Web Analytics Made Easy - Statcounter

سوت رکود در حالی در بازار‌های ایران به گوش می‌رسد که سال گذشته، عطش تبدیل نقدینگی به کالا، اقتصاد ایران را در بحرانی عجیب فرو برد.

قیمت‌ها افزایشی دیوانه وار را در بازار‌ها تجربه می‌کردند و داغی تنور خرید سبب شده بود، تغییرات قیمت‌ها به شکلی لحظه‌ای فضای اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار دهد. هر چند جرقه اول از پس تهدید ترامپ برای خروج از برجام تشدید تحریم‌های ایران خورد، اما کارشناسان بر این اعتقادند که سیل نقدینگی پیش از آن به رغم هشدار‌های فراوان به راه افتاده بود و صحنه گردانی اتفاقا بر عهده آن بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



مهدی تقوی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی در این خصوص می‌گوید:پیش‌تر بار‌ها و بار‌ها در خصوص رشد شتابان نقدینگی هشدار‌های لازم داده شده بود، اما کشیدن ترمز رشد نقدینگی نیاز به اصلاحات ساختاری پیچیده‌ای داشت که از قدرت اقتصاد تازه بیرون آمده از تحریم گویا خارج بود.

وی با اشاره به تغییر ترکیب سپرده‌ها گفت: وقتی سود سپرده‌های بانکی به بزرگترین سرمایه گذاری برای مردم عادی بدل شدند، طبیعی بود که بانک‌ها به ماشین خلق پول بدل شوند چرا که هر روز سود بیشتری را نسبت به قبل پرداخت می‌کردند و در نتیجه خواب پول در بانک‌ها خود به خود به خلق پول در اقتصاد منجر می‌شد.

وی تاکید کرد: در این فضا پیش بینی می‌شد کوچکترین جرقه منجر به افزایش شدید نرخ تورم شود، اما با این حال دوره سرمایه گذاری در بازار‌های ایران، به همان سرعتی که ایجاد شد، پایان یافت و جو روانی جامعه حالا تغییر کرده است.

مهدی تقوی

وی کاهش شدید تقاضا را از یک سو تحت تاثیر کاهش قدرت خرید می‌داند، اما از سوی دیگر می‌گوید وقتی انتظارات روانی معکوس می‌شود و افراد انتظار ارزانی را می‌شکند، رکود اقتصاد ایران را فرا می‌گیرد چرا که تجربه ثابت کرده است هر چه کالا‌ها گران‌تر شوند، مردم عطش بیشتری برای خرید آن کالا نشان می‌دهند. در ضمن باید توجه داشت تورم سال گذشته تحت تاثیر ریزش ارزش پول ملی بود و سرمایه گذاران در بازار‌ها در نهایت در قیاس با قدرت خرید سودی نبردند بلکه ارزش سرمایه خود را حفظ کردند.

وی در پاسخ به این سئوال که چرا انتظارات روانی بر کاهش قیمت‌ها در شرایط کنونی استوار است؟ گفت: پاسخ این سئوال را باید در مدیریت بازار ارز جستجو کنید چرا که سیاستگذاران بازار ارز توانستند بالاخره از پس نوسان‌های گسترده دلار را مهار کنند و فعلا در قفسی اهنین گرفتار آورند، اما باید مراقبت کنند تا این مهار بار دیگر سال‌ها به طول نیانجامد چرا که در این صورت ما در کمتر از یک دهه بار دیگر به ناچار باید تبعات جهش ارزی را پذیرا شویم.

وی ادامه داد: من معتقدم روند کاهشی قیمت‌ها در بازار تداوم خواهد یافت و به تدریج در ماه‌های یپش رو کالا‌های بادوام و سرمایه‌ای با کاهش قیمت روبرو می‌شوند. بنده این نکته را از منظر داده‌های کلان اقتصادی و نه تبارشناسی بازار‌های خرد، عنوان می‌کنم. وقتی انتظارات تورمی بر کاهش قیمت استوار می‌شود بدان معناست که باید انتظار عقبگرد قیمت‌ها را داشته باشیم.

