Web Analytics Made Easy - Statcounter

در حالیکه رئیس جمهور سابق قرقیزستان دستگیر شده، حزب سوسیال دموکرات به شدت از دولت انتقاد کرده و آمریکا نیز طرفین را به پیروی از قانون فرا خوانده است، به رغم دیدار یک هفته پیش از تحولات آتامبایف و پوتین، روسیه همچنان سکوت معناداری را در پیش گرفته است. ۱۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۶ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، طی روزهای اخیر بیشکک، پایتخت قرقیزستان درگیر تحولات خشونت‌باری پیرامون بحران سیاسی آلماس‌بیک آتامبایف بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مساله‌ای که با احضار وی به وزارت کشور و عدم پذیرش وی آغاز شد. هم‌اکنون آتامبایف در بازداشت به سر می‌برد و وکیل وی نسبت به نقض قوانین هشدار داده است. به اختصار مهم‌ترین تحولات بعد از دستگیری آتامبایف را بررسی می‌کنیم:

ورود نیروهای ویژه  به منزل رئیس‌جمهور سابق و دستگیری او

پس از امتناع آتامبایف از حضور در وزارت کشور برای پاسخگویی پیرامون پرونده عزیز باتوکایف و اقدامات اعتراضی وی و طرفدارانش، نیروهای ویژه کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان برای دستگیری وی وارد عمل شدند.

با این حال حضور طرفداران او در اطراف منزلش در کوی تاش، یکی از روستاهای حومه بیشکک، مانع از انجام این امر شد.

با آغاز درگیری میان دو طرف، شمار زیادی مجروح شده و آمارها حاکی از کشته شدن یک تن در این درگیری‌ها دارد. 6 نفر از نیروهای ویژه کمیته امنیت ملی خلع سلاح شده و توسط طرفداران آتامبایف گروگان گرفته می‌شوند. با این حال در نهایت، عملیات ادامه یافته و با متفرق شدن و دستگیری حامیان رئیس‌جمهور سابق، آتامبایف در نهایت بازداشت می‌شود.

در این عملیات حداقل 3 هزار نیروی پلیس حضور داشته و تجهیزات زرهی خاصی نیز به کار گرفته شد. بنا بر ادعای رسانه‌ها، پس از 2 ساعت درگیری، آتامبایف برای توقف خشونت‌ها تصمیم به تسلیم شدن می‌گیرد.

آلماسبیک آتامبایف، در کنار سورانبای جینبیک‌اف

امتناع آتامبایف از همکاری در بازجویی‌ها

سرگئی اسلساروف، وکیل آتامبایف به خبرنگاران گفته است که موکل وی از همکاری با بازپرسان و امضای اسناد مربوطه امتناع کرده است.

به گفته وی، رئیس‌جمهور سابق قرقیزستان از امضای اطلاعیه سوءظن، پروتکل بازجویی و دیگر اسناد مربوطه برای پیشگیری از اقدامات وی، خودداری کرده است.

اسلساروف همچنین تاکید کرده که آتامبایف در وضعیت مناسبی است، رویکرد متعادلی دارد و آرام است. وی هم‌اکنون در بازداشت پیش از محاکمه در بازداشتگاه کمیته دولتی امنیت ملی قرار دارد.

 احضار پسر آتامبایف برای بازجویی و درخواست اینترنتی دخترش

سایتیبیک آتامبایف، پسر رئیس‌جمهور سابق قرقیزستان نیز در ارتباط با این حوادث برای بازجویی احضار شده است.

وکیل آتامبایف این موضوع را تایید کرده و گفته که او به وزارت کشور احضار شده، در محل بازجویی حاضر شده و پس از پاسخ به سوالات، آزاد شده است.

در همین حال، عالیه شاگیوا، دختر آتامبایف نیز در یک ویدئو که در صفحه شخصی‌اش در فیسبوک منتشر شده، اظهار می‌دارد: من هیچگاه وارد سیاست نشدم، اما به دلیل بی‌قانونی که دولت ایجاد کرده است و بازداشت غیرعادلانه پدرم، من نمی‌توانم بیش از این ساکت بمانم. هنجارهای قانونی زیرپا گذاشته شده، کانال‌های اپوزوسیون منقطع شده و اطلاعات غلط مخابره می‌شوند. من برای خانواده‌ام و مردم نگران هستم ... این به نفع مقامات است که اطلاعاتی غلط از این که پدرم پشت یک دیواره انسانی از زنان و کودکان پنهان شده بود را از طریق رسانه‌ها منتشر کنند.

طرفداران پدرم مسلح نبودند. لطفا با دروغ‌ها و تحریک‌ها گول نخورید. پدر من سریعا پس از بازداشت گفت که او تسلیم نهادهای اجرای قانون شده تا از قربانی شدن افراد دیگر پیشگیری کند. حقیقت در طرف ما است. پدر من بی گناه است.

آلماسبیک آتامبایف، رئیس‌جمهور سابق قرقیزستان

پیامدها برای حزب سوسیال دموکرات

در پی تحولات روزهای اخیر، فرید نیازوف، معاون رئیس حزب سوسیال دموکرات به دلیل مشارکت در گروگان‌گیری سربازان نیروهای ویژه کمیته دولتی امنیت ملی در کوی‌ تاش، بازداشت شده است. علاوه بر این، شماری از طرفداران و اعضای دیگر این حزب نیز به جهت حمایت از آتامبایف در درگیری‌های روزهای گذشته بازداشت شده‌اند. گفته می‌شود آلگا کیلیچف و امانتور جنگیرچیف، دو تن از سران این حزب نیز در بازداشت به سر می‌برند.

در همین حال، کندوز ژولدوبایوا، معاون رئیس حزب سوسیال دموکرات نیز در نتیجه تحولات روزهای اخیر به وزارت کشور قرقیزستان احضار شده است. به گفته وکیل وی، او می‌بایست برای پاسخگویی به سوالات در وزارت کشور حاضر شود.

آتامبایف متهم به فساد شده و احتمالاً ژولدوبایوا نیز می‌بایست در این زمینه به سوالاتی پاسخ دهد. با این حال در احضاریه مشخص نشده وی در خصوص چه موضوع و اتهامی می‌بایست پاسخگو باشد. در پی این بازداشت‌ها و احضاریه‌ها، طی بیانیه‌ای درخواست کرده تا محاکمه سیاسی اعضا و طرفداران این حزب متوقف شود و نسبت به وضعیت رهبری این حزب، آلماس‌بیک آتامبایف اظهار نگرانی کرده است.

خسارت‌های برجای مانده

در همین حال مقامات شهری خسارات برجای مانده از اعتراضات 9 آگوست را حدود 110 هزار صوم قرقیزستان برآورد کرده‌اند. مدیر حمل و نقل شهری بیشکک نیز در این راستا اظهار داشته است که در جریان این تحولات 29 اتوبوس آسیب دیده‌اند.

در همین حال، پلیس قرقیزستان اعلام کرده که صمد کورمانکولوف، رئیس پلیس منطقه چوی همچنان در کما به سر می‌برد.

وزارت بهداشت نیز گفته که وضعیت او بحرانی است.  کورمانکولوف در نتیجه درگیری‌های روز 7 آگوست با ضربات وارد شده به سر و آسیب‌های مغزی به بیمارستان ارسال شده بود. تا کنون دو عمل جراحی بر روی وی صورت گرفته است، اما همچنان تغییری حاصل نشده.

کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان نیز طی بیانیه‌ای اظهار داشته که وضعیت تمام نیروهای امنیتی گروگان گرفته شده در حوادث مذکور باثبات است و آن‌ها تمامی خدمات درمانی را دریافت کرده‌اند. این اقدام پس از آن صورت گرفت که در شبکه‌های اجتماعی کمپین‌هایی برای جمع‌آوری کمک برای این سربازان شکل گرفت.

دپارتمان پلیس بیشکک همچنین اعلام کرده که پس از بازرسی منزل آتامبایف، سلاح کلاشینکف و مهمات نظامی کشف شده است.

روزا اتونبایوا، رئیس‌جمهور سابق قرقیزستان

انتقاد مجدد روزا اتونبایوا

روزا اتونبایوا، رئیس‌جمهور موقت سال 2011 و از چهره‌های غرب‌گرا و برجسته انقلاب رنگی سال 2005، مجددا انتقاداتی را نسبت به آتامبایف مطرح کرده است. وی اظهار داشته که آتامبایف می‌بایست ابتدا به دلیل ناآرامی‌های اتفاق افتاده مورد سرزنش قرار بگیرد و سپس در پرونده آزادی غیرقانونی عزیز باتوکایف.

او می‌گوید که رئیس‌جمهور سابق در 5، 6 و یا 7 پرونده مشابه درگیر است.

وی بدون تردید ادعا می‌کند که اظهارات علیه آتامبایف توجیه‌پذیر بوده و او را یک «قمارباز اصلاح‌ناپذیر» می‌خواند که «قابلیت انجام خیلی از کارها را دارد».

اتونبایوا در ادامه درباره آتامبایف می‌گوید: آتامبایف احضاریه‌ها به وزارت کشور در پرونده باتوکایف را 3 بار در نظر نگرفت و به خاطر این موضوع، نیروهای ویژه به خانه او آمدند.

آمریکا: طرفین پایبند به قانون باشند

آلیس ولز، دستیار معاون وزیر خارجه آمریکا در اداره آسیای جنوبی و مرکزی در صفحه توئیترش تمام طرفین در قرقیزستان را به آرامش و اقدام در چارچوب قانون اساسی این کشور و سنت‌های دموکراتیک فراخوانده است. در همین حال، مقامات آمریکایی نیز حمایت خود را از نهادهای دموکراتیک و حاکمیت قانون اعلام کرده‌اند. با این حال، همچنان موضع مشخصی به جز این از سوی آمریکایی‌ها اتخاذ نشده است.

در همین حال آمریکا اعلام کرده است که شهروندان این کشور از سفر به برخی مناطق جنوبی بیشکک خودداری کنند. سفارت آمریکا در قرقیزستان نیز سفر کارکنان سفارت به این مناطق را ممنوع کرده است.

آتامبایف و همراهانش در سفر به مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین، پیش از تحولات کوی تاش

سکوت معنادار روسیه

این تحولات در حالی روی داد که شاهد سکوت معنادار روسیه در این زمینه بودیم. پیش از این تحولات، آتامبایف در سفری که به روسیه داشت، در کرملین با ولادیمیر پوتین دیدار می‌کند و در آن ملاقات، رئیس‌جمهور روسیه اظهار می‌دارد که باید مراقب عدم تکرار تحولات سال‌های 2005 و 2010 بود.

با این حال، تحلیل‌گران پذیرش ملاقات آتامبایف از سوی پوتین را چراغ سبزی برای تضمین امنیت وی در ازای حفظ ثبات در قرقیزستان ارزیابی کردند. اما شاهد آن بودیم که پس از وقوع این تحولات، موضع مشخصی از سوی روسیه گرفته نشد.

این در حالی است که دیمیتری مدودف، نخست‌وزیر فدراسیون روسیه به قرقیزستان سفر کرده و با مقامات قرقیز، از جمله رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر این کشور دیدار کرده است. گفتنی است، آتامبایف از چهره‌های نزدیک و متحد روسیه در قرقیزستان به شمار می‌رود که گفته می‌شود بازگشت قرقیزستان به سمت روسیه پس از چند سال ناآرامی، به واسطه حضور وی بوده است.

دیدار نخست‌وزیر قرقیزستان و روسیه در بیشککرئیس جمهور قرقیزستان و نخست وزیر روسیه دیدار کردندبازداشت طرفداران رئیس جمهور سابق قرقیزستانتجمع هواداران رئیس جمهور سابق قرقیزستان در میدان مرکزی بیشککرئیس‌ جمهور سابق قرقیزستان بازداشت شد

انتهای پیام/

R7650/P/S8,1128,1414/CT4

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۱۵۳۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سکوت بلینکن درباره دستگیری ۵۵۰ دانشجو و ادعای دموکراسی در آمریکا

 آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز جمعه به وقت محلی مدعی شد تظاهرات در دانشگاه‌های آمریکا به دلیل جنگ در غزه نشانه دموکراسی آمریکایی است.

بلینکن در نشستی خبری در چین در پاسخ به سئوالی درباره اعتراضات دانشجویی در آمریکا درباره غزه مدعی شد درک می‌کند که این جنگ «احساسات پرشوری» را برانگیخته است و دولت بایدن تمام تلاش خود را برای توقف جنگ انجام می‌دهد.

بر اساس گزارش رویترز، از شروع اعتراض ها به جنگ اسرائیل در غزه با عنوان «جنبش همبستگی با غزه» از دانشگاه کلمبیای نیویورک آمریکا و سرایت آن به سایر دانشگاههای آمریکا حدود ۵۵۰ نفر دستگیر شده اند.

وزیر خارجه دولت بایدن گفت: «در کشور ما، این یکی از ویژگی‌های بارز دموکراسی است که شهروندان می‌توانند دیدگاه‌ها، نگرانی‌ها و خشم خود را در هر زمانی که بخواهند ابراز کنند و به باور من این تجلی قدرت کشور و قدرت دموکراسی است.»

بلینکن در عین حال از اینکه در این تجمعات، دانشجویان به جنبش حماس اعتراض نکرده اند، به آنان انتقاد کرد و گفت که در این اعتراض ها «آن چنان در مورد حماس سکوت شده است که گویی حتی بخشی از ماجرا نیست.»

وزیر خارجه آمریکا همچنین در گفتگو با شبکه خبری سی ان ان آمریکا پس از سفر سه روزه به چین در پاسخ به سوالی درباره تظاهرات حامی فلسطین که در روزهای اخیر در دانشگاه‌های آمریکا مدعی دفاع از حق اعتراض آمریکایی‌ها شد و گفت که مواردی وجود داشته است که عبارات واضحی از یهودستیزی وجود داشته است، اما «اعتراضات فی نفسه یهودستیزانه نیستند».

بلینکن گفت: «آنچه که ما نیز می‌بینیم، مردم، جوانان، افراد از طبقات مختلف است که بسیار پرشور هستند و احساسات بسیار قوی درباره (درگیری) دارند.»

او همچنین بر اهمیت چنین بیانی در دموکراسی ها تاکید کرد. او گفت: «در کشور، جامعه و دموکراسی ما، اظهار نظر در مورد آن، هم مناسب است و هم محافظت می‌شود».

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • سکوت بلینکن درباره دستگیری ۵۵۰ دانشجو و ادعای دموکراسی در آمریکا
  • جمیله علم‌الهدی: از رسانه‌های غربی می‌خواهم که به ایران بیایند و وضعیت را ببینند
  • واکنش جمیله علم الهدی به اخبار مربوط به برخورد بد با زنان در ایران
  • جمیله علم‌الهدی: به ایران بیایید و وضعیت زنان را ببینید
  • «پوتین» ماه می به چین سفر می‌کند
  • رئیس جمهور ونزوئلا: آیت‌الله خامنه‌ای تحلیل دقیق و عمیقی از تحولات دنیا دارند
  • رئیس‌جمهور آمریکا قانون شامل فیلترشدن تیک‌تاک را امضا کرد
  • آیت‌الله خامنه‌ای تحلیل دقیق و عمیقی از تحولات دنیا دارند
  • رئیس جمهور ونزوئلا : دوستی ما با ایران واقعی و راهبردی است و نه سیاسی و موقت/ آیت‌الله خامنه‌ای تحلیل دقیق و عمیقی از تحولات دنیا دارند
  • تحولات غزه؛ محور گفت‌وگوی دیپلمات‌های روسیه و چین