Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-05@07:27:32 GMT

بلدیه مشروطه، بلدیه استبداد

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۱۲۷۳۵

بلدیه مشروطه، بلدیه استبداد

ساعت 24-پیش از اینکه سخن اصلی را طرح کنم، لازم است بگویم که مخاطب اصلی این یادداشت، خودم و دیگر دست‌اندرکاران مدیریت شهری هستیم. ما از نکته‌ای غفلت کرده‌ایم که مدرس در چندین دهه پیش مطرح کرده است.

سیدحسن مدرس، یکی از شخصیت‌های ملی مشروطه است که نقشی بی‌بدیل در تاریخ معاصر ایران داشته است. او ریاست فراکسیونی را عهده‌دار بود که دکتر محمد مصدق و محمدتقی ملک‌الشعرای بهار عضو آن بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او که نمایندگی مردم اصفهان و تهران را در مجلس شورای ملی برعهده داشت، مورد تأیید کامل علمای نجف و ایران بود. مدرس در نطقی که در آبان 1303، در مجلس شورای ملی ایراد کرد، از تعبیر بلدیه مشروطه در برابر بلدیه استبداد استفاده کرد که کمتر به آن توجه شده، هر‌چند معنایی مدرن و عمیق در فهم و تعریف مسائل و مناسبات شهری دارد. آن زمان شهردار تهران، یکی از قزاق‌های نزدیک به رضاخان میرپنج، یعنی سرتیپ کریم‌آقا بوذرجمهری بود که فرمانده تیپ پیاده مرکز و ریاست اداره بارکشی قشون را داشت و بعدها با حفظ سمت به وزارت فواید عامه هم رسید و مکاتبات میان او از جایگاه شهردار به وزیر و پاسخ او از جایگاه وزیر به شهردار از طنزهای معروف است. مدرس به برخی از وظایف شهرداری‌ها همچون خیابان‌کشی و آبادانی و درختکاری اشاره می‌کند ولی آنچه در نگاه او اهمیت دارد، برداشت عمیق او از شهر است.

می‌شود اینطور استنباط کرد که او برای شهر جسمی و جانی قائل بود که جسم شهر همین فضای کالبدی و فیزیکی شهر است که در تعدادی معبر و خانه و فضای عمومی خلاصه می‌شود، اما شهر روح و روانی دارد که حاکم بر این مناسبات است و هر شهری در این نگاه کلان، مأموریت شهرداری را با رویکردی ویژه تصویر می‌کند. مدرس در همان نطق به نکاتی اشاره می‌کند ازجمله آنکه اگر مدیران جامعه عیاش یا لاابالی و یا اهل بریز و بپاش باشند، این برای گروه‌هایی موجب رضایت است؛ یعنی عیاش‌ها یا لاابالی‌ها یا بریز و بپاش‌ها. اما نکته مهم اینکه به این بسنده نمی‌کند و از گروهی نام می‌برد که خود جزء آنان است؛ می‌گوید اگر مدیران جامعه از مقدس‌ها باشند، باز هم گروهی در آسایشند، اما از نگاه او هیچ‌کدام از این رویکردها مطلوب نیست؛ بلکه او از «نهج واحده» یا به تعبیر امروز برابری در برابر قانون سخن می‌گوید.

از نگاه او، بلدیه مشروطه بایستی با چنان نگاهی به همه شهروندان بیندیشد و از این منظر برنامه‌های ساخت‌وساز و آبادانی را دنبال کند. درحالی‌که در بلدیه استبداد چنین نگاهی نیست؛ به‌عنوان مثال، تهران قدیم برای خود دروازه‌هایی داشت که در نگاه مردم دوست‌داشتنی و بخشی از هویت شهر بود؛ درحالی‌که بوذرجمهر بی‌اعتنا به این خواست عمومی، آنها را تخریب کرد، در حالی می‌توانست آن را به‌عنوان بخشی از فضای عمومی شهر حفظ کند.

