Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز | 

 تولید جهانی خودروهای موتوری سال گذشته یک‌درصد کاهش داشت که اولین کاهش سالانه از ۲۰۰۹ و سومین کاهش طی ۲۰ سال اخیر بود و باعث پایین‌آمدن تولید کارخانه‌ای، حمل‌ونقل و مصرف نفت و سایر کالاها می‌شود.

 به گزارش تین نیوز به نقل از رویترز، تولید جهانی خودرو در حال کاهش با سریع‌ترین سرعت از زمان بحران مالی است که باعث پایین آمدن تولید کارخانه‌ای، حمل‌ونقل و مصرف نفت و سایر کالاها می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق اطلاعات سازمان بین‌المللی سازندگان خودروهای موتوری، تولید جهانی خودروهای موتوری سال گذشته یک درصد کاهش داشت که اولین کاهش سالانه از 2009 و سومین کاهش طی 20 سال اخیر بود.

 ولی به‌نظر می‌رسد که تولید در 2019 سریع‌تر از این کاهش می‌یابد. تولید خودرو در ژاپن افزایش یافته ولی در آمریکا و سایر مراکز مهم خودروسازی مثل چین، هند و آلمان کاهش یافته است.

 تولید خودروهای موتوری بزرگ‌ترین و گسترده‌ترین زنجیره ارزش جهانی را دارد و نقشی اساسی در اقتصاد جهان بازی می‌کند.

تولید کنندگان خودروهای موتوری بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان انرژی و مواد خام، محصولات واسطه‌ای مثل پلاستیک، فولاد و آلومینیوم و خدماتی مانند بازاریابی و تبلیغات در دنیا هستند.

این صنعت یکی از منابع مهم تقاضا برای کالاهای سرمایه‌ای بادوام، افزایش دهنده صادرات و تأمین کننده اشتغال طبقه متوسط جامعه با درآمد بالا در بسیاری کشورهاست.

زنجیره‌های متنوع عرضه و بازاریابی این صنعت پیش‌برنده اصلی تقاضای بین‌المللی و داخلی برای حمل‌ونقل است.

رشد جهانی ناوگان خودروهای موتوری مهم‌ترین عامل افزایش مصرف سوخت‌های پالایشی و در نتیجه نفت خام است.

تولید خودروهای موتوری در قلب سیستم جهانی انرژی قرار دارد. در حال حاضر مشکلات این صنعت با کاهش تولید در دو سال اخیر، به‌خوبی کاهش شدید رشد مصرف نفت  از اواسط 2018 را توضیح می‌دهد.

تولید خودروی ژاپن سه درصد در پنج ماه اول سال جاری میلادی نسبت به همین دوره در سال گذشته افزایش یافت.

ولی طبق اطلاعات فدرال رزرو آمریکا، تولید خودرو در این کشور دو درصد در شش ماه اول سال جاری میلادی کاهش داشت.

 تولید خودرو در چین در نیمه اول 2019، 13 درصد و تولید آلمان 12 درصد کاهش داشت.

تولید خودرو در هند هم به‌صورت سالانه یازده درصد از آوریل تا جولای پایین آمد.

سقوط تولید خودرو در جهان عامل اصلی ضعف تولید کارخانه‌ای و حمل‌ونقل از نیمه 2018 تا حالاست و کند شدن رشد مصرف نفت در 2018 را توضیح می‌دهد. با انتقال کم‌تر قطعات توسط صنعت خودروسازی در سراسر جهان و تولید کم‌تر خودرو، مصرف نفت در نیمه اول 2019 ضعیف‌تر شده است.

تا زمانی که تولید خودروهای موتوری بهبود نیابد، نرخ رشد مصرف نفت هم بالا نمی‌رود.

