Web Analytics Made Easy - Statcounter

مغز است که ما را غرق در شور و هیجان می‌نماید واندیشیدن به اینجا و آنجا را برایمان میسور میسازد، امکان خلقِ ابداعاتِ خارق العاده را در اختیارمان قرار میدهد، تجربه لذت و شادی را برایمان مهیا می‌سازد، یاریمان می‌دهد تا گره از مسائل پیش روی خود و دیگران بگشائیم و زندگی را شورمندانه زیست کنیم و با مغز است که یاد می‌گیریم تولیدِ دانش کنیم، نقشه ریزی کنیم و انبوه دانش را به "حافظه" بسپاریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اما مغز به سبب مدیریت و فرماندهیِ انبوه فعالیت‌های جسمی، عاطفی، شناختی و ارتباطی اولاً بسیار شکمباره است؛ بگونه‌ای که با اختصاص تنها ۲ درصد وزن کل بدن به خود حدود یک چهارم کل انرژی بدن را مصرف می‌کند.

ثانیاً بسیار آسیب پذیر و زود رنج است و آسیب پذیری مغز در برابر دو چیز بیش از هر چیز دیگری است.

آن دو، یکی الکل است و آن دیگری انواع مواد مخدراست. اولی عمدتاً لب پیش پیشانی مغز pere frontal، که مسئول فعالیت‌های ذهنی، شناختی و قضاوت ومنش اخلاقی است را دستخوش آسیب‌های جدی قرار میدهد و لاجرم فرد را در انجام فعالیت‌هایی که به سامان رساندن آن‌ها مستلزم اندیشه و برنامه ریزی و دقت نظر است دچار مشکل می‌سازد و دومی (یعنی مصرف مخدرها) بیش از همه بر "سیستم لیمبیک" که درگیر عواطف و هیجانات مختلف و حافظه است تأثیر ویرانگری میگذارد. این تأثیر به ویژه از آن رو است که بر اساس یافته‌های جدید عصب شناختی و اطلاعات حاصل از تصاویر MRI، مدت کوتاهی پس از مصرف مواد مخدر بالاخص مخدر‌های صنعتی این بخش مغز بین ۸ تا ۲۰ درصد کوچکتر میشود و حتی پس از مصرف یک قطره الکل و یک بار مواد مخدر بخشی از سلول‌های مغزی دود میشود و به هوا میرود.

کوچک شدن بخش‌های مختلف سیستم لیمبیک مغز به ویژه هیپوکامپ (که سامانه اصلی حافظه است) و آمیگدال (که سهم زیادی در ادراک هیجانات دارد)، آثار زیانباری بر عملکرد کلی مغز برجای میگذارد، به عنوان مثال کارکرد مغز آنچنان افت

میکند که "شخصیتِ اخلاقی" فرد به میزان زیادی فرو می‌پاشد و قدرت و توان فراخوانی اطلاعات از حافظه تحلیل میابد و انسجام ذهنی او از هم می‌پاشد و استعداد عبرت گیری و تجربه آموزی نیز از بین میرود و ظرفیت‌های عاطفی نظیرِ همدلی و هم حسی و لذت بردنِ عمیق و شادکامی، به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابند. همچنین استمرار مصرف موادمخدر موجب بروز علائم "شبه آلزایمری" در فرد میشود.

البته آثار مواد صرفا در سطح تخریب سخت افزاری مغز محدود نمی‌ماند بلکه این مواد به شدت ترشح و جذب ناقلان عصبی-شیمیائی (نورو ترانسمیترها) به ویژه دوپامین و سروتونین و نور آدرنالین را نیز دستخوش اختلال و کم کارکردی قرار می‌دهد. علاوه بر این به سبب اثرات سوئی که مخدر‌ها بر مراکزی همچون هیپوفیز برجای می‌گذارند تعادل هورمونی فرد به شدت بهم میریزد. به همین سبب فردی که دچار اعتیاد مزمن است دیگر نه لذتی را حس می‌کند و نه قادر به کنترل درد و رنج خویش است.

خلاصه آنکه مجموعه‌ی این اثراتِ مغزی ـ. روانی، عصبی و غددی موجب می‌شود تا فردِ معتاد نه تنها امکانِ "زیست باشکوه" را به کل از دست بدهد بلکه حتی ناتوان از استمرار "زیست معمول"خواهد بود. از همین روی سرانجام در یک زندگیِ باری به هر جهت و بیمارگونه فرو می‌غلتد و ناگزیر باید او را در معرض درمان‌های طولانی مدت قرار داد تا بلکه بتواند برخی کارکرد‌های طبیعی خود را از سر گیرد.

چاره چیست؟ به باور من چاره اصلی و اساسی را باید در پیشگیری جستجو کرد و قدم آغازین پیشگیری نیز آگاه سازی است. بهمین سبب ضروری است مراکز آموزشی و اطلاع رسانی، بی پرده نوجوانان و جوانان را تحت آموزش قرارداده و خانواده‌ها را از این آثار زیانبار و گاه برگشت ناپذیر آگاه سازند. مطمئناً این آگاهی می‌تواند مانع از فروشدن بسیاری از شهروندان جامعه در دام اعتیاد گردد و کلام آخر اینکه همه ما باید یاد بگیریم که چگونه از مغز زودرنج و آسیب پذیر خود مراقبت کنیم و دودستی به آن بچسبیم.

انشالله درمجالی دیگر راهکار‌های مراقبت از مغز را باهم مرور میکنیم.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: مغز سعید منتظرالمهدی مواد مخدر ستاد مبارزه با مواد مخدر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۹۱۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ناآگاهی مهمترین علت مصرف الکل و دخانیات

ایسنا/یزد مدیر مرکز تحقیقات اعتیاد و علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: طبق آمار، مصرف مشروبات الکلی(اتانول) منجر به مرگ سالانه سه و نیم میلیون نفر در سراسر جهان می شود.

