Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-07@06:06:16 GMT

انتقال آب از خزر مشکل زیست‌محیطی دارد یا ندارد؟

تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۰۶۸۵۶

انتقال آب از خزر مشکل زیست‌محیطی دارد یا ندارد؟

اردبیل- اگرچه برخی از کارشناسان انتقال آب از دریای خزر را یک کار غیرعلمی می‌دانند و معتقدند عملیاتی شدن این طرح روند خشک شدن بزرگ‌ترین دریاچه جهان را فراهم می‌کند؛ اما رئیس سازمان محیط‌زیست می‌گوید: انتقال آب از دریا به داخل سرزمین برای برطرف کردن نیاز آبی مصرف‌کنندگان صنعتی و آب شرب ازنظر من بلامانع است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قدس آنلاین-گروه استان ها : دهمین اجلاس ملی شبکه سازمان‌های غیردولتی محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور در اردبیل فرصتی بود تا نمایندگان سازمان‌های مردم‌نهاد از تمامی استان‌های کشور با  رئیس سازمان محیط‌زیست کشور بحث و گفت‌وگو کنند و هم‌زمان با ۱۷ مرداد و با حضور جمع کثیری از خبرنگاران نتیجه این بحث‌وجدل‌ها رسانه‌ای شود.

مخاطره برای محیط‌زیست

در همین رابطه بسیاری از دوستداران محیط‌زیست ادعا می‌کنند که دریای خزر یک‌ دریای بسته است و هر دست‌کاری در این دریا موجب به خطر افتادن اکوسیستم طبیعی خواهد شد.

آن‌ها معتقد هستند این طرح تهدیدی برای خزر محسوب می‌شود و باید شاهد شکل‌گیری دریاچه ارومیه دیگری باشیم.

از سوی دیگر برداشت و انتقال آب از دریای خزر که قدرت خود پالایی پایینی دارد برخلاف ضوابط محیط زیستی است و این انتقال موجب ایجاد یک بحران زیست‌محیطی خواهد شد.

دوستداران محیط‌زیست عنوان می‌کنند سطح آب دریای خزر حدود ۲۸ الی ۳۰ متر از آب‌های آزاد پایین‌تر است به همین دلیل انتقال آب بدون پمپاژ مقدور نخواهد بود و لذا این طرح مقرون‌به‌صرفه نیست.

آن‌ها معتقدند برداشت آب علاوه بر خسارت به دریا می‌تواند به جنگل‌ها و پوشش گیاهی آن منطقه نیز آسیب وارد کند، چراکه اجرای شبکه انتقال آب دریای خزر به سمنان از مسیر جنگل‌های هیرکانی موجب از بین رفتن بخش وسیعی از جنگل‌ها و درختان و درنتیجه خسارت به طبیعت و محیط‌زیست شمال کشور خواهد شد.

همچنین انتقال آب دریای خزر به سمنان موجب تغییرات اکولوژیکی ازجمله آلودگی‌های زیست‌محیطی به دلیل مصرف صنعتی، توسعه کشاورزی و تخریب تنوع زیستی و همچنین ورود گونه‌های مهاجم همچون گیاهان و ماهی‌ها به فلات مرکزی خواهد شد.

هیچ مشکلی حادث نمی‌شود

این سخنان در حالی مطرح می‌شود عیسی کلانتری در اجلاس ملی شبکه سازمان‌های غیردولتی محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور آب پاکی بر روی دست تمامی این فعالان ریخت و بیان کرد: انتقال آب از حوزه‎ای به حوزه دیگر با رعایت ضوابط مشکل زیست‌محیطی ایجاد نمی‌کند.

وی با اشاره به این موضوع که انتقال آب دریای خزر به استان سمنان و یا از جنوب به استان یزد مشکل زیست‌محیطی حادی ایجاد نمی‌کند افزود: تأمین آب شرب مردم از وظایف حکومت است و نمی‌توان به مردم بعضی مناطق گفت که قادر به تأمین  آب موردنیاز شرب شما نیستیم.

کلانتری با اشاره به اعتراض بعضی از تشکل‌های زیست‌محیطی و جوسازی علیه سازمان محیط‌زیست بیان کرد: باید منافع ملی را در نظر گرفت و انتقال آب از دریای خزر به استان سمنان موجب افزایش میزان نمک دریا و شوری آب نخواهد شد.

وی بابیان اینکه انتقال آب یک موضوع کاملاً کارشناسی است، اضافه کرد: کشورهای عربی و حوزه خلیج‌فارس سالانه بیش از ۳۰ میلیارد مترمکعب آب شیرین از خلیج‌فارس برمی‌دارند درحالی‌که با عملیاتی شدن این طرح‌ها کل برداشت ما در کشور به ۸۰۰ میلیون مترمکعب نخواهد رسید.

