Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@18:36:18 GMT

بیراهه «ایلیسو»

تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۸۷۲۳۴

بیراهه «ایلیسو»

این اظهارنظرها شاید بیش از حد بدبینانه باشد زیرا منابع مطلع بر این باورند تأثیر رودخانه‌های دجله و فرات بر منابع آبی ایران حدود هفت درصد است و نباید ایران بیشتر از حق و سهمی که از این منابع آبی دارد، درگیر مناقشه با کشور همسایه یعنی ترکیه شود. از سوی دیگر، حجت میان‌آبادی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، هم بر این باور است مطالعات دقیق و متقنی در زمینه تأثیر پروژه‌های کلان آبی ترکیه بر ایران انجام نشده است به همین دلیل، پیش از هر اقدامی، باید اطلاعات محکمه‌پسند در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم بر اساس منافع ملی در این مناقشات، موضع درستی را اتخاذ کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه ایلیسو یک سد کوچک در میان چندین پروژه بزرگ ترکیه است که در سایه بی‌ثباتی‌های سیاسی در منطقه به‌تدریج این کشور را به یک ابرقدرت آبی در خاورمیانه تبدیل کرده  اما آیا به صلاح ایران است که بیش از کشورهای درگیر اصلی در مسئله منازعه آبی با ترکیه، خود را به چالش با کشور ترکیه وارد کند و بر سطح تنش‌ها با این کشور بیفزاید؟

ایران 12 تیرماه سال 96 با موضع بالاترین مقام اجرائی کشور یعنی حسن روحانی، رئیس‌جمهور، وارد منازعات آبی کشورهای منطقه با ترکیه شد. روحانی در همایش بین‌المللی «مقابله با گردوغبار» که به میزبانی ایران در محل سالن اجلاس سران برگزار شد، رسما در مقابل سدسازی‌های ترکیه موضع گرفت؛ موضعی که البته با پاسخ طرف ترکیه‌ای مواجه شد. روحانی در سخنان خود در سال 96، با اشاره به تعداد سدهایی که در بالادست رودخانه‌های دجله و فرات در حال ساخت است، گفت: اینکه در منطقه ما کشوری طرح احداث ٢٢ سد را در برنامه خود دارد، می‌تواند تأثیرات بسیار مخربی بر رودخانه‌های دجله و فرات بگذارد و در سایه آن کشور عراق و ایران و بسیاری از کشورها را به دلیل وقوع پدیده ریزگرد تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین نمی‌توان در برابر آثار مخرب آن بی‌تفاوت بود و از این‌رو هم کشورهای منطقه و هم سازمان‌های بین‌المللی در این زمینه مسئولیت دارند.... 

مهمترین محورهای  این گزارش را به طور اختصار می خوانید:

‌سهم کمتر از 7‌درصدی ایران از حوضه دجله و فرات در منازعات بین‌المللی بر سر آب، کشورها

بر اساس منافع خود پای میز مذاکره می‌نشینند. از همه ابزارهایی که در اختیار دارند، برای دریافت حداکثری منافع استفاده می‌کنند و صرفا سود کشورشان و نه هیچ چیز دیگر، ملاک عمل در مذاکرات قرار می‌گیرد. برای آنکه بدانیم ایران در منازعه آبی حوضه دجله و فرات چه مواضعی باید بگیرد، بیش از هر چیز باید درباره پیشینه کنش‌ها در منطقه اطلاعات کافی در اختیار داشته باشیم. بر اساس مطالب درج‌شده در کتاب «بحران آب در خاورمیانه» نوشته غلامحسین نهازی، چاپ مرکز پژوهش‌های علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه، سال 78، 98 درصد جریان اصلی فرات از ترکیه سرچشمه می‌گیرد. ترکیه فقط 28 درصد از مجموع 440 هزار کیلومترمربع مساحت حوضه آبریز فرات را در اختیار دارد. 17 درصد این حوضه در سوریه، 40 درصد در عراق و 14 درصد در عربستان سعودی قرار دارد. از وسعت 471 هزار و 606 کیلومترمربعی حوضه آبریز دجله، 12 درصد در ترکیه، 20 درصد در سوریه، 54 درصد در عراق و 34 درصد در ایران قرار دارد.

