Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-29@09:36:34 GMT

پاسخ دعای عرفه به دغدغه‌های اقتصادی

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۷۳۰۴۹۱

پاسخ دعای عرفه به دغدغه‌های اقتصادی

حجت‌الاسلام فلاح با اشاره‌به آموزه‌های دعای عرفه برای اصلاح سبک زندگی، گفت: همه آنچه برای غلبه بر مشکلات امروز زندگی به آن نیاز داریم در فراز نخست دعا آمده: «اَلْحَمْدُ لله الَّذی لَیْسَ لِقَضآئِهِ دافِعٌ وَلا لِعَطائِهِ مانِعٌ».

به گزارش مشرق، «اگر با ایمان در مسیر زندگی حرکت کنیم نه تلاش‌های آنچنانی داریم که از راه‌های باطل به هدف برسیم و نه آن‌قدر بی‌قراری می‌کنیم که زندگی را از خود سلب کنیم، لذا حضرت سیدالشهدا(ع) در ابتدای دعای عرفه چنین می فرمایند و به نظرم اگر شاه‌کلید زندگی این باشد، اوضاع رو به راه می‌شود، حضرت(ع) فرمودند: شاکرم که اگر خداوند قضایی برای ما مقدر کرد، کسی نمی‌تواند آن را برطرف کند تازه اگر هم بخواهد به شما چیزی عطا کند کسی نمی‌تواند مانع شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین در فراز و فرودهای مختلف دعای عرفه، سبک زندگی توحیدی آموزش داده می‌شود.»

بیشتر بخوانید: دعای عرفه در قبله تهران طنین‌انداز می‌شود بیانات منتشر نشده رهبر انقلاب/ بعدازظهرِ روز عرفه یکی از ساعات بهشت است اعمال شب و روز عید قربان

این جملات بخش‌هایی از مباحث حجت الاسلام «محمدجواد فلاح»، مدیر گروه پژوهشی اخلاق اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم است که به مناسبت فرا رسیدن روز عرفه با ما در میان گذاشته و مشروح آن در ادامه از نظرتان می گذرد:

مضامین و فراز و فرودهای دعای عرفه، چه سبکی از زندگی را به دعاکننده آموزش میدهد؟

شاید بشود گفت دعای عرفه با همه مضامینی که در آن نهفته، آموزش سبک زندگی توحیدی است. این دعا به می‌آموزد که زندگی توحیدی یعنی انسان همه چیز خود را به دست مدبر این عالم بسپارد. در جامعه امروز و دنیایی که اطراف ما را گرفته است، شاید جای زندگی توحیدی تنگ‌تر و عرصه محدودتر شده است.

 امام حسین(ع) با گروهی از اهل بیت(ع) و فرزندان و شیعیان در جانب کوه ایستادند و روی مبارک خود را به سمت کعبه گرفتند، دست ها را  رو به روی صورت گرفتند و به حالت تضرع و نیاز این دعا را خواندند و در ابتدا فرمودند:«اَلْحَمْدُ لله الَّذی لَیْسَ لِقَضآئِهِ دافِعٌ وَلا لِعَطائِهِ مانِعٌ...»، این دو جمله برای امروز و زندگی ما که دائما با دغدغه‌های دنیوی و مادی همراه شده، بهترین راهنما است.

صبح که بیدار می‌شویم چرتکه می‌اندازیم که باید چه کنیم و به چه منافعی برسیم و چه برنامه‌ریزی ای داشته باشیم که از دیگران عقب نباشیم اما حضرت سیدالشهداء(ع) با این جملات خط مشی را تعیین کرده و می‌فرماید: «خدای را سپاس که برای حکمش برگرداننده ای، و برای بخشش بازدارنده ای».