رئیس سازمان حفاظت از محیط‌زیست انتقال آب برای بخش کشاورزی را به‌صرفه ندانست و اظهار داشت: آب انتقالی باید برای مصرف شرب و صنعت باشد.

وی ادامه داد: در صورت عدم اجرای این طرح بیش از ۶۰۰ هزار نفر از مناطق کم آب باید به استان تهران مهاجرت کنند که آسیب و صدمه این کار به لحاظ امنیتی و زیست‌محیطی بیشتر است.

کلانتری گفت: بیش از ۸۵ درصد آب در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود که برای غلبه بر این مشکل باید مصرف بی‌رویه این نعمت الهی کاهش یابد.

بازنگری در مصرف آب کشاورزی

معاون رئیس‌جمهوری افزود: استفاده بیش‌ازحد بخش کشاورزی از آب باعث نابودی منابع آب و شوری خاک‌ شده و املاح زیرزمینی را به سطح زمین منتقل و حاصلخیزی زمین را کاهش داده است که باید در تأمین آب برای کشاورزی بازنگری شود.

رئیس سازمان حفاظت از محیط‌زیست بابیان اینکه در پنج سال گذشته متوسط آب تجدید پذیر در کشور ۹۰ میلیارد مترمکعب بوده است، اظهار داشت: طبق اصول بین‌المللی محیط‌زیست باید ۳۶ میلیارد مترمکعب آب تجدید پذیر در کشور استفاده می‌شد اما برداشت ما در کشور ۹۷ میلیارد مترمکعب بوده است.

وی بیان کرد: از ۲۰۰ میلیارد مترمکعب آب‌های فسیلی شیرین تولیدی در طی میلیون‌ها سال در کشور  حدود ۱۸۰ میلیارد مترمکعب آن برداشت و استفاده‌شده و هیچ‌کس نیز پاسخگو نیست.

کلانتری اضافه کرد: من به‌عنوان کارشناس درصورتی‌که قرار باشد همه نیازهای غذایی کشور در داخل تولید شود با افزایش جمعیت و ۲ برابر شدن آن مخالفم اما اگر غیر این باشد موافقم چراکه منابع آب‌وخاک و محیط‌زیست پاسخگوی این‌همه تولید نیست.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اردبیل محیط زیست کلانتری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۰۶۸۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأمین مالی حدود ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا از صندوق توسعه ملی، رضا محمدی ‏گفت: این صندوق در ‏جهت توسعه زیرساخت‌های صنایع کشور و توسعه روزافزون ایران اهداف و پروژه‌های بزرگی را برای خود برنامه‌ریزی کرده است؛ ‏یکی از این پروژه‌ها، شیرین‌سازی و ‏انتقال آب از خلیج فارس به استانهای فارس و اصفهان و از دریای عمان به استان‌های سیستان بلوچستان، خراسان رضوی و جنوبی است که یکی از ابر پروژه‌های کشور در ‏حوزه آب ‏محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه این پروژه با هدف تأمین پایدار آب در جهت مصارف صنایع بزرگ و کوچک و ‏همچنین شرب در کشور هدف ‏گذاری و برنامه ریزی شده است، یادآورشد: به منظور رفع مشکلات آبی ‏صنایع در استان‌های فارس و سیستان و بلوچستان به زودی ۲ مگا ‏پروژه شیرین‌سازی و انتقال آب دریا ‏از خلیج فارس و دریای عمان با تأمین مالی صندوق توسعه ملی شروع به فعالیت خواهد کرد.

محمدی با اشاره به رسالت صندوق توسعه ملی در انجام این مهم افزود: برای انجام این پروژه، تأمین ‏مالی حدود ۲ میلیارد دلاری از ‏طرف صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده است.

وی تصریح کرد: طرح‌های انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی ایران از وعده‌های ‏رییس جمهور در ابتدای فعالیت بود‎. لذا صندوق توسعه ملی برای به ثمر رسیدن این ‏وعده برای آینده‌ی روشن‌تر این سرزمین اقدام خواهد نمود‎. ‌‏

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • شناسایی ۱۶۲ کارواش آلاینده در پایتخت/ «پساب» مهم‌ترین مشکل زیست‌محیطی کارواش‌ها
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: رهاسازی چاه‌های نفت آب و خاک خوزستان را آلوده می‌کند
  • کشف و ضبط یک قبضه اسلحه غیر مجاز در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد
  • انتقال مجموعه آرادکوه نیازمند عزم جدی متولیان امور است
  • تأمین مالی  ۲ میلیارد دلاری  برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • تأمین مالی حدود ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده است
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده
  • عدم انجام تکالیف قانونی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص ارزش‌گذاری مناطق تحت مدیریتش
  • نظارت بر حمل و نقل پسماندهای ویژه در شهرستان کرج