به این ترتیب، ایران فقط در حوضه آبریز دجله دارای اشتراک با کشورهای همسایه است. کارشناسان مطلع مجموع تأثیر حوضه‌های آبریز دجله و فرات بر منابع آبی ایران را حدود کمتر از هفت درصد برآورد می‌کنند.

‌تلاش ترکیه برای تسلط بر منابع آبی منطقه

کتاب بحران آب در خاورمیانه سال 78 نوشته شده است. در این سال، هنوز آرایش سیاسی منطقه خاورمیانه دستخوش تغییرات جدی نشده است. داعش در منطقه ظهور پیدا نکرده و عراق در آغاز جنگ‌های فرسایشی خود است. به‌این‌ترتیب، آرایش سیاسی کشورهای درگیر در حوزه دجله و فرات به نحوی است که کشورهای این حوزه هنوز می‌توانند با منافعی که در اختیار دارند، منافع خود را تأمین کنند. در کتاب یادشده آمده است که ترکیه با هدف رفع مشکل کم‌آبی و تأمین انرژی ارزان طرحی را  به نام عمران آناتولی جنوب شرقی که اختصارا گاپ خوانده می‌شود، حدود چهار دهه پیش آغاز می‌کند. این طرح شامل 14 طرح فرعی دارای 21 سد و 17 نیروگاه برق آبی به روی رودخانه‌های دجله و فرات است. تنها یکی از سدهای این طرح با نام سد آتاتورک ظرفیت 50 میلیارد متر مکعب (هشت برابر ظرفیت سد کرخه به عنوان بزرگ‌ترین سد خاکی ایران) ذخیره آب دارد. برای پرکردن مخزن این سد، حدود دو سال سهمیه آب کشورهای سوریه و عراق که سالانه حدود 30 میلیارد متر مکعب در سال است، به میزان 40 و 80 درصد کاهش می‌یابد. پیش‌بینی‌ها حاکی از اجرای این طرح طی پنج دهه است.‌هدف امنیتی ترکیه از اجرای پروژه گاپ کاهش روحیه ضددولتی کردهای ساکن در منطقه محل اجرای پروژه است. بانک جهانی بر این اساس که هیچ توافقی بر سر نحوه تخصیص آب بین کشورهای ذی‌نفع صورت نگرفته است، از اعطای وام به ترکیه خودداری می‌کند....

‌بده‌بستان‌های سیاسی برای تأمین نیازهای آبی

از آنجا که ارتفاعات جولان به تصرف اسرائیل درمی‌آید، سوریه از بخشی از منابع آبی خود محروم می‌شود؛ به همین دلیل تلاش می‌کند که منابع آب بیشتری از حوضه دجله و فرات برای خود تأمین کند. هر سه کشور سوریه، ترکیه و عراق کشاورزی آبی دارند و توسعه کشاورزی آنها متکی به منابع آبی است. در سال‌های نگارش کتاب، سوریه حمایت از کردهای مخالف ترکیه، پ.ک.ک و حزب کارگزاران کردستان و ارتش سری آزادی‌بخش ارمنستان و چریک‌های چپگرای ترکیه را به‌عنوان ابزار سیاسی در برابر تهدیدهای ترکیه در دست داشت. استفاده از این ابزار بسیاری از تنش‌های بین سوریه و ترکیه را تعدیل می‌کند.

عراق به‌عنوان یک کشور پایین‌دست، نگران سدسازی در سوریه و ترکیه است. در 1975 که آب‌گیری سد الثوره سوریه شروع می‌شود، عراق با ادعای به‌خطرافتادن زندگی سه میلیون کشاورز نیروی نظامی به مرز سوریه گسیل می‌کند. عراق درباره مسئله جدایی‌طلبی کردها موافقت‌نامه 1984 موسوم به تعقیب سرسختانه کردها را با ترکیه به امضا می‌رساند و از این ابزار به‌عنوان یک ابزار سیاسی مناسب برای اخذ امتیاز درخصوص تأمین آب اضافه‌تر از ترکیه استفاده کند.

