Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرمانده پلیس‌راه کشور با انتقاد از ناایمنی برخی خودروها گفت: سال گذشته شاهد دو تصادف در یک نقطه مشترک به فاصله زمانی یک هفته بودیم که در تصادف اول چهار نفر کشته و در تصادف دیگر یک نفر جراحت سطحی برداشت که دلیل این تفاوت خسارت خودروهای غیرایمن بود. ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۳۶ استانها قم نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، سردار سید تیمور حسینی پیش از ظهر امروز در جلسه کمیسیون ایمنی راه‌های استان که در سالن جلسات استانداری برگزار شد، با بیان عوامل دخیل در تصادفات کشور اظهار داشت: علاوه بر عوامل انسانی و خطای انسانی باید مسئله نداشتن ایمنی راه‌ها را نیز جزو یکی دیگر از عوامل خطرآفرین و عوامل دخیل در تصادفات عنوان کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرمانده پلیس‌راه کشور تغییرات چشمگیر در عرصه ناوگان حمل‌ و نقلی را مورد اشاره قرار داد و گفت: به‌روز شدن ناوگان حمل‌ و نقل و استفاده از تجهیزات نوین در محورها نهضت بزرگی بود که انجام این کار تغییرات زیادی در راه‌ها به وجود آورد.

وی با تأکید بر لزوم اتخاذ راهبردهای کارآمدی برای بهبود وضعیت ترافیکی معابر کشور ابراز کرد: معابر برون‌شهری در کشور وضعیت نامناسبی دارد و یکی از عوامل تصادفات همین مسئله بوده که باید راهکارها و راهبردهای لازم را در این زمینه اتخاذ کرد.

حسینی با بیان اینکه نمی‌توان نسخه واحدی برای همه کشور پیچید، تأکید کرد: باید با توجه به شرایط خاص هر استانی اقدام به برطرف کردن مشکلات کرد و انجام این کار و رسیدن به نتایج مثبت همکاری و تعامل همه استان‌ها را می‌طلبد.

فرمانده پلیس‌راه کشور ابراز کرد: نخستین خطا آخرین خطا در بسیاری از محورها به‌حساب می‌آید به همین دلیل باید تمامی عواملی که سبب حوادث ترافیکی در محورهای مواصلاتی می‌شود را برطرف کرد.

وضعیت ایمنی خودروهای بازار ایرانایمنی خودروها و صلاحیت رانندگان سرویس مدارس اردبیل بررسی شودضعف ایمنی خودروها دلیل بیش از 90 درصد تلفات ناشی از تصادفات

وی از کاهش کشته‌های حوادث ترافیکی از سال 85 تا به امروز خبر داد و افزود: مهم‌ترین دلیل این موفقیت ایمن‌سازی راه‌های مواصلاتی بوده که سهم آن 95 درصد است، همچنین به‌روز شدن ناوگان حمل‌ و نقل و استفاده از تجهیزات نوین در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

حسینی عنوان کرد: باید ارزیابی‌های لازم در ارتباط با محورهایی که با گره ترافیکی روبه‌رو هستیم انجام گیرد تا اینکه مشخص شود در صورت اجرای طرح جدید چگونه می‌توان خطاهای موجود را برطرف کرد.

فرمانده پلیس‌راه کشور با انتقاد از ناایمنی برخی خودروها گفت: سال گذشته شاهد دو تصادف در یک نقطه مشترک به فاصله زمانی یک هفته بودیم که در تصادف اول چهار نفر کشته و در تصادف دیگر یک نفر جراحت سطحی برداشت که دلیل این تفاوت خسارت خودروهای غیرایمن بود.

انتهای پیام/ح

R7854/P/S6,62/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۵۲۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های صنعت داروهای گیاهی در ایران/ انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری

میثم کهربائی، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: صنعت داروهای گیاهی در کشور با چالش‌های زیادی مواجه است.