اگر با ایمان در زندگی حرکت کنیم نه آن‌قدر تلاش‌های آنچنانی داریم که از راه‌های باطل به هدف برسیم و نه آن‌قدر بی‌قراری می‌کنیم که زندگی را از خود سلب کنیم، لذا حضرت حسین بن علی(ع) در ابتدای دعا چنین می فرمایند و به نظرم اگر شاه‌کلید زندگی این باشد اوضاع رو به راه می‌شود، حضرت فرمود: شاکرم که اگر خداوند قضایی برای ما مقدر کرد کسی نمی‌تواند آن را برطرف کند تازه اگر هم بخواهد به شما چیزی عطا کند کسی نمی‌تواند مانع شود. بنابراین در فراز و فرودهای مختلف دعای عرفه سبک زندگی توحیدی آموزش داده می‌شود.

نقطه اوج این دعا کدام فراز است؟

شاید بشود گفت هر کدام از جملاتی که حضرت امام حسین(ع) در این دعا مطرح می‌کند، نقطه اوج از مباحث عرفانی محسوب می‌شود. گیر ما این است که در شناخت می‌لنگیم و کمیت‌مان در معرفت‌الله و اینکه چه کسی هستیم و چه نسبتی با پروردگار عالم داریم می‌لنگد.

همچنین در بعد عاطفی نسبت به هستی و خداوند هم گیر داریم چون به آن معرفت دست نیافته‌ایم. وقتی که امام حسین(ع) در فرازهای مختلف این دعا، خدا را معرفی  و نعمت هایش را به رخ می‌کشد حکایت از این دارد که می‌خواهد به ما یادآوری کند که، چه کسی هستیم و باید در برابر خداوند چگونه خاشعانه عبادت کنیم. آنجایی که می‌فرماید: «یا اَلله یا اَلله یا بَدیَُّ یا بَدیعُ لا نِدَّلَکَ...» و بعد به حالات خودش را بیان می کند و می‌فرماید: «یا مَنْ عارَضَنی بِالْخَیْرِ وَالاِْحْسانِ وَعارَضْتُهُ بِالاِْسائَهِ وَالْعِصْیانِ یا مَنْ هَدانی لِلاْ یمانِ مِنْ قَبْلِ اَنْ اَعْرِفَ شُکْرَ الاِْمْتِنانِ...» .

جالب است که دائما همه این دعا خیر و سلوک و رسیدن به خدا را مطرح می‌کند و می‌بینیم که حضرت سیدالشهداء(ع) خود را در پایین‌ترین مرتبه و خداوند را در بالاترین جایگاه معرفی می‌کند، آنجا که می‌فرماید: «یا مَنْ دَعَوْتُهُ مَریضاً فَشَفانی».

به طور کلی در فرازهای دعای عرفه امام حسین(ع)، یک خودشناسی و خداشناسی را می‌بینیم، رجوع به خداوند و برقرای نسبت میان خود و خداوند، حضرت(ع) می‌خواهد رحمت الهی را جلب کند و حقیقت توحید را در زندگی رقم بزند، اصلا شاید دعای عرفه بیشترین چیزی که می‌خواهد به ما بیاموزد آن است که بیشترین چیزی که در زندگی به آن نیاز داریم، حضور خدا است.

عرفه را «روز نیایش» نام نهاده اند، با توجه به جایگاه دعای عرفه و آنچه که از خداوند در این دعا مسئلت می‌کنیم، به نظرتان اساسا دعا کردن چه‌قدر موثر است و می‌تواند در قضا و قدر موثر باشد؟

توفیق دعا کردن خود اجابت است، در شرایط زندگی امروز، بعضا توفیق دعا کردن از ما گرفته شده است در حالی‌که اولین نتیجه دعا همین اجابت حضرت حق است که به ما توفیق داده شد با او ارتباط برقرار کنیم. متاسفانه دعا در سفره زندگی ما کم شده است، نَه به این معنا که تا گرفتاری سراغ‌مان آمد دعا کنیم بلکه به این معنا که دعا را جزئی از زندگی خود قرار دهیم.