‌ایلیسو، جزئی کوچک از 10 پروژه آبی بزرگ

حجت میان‌آبادی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفت‌وگو با «شرق» در این زمینه می‌گوید: موضع‌گیری‌ها بر سر آب‌گیری سد ایلیسو به این خاطر است که ما نگاه درست و عمیقی به مسائل آب ترکیه نداریم. ایلیسو فقط یکی از 22 سد پروژه گاپ است. طرح گاپ یکی از ده‌ها ابرپروژه آبی ترکیه است. ترکیه حداقل 10 پروژه دیگر به جز گاپ دارد که آنها را رها کرده‌ایم.‌او اضافه می‌کند: ما از پروژه‌های دیگر ترکیه غفلت کردیم. باید دید جایگاه آب در سیاست خارجی و دیپلماسی کلان ترکیه و نوعثمانی‌گری چیست. بعد جایگاه این 10

ابر پروژه را در سیاست خارجی ترکیه تحلیل کرد تا در نهایت به پروژه گاپ برسیم. گیرکردن صرف در پروژه ایلیسو به بیراهه رفتن است.‌به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت‌مدرس، ترکیه موقعی که سد ایلیسو را در 2018 تکمیل کرد، با اعتراض رسمی عراق مواجه شد و با دیپلماسی نرمی در حوزه آبی، آب‌گیری این سد را چندین ماه به تعویق انداخت و سعی کرد وجهه مثبتی از خود ایجاد کند. این کشور به دنبال ایجاد ذهنیت مثبت‌ از خود نزد افکار عمومی بود. این شیوه یکی از ابزارهای عادی دیپلماسی نرم است.‌او ادامه می‌دهد: ترکیه چندماهی آب‌گیری سد ایلیسو را به تعویق انداخت و چهره خوبی در سطح بین‌الملل برای خود ایجاد کرد. البته این تعویق عملا هیچ تأثیری بر اثرات آبی پروژه نخواهد داشت و بیشتر یک ژست دیپلماسی بود.

‌نبود مطالعات جامع درباره اثرات طرح‌های ترکیه

میان‌آبادی بر این باور است که با وجود اثرات بسیار جدی و مهم پروژه‌های آبی کلان ترکیه و همچنین پروژه گاپ به صورت خاص‌تر، مطالعه دقیق و کاملی در رابطه با تأثیر این پروژه‌ها بر ایران وجود ندارد.‌او اضافه می‌کند: باید این سؤال را از مسئولان امر پرسید که چرا تاکنون تقریبا هیچ مطالعه جامعی درباره اثرات زیست‌محیطی، انسانی و اقتصادی این پروژه‌ها بر کشور ما انجام نشده است.‌این عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت‌مدرس عنوان می‌کند: برای انجام هرگونه اعتراض درباره رفتارهای ترکیه در مراجع بین‌المللی نیاز به مستندات علمی داریم. بدون این مستندات نمی‌توان هیچ ادعایی را در فضای بین‌الملل مطرح کرد.

او تأکید می‌کند: ما دقیقا باید بدانیم حدود تأثیرگرفتن ایران از اقدامات ترکیه چقدر است تا بتوانیم برای آن برنامه‌ریزی کنیم. برای طرح دعاوی در مراجع بین‌المللی نیاز به عضویت در کنوانسیون‌های بین‌المللی داریم. کنوانسیون‌های بین‌الملل می‌گویند آب صرفا متعلق به کشور بالادست نیست. این کنوانسیون‌ها بر چندین اصل تأکید دارند که بین آنها دو اصل «استفاده و بهره‌برداری منصفانه و منطقی از آب» و «عدم آسیب‌رسانی به کشورهای منطقه» بسیار مهم است.

