ترکیه در مهار درگیری گروه‌های تروریستی در شمال سوریه
  • ناتوانی ترکیه در مهار درگیری گروه های تروریستی در شمال سوریه
  • تحرکات آمریکا در سوریه از بیم تشدید عملیات‌های مقاومت
  • هشدار اسرائیل به نمایندگان دیپلماتیک خود در سراسر جهان/ آغاز سفر منطقه‌ای وزیر خارجه آمریکا از عربستان/ دیدار وزیر امور خارجه بحرین با بشار اسد
  • الدفاعی: وعده صادق، پایان‌بخش توهم ارتش شکست‌ناپذیر اسرائیل
  • «پلن بی» آمریکا در برابر انصارالله چیست؟