البته خداوند بخشیدن ها و محروم کردن هایش مبتنی بر حکمت و سلسله عللی است که خودمان در زندگی ایجاد می کنیم، خداوند اراده کرد که به ما عطا  شود، اما گاهی خودمان با اعمال‌مان اسبابی را ایجاد می‌کنیم که مانع اجابت دعا می‌شوند. مثلا وقتی به کسی ظلم می‌کنیم، رئیس اداره‌ای که توجه ندارد ارباب‌رجوع از راه دور و حتی از شهر دیگر آمده و اگر کارش را راه نیندازد چه تاثیری بر زندگی آن شخص خواهد گذاشت، همه این موارد مانع استجابت دعا می‌شوند.

البته که دعا، تقدیر و قضا و قدر را تغییر می‌دهد اما به شرطی که دعا صادقانه و خالصانه باشد. بنابراین باید تلاش کنیم که در فضای دعای عرفه، به خودسازی بپردازیم و خلوت‌های معنوی خود در زندگی را بیشترکرده و دعا را جزوی از زندگی خود کنیم.

منبع: شبستان

منبع: مشرق

کلیدواژه: دادگاه نجفی بازار سکه و ارز اخبار خودرو نفتکش انگلیسی مشکلات اقتصادی سبک زندگی اسلامی روز عرفه دعای عرفه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۳۰۴۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پناهیان: رسالت امروز هیئتی‌ها ترویج فرهنگ زندگی تعاونی است

علیرضا پناهیان در همایش سالیانه هیات‌های رزمندگان سراسر کشور گفت: وظیفه هیئت در مواجهه با شعار امسال این است که فرهنگ کار جمعی را در فعالیت‌های اقتصادی جا بیندازد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سومین روز از همایش سالیانه مدیران هیئت‌های رزمندگان سراسر کشور با سخنرانی حجت الاسلام علیرضا پناهیان در مشهد مقدس دنبال شد.

علیرضا پناهیان با اشاره به نامگذاری سال 1403 از سوی رهبر معظم انقلاب گفت: موضوعی که در این جلسه می‌خواهم درباره آن صحبت کنم این است که وظیفه هیئت نسبت به نامگذاری امسال که از سوی رهبر انقلاب انجام شده، چیست و هیئات چه برنامه‌هایی برای تحقق درست این شعار باید داشته باشند؟ همانطور که می‌دانید شعار امسال مشارکت مردم در اقتصاد و تولید است؛ این نامگذاری باعث می‌شود که کارهای اقتصادی مردمی شده و از دولتی بودن فاصله بگیرد. این موضوع کمک می‌کند تا نظام سرمایه داری به مانند کشورهای غربی در اقتصاد ایران حاکم نشود.

وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است

وی با اشاره به وجود یک مانع در مسیر مشارکت مردم در تولید گفت: با این حال، موضوع مشارکت مردم در تولید یک مانع جدی دارد و آنهم این است که مردم ما خیلی اهل مشارکت نیستند. در این بین، هیئت‌ها نقش مهمی دارند و باید تلاش کنند تا انگیزه مشارکت مردم در اقتصاد را تقویت کنند. اگر یک هیئت بگوید که من فقط سینه زنی می‌کنم و به شعار سال کاری ندارم، هیئت سکولار است. همانطور که شیعه انگلیسی کسی است که به مهمات جامعه توجه ندارد و فقط در یک گوشه می‌نشیند و سینه می‌زند. سوال اساسی این است که آیا هیئت باید کار اقتصادی بکند؟ خیر، منظور من این نیست که هیئت کار اقتصادی بکند، بلکه منظورم چیز دیگری است که در این جلسه آن را شرح خواهم داد.

این خطیب با طرح یک پرسش صحبت‌های خود را ادامه داد و گفت: چرا چندین سال است که رهبر انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی صحبت می‌کنند اما این موضوع شکل نمی‌گیرد؟ به نظرم، دلیل این موضوع این است که هنوز زندگی جمعی مومنانه مبتنی بر تعاون در بین مردم به وجود نیامده است؛ هیئت‌ها باید این مسئولیت مهم را به دوش بگیرند و نقص‌های گذشته را جبران کنند. مسجد نتوانست این نقش را ایفا کند اما هیئت ظرفیت نقش آفرینی در این زمینه را دارد، چرا که محبت اهل بیت را در دل خود دارد و در آن همه به محبت اهل بیت علیهم السلام چنگ می‌زنند.

پناهیان تاکید کرد: بنده تاکید می‌کنم که وظیفه هیئت در مواجهه با شعار امسال این است که فرهنگ کار جمعی را در فعالیت‌های اقتصادی جا بیندازد. دقت داشته باشید که هیئت فقط محل مناجات با خدا نیست، بلکه محل ارتباط گرفتن با یکدیگر است. باید فرهنگ زندگی مواساتی در هیئت‌ها تمرین شود و آن را ابتدا در بین خودشان و سپس در بین مردم جاری سازند. اگر این اتفاق رخ بدهد، اتفاق خوبی در موضوع مشارکت مردم در اقتصاد رخ خواهد داد.

وی با اشاره به منظومه فکری امامین انقلاب گفت: هنر حضرت امام این بود که مفاهیم مهم را به دل جامعه می‌آورد. مقام معظم رهبری نیز می‌فرمایند: مواسات یکی از مفاهیمی است که باید در جامعه بیاید. مواسات، وظیفه هیئت است. دقت داشته باشید که هیئت ستاد برگزاری مراسمات عزاداری و شادی نیست، بلکه محل ایجاد یک زندگی جمعی است. نباید هیئت را به مسجد و نماز جمعه تبدیل کنیم.  

جبلی: تحقق شعار سال را دنبال می‌کنیم

او ضمن برشمردن ویژگی‌های مدیر هیئت گفت: هیئت باشکوه آنی نیست که 10 هزار جمعیت در آن بیایند، بلکه آن هیئتی است که هزار نفر جمعیت در آن بیاید اما همه‌شان با هم زندگی کنند و رفیق باشند.  مدیر هیئت موفق کسی است که همه را با رفاقت در کنار خود می‌آورد. مدیر هیئت موفق کسی است که به مانند فرماندهان جنگ عمل می‌کند؛ با همه رفاقت می‌کند و نمی‌گذارد کسی ضعیف شود. مدیر هیئت باید شمع جمع باشد که اگر این چنین نبود، تکبر ورزیده است. هیئت باید بستر رفیق یابی، زندگی رفاقتانه و رفیق بازی جوانان باشد. اگر مدیر هیئتی نتوانست چنین چیزی را در هیئت خود پیاده کند، شکست خورده است. مدیر هیئتی که نتواند با افراد همکارش ارتباط رفاقتی بگیرد، مدیر هیئت نیست و باید جایش را به فرد دیگری بدهد.

وی در پایان گفت: خوشخبتانه هیئت رزمندگان از شبکه سراسری گسترده‌ای در کل کشور برخوردار است و باید از این ظرفیت به نفع جریان انقلاب استفاده کند. اهالی هیئت رزمندگان بیایند و فرهنگ کار تعاونی را در جامعه ایجاد بکنند. حرف من این است که امروز رسالت هیئتی‌ها جا انداختن زندگی تعاونی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رشد اقتصادی کشور در گرو بهبود شرایط زندگی کارگر است
  • رمزگشایی از علنی شدن اختلاف دولت و مجلس /آصفری: حذف قالیباف؟ بعید است /حاجی دلیگانی: تا روز آخر بر مجلس نظارت خواهیم کرد
  • دولت رئیسی با ۸ پاسخ عجیب به ضرب‌الاجل اقتصادی قالیباف واکنش نشان داد / دعوای مجلس و دولت شدت گرفت
  • پناهیان: رسالت امروز هیئتی‌ها ترویج فرهنگ زندگی تعاونی است
  • یاس و ناامیدی موجب از هم پاشیدگی بنیان خانواده می شود
  • معاون پارلمانی رئیس جمهور به اظهارات قالیباف پاسخ داد
  • حج آغاز راهی طولانی برای گسترش معنویت در جامعه است
  • پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف
  • پاسخ معاون پارلمانی رئیس جمهور به انتقادات ارزی رئیس مجلس
  • پاسخ معاون پارلمانی رئیس جمهور به اظهارات قالیباف