او می‌گوید: ایران و ترکیه بر سر هورالعظیم و دجله و فرات معاهده آبی مشخصی ندارند و برای سرشاخه‌ها مقدار کمی معاهده دارند.

‌آب‌گیری ایلیسو، هورالعظیم را نمی‌خشکاند

اگرچه در بسیاری از رسانه‌های فارسی‌زبان آب‌گیری ایلیسو آخر کار هورالعظیم معرفی می‌شود و آب‌گیری این سد را عاملی برای خداحافظی با این تالاب خوزستان معرفی می‌‎کنند، اما یک منبع مطلع در گفت‌وگو با «شرق» عنوان می‌کند: ایلیسو در ترکیه، بالادست اقلیم کردستان واقع شده است. اگر آب این سد رها شود، در اقلیم کردستان جلوی آب را می‌گیرند. حتی اگر از اقلیم کردستان رها شود، این آب هیچ‌گاه به سمت هورالعظیم جاری نمی‌شود.

او می‌گوید: از حدود چهار تا پنج سال پیش یک جریانی اصرار داشته است که  آب‌گیری ایلیسو هورالعظیم را خشک می‌کند. این آدرس غلط‌دادن است، نه‌اینکه آب‌گیری این سد تأثیر ندارد. اینکه همه فشار را روی این بخش بگذاریم، اشتباه اول بوده است. این یک آدرس غلط‌دادن است.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۸۷۲۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران

وزیر دفاع ترکیه مدعی شد که در مقابله با گروه پ ک ک، عناصر این گروه به داخل مرزهای ایران فرار می‌کنند اما طرف ایرانی حضور آنها را انکار می‌کند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، یاشاره گولر وزیر دفاع ترکیه در مصاحبه با خبرگزاری سی ان ان ترک با اشاره به سفر رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به عراق گفت: عراق همسایه تاریخی ماست. صدها سال است که با هم هستیم. گروه تروریستی پ ک ک به شمال عراق رفته و آنجا جای گرفتند. جز ترکیه نیز کسی با آنها مقابله نمی کند. گفتیم که ما این گروه تروریستی را از ریشه نابود می کنیم. پ ک ک در شمال عراق 800 روستا را خالی کرده است. ما در این خصوص سه نشست در عراق داشتیم که سومین آن با حضور رئیس جمهورمان انجام گرفت. در عراق تغییراتی در خصوص پ ک ک ایجاد شده و ما از آن خوشنود هستیم. سرانجام آنها پذیرفتند که این گروه را غیرقانونی بدانند که از دوستان عراقی مان تشکر می کنم. آنها نیز در شرایط سختی بودند. بعد از آن نشست با ما بیشتر هماهنگ هستند.

5-6 سال است در شمال عراق حضور داریم

وی افزود: ما 5-6 سال است که در شمال عراق حضور داریم. گروههای تروریستی که در حال حرکت به سمت جنوب هستند. ما هر آنچه که لازم باشد انجام می دهیم. دیگر از حضور پ ک ک در داخل کشور نباید حرف بزنیم.

آمریکایی ها با عقل ما شوخی نکنند

وزیر دفاع ترکیه با اشاره به حمایت آمریکا از گروه ی پ گ در شمال سوریه گفت: متحدانمان می گویند که ما به گروههای مسلح در اینجا سلاح می دهیم تا با داعش مقابله کنند. آنچه که آنها گروه های مسلح می نامند در واقع گروه پ ک ک است. هر چند تو بگویی که اینها پ ک ک نیستند، آنها خودشان را پ ک ک ای می دانند. وقتی عناصر آنها را در شمال سوریه دستگیر می کنیم، می گویند که ما بدلیل از بین رفتن نیروهایمان در منطقه گارا در شمال عراق به شمال سوریه آمدیم. متحدانمان باید از این حمایت دست بردارند. شما می گویید که در پی مقابله با داعش هستید؟ ما این حمایت را برای مقابله با داعش انجام می دهیم. اما مسئله شما این نیست. با عقل ما شوخی نکنید.

