Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-27@00:32:46 GMT

فلسفه عید قربان

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۲۶۸۲۱

فلسفه عید قربان

در ادیان ابراهیمی، قربانی کردن همانگونه که از نام آن پیدا است به معنای تقرب جستن و نزدیک شدن به خدای متعال است. انسان‌ها بوسیله عمل قربانی کردن، خود را به خدا نزدیک کرده و اطاعت خود را به نمایش می‌گذارند. در سنت ادیان ابراهیمی «قربانی» معنای دیگری هم دارد و آن عبارت است از تعهد و التزام به آنچه که خداوند متعال می‌فرماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

1. قربانی کردن از کهن‌ترین کنش‌های مذهبی انسان است. در آیین‌های باستان، فرقه‌های مختلفی بودند که برای نشان دادن تعلق خود به خدا یا خدایانِ خود و نیز برای جلب برکات آسمانی، عزیزترین داشته‌های خود را قربانی می‌کردند. آنان در ازای این قربانی، از خدایان خود رفاه، زایش، سلامتی، امنیت و در امان ماندن از همه بدی‌ها و تلخ‌کامی‌ها را مطالبه می‌کردند. در میان آنچه بشر نخستین در برابر خدایان خود قربانی می‌کرد، مهمترین چیزها، قربانی کردن فرزند و بویژه فرزند نخست بود.

2. با آغاز سنت‌های مذهبی در ادیان ابراهیمی، قربانی کردن رنگ دیگری به خود گرفت. در جهان باستان، رابطه بین انسان و خدا از نوع «پرستش» بود؛ به این معنا که خدا و خدایان پرستش‌شوندگان بودند و انسان‌ها پرستندگان. در حالی که با آغاز ادیان ابراهیمی، رابطه بین انسان و خداوند از سطح پرستش به سطح «اطاعت» تغییر پیدا کرد؛ به این معنا که خدا و خدایان اطاعت‌شوندگان بودند و انسان‌ها اطلاعت‌کنندگان.

در رابطه پرستش، تعدد خدایان بلامانع بود در حالی که در رابطه اطاعت، تعدد خدایان ممنوع و ممتنع است. در رابطه نخست، انسان‌ها دستوری را از خدا دریافت نمی‌کردند که آن را اطاعت کنند و یا خدا واجد کیفیت‌هایی از ارزش‌های اخلاقی نبود که لازم باشد انسان‌ها از آنها تبعیت کنند. در حالی که در ادیان ابراهیمی خدا از کیفیت‌های اخلاقی برخوردار است که لازم است انسان‌ها از آن کیفیت‌ها تبعیت کرده و آنها را در خویش بوجود آورند؛ همچون بخشندگی، غفور و رحمانیت و ...

3. در ادیان ابراهیمی، قربانی کردن همانگونه که از نام آن پیدا است به معنای تقرب جستن و نزدیک شدن به خدای متعال است. انسان‌ها بوسیله عمل قربانی کردن، خود را به خدا نزدیک کرده و اطاعت خود را به نمایش می‌گذارند. در سنت ادیان ابراهیمی «قربانی» معنای دیگری هم دارد و آن عبارت است از تعهد و التزام به آنچه که خداوند متعال می‌فرماید. برای مثال، وقتی حضرت ابراهیم(ع) به روایت اسلام حضرت اسماعیل و به روایت یهودیت حضرت اسحاق را به قربانگاه می‌برد، این قربانی به معنای التزام به تعهدی است که خداوند از حضرت ابراهیم مطالبه می‌کند و یا در سنت دینی یهودی‌ها وقتی که حضرت ابراهیم(ع) ده فرمان را از جانب خداوند می‌گیرد، با قربانی کردن گوسفند و پاشیدن خون آن بر سر جماعت یهودیان بدین وسیله تعهد و التزام قوم یهود را به ده فرمان که نخستین بیانیه‌های تشریعی خدا برای بنی‌اسرائیل بودند را اعلام می‌دارد و در این میان هر وقت و به هر دلیلی که انسان نافرمانی کند و دستوری از دستورات خدا را زیر پا گذارد، دوباره با انجام دادن قربانی مجدد به آن تعهد پیشین تأکید می‌ورزد.

در ادیان ابراهیمی، همچنین قربانی می‌تواند به معنای توبه و بازگشت نیز معنا شود؛ یعنی هر وقت انسان کاری می‌کند که خشم خدا را بر می‌انگیزد، و رابطه خود را با خدا بهم می‌زند بوسیله عمل قربانی این رابطه را دوباره بازسازی کرده و اطاعت و بندگی خود را اعلام می‌دارد.

4. در اسلام نیز قربانی رسمی متداول است که نسبت به ادیان دیگر یعنی یهودیت و مسیحیت تفاوت‌هایی دارد، قربانی در اسلام قبل از هر چیز با هدف «تقرب به درگاه خداوند» صورت می‌گیرد و از صورت‌های زشت قربانی در ادیان باستان مانند ذبح انسان یا به هدر دادن گوشت قربانی در یهودیت خالی است. و قربانی به معنای نعمت الهی برای بندگان محتاج خداوند و در جهت رضای خداوند متعال تقدیم می‌شود.

5. در اسلام به مناسبت‌های مختلفی انسان به انجام قربانی دعوت شده است؛ برای مثال، «قربانی هدی» که بر حاجیان واجب است آن را در حج تمتع و در منا به جا آورند و برای آن ابتدا شتر، سپس گاو و بعد گوسفند سفارش شده است.