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: بازار خودرو تولید جهانی خودرو کاهش تولید جهانی خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۶۵۱۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه امسال وزارت صمت برای جهش بزرگ تولید خودرو/ تیراژ تولید روزانه ۵۰۰۰ دستگاه خودرو رسید

وزیر صمت با اشاره به برنامه‌های توسعه‌ای برای صنعت خودرو در سال جاری، از برنامه‌ریزی برای افزایش ۲۰ درصدی تولید خودرو برای امسال خبر داده و اعلام کرد که در حال حاضر تیراژ روزانه تولید خودرو به ۵۰۰۰ دستگاه رسیده است.

به گزارش ایسنا، عباس علی‌آبادی در گفت‌وگوی تلویزیونی با تاکید بر برنامه‌ریزی وزارت صمت بر توسعه صنعت خودرو در سال جاری، اظهار کرد: برنامه‌های گسترده ای برای صنعت خودرو در نظر گرفته‌ایم و در سال جاری تلاش خواهیم کرد تا ظرفیت تولید را افزایش دهیم. در حال حاضر به ظرفیت تولید ۵۰۰۰ خودرو در روز رسیده‌ایم و تلاش داریم که این میزان را حدود ۲۰ درصد افزایش دهیم که قطعا جهش بسیار بزرگی خواهد بود.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در رابطه با بحث واردات خودرو نیز گفت: موضوع واردات خودرو را در دستور کار داریم تا به این وسیله، تعادل بهتری در تامینِ تقاضای بازار و بحث ناترازی به وجود آوریم؛ خوشبختانه اتفاقات خوبی در این زمینه رخ داده و در شرف وقوع است؛ خبرهای بسیار خوبی در این زمینه داریم.

وی افزود: در حال حاضر تاکسی‌های برقی نیز وارد کشور شده و مردم می‌توانند ثبت‌نام کرده و خریداری کنند. مردم می‌توانند ثبت‌نام و تاکسی برقی دریافت کنند؛ البته باید از ظرفیت‌های قانونی استفاده کنیم. لازم است به همه آن‌هایی که منتظر آن ظرفیت‌های قانونی هستند، عرض کنم که منتظر نمانید و بیایید از همین فرصت‌هایی که ایجاد شده استفاده کنید.

او با بیان اینکه باید به مردم گفت که هر کوتاهی در خدمت‌رسانی به مردم است، به ناتوانایی ما ببخشند، تصریح کرد: ما حداکثر تلاش خود را بسیج کرده‌ایم، همه باید کمک کنند تا موفق شویم. برنامه‌ریزی‌ها صورت گرفته و همکاران بنده، شبانه‌روز در تلاش برای تحقق اهداف و برنامه‌ریزی‌ها هستند. البته بخش خصوصی نیز به خوبی مشارکت داشته و کمک می‌کنند.

هفته گذشته، وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در جلسه‌ی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، در رابطه با برخی موضوعات خودرویی نظیر اسقاط خودروهای فرسوده، ارتقای ایمنی خودروهای تولیدی، واردات خودروهای دست دوم، ارزبری خودروهای مونتاژی و تامین ناوگان حمل و نقل عمومی، به ارائه پاسخ پراخت و در نهایت مقرر شد، ظرف یک ماه آینده، وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه‌های خود را در رابطه با این موضوعات به کمیسیون ارائه کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برنامه امسال وزارت صمت برای جهش بزرگ تولید خودرو/ تیراژ تولید روزانه ۵۰۰۰ دستگاه خودرو رسید
  • ایمنی بالای خودروهای دوگانه‌سوز با سوخت CNG با وجود تخریب‌های مافیای بنزین
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • خودروهای مشهور با فروش غافلگیرکننده، از بیتل تا ماتیز و پژو 206 (+عکس)
  • ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند
  • «پراید»؛ بیشترین سهم تولید آلایندگی مشهد را داشته است
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • پراید در صدر جدول خودروهای آلاینده مشهد قرار دارد
  • سود شرکت ایلان ماسک نصف شد
  • بد عهدی در تجهیز محیط‌بان‌ ها |‌ از هزار خودروی مورد نیاز محیط بان‌ها تنها 25 خودرو تحویل شد