وی با عنوان این مطلب که صنعت داروهای گیاهی در کشور نیازمند کمک و حمایت سازمان غذا و دارو است تا بتواند به صنعت ارزآور تبدیل شود، افزود: این صنعت در شرایط کنونی با معضلات و مشکلاتی مواجه است.

کهربائی با اشاره به مشکلات اقتصادی و نرخ ارز در کشور که صنعت داروهای گیاهی را متأثر ساخته است، ادامه داد: حالت انقباضی سازمان غذا و دارو، ندادن قیمت‌های درست و همچنین، ضوابط بسیار دست و پا گیر، در مسیر صنعت داروهای گیاهی؛ باعث شده این صنعت با مشکلات و چالش‌هایی در مسیر رشد و توسعه مواجه شود.

وی تاکید کرد: این قوانین دست و پا گیر باید تغییر کند، زیرا؛ صنعت داروهای گیاهی در کشور با سابقه ۲۰ ساله، همچنان نوپا است و نمی‌تواند شکوفا شود.

کهربائی از صنعت داروهای گیاهی در جهان به عنوان یک صنعت پولساز نام برد و افزود: عدم توجه مسئولان امر به این صنعت در کشور، اعم از ندادن یارانه و ارز به تولید داروهای گیاهی، باعث شده این صنعت در ایران دچار مشکل و چالش شود.

وی ادامه داد: سازمان غذا و دارو، از صنعت داروهای گیاهی حمایت نمی‌کند، ولی با قیمت گذاری دستوری، مشکلاتی را پیش پای صنعت قرار می‌دهد. متأسفانه با مکانیسمی طرف هستیم که اجازه رشد و توسعه صنعت را نمی‌دهد.

کهربائی با انتقاد از وجود سیاست‌های غلط در حوزه دارویی کشور، افزود: این سیاست‌ها باعث شده علاقمندی به تولید از بین برود.

عضو هیأت مدیره انجمن تولید کنندگان داروهای گیاهی، با اشاره به شعار سال ۱۴۰۳ که مشارکت مردم در جهش تولید نامگذاری شده است، گفت: اگر این اتفاق بیافتد و بخش خصوصی در تولید مشارکت داده شود، می‌توان به رشد و بالندگی صنعت دارویی کشور امیدوار بود.

وی افزود: صنعت داروسازی ایران، کم از هند و چین نیست که بازار دارویی منطقه را تسخیر کرده اند. در حالی که ما از وجود دانشمندان و متخصصین مجرب در این حوزه برخورداریم.

کهربائی گفت: ایران، مهد گیاهان دارویی است و می‌توان با دانش فنی کمک کرد از خیلی کشورها در این عرصه جلوتر باشیم. سازمان غذا و دارو به عنوان رگولاتور، در کنار صنعت داروهای گیاهی باشد و روحیه مچ گیرانه را کنار بگذارد.

وی افزود: متأسفانه سیاست قیمت‌گذاری دستوری باعث می‌شود صنعت نتواند به رشد و توسعه برسد و دور نیست آن روزی که محصولات بی کیفیت تولید شود.

کد خبر 6089376 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • تلاش ها برای بهبود ایمنی جاده ها کارساز است
  • قیمت خودروهای داخلی و خارجی +جدول
  • چالش‌های صنعت داروهای گیاهی در ایران/ انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری
  • لحظه تصادف و واژگونی خودروی وزیر امنیت داخلی اسرائیل + فیلم
  • وزیر امنیت داخلی اسرائیلی تصادف کرد؛ وضعیت او وخیم است
  • دستگیری عوامل نزاع و درگیری در ارومیه
  • ۶ نفر از عوامل نزاع و درگیری پل قویون ارومیه دستگیر شدند
  • ایمنی بالای خودروهای دوگانه‌سوز با سوخت CNG با وجود تخریب‌های مافیای بنزین
  • درخواست «افزایش اختیارات آتش‌نشانی در برابر ساختمان‌های ناایمن» به مجلس می‌رود
  • آمار وحشتناک قطع نخاع مردم توسط خودروهای داخلی