ماشین خلق پول باید توقف کند

از سوی دیگر آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه تهران نیز در این خصوص به خبرانلاین گفت: اقدامات بانک مرکزی برای مهار نرخ سود سپرده و اعمال نظارت دقیق‌تر بر بازار‌ها بی تردید اقدامی مناسب تلقی می‌شود، اما کسانی که تا دیروز نرخ سود سپرده را به نرخ تورم مرتبط می‌دانستند امروز باید پاسخ دهند رد برابر رشد تورم باید چه کرد و آیا افزایش نرخ سود سپرده صحیح است؟

آلبرت بغزیان

این کارشناس اقتصادی با نفی ضرورت افزایش نرخ سود سپرده گفت: اگر قرار بر اصلاحات ساختاری شود، همان طور که مهار بازار ارز ضرورت دارد، مهار ماشین خلق پول نیز ضروری است اگر سود سپرده‌ها کاهش یافته و سپرده بانکی از یک بازار برای سرمایه‌گذاری خارج شده و در جایگاه خود قرار گیرد نرخ تورم نیز در درازمدت روندی کاهشی را تجربه می‌کند.

او در توضیح این مطلب افزود: بهعبارت دیگر هیچ کشوری سپرده بانکی را تبدیل به ابزار سرمایه گذاری نمی‌کند و وقتی سود سپرده مهار شود قیمت تمام شده پول نیز کاهش می‌یابد که این مهم با تداوم اصلاخات ساختاری محقق می‌شود. وی به سرمایه گذاران و سپرده گذاران توصیه کرد با توجه به سیاست‌های اعمالی دیگر منتظر سود‌های نجومی در بازار‌ها تحت تاثیر افازیش قیمت‌ها نباشند.

پیش از این رییس کانون بانک‌های خصوصی نیز از کاهش یک تا یک و نیم درصدی قیمت تمام شده پول در کشور طی ۴ ماه اخیر تحت تاثیر تغییر شرایط پرداخت سود به سپرده‌ها خبر داد.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: سرمایه گذاری بازارهای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۱۱۰۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز

  همچنین بررسی‌ها از بازار نشانگر آن است که بازار بیشتر به سمت فروش تمایل دارد تا خرید آن.نرخ ارز در بازار غیررسمی در معاملات دیروز در مقایسه با میانگین روز سه‌شنبه هفته جاری با مقداری نوسان افزایشی آغاز شد و طبق مشاهدات میدانی از بازار غیررسمی، دلار با نرخ ۶۲ هزار تومان فروخته و با نرخ ۶۱هزار تومان خریداری شد. همچنین یورو در بازار غیررسمی با قیمت ۶۷ هزار تومان به فروش رسید و با نرخ ۶۶هزار خریداری شد.نرخ ارز در بازار غیررسمی صبح دیروز به مرز ۶۳هزار تومان هم رسید اما دوباره روند نزولی را در پیش گرفت و به عدد ۶۲هزار تومان نزدیک شد. همچنین دیروز اسکناس دلار در تالار معاملات مرکز مبادله ارز و طلای ایران با قیمت ۴۴هزار و ۳۱۴ تومان، یورو با مبلغ ۴۷هزار و ۳۴۶ تومان و درهم نیز با قیمت ۱۲هزار و ۶۶ تومان معامله شد و به فروش رسید. همچنین در این مرکز، دلار حواله‌ای با مبلغ ۴۱هزار و ۳۷۶ تومان، حواله یورو با مبلغ ۴۴هزار و ۲۰۷ تومان و همچنین حواله درهم با مبلغ ۱۱هزار و ۲۶۶ تومان معامله و خریداری شد.براساس مشاهدات بازار چهارراه استانبول، دیروز بیشتر فعالان و دلالان ارزی در بازار تمایل به فروش ارز داشتند تا خرید آن. البته برخی از صرافی‌ها در این میان معتقد بودند که تزریق درهم امارات در بازار موجب شده اکثر بازارهای غیررسمی این روزها فروشنده شوند؛ چراکه احتمال ریزش قیمت‌ها در این ایام بیشتر از افزایش لحظه‌ای آن است.همچنین گفتنی است، اخیرا اجلاسی به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس بانک مرکزی عربستان در ریاض برگزار شده که مقامات اقتصادی ایران نیز در آن حضور یافتند. در این راستا اخیرا محسن کریمی، معاون بین‌الملل بانک مرکزی که در این سفر حضور داشت اعلام کرد: در حاشیه اجلاس بانک توسعه اسلامی، زمینه‌ای فراهم شد تا با مقامات و بانک‌های مرکزی کشورهای مختلف گفت‌وگو شود. در نتیجه این مذاکرات، اتفاقات خوبی درخصوص گشایش منابع مسدودشده صورت پذیرفته است که درآینده خبرهای خوبی ارائه می‌شود. براساس گزارش‌های موجود ظاهرا ارز حجاج از محل پول‌های بلوکه‌شده پرداخت شده است. پس از تعطیلات نوروزی امسال با توجه به وقوع تحولات سیاسی بازار ارز ملتهب و نوسانی شد و در مقطعی تا کانال ۷۰هزار تومان هم پیش‌رفت، اما با اقدامات انجام‌شده و همچنین فروکش‌کردن التهابات و نبود متقاضی برای خرید در بازار غیررسمی، نرخ دلار کاهش ۱۰هزار تومانی را تجربه کرد و روند کاهشی در پیش گرفت.
   
کنترل بازار ارز از طریق مهار انتظارات تورمی
محمدصادق مفتح، قائم‌مقام اسبق وزارت صمت درباره نوسانات بازار ارز می‌گوید در زمان بحران‌های سیاسی، کاهش نرخ ارز اقدام بسیار بزرگی محسوب می‌شود، چراکه بسیاری ازجمله عوامل دشمن، کانال‌های دلالی تلگرامی و برخی افراد و رسانه‌ها، پیش‌بینی می‌کردند که در شرایط ملتهب کشور، هیجانات و انتظارات تورمی افزایش می‌یابد و نرخ ارز تا ۱۰۰ و حتی ۱۲۰ هزار تومان جهش می‌کند اما خلاف این موضوع رخ داد و نرخ ارز کاهشی شد و اکنون تا کانال ۶۰ هزار تومان ریزش کرده است.قائم‌مقام اسبق وزارت صمت اظهار کرد: تمام واقعیت‌های اقتصادی حاکی از این است که کشور توانسته بحران‌ها را مدیریت کند و پیش‌بینی بنده این است که کاهش نرخ ارز تداوم خواهد داشت و با افت نرخ ارز قیمت طلای داخلی نیز نزولی خواهد شد.مفتح تأکید کرد: همچنین بانک مرکزی موفق شد نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد پایه پولی را کاهش دهد که این موضوع نیز به کاهش نرخ ارز کمک کرده است، علاوه‌بر این افزایش میزان فروش نفت و قیمت آن، درآمدهای ارزی را تقویت کرده که به مدیریت بهتر بازار ارز کمک خواهد کرد.

دیگر خبرها

  • منتظر اعلام نظر کارشناسان درباره علت حریق در شفت هستیم
  • منتظر کاهش بیشتر قیمت‌ طلا باشیم؟
  • سرمایه‌گذاران این بازار بیشترین زیان را دیدند/ دلار به کانال ۵۰ هزار تومان باز می‌گردد؟
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز
  • منتظر سامانه بارشی جدید باشید / بارش‌ها در جنوب و شرق کشور شدت می‌گیرد
  • خبری مهم برای عرضه اولیه های بورسی
  • قیمت طلا در بازار امروز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • عبور از دژاووی بورسی
  • توسعه اقتصادی مبتنی بر نوآوری؛ لازمه اقتصاد چین