بدنبال ایجاد امنیت در آنسوی مرزهایمان هستیم

گولر با اشاره به عملیاتهای ارتش ترکیه در شمال سوریه نیز اظهار داشت: هدف اصلی ما در سوریه، حفظ مرزهایمان در مناطق جلوتر از آن است. از دمشق انتظاراتی داریم. ما به تمامیت ارضی همسایگانمان احترام می گذاریم. ما دیدارهایی با طرف سوری داریم. در آستانه دیدارهایی داشتیم. 

وی مدعی شد که اگر دولت سوریه قانون اساسی تدوین شده را بپذیرد و انتخابات برگزار کند، هر کس در آن انتخابات پیروز شد از سوی ترکیه پذیرفته خواهد شد.

تکرار ادعاها علیه ایران درباره پ ک ک

وزیر دفاع ترکیه با تکرار ادعاهای گاه و بیگاه مقامات این کشور در فرار عناصر پ ک ک به درون مرزهای ایران گفت: ما در مرزهای ایران، عراق و سوریه با تروریستها مبارزه می کنیم. ما در مرزهای ایران با پ ک ک می جنگیم، آنها به داخل مرزهای ایران فرار می کنند. به دوستان ایرانی مان می گوییم که به آنجا رفتند، زیرا با پهپاد آنها را تعقیب می کنیم و می بینیم. ایران به ما می گوید که آنجا کسی نیست. طبیعی است که ناراحت هستیم. با آنها در این خصوص مداوماً دیدار می کنیم اما نمی توانیم نتیجه بگیریم.

گولر با بیان اینکه مرزهای ما بسته است و کسی نمی تواند از آن عبور کند، گفت: 60 هزار پرسنل نظامی ما در مرزها مستقر هستند و موانع ایجاد شده مانع ورود پناهجویان غیرقانونی می شود.

وی در خصوص کمکهای ترکیه به فلسطین نیز گفت: تاکنون 19 هواپیما و 9 کشتی باربری کمک به فلسطین ارسال کرده ایم.

آلمان درباره فروش یوروفایتر به ما گیرهایی دارد

وزیر دفاع ترکیه در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص خرید جنگنده یورو فایتر و مخالفت آلمان با آن اظهار داشت: یوروفایتر تنها به دوستان آلمانی مان تعلق ندارد. ما چنین جنگنده ای را می خواهیم و دوستان آلمانی مان روی چند موضوع گیرهایی دارند. معتقدم که در مدت کوتاهی به راه حل خواهیم رسید. ارسال یوروفایترها به عربستان سعودی نیز می تواند یک نقطه آغاز باشد.

اف 35 یونان نمی تواند مشکلی برای ما باشد

گولر همچنین در خصوص جنگنده های اف 35 گفت: اف 35 در دریای اژه توانایی مقابله با ترکیه را ندارد. به عنوان یک عضو ناتو اگر یونان صاحب اف 35 شود خرسند خواهیم شد. از سوی دیگر، جنگنده خودمان کاآن در راه است. نمی دانیم که مسئله ما با آمریکا بر سر اف 35 به کجا ختم می شود.

وی در خصوص وضعیت جنگنده های اف 16 نیز اظهار داشت: با دوستان آمریکایی مان به خوبی پیش می رویم و مشکلی وجود ندارد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • صادرات دومین محموله ریلی افغانستان به ترکیه
  • حرکت دومین محموله ریلی افغانستان از مسیر ایران به ترکیه
  • ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران
  • پروژه «جاده توسعه» از آغاز 2025 وارد فاز اجرایی می‌ شود
  • لزوم راه‌اندازی خط راه‌آهن جدید ایران و ترکیه از طریق تبریز
  • تجارت ایران و ترکیه به ۱.۳۶۴ میلیارد دلار رسید
  • تجارت ۱.۳ میلیارد دلاری ایران و ترکیه در ۳ ماهه ۲۰۲۴
  • صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری ترکیه به ایران در ۳ ماه
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • لحظه حمله چاقویی یک گردشگر ترکیه ای به دو نظامی اسرائیلی در قدس (فیلم)