دوم، «قربانی اضحیه» که در روز عید اضحی یعنی عید قربان صورت می‌پذیرد. انگیزه این نوع قربانی به یادآوری سنت قربانی در اسلام و عملی است که حضرت ابراهیم(ع) انجام داد.

 سوم، قربانی برای کفاره ارتکاب به هر کاری است که ممنوع است. برای مثال اگر حاجیان در انجام اعمال خود، عمل ممنوعه‌ای انجام دهند، لازم است که قربانی انجام دهند.

چهارم، قربانی برای وفای به نذر است؛ نذرِ شکر گذاری. در همه این موارد آنچه اهمیت دارد، این است که انسان عزیزترین چیز در پیش خود را برای خداوند متعال قربانی می‌کند.

6. قربانی کردن هم مثل هر آیین مذهبی دیگر ممکن است گرفتار پاره‌ای از خرافه‌ها شود، برای مثال، اینکه کسی خون قربانی را به ماشینی که به تازگی خریداری کرده می‌زند یا قربانی را بعد از قربانی کردن در شهر می‌چرخاند و... از جمله این خرافه‌ها است. از این رو، برای انجام عمل قربانی ما همچنان باید به سنت دینی خود وفادار و به توصیه‌های علمای مذهبی و رساله‌های عملیه توجه کنیم.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۲۶۸۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جریان مقاومت در مقیاس منطقه‌ای و جهانی فراگیر شده است


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آیت‌الله رضا رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) در دیدار با «ایون خیل پینتو» وزیر امور خارجه ونزوئلا، درباره تحولات ژئوپلتیکی و موازنه قدرت در منطقه و جهان، نقش موثر ایران در این تحولات، ضرورت تقویت تبادلات علمی و فناوری، استفاده از تجارب موفق ایران در این زمینه در شرایط تحریم، جایگاه مهم ادیان ابراهیمی و توحیدی در جهان امروز، ضرورت گفت وگوی ادیان، رسیدگی به مسائل مسلمانان و محبان و پیروان اهل بیت (ع) گفتگو کردند.

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت و وزیر امور خارجه ونزوئلا در این دیدار با اشاره به موضوع موفقیت‌های جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های علمی و فناوری پس از انقلاب انقلاب اسلامی، بر اجرایی سازی مفاد تفاهم نامه‌های منعقده، افزایش تبادلات علمی، همکاری‌های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی و استفاده از ظرفیت‌های فناورانه و دانش بنیان شرکت‌های دانشگاهی ایرانی، تاکید کردند.

جریان مقاومت، دل‌های مردم جهان را تسخیر کرده است
آیت الله رمضانی در این دیدار ضمن تاکید بر عدالت و حق جویی به عنوان جوهره مشترک همه ادیان ابراهیمی، اعم از یهودیت، مسیحیت و اسلام اظهار کرد: بر اساس آموزه‌های ادیان ابراهیمی، باطل رفتنی است و جبهه حق بر جبهه باطل مسلط خواهد شد و آینده متعلق به مستضعفان و ستمدیدگان است.

وی جهان امروز را تشنه عدالت و معنویت دانست و گفت: جریان مقاومت فراتر از مرز‌های ایران، در مقیاس منطقه‌ای و جهانی تقویت و فراگیر شده و دل‌های مردم جهان را علی رغم خواست دولت‌های مستکبر، تسخیر کرده است.

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت در ادامه به تبیین مبانی ظلم ستیزی در نظام فکری انقلاب اسلامی و اسلام و مکتب اهل البیت پرداخت و آن را جوهره همه ادیان ابراهیمی معرفی کرد.

آیت الله رمضانی با تاکید بر نقش محوری امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در تقویت جبهه حق و ظلم ستیز، حمایت بیشتر از مسلمانان، محبان و پیروان مکتب اهل بیت (ع) ونزوئلایی را از وزیر امور خارجه این کشور، خواستار شد.

 ایران همواره مدافع مظلومان جهان بوده است
وزیر امور خارجه ونزوئلا نیز در این دیدار، با خیر مقدم به آیت الله رمضانی، تقابل اصلی و تاریخی بشریت را تقابل حق و باطل دانست و گفت: ایران همواره حامی حق و مدافع مظلومان و ستمدیدگان جهان بوده است.

ایون خیل پینتو همچنین با تبریک پیروزی اخیر جمهوری اسلامی ایران در تنبیه رژیم صهیونیستی، تصریح کرد: این موفقیت قلب همه عدالت‌خواهان و مستضعفان جهان را شاد کرد و درس عبرتی شد تا دیگر متجاوزان از صبوری ایران سوءاستفاده نکنند.

در این دیدار «عبدالحسین کلانتری» معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران نیز حضور داشت.

دیگر خبرها

  • نور فلسفه و حکمت، روشنی‌بخش مسیر نصف جهان شدن اصفهان
  • دیدگاه مکاتب فلسفه یونانی درباره سعادت انسان
  • چرا فلسفه کانت در میانه جنگ‌های امروزین هنوز کار می‌کند؟
  • دیدار با والدین شهید قربان پیری در نقده
  • عملیات وعده صادق قلب مستضعفان جهان را شاد کرد
  • غیر از متخصص به الگوهایی که به درد انسان امروز بخورد نیاز داریم
  • جریان مقاومت در مقیاس منطقه‌ای و جهانی فراگیر شده است
  • جریان مقاومت، دل‌های مردم جهان را تسخیر کرده است
  • مشکلات جهان اسلام در نتیجه عدم توجه به توصیه های علمای جهان اسلام است/ لزوم وحدت و تقریب بین همه ادیان و مذاهب
  • علامه جعفری از شایستگی تفکر به صورت بالفعل برخوردار بود