نگاه مدرس همان رویکردی است که امروز اداره شهر را در گرو مشارکت‌پذیری و افزایش تعلق به شهر و محله و گسترش سرمایه اجتماعی و ارزش قائل‌شدن به خواست مردم برای اداره شهر و امور یا به تعبیر همان وقت «اراده ملت» می‌داند و اصل و اساس آن پایبندی به قوانین و قواعد و حقوق شهروندی است. منشأ مشروعیت آن هم از آرای شهروندان است.

به‌واقع قدرت متمرکز بلدیه از قدرت منتشره تک‌‌تک شهروندانی است که این امر را به او سپرده‌اند؛ درحالی‌که در بلدیه استبداد، مردم رعیتی بیش نیستند و شهردار برای هر کاری اختیار تام دارد و به‌واقع «عقل‌کل» است. سخن مدرس وجه مهم دیگری هم دارد. در آن زمان واژه مشروطه و استبداد، در حوزه قدرت ملی کاربرد داشت و دامنه آن در حوزه محلی و مسائل شهری فهم نمی‌شد؛ درحالی‌که مدرس قدرت را شبکه‌ای و در نظامی پیوسته به یکدیگر می‌دانست و معنای دولت و ملت را به خوبی درک می‌کرد. هرچند قانون بلدیه یک سال پس از قانون مشروطیت به تصویب رسید، ولی عدم‌درک همدلانه با آن چیزی از تاک و تاک‌نشان باقی نگذاشت.

به‌واقع در نخستین قانون بلدیه مصوب مجلس، 30 نفر از تهران انتخاب می‌شدند که هم‌اکنون به 21 نفر کاهش یافته و انتخاب شهردار و نظارت بر امور را عهده‌دار بودند اما چند‌سالی از آن نطق نگذشت که رفتار و شیوه اقتدارگرایی نظامی موجب تغییر قانون بلدیه شد و انتخاب شهردار را به‌عهده وزیر کشور گذاشتند. این تغییر، زمان همان شهرداری اتفاق افتاد که مدرس در آغاز کار او چنین هشداری داده بود. ما امروز هم در لفظ از مردم سخن می‌گوییم ولی در واقع امر، این دستگاه اداری است که در غیاب مردم تصمیم می‌گیرد و مردم را با وضعیت ناخواسته‌ای مواجه می‌کند. هنوز نظامی طراحی نشده تا بشود از آن طریق پیوسته و قاعده‌مند از نظر مردم در آنچه به زندگی جاری آنها مربوط است، مطلع شد. در نخستین رویکرد قانونگذاری شهری پس از انقلاب قرار بود شوراها از قاعده به رأس بیایند.

یعنی شوراهای محل، شورای منطقه را انتخاب کند و شورای شهر برخاسته از شوراهای منطقه‌ای باشد. درحالی‌که چنین نشد. سپس قرار بود شورایاری‌ها چنین خلئی را پر کنند. آیا چنین شد؟ آیا در نامگذاری‌ها، اولویت‌بندی مشکلات یا تنظیم بودجه جایی را برایشان درنظر گرفته‌ایم و دست‌کم شنیدن سخن آنها. برای نمونه، کدام پروژه‌های بزرگ شهری با نظر مردم تصمیم‌گیری شده است؟ حتی آنجا که می‌خواهیم مسیر راه یک خیابان را تغییر دهیم، یا پهنه و پیاده‌راه درست کنیم‌ و زندگی روزمره مردم را دستخوش اختلال می‌کنیم، از مردم و ساکنان آن محله پرس‌و‌جویی می‌کنیم و برای اجرای آن سعی می‌کنیم نظر موافق‌شان را جلب کنیم؟ روشن است که این کارها وقت می‌گیرد و ما مدیران شهری می‌خواهیم زودتر یک پروژه را به کارنامه عملکردمان اضافه کنیم. تصور نشود که فقط مدیریت شهری را خطاب قرار می‌دهم. نمی‌خواهم مقصر پیدا کنم بلکه می‌خواهم توجه را جلب کنم که ما- همه ما- باید به سؤال مدرس جواب دهیم: کدام بلدیه را می‌خواهیم؟