دکتر «محمد هادی فرحزادی» ضمن بیان این مطلب، افزود: برخلاف تصور عامه مردم، دسترسی آزاد به مشروبات الکلی(اتانول)، مانع پیشگیری از مرگ و میر و عوارض ناشی از مصرف متانول نمی شود.

وی اظهار کرد: اتانول، الکل موجود در مشروبات الکلی است که مصرف این نوع الکل به میزان کم؛ عوارض طبی، روانی و اجتماعی و به میزان بالا؛ عوارض خطرناکی (حتی مرگ و میر) را به همراه خواهد داشت.

فرحزادی خاطرنشان کرد: پس از گذشت سالیان زیاد که بشر با اعتیاد دست و پنجه نرم می کند، هنوز هم مهمترین علت مصرف مواد، الکل و دخانیات، ناآگاهی و دسترسی آزاد مصرف کنندگان است.

وی اطلاع رسانی،آموزش و تغییر نگرش و باور را مهمترین عامل در کاهش مصرف مواد، دخانیات و الکل عنوان کرد و افزود: راهکار سازمان بهداشت جهانی، عدم دسترسی،آموزش عوارض مصرف الکل و بالا بردن مهارت های زندگی است نه در اختیارگذاری الکل اتانول.

این متخصص مطالعات اعتیاد در یزد خاطرنشان کرد: مصرف مشروبات الکلی( اتانول) می‌تواند با عوارض زیادی نظیر اختلال در سطح هوشیاری و نوسانات خلقی یا تغییرات شخصیتی، مانند پرخاشگری یا افسردگی، از دست دادن هماهنگی مانند زمین خوردن یا تاب خوردن، صدای بلندتر از حد معمول،  از دست دادن هوشیاری، برافروختگی صورت، چشم‌های پرخون، خواب آلودگی، لکنت زبان، استفراغ، کما و اغماء همراه باشد.

دکتر فرحزادی افزود: متانول یا الکل صنعتی(الکل چوب) هم ماده خطرناکی است که بعضا توسط سودجویان در مشروبات الکلی دست‌ساز استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: علائم مسمومیت خالص با متانول، معمولاً در عرض نیم تا چهار ساعت ایجاد می شود که به صورت گیجی و خواب آلودگی است. معمولاً بیماران در این مرحله به پزشک مراجعه نمی کنند.

دکتر فرحزادی خاطرنشان کرد: مسمومیت با متانول باعث تهوع، استفراغ، درد شکمی و تضعیف دستگاه اعصاب مرکزی می شود. پس از آن یک دوره نهفته وجود دارد که تقریباً ۶ تا ۲۴ ساعت بسته به دوز متانول بلعیده شده، به طول می انجامد و متعاقب آن تغییرات گازهای خونی ایجاد می شود که باعث اختلال کارکرد بینایی شده که می‌تواند در دامنه‌ای از تاری دید و تغییرات میدان بینایی، ترس از نور، اشکال در تطابق نور، دوبینی تا کوری کامل متغیر باشد. سردرد، سرگیجه، اختلال در شعور، تشنج، اغماء، اختلال در عملکرد کبد و کلیه و درنهایت مرگ از عوارض مصرف متانول است.

وی راهکارهای زیر را جهت درمان مسمومیت با الکل در منزل برشمرد و گفت: بهترین روش پیشگیری و درمان، عدم استفاده از هر نوع ماده الکلی است چرا که بیماران زیادی به علت این باور که الکل اتانول(الکل شرب) خطری ندارد، دچار مشکلات جبران ناپذیری شده‌اند در حالی که سالانه سه و نیم میلیون نفر در دنیا به علت مصرف مشروبات الکلی(اتانول) فوت می کنند.

به گزارش ایسنا و به نقل از وبدا یزد، این متخصص در ادامه با ذکر نکاتی، یادآور شد: اگر فردی مصرف الکل داشت و دچار علایم خفیف هم شد بایستی در ابتدا این علائم را به نزدیکترین فردی که دسترسی دارد، اطلاع دهد و سپس به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه کند.

وی افزود: اگر فرد بیهوش است، وی را به پهلو بخوابانید تا اگر استفراغ کرد باعث خفگی نشود، در ضمن بیمار را تنها نگذارید تا در صورت تشنج به خودش آسیب نزند. همچنین بیمار با مسمومیت الکل، دچار افت دمای بدن می شود لذا او را گرم نگه دارید.

دکتر فرحزادی در پایان با بیان این که مسمومیت با الکل با افت قند خون همراه است لذا باید در صورت هوشیار بودن بیمار به وی مایعات شیرین داد، اضافه کرد:  به بیمار آب فراوان دهید و  بیمار را به آرامش دعوت کنید و برایش توضیح دهید که برای کمک به او تلاش می‌کنید.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • «کوری مطلق و مرگ» در انتظار مصرف کنندگان «الکل»
  • علائمی که نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید
  • این دروغ را درباره کاهش افسردگی باور نکنید
  • این کشور رکورددار سوء مصرف الکل در کودکان و نوجوانان شد
  • ناآگاهی مهمترین علت مصرف الکل و دخانیات
  • کشف ۶ کیلوگرم مواد مخدر در کلاله
  • مصرف الکل‌های سمی در هر اندازه‌ای خطرناک است
  • الکل‌های دست‌ساز و قاچاق زمینه‌ساز بروز مسمومیت
  • مصرف الکل های سمی در هر اندازه ای خطرناک است
  • این علائم نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید