Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-28@00:02:37 GMT

جذب دانشجوی بین‌المللی کافی نیست!

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۲۵۲۲۸

جذب دانشجوی بین‌المللی کافی نیست!

وضعیت جذب دانشــجوی بین‌المللی در دانشــگاه‌های جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با تعداد دانشگاه‌ها و دانشجویان شاغل به تحصیل بسیار اندک است. به طوری که دانشگاه‌ها و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آمارهای متفاوتی ارائه می‌دهند.

دکتر جعفر مهراد/ بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام

وضعیت جذب دانشــجوی بین‌المللی در دانشــگاه‌های جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با تعداد دانشگاه‌ها و دانشجویان شاغل به تحصیل بسیار اندک است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طوری که دانشگاه‌ها و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آمارهای متفاوتی ارائه می‌دهند.

 بر پایه نظر طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی سهم پذیرش دانشجوی خارجی در دانشگاه‌های ایران نسبت به مهاجرت دانشجویان به خارج بسیار پایین است. به گفته وی اکنون در حالی که 3 میلیون و 600 هزار دانشجوی ایرانی در دانشگاه‌های کشور به تحصیل اشتغال دارند، تعداد دانشجوی خارجی تنها 39 هزار نفر است.

 پیش از این نیز معاون اســبق آموزشــی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعداد دانشــجویان خارجی در دانشگاه‌های ایران را 55 هزار دانشجو از 85 کشور جهان گزارش کرده اســت. سهم وزارت بهداشــت، درمان و آموزش پزشکی نیز از کل دانشجویان خارجی 3 هزار نفر است.

با این حال مجموع دانشــجویان خارجی به هر تعداد که آمار آن درســت باشد بخش عمده آن از کشورهای افغانســتان، عراق، سوریه و یمن است. بر اساس گزارش وزارت علوم بســیاری از این دانشجویان بورســیه هستند و در اقتصاد آموزش عالی کشور نقش ندارند.

 شمار اندک دانشجوی خارجی در دانشگاه‌های کشور در شرایطی است که بر اساس اعلام یونســکو بیش از 5 میلیون دانشــجو در دوره‌های مختلف تحصیلی در خارج از کشــور محل تولد خود به تحصیل اشــتغال دارند. تخمین زده میشود که کل دانشجویان شــاغل به تحصیل در خارج از کشورهای محل تولد خود تا پایان سال  2019  میلادی به 6 میلیون دانشجو افزایش یابد.

 با در نظر گرفتن این آمارها، به این نکته توجه کنیم که تعداد دانشجویان بین‌المللی در دانشگاه‌های مختلف جهان در سال 2012 تنها 4 میلیون دانشجو بوده، اما با توجه به نرخ رشد سریع دانشجویان بین‌المللی، طبق مطالعات سازمان همکاری و توسعه اقتصادی اروپا، تخمین زده می‌شــود که شمار دانشجویان خارجی تا سال 2025 در کشورهای مختلف به 8 میلیون دانشجو برسد.

 در حالی که در گذشــته جابه‌جایی دانشــجویان معمولاً از شــرق به غرب صورت میگرفت، در دهه گذشته این روند به تدریج تغییر یافته و دانشجویان بیشتری برای ادامه تحصیل در کشورهایی مانند ترکیه، مالزی، چین، ژاپن، سنگاپور، کره جنوبی، استرالیا، زالندنو و روسیه از خود علاقه نشان می‌دهند.

 با میلیون‌ها دانشجویی که در سراسر دنیا در مقاطع مختلف آموزشی درس میخوانند، ترکیه مانند بسیاری از کشورها برای جذب دانشجویان خارجی بیشتر تلا ش میکند  .به طوری که این کشــور 10 ســال پیش، برای افزایش درآمدهای خود از آموزش عالی بین‌المللی تلاش‌های جدی را آغاز کرد.

 در سال 2010، ترکیه با حذف امتحان ورودی دانشــجویان خارجی در دانشگاه‌های خود، هر ســال به جذب دانشجویان خارجی بیشتری اقدام کرده است و بر اساس تازه‌ترین آمار سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، سهم ترکیه از صنعت آموزش بین‌المللی در نتیجه تنظیم مقررات و تدوین آیین‌نامه‌های روشن، تشویق دولت و سرمایه‌گذاری آن در بخش آموزش، به بیش از یک درصد افزایش یافته است و اکنون 121 هزار و 293 دانشجوی خارجی در 109 دانشــگاه و تعداد 27 هزار و 575 دانشــجوی خارجی در مؤسسه‌های آموزش عالی غیرانتفاعی (65 دانشگاه این کشور) به تحصیل اشتغال دارند.

 به طور حتم عامل مهم در موفقیت ترکیه در جذب دانشجویان خارجی در این نکته نهفته است که دانشــگاه‌های ترکیه میکوشند در تراز دانشگاه‌های بین‌المللی قرار گیرند. دانشگاه‌های ایران نیز همین برنامه را دنبال می‌کنند، هر چند که اکنون تعدادی از دانشــگاه‌های جامع و اندکی از دانشگاه‌های جوان کشور در بین دانشگاه‌های برتر جهان حضور دارند و دولت برای قرار گرفتن پنج دانشگاه و پنج مرکز پژوهشی کشور در بین 200 دانشگاه نخست نظام‌های رتبه‌بندی بین‌المللی از این مؤسسه‌ها حمایت می‌کند و تاکنون برای تقویت زیرساخت‌های این مؤسسه‌ها 400 میلیون تومان- علاوه بر بودجه‌ای که دارند- پرداخت شده است، اما این دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی بودجه مذکور را برای رسیدن به هدف کافی نمی‌دانند و این نشان می‌دهد ما برای رسیدن به هدف مورد نظر نیازمند تلاش دانشمندان و حمایت‌های بیشتر از سوی دولت هستیم.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام دانشجوی بین المللی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۲۵۲۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم

عباس علی‌آبادی ضمن تشریح ۳ برنامه اصلی این وزارتخانه برای توسعه تجارت، گفت: ما آماده تعامل هستیم و دست همکاری اقتصادی با کشورهای جهان را می‌فشاریم و برای تسهیل تجارت ایران با جهان تلاش می‌کنیم.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، عباس علی‌آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت امروز در آئین گشایش نمایشگاه ایران اکسپو اظهار کرد: مهم‌ترین هدف این نمایشگاه توسعه همکاری‌های بین‌المللی کشور‌های شرکت کننده است؛ برگزاری نمایشگاهی با حضور مهمانانی از ۱۰۰ کشور باعث شناخت ما از یکدیگر و تسهیل زمینه تجارت می‌شود.

وی افزود: ایران در زمینه تجارت مزایای نسبی بسیاری دارد که می‌تواند تسهیلگر بسیاری از تعاملات در سطوح مختلف راهبردی باشد. توجه به جایگاه ژئوپلتیکی ایران در کنار ظرفیت‌های صنعتی، ‏م عدنی و کشاورزی فرصت‌های زیادی را فراهم می‌کند. چهره واقعی توانمندی‌های ایران در این نمایشگاه‌ها ارائه مو زمینه برای افزایش تعاملات فراهم می‌شود.

علی آبادی به برنامه‌های وزارت صمت در حوزه تجارت اشاره کرد و گفت: وزارت صمت ۳ برنامه اصلی دارد؛ جهت دهی توسعه اقتصادی بر پایه رشد اقتصادی پایدار با تعاملات بین‌المللی و تمرکز بر محصولات و خدمات دارای فناوری متوسط و پیشرفته و ارزش افزوده بالا، توسعه زیرساخت‌های تجاری و افزایش سهم کشور از تجارت بین‌المللی با کمک بهره‌گیری حداکثری از دیپلماسی تجاری اقتصادی و حمایت‌های عملی از تحقیق و توسعه در شرکت‌ها در جهت افزایش رقابت پذیری بین‌المللی و صادرات در دستور کار ما قرار دارد.