منبع: روزنامه همشهری

منبع: ساعت24

کلیدواژه: احمدی نژاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۱۲۷۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گشایش گره ترافیکی خوی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، این طرح‌ها شامل احداث  کمربندی سردار شهید سلیمانی و مسیر گشایی در ۵ نقطه بافت سنتی و قدیمی خوی است که اجرای این طرح‌ها از ۷۰ تا ۹۸ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است. 
نصراله پور شهردار خوی در گفتگو باخبرگزاری صدا وسیما گفت:کمربندی سردار شهید سلیمانی به طول ۶ کیلومتر و بصورت چهاربانده   با هدف کمک به کاهش ترافیک در بافت سنتی خوی و توسعه مناطق کمتر برخوردار در دست احداث است. 
وی افزود: این کمربندی بعنوان بزرگترین طرح عمران شهری آذربایجان غربی است که احداث آن در حال حاضر از ۹۸ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است.
شهردار خوی تصریح کرد: این طرح از اهداف مهم طرح تفضیلی خوی است که بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان برای آزاد سازی مسیر و تملک پلاک‌های موجود و اجرای کمربندی هزینه شده است. 
نصراله پور گفت: بابهره برداری از این طرح بزرگ شهر خوی در تمام جوانب به بزرگراه مرز رازی، مرز بازرگان و بزرگراه ایواوغلی -تبریز متصل می‌شود. 
شهردار خوی بااشاره به معضل ترافیک در بافت سنتی و قدیمی خوی از اجرای طرح‌های مسیر گشایی در ۵ نقطه شهر خوی هم خبر داد و افزود: با بهره برداری  از این طرح‌ها بخش مهمی از گره ترافیکی شهر تاریخی خوی گشوده می‌شود. 
وی  کوچه امین دیوان، تلگراف، ادامه شیخ نوایی، ادامه بلوار بهشتی و کوچه حاتم خان را طرح‌های مسیر گشایی در شهر خوی اعلام کرد و افزود: در همه این مناطق در کنار مسیرگشایی، طرح‌های عمران شهری بصورت کامل اجرایی می‌شود. 
نصراله پور گفت: در مجموع برای اجرای این طرح‌های عمران شهری بیش از ۳۹۰ میلیارد تومان برای تملک، آزاد سازی و عملیات عمرانی از محل بودجه عمرانی شهرداری هزینه می‌شود. 
موسی خانی معاون امور زبنایی و ترافیک شهرداری خوی هم  گفت: در اجرای طرح‌های عمرانی شهرداری خوی پیوست ترافیکی دارد که در اجرای این طرح‌ها و لحاظ شده است. 
وی افزود: اجرای این طرح‌ها باعث گشایش گره‌های ترافیک در سطح شهر، کاهش زمان و هزینه‌های سفر و رونق اقتصادی محلات و در بلند  و کوتاه مدت مشکلات زیست محیطی محلات را نیز برطف م یکنند. 
شهر خوی با قدمت بیش از ۸ هزار سال وبا بیش از ۲۵۰ هزار نفر جمعیت یکی از پرجمعت‌ترین و بزرگترین شهر‌های شمالغرب کشور است.

دیگر خبرها

  • گشایش گره ترافیکی خوی
  • شهردار تهران: اتصال بزرگراه یادگار امام به بروجردی و آزاد راه ساوه
  • آغاز طرح بازآفرینی شهری محله جامی اصفهان
  • ما میراث‌دار فرهنگی اصیل و غنی هستیم/ وظیفه داریم یگانه بودن جایگاه شیراز را پاس بداریم
  • حضور ۱۷ تیم باشگاهی اردبیل در جشنواره مینی والیبال
  • سند سومین حرم اهل بیت (ع) رونمایی می‌شود
  • مطالبات اراضی شهری شهرداری پرداخت شود
  • باغ مشاهیر ابر پروژه‌ای برای تمام مردم شهر است
  • تناسب جمعیت روستایی و شهری خراسان شمالی حفظ شود
  • ارتقای حمل‌ونقل عمومی در پرند ضروری است