وزیر صمت با بیان اینکه در مورد توسعه زیرساخت‌های تجاری چند برنامه داریم، تصریح کرد: اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی با هدف توسعه سرمایه گذاری خارجی، ورود به بازار‌های خارجی و دستیابی به فناوری، تعامل جدی، مثبت و سازنده با کشور‌های منطقه در حوزه‌های انتقال فناوری و همکاری‌های صنعتی، فعال سازی میز‌های کالایی کشور و استانی با هدف شناسایی صادرات کالا‌های ایرانی به بازار‌های هدف با همکاری وزارت امور خارجه، بهره‌مندی حداکثری از روابط سیاسی در ایجاد بازار‌های جدید و توسعه شبکه تأمین، افزایش رایزنان بازرگانی جهت رصد رقبای ایران در بازار‌های جهانی و ارائه اطلاعات لازم به صادرکنندگان به کمک وزارت امور خارجه، تنوع بخشی به روش‌های تجاری مانند تجارت به کمک ارز‌های محلی و توسعه بازار‌های مرزی جهت افزایش صادرات و بهبود دسترسی به منابع خارج از کشور، بهره‌گیری از ظرفیت‌های اتاق‌های مشترک با سایر تشکل‌ها و انجمن‌های بخش خصوصی در توسعه روابط خارجی و گسترش بازار‌های صادراتی از چند نقطه محدود به سایر نقاط جهان از جمله برنامه‌های ماست.

وی اضافه کرد: اکنون ایران و با وجود تحریم‌ها، یکی از قطب‌های اقتصاد و صنعت منطقه است؛ بالغ بر ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی کشور است که نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار از این رقم مربوط به صادرات غیرنفتی می‌شود؛ کشور‌های همسایه، آفریقایی و اسلامی و سایر کشور‌های دوست در اولویت توسعه روابط هستند. ما اکنون عضو ناظر سازمان تجارت جهانی هستیم و با حضور در پیمان‌های منطقه‌ای و بین المللی تعاملات سازنده‌ای با کشور‌ها داریم.

علی آبادی ادامه داد: در سازمان اکو با ۹ کشور همسایه و منطقه همکاری داریم؛ موافقت نامه‌های تجاری در دست پیگیری است. در سازمان دی ۸ با ۸ کشور اسلامی در حال توسعه موافقت نامه تجارت ترجیحی امضا کردیم و در حال اجرا هستیم. در سازمان‌های همکاری اسلامی با کشور‌های عضو موافقت نامه تجارت ترجیحی داشته و همکاری‌های تجاری را اجر می‌کنیم. با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا موافقت نامه تجارت آزاد امضا شده و با تعدادی دیگر از کشور‌ها موافقت نامه تجارت ترجیحی امضا شده و با برخی دیگر در دست امضا قرار دارد.

وزیر صمت گفت: ما آماده تعامل هستیم. ما دست همکاری اقتصادی با کشور‌های جهان را می‌فشاریم و برای تسهیل تجارت ایران با جهان تلاش می‌کنیم. امید می‌رود این نمایشگاه بتواند با ارائه شفاف توانمندی‌های صادراتی ایران و شناخت نیازمندی‌های طرف‌های دیگر گامی جدی در جهت توسعه روابط تجاری بردارد.

دیگر خبرها

  • جایزه ملی محیط زیست برای دانشجوی دانشگاه صنعتی بهبهان
  • آکسیوس: ۶۰۰ دانشجوی حامی فلسطین در آمریکا بازداشت شده‌اند
  • ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم
  • افتتاح خوابگاه متأهلی برای ۱۲۰ دانشجوی علوم پزشکی تهران
  • پذیرش دانشجویان خارجی نمایشی از مرجعیت علمی مراکز دانشگاهی
  • بازتاب بین المللی تظاهرات دانشجویان آمریکا
  • پذیرش دانشجوی خارجی در ارشد هوشبری در دانشگاه جندی شاپور اهواز
  • دستگیری بیش از ۱۰۰ دانشجوی دانشگاه امرسون؛ حذف تصاویر حمله پلیس آمریکا به دانشجویان
  • بازداشت بیش از ۱۰۰ دانشجوی معترض در آمریکا؛ آزادی بیان به سبک غربی
  • حدود ۱۰۰ دانشجوی حامی فلسطین در کالیفرنیا بازداشت شدند